Sałatka ze szpinaku, z bulguru i tofu
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Sałatka ze szpinaku, z bulguru i tofu

piątek, 1 lutego 2019

Katarzyna Gubała

Pochodząca z bliskiego wschodu kasza bulgur to niezwykłe bogactwo magnezu, potasu i fosforu. Jest o niebo zdrowsza od kaszy manny. Bulgur robi się z gotowanych, suszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum. Idealnie uzupełnia niedobory żelaza, dzięki czemu jest polecany osobom cierpiącym na niedokrwistość lub anemię. W połączeniu ze szpinakiem to naturalna "żelazna bomba" dla wegan. Kaszę bulgur lubię gotować z pomidorami w oleju. Dzięki temu nadaję jej lekko pikantny i słonawy smak oraz czerwony kolor.

Sałatka ze szpinaku, z bulguru i tofu - porcjadla 2 osób

  • | ½ szklanki kaszy bulgur | 5 - 7 suszonych pomidorów w oleju
  • | 3 garście szpinaku | ½ kostki tofu (może być wędzone lub smakowe)
  • | ½ pomarańczy lub brzoskwini

Kaszę przepłukujemy ze dwa razy zimną wodą. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą w stosunku 1:2. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn — około 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory (możemy wlać 1 - 2 łyżki oleju ze słoika).

Szpinak płuczemy i układamy na talerzach. Wysypujemy na niego nieco ostudzony bulgur z pomidorami. Posypujemy pokrojonymi w kostkę tofu i owocami: pomarańczą lub brzoskwinią.



Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi