Dania gotowe. Czy mog± być zdrowe? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem, prezesem firmy Primavika
Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Dania gotowe. Czy mog± być zdrowe? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem, prezesem firmy Primavika

  • ¶roda, 8 listopada 2017
  • Ľródło: Primavika
Na sklepowych półkach coraz więcej miejsca zajmuj± różnego rodzaju dania gotowe. Wpisuj± się one w potrzeby współczesnego konsumenta, który żyje szybko. Czy taka wysoko przetworzona żywno¶ć może być zdrowa? Na co zwracać uwagę przy wyborze produktów typu convienience? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem, prezesem Primaviki.

W potocznym mniemaniu gotowe produkty nafaszerowane s± chemi± i konserwantami. Jaka jest prawda? 
To nie tylko mniemanie, taka jest rzeczywisto¶ć. Niestety, ale to wła¶nie konsumenci wraz z producentami, nie zdaj±c sobie z tego sprawy, doprowadzili do takiej sytuacji. Konsument, kupuj±c produkty, kieruje się wzrokiem, smakiem, zapachem, konsystencj±, cen±, terminem przydatno¶ci do spożycia itp. Producent, aby temu sprostać, dodaje sztucznych barwników, chemicznych polepszaczy smaku i zapachu, sztucznych przeciwutleniaczy, sztucznych zagęstników, konserwantów itd. Lista jest bardzo długa. Dzisiejsza technologia i umiejętno¶ci laboratoriów s± tak duże, że producenci stosuj±c odpowiednie kompozycje zwi±zków chemicznych s± w stanie sprostać praktycznie wszelkim oczekiwaniom konsumenta. Tak uzyskane substancje ma j± bardzo wysok± powtarzalno¶ć (co w masowej produkcji odgrywa ważn± rolę) i maj± znacznie niższ± cenę niż naturalnie pozyskiwane barwniki, aromaty, przeciwutleniacze, zagęstniki. Już kilka lat temu statystyczny Polak w ci±gu roku zjadał ok 4,5 kg różnych sztucznie uzyskiwanych zwi±zków chemicznych.
Czy w zwi±zku z tym osoba dbaj± ca o zdrow± dietę powinna w ogóle sięgać po gotowe produkty? 
Oczywi¶cie najlepiej jest spożywać produkty jak najmniej przetworzone, ale wygoda i tempo życia spowodowały, że większo¶ć z nas – konsumentów – sięga po produkty gotowe do spożycia, niestety wysoko przetworzone. 
Oczywi¶cie, że możemy sięgać również po produkty gotowe, ale z rozwag±, czytaj±c dokładnie etykiety.  
Na rynku jest coraz więcej producentów, którzy postawili sobie za cel, aby produkować żywno¶ć wysokiej jako¶ci, bez użycia lub z ograniczeniem użycia do niezbędnego minimum sztucznych barwników, polepszaczy smaku i zapachu, sztucznych przeciwutleniaczy, sztucznych zagęstników czy konserwantów. Oczywi¶cie, że takie produkty również mog± być zdrowe. 
Jak zatem powinien wygl±dać proces przetwarzania żywno¶ci, aby nie straciła ona warto¶ci odżywczych?
Generalnie im wyższa temperatura utrwalenia produktu, tym więcej traci on warto¶ci odżywczych. Obecnie przepisy obliguj± producenta do okre¶lenia, czy produkt jest pasteryzowany, czy sterylizowany. Je¶li na etykiecie jest informacja, że produkt jest pasteryzowany, to znaczy, że był poddany temperaturze do ok. 100°C, natomiast je¶li jest informacja, że był sterylizowany, to znaczy, że był poddany temperaturze znacznie wyższej niż 100°C. (125°C lub wyższej). 
W jaki sposób rozpoznać produkty, które zostały wytworzone w ten sposób? Czego szukać na etykietach, a czego unikać? 
Przede wszystkim należy czytać etykiety i szukać produktów, które były pasteryzowane, a nie sterylizowane. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że produkty wytwarzane bez dodatków chemicznych często s± mniej kolorowe – bardziej sine, nie ma j± „super zapachu”.
Takie produkty nie należ± do grupy najtańszych na półkach sklepowych, bo taka produkcja jest niestety trudniejsza i droższa. 
Jak± rolę od grywaj± surowce, z których wytwarza się dania gotowe? 
Oczywi¶cie surowce, z jakich produkujemy gotow± żywno¶ć, odgrywaj± bardzo ważn± rolę w wyrobie końcowym, wpływaj± na jego powtarzalno¶ć, smak, kolor, warto¶ci odżywcze, prozdrowotne lub wręcz szkodz±ce zdrowiu. 
W masowej produkcji, używaj±c nieprzetworzonych płodów rolnych, trudno jest utrzymać wysok± powtarzalno¶ć produktu, gdyż jako¶ć i powtarzalno¶ć takiego surowca jest uzależniona od wielu czynników (nasłonecznienia, deszczu, temperatury, gleby itp.). 
Producenci, aby utrzymać powtarzalno¶ć, często stosuj± już wstępnie obrobione, zestandaryzowane surowce, ale niestety takie surowce już straciły czę¶ć swych warto¶ci smakowych czy odżywczych.  
Ekspert przypomina: 
 im wyższa temperatura utrwalenia produktu, tym więcej traci on swych warto¶ci odżywczych, dlatego warto wybierać produkty pasteryzowane, a nie sterylizowane
 produkty wytwarzane bez dodatków chemicznych często s± mniej kolorowe i nie maj± tak przyjemnego zapachu, jak ¶wieże
 warto sięgać po wyroby producentów, którzy nie używaj± lub ograniczaj± użycie sztucznych barwników, polepszaczy smaku i zapachu, sztucznych przeciwutleniaczy, sztucznych zagęstników czy konserwantów.
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Niezapomniany Sylwester z jog± 2019 w gronie fantastycznych ludzi!

Zapraszamy do aktywnego spędzenia ostatnich dni starego roku i powitania Nowego Roku 2020 na wyjazdowych warsztatach z jog±. Na jogę dla kręgosłupa do Luboradzy zaprasza Janusz D±browski, do Urli Hania Onifade i Ania Ryczek, która poprowadzi warsztat oddechowy metod± Butejki. Jogę Iyengara poćwiczy...

KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ. START CZERWIEC 2020!

Rozpoczynamy rekrutację na III Edycję Kursu Nauczycielskiego Jogi Integralnej! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragn± zdobyć praktyczne umiejętno¶ci i rzeteln± wiedzę na temat różnych ¶cieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i u...

Jaki Nett USA - Międzynarodowy Konwent Jogi 2020. Ceny Specjalne do 31 grudnia

Zapraszamy na Międzynarodowy Konwent Jogi 2020. Go¶ć specjalny - Jaki Nett USA, dyplomowana nauczycielka jogi w tradycji B.K.S. Iyengara z 40-letnim do¶wiadczeniem, posiada stopień Senior I. Do udziału w Konwencie zapraszamy zarówno osoby pocz±tkuj±ce, jak i zaawansowane - do wyboru przygotowali¶m...

Kurs nauczycielski jogi. Szkolenie przygotowawcze. II Edycja Start Styczeń 2020.

Czy my¶lała/e¶ kiedy¶ o tym, aby zostać w przyszło¶ci nauczycielem jogi? Chciałby¶ posiadać takie umiejętno¶ci jak Twój ulubiony nauczyciel i pracować w gronie inspiruj±cych ludzi? Wydaje Ci się, że jest to ciekawe zajęcie i wspaniała ¶cieżka rozwoju, ale masz obawy, że Twoje umiejętno¶ci i wied...

Rozpoznawanie potęgi umysłu poprzez samoobserwację

Życie dla większo¶ci ludzi to trwanie w iluzji własnych my¶li. Rzadko kiedy udaje się wykroczyć poza w±ski, stworzony przez umysł i uwarunkowany przez przeszło¶ć, osobowy sens istnienia. W każdym człowieku istnieje natomiast wymiar istnienia, daleko głębszy niż my¶l. To esencja tego, kim się jest. M...

Mudita Pure. Michał Kiciński opowiada

Nowa polska idea - telefon bez internetu gier i aplikacji. " Każdego dnia jeste¶my przeładowani informacjami i coraz trudniej jest nam znaleĽć wewnętrzny spokój. Jako zespół Mudity wierzymy, że wspaniałe rzeczy dziej± się, gdy jeste¶my w pełni obecni. Ponieważ duże firmy technologiczne d±ż± do pozys...

Jak wpływać na bieg swojego życia

Miło¶ć jest sił± napędow± życia. Sprawia, że jeste¶my szczę¶liwi, że odnajdujemy jego sens. Z jej pomoc± można dokonywać dosłownie cudów, ale z jakiego¶ powodu o niej zapominamy. AlchemiaŻycia.com powstała by przypomnieć, jak miło¶ci± dokonywać tych cudów. Stworzyli¶my przestrzeń dla osób gotowych d...

Kiedy praktyka jogi wychodzi poza matę

Zazwyczaj praktykę jogi zaczynamy od asan. Okazuje się wtedy, że praktyka mniej lub bardziej skomplikowanych pozycji, sprawia, że ciało czuje się stabilnie, pewnie i dobrze. Pozbywamy się dolegliwo¶ci bólowych, ograniczeń spiętych mię¶ni, czy dysfunkcji stawów i możemy naszego ciała używać w bardzie...

Co mi daje dieta wegetariańska?

Dieta wegetariańska ma swoich zagorzałych zwolenników i oponentów. Czę¶ć z nas wci±ż pozostaje przy diecie mięsnej głównie z przyzwyczajenia, tradycji oraz braku wiedzy. Twierdzenia typu "Ludzie od zawsze jedli mięso" do mnie nie przemawiaj±. ...

Medytacja. Od relaksu do o¶wiecenia

Medytacja mówi±c najpro¶ciej to stan wyciszenia umysłu. Można medytować na zajęciach jogi, a nawet spaceruj±c w parku. Wystarczy wyciszyć my¶li – podstawowy przejaw aktywno¶ci umysłu. ...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Grudnia 2019
Następne
PW¦CPSN
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
LikeSoft