Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Spaghetti z dyni z różnymi sosami - Pycha!

  • czwartek, 26 paĽdziernika 2017
  • autor: Beata Zatońska
Dynia makaronowa potrafi zaskoczyć. Najpierw trzeba j± znaleĽć na bazarze. Jest podłużna, kształtem przypomina piłkę do rugby. Na jej skórce maluj± się zielono-żółte abstrakcyjne wzory. Gdy j± przekroimy, ma delikatny, arbuzowy aromat.
Swoje niezwykłe wła¶ciwo¶ci prezentuje po upieczeniu – mi±ższ dzieli się wtedy na nitki i wygl±da jak makaron. Dyniowe spaghetti ma delikatny, orzechowy smak. Je¶li dodamy do niego aromatyczny sos, powstaje pyszne danie, które roz¶wietli jesienny, pochmurny dzień. Można je podać np. z aromatycznym, intensywnie czerwonym sosem pomidorowym, delikatnym sosem z kurek i mleka kokosowego albo z pesto. A je¶li zabraknie już czasu na sos, wystarczy do polania oliwa z oliwek z odrobin± czosnku i ¶wieżo zmielonego pieprzu.
Na dwie osoby potrzebujemy połówki dyni, ok. kilograma. Je¶li chcemy nakarmić większ± liczbę biesiadników, po prostu podwajamy lub potrajamy składniki.
Dynię przekrajamy na połowy, wyjmujemy pełen pestek ¶rodek. Mi±ższ smarujemy odrobin± oliwy i wkładamy dynię do piekarnika. Najlepiej upiec od razu cał± dynię, drug± połówkę schowamy na dzień następny. Temperatura ok. 180- 200 stopni. Gdy minie 40 minut, sprawdzamy, czy mi±ższ jest już miękki. Mi±ższ upieczonej dyni wyskrobujemy łyżk± lub widelcem z łupiny, układamy dyniowe spaghetti na talerzu.
Sos pomidorowy
Każda mistrz patelni (także ten z patelni± domow±) z południa Europy czy Ameryki Południowej ma swój sprawdzony sposób na sofrito, czyli bazę do sosu pomidorowego. Podstawa to dobra oliwa z oliwek, najlepiej z pierwszego tłoczenia. Na tym zielonkawym skarbie podsmaża się posiekany czosnek, cebulę, czasem seler naciowy, marchewkę, fenkuł lub paprykę. Warzywa nie mog± się przypalić i jest ich naprawdę niewiele. Tyle tylko, żeby sos pomidorowy nabrał smaku.
Sos: puszka krojonych pomidorów, duży z±bek czosnku, pół małej cebuli, oliwa z oliwek, sól, pieprz, ¶wieża bazylia, trochę startego parmezanu lub płatków drożdżowych
Potrzebujemy patelnię z wysokim brzegiem. Warzywa siekamy drobno i szklimy na dwóch łyżkach oliwy. Potem zalewamy pomidorami krojonymi z puszki. Patelnię zostawiamy na maleńkim ogniu i czekamy, aż sos zgęstnieje. Jest gotowy, gdy uda się zrobić w nim drewnian± łyżk± „¶cieżkę”, która natychmiast nie zniknie. Oczywi¶cie nie może być zbyt gęsty – sprawa osobistego smaku i wyczucia.
Dyniowe spaghetti hojnie dekorujemy sosem pomidorowym. Danie obsypujemy ¶wieżo zmielonym pieprzem, polewamy oliw± i kładziemy na wierzch kilka listków ¶wieżej bazylii. Smak podbije też łyżka startego parmezanu lub trochę płatków drożdżowych.
Sos kurkowy
Pół kg kurek, pół cebuli, pięć łyżek oliwy z oliwek, pół puszki mleka kokosowego, łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżka soku cytrynowego.
Kurki starannie płuczemy w zimnej wodzie. Suszymy na ¶ciereczce i sprawdzamy, czy między blaszkami nie został piasek, który będzie nam potem chrzę¶cił w zębach.
Czosnek i cebulę drobno siekamy, podsmażamy na trzech łyżkach oliwy. Gdy się zeszkl±, dodajemy grzyby i resztę oliwy, smażymy przez pięć minut, wlewamy mleko kokosowe i gotujemy przez dwie trzy minuty. Sos ma trochę zgęstnieć. Doprawiamy sol±, pieprzem, natk± pietruszki i sokiem cytrynowym. Kurki i spaghetti z dyni ¶wietnie się komponuj±.
 
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Joga w walce z traum±, czyli jak pomóc weteranom

Zespół stresu pourazowego (PTSD) dotyka nawet 10 proc. żołnierzy, którzy brali udział w działaniach bojowych. Szeroko zakrojone badania nad tym, jak pomóc weteranom, którzy cierpi± z tego powodu prowadz± m.in. Amerykanie. Maj± w tej materii pokaĽne do¶wiadczenia, bo na przestrzeni ostatnich lat wiel...

Jak długo muszę się rozci±gać, żeby być w pełni elastycznym?

Rozczaruję Was już na samym pocz±tku tego artykułu, ponieważ muszę uczciwi przyznać, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. ...

Dania gotowe. Czy mog± być zdrowe? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem, prezesem firmy Primavika

Na sklepowych półkach coraz więcej miejsca zajmuj± różnego rodzaju dania gotowe. Wpisuj± się one w potrzeby współczesnego konsumenta, który żyje szybko. Czy taka wysoko przetworzona żywno¶ć może być zdrowa? Na co zwracać uwagę przy wyborze produktów typu convienience? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem,...

Jesienne Ekocuda nadchodz±!

Naturalne kosmetyki polskich i zagranicznych producentów, warsztaty, wykłady, a przede wszystkim możliwo¶ć spotkania miło¶ników eco pod jednym dachem – to wyróżniki Ekocudów – targów kosmetyków naturalnych, które w dniach 25 - 26 listopada odbęd± się w Domu Towarowym Bracia Jabłkowscy w ...

Joga i medytacja recept± na lepsz± pamięć i orientację

W Polsce na alzheimera choruje ok. 350 tys. ludzi. Trac± pamięć, sprawno¶ć. Uczeni nie potrafi± jeszcze powiedzieć, co jest przyczyn± stopniowej i nieodwracalnej degradacji komórek nerwowych mózgu. Trwaj± intensywne poszukiwania sposobów na opóĽnienie postępów choroby i poprawę komfortu życia pacjen...

Eckhart Tolle – sylwetka człowieka, i jego „Potęga teraĽniejszo¶ci”

Z przekazem Eckharta Tolle spotkałam się około 5 lat temu. Absolutnie nic z tego przekazu nie rozumiej±c. Wpadła wtedy w moje ręce ksi±żka "Potęga teraĽniejszo¶ci", która brzmiała jak nie do końca sprecyzowany bełkot. Czytałam i z typowym dla współczesnego człowieka ignoranctwem dla wszystkiego czeg...

Nowe trendy w jodze

To, że joga jest trendy nie ulega w±tpliwo¶ci. Ale moda na jogę zaszła już tak daleko, że zaczęto tworzyć jej bardzo oryginalne, czasem nie do końca z filozofi± jogi zwi±zane odmiany. Ostatnie hity to joga nago, joga z piwem, joga z psem, czy joga pod wod±. Skusiliby¶cie się na któr±¶ z takich lekcj...

Dlaczego jogin miałby zastanowić się zanim wypije kawę?

Otóż picie jednej/ dwóch filiżanek kawy dziennie nie będzie miało większego wpływu na organizm, ale nadużycie już tak. Kawa stanowi sztuczny stymulator, tzn. wtedy kiedy nasz organizm mówi stop - muszę odpocz±ć to po wypiciu kawy może jednak działać dalej. Niejako oszukuję w ten sposób swój organizm...

Kuchnia Pięciu Przemian - Zima

Zima zbliża się wielkimi krokami, w niektórych regionach kraju mieli¶my już nawet przyjemno¶ć ogl±dać ¶nieg. Zaczyna się okres wieczorów poprzeplatanych krótkimi godzinami szarego ¶wiatła. Jak sobie radzić, żeby nie zapa¶ć się w ciemn±, zimow± noc?...

Spaghetti z dyni z różnymi sosami - Pycha!

Dynia makaronowa potrafi zaskoczyć. Najpierw trzeba j± znaleĽć na bazarze. Jest podłużna, kształtem przypomina piłkę do rugby. Na jej skórce maluj± się zielono-żółte abstrakcyjne wzory. Gdy j± przekroimy, ma delikatny, arbuzowy aromat....

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Listopada 2017
Następne
PW¦CPSN
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
likesoft