Dania gotowe. Czy mogą być zdrowe? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem, prezesem firmy Primavika
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Dania gotowe. Czy mogą być zdrowe? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem, prezesem firmy Primavika

  • środa, 8 listopada 2017
  • źródło: Primavika
Na sklepowych półkach coraz więcej miejsca zajmują różnego rodzaju dania gotowe. Wpisują się one w potrzeby współczesnego konsumenta, który żyje szybko. Czy taka wysoko przetworzona żywność może być zdrowa? Na co zwracać uwagę przy wyborze produktów typu convienience? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem, prezesem Primaviki.

W potocznym mniemaniu gotowe produkty nafaszerowane są chemią i konserwantami. Jaka jest prawda? 
To nie tylko mniemanie, taka jest rzeczywistość. Niestety, ale to właśnie konsumenci wraz z producentami, nie zdając sobie z tego sprawy, doprowadzili do takiej sytuacji. Konsument, kupując produkty, kieruje się wzrokiem, smakiem, zapachem, konsystencją, ceną, terminem przydatności do spożycia itp. Producent, aby temu sprostać, dodaje sztucznych barwników, chemicznych polepszaczy smaku i zapachu, sztucznych przeciwutleniaczy, sztucznych zagęstników, konserwantów itd. Lista jest bardzo długa. Dzisiejsza technologia i umiejętności laboratoriów są tak duże, że producenci stosując odpowiednie kompozycje związków chemicznych są w stanie sprostać praktycznie wszelkim oczekiwaniom konsumenta. Tak uzyskane substancje ma ją bardzo wysoką powtarzalność (co w masowej produkcji odgrywa ważną rolę) i mają znacznie niższą cenę niż naturalnie pozyskiwane barwniki, aromaty, przeciwutleniacze, zagęstniki. Już kilka lat temu statystyczny Polak w ciągu roku zjadał ok 4,5 kg różnych sztucznie uzyskiwanych związków chemicznych.
Czy w związku z tym osoba dbają ca o zdrową dietę powinna w ogóle sięgać po gotowe produkty? 
Oczywiście najlepiej jest spożywać produkty jak najmniej przetworzone, ale wygoda i tempo życia spowodowały, że większość z nas – konsumentów – sięga po produkty gotowe do spożycia, niestety wysoko przetworzone. 
Oczywiście, że możemy sięgać również po produkty gotowe, ale z rozwagą, czytając dokładnie etykiety.  
Na rynku jest coraz więcej producentów, którzy postawili sobie za cel, aby produkować żywność wysokiej jakości, bez użycia lub z ograniczeniem użycia do niezbędnego minimum sztucznych barwników, polepszaczy smaku i zapachu, sztucznych przeciwutleniaczy, sztucznych zagęstników czy konserwantów. Oczywiście, że takie produkty również mogą być zdrowe. 
Jak zatem powinien wyglądać proces przetwarzania żywności, aby nie straciła ona wartości odżywczych?
Generalnie im wyższa temperatura utrwalenia produktu, tym więcej traci on wartości odżywczych. Obecnie przepisy obligują producenta do określenia, czy produkt jest pasteryzowany, czy sterylizowany. Jeśli na etykiecie jest informacja, że produkt jest pasteryzowany, to znaczy, że był poddany temperaturze do ok. 100°C, natomiast jeśli jest informacja, że był sterylizowany, to znaczy, że był poddany temperaturze znacznie wyższej niż 100°C. (125°C lub wyższej). 
W jaki sposób rozpoznać produkty, które zostały wytworzone w ten sposób? Czego szukać na etykietach, a czego unikać? 
Przede wszystkim należy czytać etykiety i szukać produktów, które były pasteryzowane, a nie sterylizowane. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że produkty wytwarzane bez dodatków chemicznych często są mniej kolorowe – bardziej sine, nie ma ją „super zapachu”.
Takie produkty nie należą do grupy najtańszych na półkach sklepowych, bo taka produkcja jest niestety trudniejsza i droższa. 
Jaką rolę od grywają surowce, z których wytwarza się dania gotowe? 
Oczywiście surowce, z jakich produkujemy gotową żywność, odgrywają bardzo ważną rolę w wyrobie końcowym, wpływają na jego powtarzalność, smak, kolor, wartości odżywcze, prozdrowotne lub wręcz szkodzące zdrowiu. 
W masowej produkcji, używając nieprzetworzonych płodów rolnych, trudno jest utrzymać wysoką powtarzalność produktu, gdyż jakość i powtarzalność takiego surowca jest uzależniona od wielu czynników (nasłonecznienia, deszczu, temperatury, gleby itp.). 
Producenci, aby utrzymać powtarzalność, często stosują już wstępnie obrobione, zestandaryzowane surowce, ale niestety takie surowce już straciły część swych wartości smakowych czy odżywczych.  
Ekspert przypomina: 
 im wyższa temperatura utrwalenia produktu, tym więcej traci on swych wartości odżywczych, dlatego warto wybierać produkty pasteryzowane, a nie sterylizowane
 produkty wytwarzane bez dodatków chemicznych często są mniej kolorowe i nie mają tak przyjemnego zapachu, jak świeże
 warto sięgać po wyroby producentów, którzy nie używają lub ograniczają użycie sztucznych barwników, polepszaczy smaku i zapachu, sztucznych przeciwutleniaczy, sztucznych zagęstników czy konserwantów.
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Nasz Patronat! Joga Festiwal. VII Górski Maraton Jogi w Wierchomli 18-25 SIERPNIA 2019

W tym roku Joga Festiwal będzie trwał aż 7 dni! Hasło tegorocznego Festiwalu - Joga ponad podziałami ! Przez cały tydzień planujemy ćwiczyć wzmacniającą i uzdrawiającą ducha i ciało jogę oraz spotykać się nie tylko z ekspertami zdrowego trybu życia, lecz także z ludźmi myślącymi i żyjącymi tak jak M...

Muzyka indyjska i nada joga

Ideałem, do którego winien dążyć indyjski artysta, jest wywołanie w słuchaczu i widzu doświadczenia estetycznego zwanego rasą. Przyrównuje się ją do ożywczego nektaru, którego skosztowawszy, człowiek zatraca poczucie ciała, a jego dusza rozszerza się i łączy we wspólnym doświadczeniu z innych uczest...

Joga przynosi ulgę. Badania nad chorobą Parkinsona

Techniki relaksacyjne, pranajama i mindfulness pomagają cierpiącym na chorobę Parkinsona w pokonaniu stanów lękowych i depresyjnych – wynika z najnowszych badań, przeprowadzonych na uniwersytecie w Hongkongu. ...

KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ

Trwają zapisy na II Edycję ! Pozostało jeszcze 15 miejsc! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętności oraz koń...

Żeński pierwiastek mocy

Odrębność płci to jeden z wielu przykładów ukazujących dualizm otaczającej nas rzeczywistości. Podział na męskość i żeńskość występuje we wszystkim, co żyje. Żeńska, magnetyczna energia przyciąga męską - elektryczną energię, a w rezultacie z tego procesu zaczyna się tworzenie i działanie. Aspekt męs...

Joga i medytacja podnoszą kwalifikacje pracownika

Kurs jogi może być uznany za szkolenie zawodowe i w związku z tym pracownikowi, który chce wziąć w nim udział, należy się płatny urlop szkoleniowy – uznał sąd w Berlinie. Informuje o tym AFP. ...

Między jawą a snem. Joga nidra

Sen bez snu, głębokie odprężenie, pełna harmonia – to ideał w świecie, który bezustannie atakuje nas setkami impulsów.. Taki stan można osiągnąć podczas sesji jogi nidry. Jej nauczyciele podkreślają jednak, że sam relaks nie jest głównym celem praktyki. To sposób na samopoznanie, wejście w głą...

Hotel Mazowsze Medi Spa w Ustroniu - Odnowa Biologiczna

Wyobraź sobie miejsce z dala od miejskiego zgiełku, gdzie w otoczeniu górskiej przyrody cudownie się zrelaksujesz i wypoczniesz jak nigdy dotąd. Zapraszamy do Mazowsze Medi SPA w Ustroniu. To kameralne, luksusowe miejsce nad rzeką Wisłą u stóp gór Równica i Czantoria przeplecionych szeregiem szlaków...

Wibracja Miłości, sposób na dobrą zmianę

Koncert, podczas którego odpuszczają napięcia, głos sam chce się wyrwać z gardła, choć czasem jeszcze rozum mu nie pozwala. Organizm poddaje się wibracjom. Moc dźwięków, które wydobywają z etnicznych instrumentów Asia Orłowska i Alek Sabuda, jest wielka i potrafi działać cuda. ...

Skręty w praktyce jogi

Pozycje jogi mają terapeutyczny wpływ na nasze ciało i umysł, pod warunkiem, że ćwiczymy uważnie i regularnie. Nie inaczej jest z pozycjami skrętnymi, które wywierają wpływ w obszarach ciało-umysł-dusza. Pozycje skrętne działają odświeżająco na kręgosłup i jelita - nazywane drugim mózgiem. Kręgosłup...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Czerwca 2019
Następne
PWŚCPSN
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
LikeSoft