Kuchnia grecka
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Kuchnia grecka

poniedziałek, 21 lipca 2008

Ewa Dobek

Byłam kilka razy w Grecji i uważam, że to "najsmaczniejszy" kraj na świecie. Pierwsze, co mnie w Grecji urzekło to jej zapach - zapach rozgrzanej ziemi i ziół - tymianku, rozmarynu, oregano. Pod słonecznym, greckim niebem rośnie, dojrzewa i nabiera aromatu nieprzebrana ilość owoców i warzyw. Wszystko tam smakuje inaczej niż u nas - nawet pomidory, ogórki czy ziemniaki. Nie mówiąc już o greckich oliwkach i serach...

Fundamentem kuchni greckiej jest oliwa z oliwek, która jest podstawą wszystkich potraw - służy do smażenia, dodaje się ją do sałatek (w ogromnej ilości). Stanowi również składnik sosów. Jedzenie w Grecji jest podawane zaledwie letnie, co uwypukla naturalny smak potraw i jest również zrozumiałe ze względu na temperatury tam panujące.

Posiłki w Grecji to rytuał związany z radością bycia razem biesiadników. Wszystkie dania pojawiają się na stole jednocześnie i to na wspólnych półmiskach. Każdy je tyle ile ma ochotę, nikt nie liczy ile zjadł, a kiedy przychodzi do płacenia - wszyscy są chętni! Żaden Grek nie chce, żeby go posądzano o skąpstwo. W końcu dzieli się koszt posiłku na tyle części ile osób siedziało przy stole i wszyscy składają się na rachunek.

Im obskurniejsza tawerna tym lepsze jedzenie - dobrze jest rozglądać się za miejscami, w których jadają tubylcy. W takich miejscach jedzenie jest "prawdziwie greckie". W czasie moich podróży po Krecie trafiłam kiedyś na małą wioskę wśród skał. Nieśmiało weszłam do białego, glinianego domku, który wydawał się barem (w tych okolicach trudno jest odróżnić bar od domowej kuchni - często wyglądają tak samo). Uwierzcie mi, nigdzie indziej nie jadłam tak dobrego sera z oliwkami. Do tego dostałam Metaxę własne roboty (dla tych, którzy nie wiedzą - to koniak). Miała smak i aromat okolicznych gór, smak, którego nie sposób zapomnieć.

Grecy rzadko jedzą śniadanie, przed wyjściem wypijają jedynie filiżankę kawy, do której jadają sucharki, biszkopty lub placki z dżemem. O godzinie jedenastej mają zwyczaj przegryzać ciasto o nazwie tyropitta, wypełnione gorącym, płynnym serem feta. Obiad jedzą między 13.30 a 17.30. Zwykle jest to coś lekkiego - tsatsiki, sałatka lub ryba z rusztu. Głównym posiłkiem dnia jest kolacja, którą Grecy jadają zwykle w restauracjach około godziny 22-giej. Im dalej tym posiłki są większe, najobfitszy jest ten ostatni.

Bardzo popularnym napojem w Grecji jest kawa Frappe - przyrządzana z wody mineralnej w specjalnym mikserze, podawana z odrobiną cukru i mleka. Jest orzeźwiająca i świetnie wyrównuje temperaturę rozgrzanego słońcem ciała.

No i greckie wino.. Do najpopularniejszych należy retsina, która smakuje ziemią, kamieniami, lasem i... w mniejszym stopniu, winem. Dla smaku retsiny decydujące znaczenie ma środek konserwujący, czyli żywica sosnowa. Retsina jest młodym winem, po wytłoczeniu leżakuje tylko kilka tygodni. Po upływie roku jej smak zaczyna przypominać ocet, niestety.

Nie sposób w tym miejscu nie napomknąć chociaż o kuzo - 48 procentowym alkoholu doprawianym anyżem albo koprem. Do tego trunku trzeba konesera - jest mocny i ma bardzo intensywny smak. Ale, w niewielkich ilościach, działa jak lekarstwo. Grecy potrafią przy jednym kieliszku kuzo przesiedzieć całą noc. Byleby w towarzystwie.

Wracając do potraw - kuchnia grecka jest smaczna, urozmaicona i kolorowa. Opiera się na dużej ilości warzyw, serach owczych, owocach morza, rybach i aromatycznych oliwach.

Najbardziej popularne dania w kuchni greckiej to: duszone bakłażany (melitzanes), papryka z przyprawami (piperies), szaszłyki z baraniny lub jagnięciny (souvlaki), pieczywo pita z warzywami (pomidory, ogórki, cebula, oliwki) i sosem czosnkowym, twaróg z czosnkiem i ogórkiem (tsatsiki), pomidory faszerowane (domates), zapiekanka z mielonej baraniny, pomidorów, bakłażanów i fety (mussakas), no i oczywiście sałatka grecka - sałata z kawałkami sera feta, pomidorami, ogórkami i oliwkami.

Grecka kuchnia zachwyca prostotą. Chleb, warzywa, owoce, ryby, makaron, wino i ogromna ilość ziół to jej główne składniki. Oprócz ziół do przyprawiania potraw często używa się cytryny. Ważne miejsce zajmują sery - najbardziej popularny to ser feta oczywiście, ale jest jeszcze kopanisti - owczy ser podobny w smaku do rokpolu i kasseri - żółty, twardy ser. Greckie desery są lepkie, nasycone syropami - przypominają słodycze tureckie. Cukier jest w nich zastępowany miodem. Często jada się również owoce kandyzowane w syropie cukrowym.

Tych, którzy jeszcze w Grecji nie byli bardzo do tego zachęcam. Naprawdę warto. Grecja jest najpiękniejsza w kwietniu i maju - wtedy jest najbardziej zielona i soczysta. A greckie jedzenie smakuje prawdziwie tylko na miejscu - żadna restauracja nie odda aromatu warzyw i ziół wyhodowanych pod słonecznym niebem Grecji.


Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi