Spaghetti z dyni z różnymi sosami - Pycha!
Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Spaghetti z dyni z różnymi sosami - Pycha!

  • czwartek, 26 paĽdziernika 2017
  • autor: Beata Zatońska
Dynia makaronowa potrafi zaskoczyć. Najpierw trzeba j± znaleĽć na bazarze. Jest podłużna, kształtem przypomina piłkę do rugby. Na jej skórce maluj± się zielono-żółte abstrakcyjne wzory. Gdy j± przekroimy, ma delikatny, arbuzowy aromat.
Swoje niezwykłe wła¶ciwo¶ci prezentuje po upieczeniu – mi±ższ dzieli się wtedy na nitki i wygl±da jak makaron. Dyniowe spaghetti ma delikatny, orzechowy smak. Je¶li dodamy do niego aromatyczny sos, powstaje pyszne danie, które roz¶wietli jesienny, pochmurny dzień. Można je podać np. z aromatycznym, intensywnie czerwonym sosem pomidorowym, delikatnym sosem z kurek i mleka kokosowego albo z pesto. A je¶li zabraknie już czasu na sos, wystarczy do polania oliwa z oliwek z odrobin± czosnku i ¶wieżo zmielonego pieprzu.
Na dwie osoby potrzebujemy połówki dyni, ok. kilograma. Je¶li chcemy nakarmić większ± liczbę biesiadników, po prostu podwajamy lub potrajamy składniki.
Dynię przekrajamy na połowy, wyjmujemy pełen pestek ¶rodek. Mi±ższ smarujemy odrobin± oliwy i wkładamy dynię do piekarnika. Najlepiej upiec od razu cał± dynię, drug± połówkę schowamy na dzień następny. Temperatura ok. 180- 200 stopni. Gdy minie 40 minut, sprawdzamy, czy mi±ższ jest już miękki. Mi±ższ upieczonej dyni wyskrobujemy łyżk± lub widelcem z łupiny, układamy dyniowe spaghetti na talerzu.
Sos pomidorowy
Każda mistrz patelni (także ten z patelni± domow±) z południa Europy czy Ameryki Południowej ma swój sprawdzony sposób na sofrito, czyli bazę do sosu pomidorowego. Podstawa to dobra oliwa z oliwek, najlepiej z pierwszego tłoczenia. Na tym zielonkawym skarbie podsmaża się posiekany czosnek, cebulę, czasem seler naciowy, marchewkę, fenkuł lub paprykę. Warzywa nie mog± się przypalić i jest ich naprawdę niewiele. Tyle tylko, żeby sos pomidorowy nabrał smaku.
Sos: puszka krojonych pomidorów, duży z±bek czosnku, pół małej cebuli, oliwa z oliwek, sól, pieprz, ¶wieża bazylia, trochę startego parmezanu lub płatków drożdżowych
Potrzebujemy patelnię z wysokim brzegiem. Warzywa siekamy drobno i szklimy na dwóch łyżkach oliwy. Potem zalewamy pomidorami krojonymi z puszki. Patelnię zostawiamy na maleńkim ogniu i czekamy, aż sos zgęstnieje. Jest gotowy, gdy uda się zrobić w nim drewnian± łyżk± „¶cieżkę”, która natychmiast nie zniknie. Oczywi¶cie nie może być zbyt gęsty – sprawa osobistego smaku i wyczucia.
Dyniowe spaghetti hojnie dekorujemy sosem pomidorowym. Danie obsypujemy ¶wieżo zmielonym pieprzem, polewamy oliw± i kładziemy na wierzch kilka listków ¶wieżej bazylii. Smak podbije też łyżka startego parmezanu lub trochę płatków drożdżowych.
Sos kurkowy
Pół kg kurek, pół cebuli, pięć łyżek oliwy z oliwek, pół puszki mleka kokosowego, łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżka soku cytrynowego.
Kurki starannie płuczemy w zimnej wodzie. Suszymy na ¶ciereczce i sprawdzamy, czy między blaszkami nie został piasek, który będzie nam potem chrzę¶cił w zębach.
Czosnek i cebulę drobno siekamy, podsmażamy na trzech łyżkach oliwy. Gdy się zeszkl±, dodajemy grzyby i resztę oliwy, smażymy przez pięć minut, wlewamy mleko kokosowe i gotujemy przez dwie trzy minuty. Sos ma trochę zgęstnieć. Doprawiamy sol±, pieprzem, natk± pietruszki i sokiem cytrynowym. Kurki i spaghetti z dyni ¶wietnie się komponuj±.
 
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Joga Festiwal. VI Górski Maraton Jogi w Wierchomli

Ruszyły zapisy na Joga Festiwal. VI Górski Maraton Jogi, który odbędzie się 23 – 26 sierpnia. Impreza ma charakter otwarty i jest skierowana do wszystkich, którzy chc± zdrowo żyć, zadbać o swój umysł i ciało. W malowniczym miejscu z przepięknym widokiem na góry spotkaj± się osoby z całej Polsk...

Barwna moc mandali

Kolorowe, o skomplikowanych wzorach. Przyci±gaj± wzrok i czaruj±. Mandale, bo o nich mowa, maj± moc terapeutyczn±, co potwierdzaj± wschodni i zachodni specjali¶ci. S± prastarym symbolem, cenionym przede wszystkim w buddyzmie tantrycznym i hinduizmie. Wyrażaj± jedno¶ć ze ¶wiatem. ...

Autentyczno¶ć czyli jak żyć w zgodzie ze sob±

"Autentyczno¶ć drog± do bogatego życia" to hasło zasłyszane przeze mnie ostatnio na jednym z wyst±pień Anthonego Robbinsa. Od razu mnie zaintrygowało. Pomy¶lałam sobie, że na co dzień zakładamy przecież różne maski, niejednokrotnie godz±c się na okoliczno¶ci, które tak naprawdę nie s± spójne z nasz±...

Metoda oddechowa Butejki - Tlenek azotu (NO)

Kolejnym gazem, o którym należy wspomnieć zajmuj±c się oddechem i metod± Butejki jest tlenek azotu. Gaz ten stanowi skuteczn± obronę przed zwężeniem naczyń krwiono¶nych i naturalnie obniża ci¶nienie krwi, zapobiegaj±c chorobom sercowo – naczyniowym. Okre¶lany jako "cz±steczka życia" jest produ...

Małe codzienne przyjemno¶ci czyli życie w rytmie slow

Aby żyć szczę¶liwe w rytmie slow nie wystarczy zwolnić tempo, upro¶cić plan zajęć i zminimalizować ilo¶ć rzeczy wokół siebie. Trzeba jeszcze m±drze zaplanować, co robić z odzyskanym czasem. ...

Szczę¶cie i zdrowie w naszych rękach, czyli siła mudry

Słowo "mudra" – w sanskrycie pieczęć – brzmi tajemniczo, ale tak naprawdę mudry doskonale znamy. Składamy ręce w modlitewnym skupieniu albo w niemym zachwycie; zaciskamy pię¶ci, gdy potrzeba nam siły lub krzyżujemy palce na szczę¶cie. Te pierwotne, bliskie wszystkim ludziom gesty, s± zn...

Odpoczynek jest takim samym obowi±zkiem człowieka jak praca.

Zacznę słowami Elihana Feathera – "Gdyby ludzie kochali pracę, ci±gle jeszcze oraliby ziemię zakrzywionym kijem i nosili ciężary na plecach." Ale to wła¶nie d±żenie człowieka do równowagi pomiędzy tym co wymaga wysiłku a błogim spokojem sprawia, że cywilizacja posuwa się stale do przodu. ...

Wiosenna dieta według ajurwedy.

Wiosn± wszystko się zaczyna, odnawia. Wszystko ożywa. Wiosna to aktywno¶ć, to wzrost, ekspansja, energia, kreatywno¶ć i ekspresja. To czas kiedy należy szczególnie zadbać o swoje ciało. ...

Metoda Butejki, ci±g dalszy fascynuj±cej opowie¶ci na temat oddychania

Ludzie oddychaj± coraz więcej. Prawidłowa objęto¶ć oddechowa to 4-6 litrów na minutę. Z dekady na dekadę jest ona jednak coraz większa, a za tym idzie też podwyższenie norm. ...

Dlaczego jogini wygl±daj± młodziej?

Aktywno¶ć fizyczna dbaj±ca o wszystkie układy w ciele, daj±ca wskazówki jak zdrowo żyć, oddychać spokojnie i pokochać siebie – taka wła¶nie jest joga. Mało tego - joga niczego od nas nie chce – nic nie wymusza – daje ogrom możliwo¶ci, z którego wybieramy to czego na aktualnym etapi...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Kwietnia 2018
Następne
PW¦CPSN
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
likesoft