Spaghetti z dyni z różnymi sosami - Pycha!
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Spaghetti z dyni z różnymi sosami - Pycha!

  • czwartek, 26 października 2017
  • autor: Beata Zatońska
Dynia makaronowa potrafi zaskoczyć. Najpierw trzeba ją znaleźć na bazarze. Jest podłużna, kształtem przypomina piłkę do rugby. Na jej skórce malują się zielono-żółte abstrakcyjne wzory. Gdy ją przekroimy, ma delikatny, arbuzowy aromat.
Swoje niezwykłe właściwości prezentuje po upieczeniu – miąższ dzieli się wtedy na nitki i wygląda jak makaron. Dyniowe spaghetti ma delikatny, orzechowy smak. Jeśli dodamy do niego aromatyczny sos, powstaje pyszne danie, które rozświetli jesienny, pochmurny dzień. Można je podać np. z aromatycznym, intensywnie czerwonym sosem pomidorowym, delikatnym sosem z kurek i mleka kokosowego albo z pesto. A jeśli zabraknie już czasu na sos, wystarczy do polania oliwa z oliwek z odrobiną czosnku i świeżo zmielonego pieprzu.
Na dwie osoby potrzebujemy połówki dyni, ok. kilograma. Jeśli chcemy nakarmić większą liczbę biesiadników, po prostu podwajamy lub potrajamy składniki.
Dynię przekrajamy na połowy, wyjmujemy pełen pestek środek. Miąższ smarujemy odrobiną oliwy i wkładamy dynię do piekarnika. Najlepiej upiec od razu całą dynię, drugą połówkę schowamy na dzień następny. Temperatura ok. 180- 200 stopni. Gdy minie 40 minut, sprawdzamy, czy miąższ jest już miękki. Miąższ upieczonej dyni wyskrobujemy łyżką lub widelcem z łupiny, układamy dyniowe spaghetti na talerzu.
Sos pomidorowy
Każda mistrz patelni (także ten z patelnią domową) z południa Europy czy Ameryki Południowej ma swój sprawdzony sposób na sofrito, czyli bazę do sosu pomidorowego. Podstawa to dobra oliwa z oliwek, najlepiej z pierwszego tłoczenia. Na tym zielonkawym skarbie podsmaża się posiekany czosnek, cebulę, czasem seler naciowy, marchewkę, fenkuł lub paprykę. Warzywa nie mogą się przypalić i jest ich naprawdę niewiele. Tyle tylko, żeby sos pomidorowy nabrał smaku.
Sos: puszka krojonych pomidorów, duży ząbek czosnku, pół małej cebuli, oliwa z oliwek, sól, pieprz, świeża bazylia, trochę startego parmezanu lub płatków drożdżowych
Potrzebujemy patelnię z wysokim brzegiem. Warzywa siekamy drobno i szklimy na dwóch łyżkach oliwy. Potem zalewamy pomidorami krojonymi z puszki. Patelnię zostawiamy na maleńkim ogniu i czekamy, aż sos zgęstnieje. Jest gotowy, gdy uda się zrobić w nim drewnianą łyżką „ścieżkę”, która natychmiast nie zniknie. Oczywiście nie może być zbyt gęsty – sprawa osobistego smaku i wyczucia.
Dyniowe spaghetti hojnie dekorujemy sosem pomidorowym. Danie obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem, polewamy oliwą i kładziemy na wierzch kilka listków świeżej bazylii. Smak podbije też łyżka startego parmezanu lub trochę płatków drożdżowych.
Sos kurkowy
Pół kg kurek, pół cebuli, pięć łyżek oliwy z oliwek, pół puszki mleka kokosowego, łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżka soku cytrynowego.
Kurki starannie płuczemy w zimnej wodzie. Suszymy na ściereczce i sprawdzamy, czy między blaszkami nie został piasek, który będzie nam potem chrzęścił w zębach.
Czosnek i cebulę drobno siekamy, podsmażamy na trzech łyżkach oliwy. Gdy się zeszklą, dodajemy grzyby i resztę oliwy, smażymy przez pięć minut, wlewamy mleko kokosowe i gotujemy przez dwie trzy minuty. Sos ma trochę zgęstnieć. Doprawiamy solą, pieprzem, natką pietruszki i sokiem cytrynowym. Kurki i spaghetti z dyni świetnie się komponują.
 
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Sztuka i joga idą ze sobą w parze. Niezwykłe sesje w muzeach.

Muzealna sala pełna adeptów jogi, którzy praktykują asany i pranajamę otoczeni działami sztuki? To nie fantazja. Coraz więcej renomowanych muzeów na świecie organizuje tego typu wydarzenia. Po sesji wypełnionej asanami można wziąć udział w medytacji, a potem zwiedzić w małej, kameralnej grupie ekspo...

Top 6 asan, które pomogą Ci utrzymać formę po lecie.

Czas letni to okres, w którym słońce sprawia, że mamy więcej energii i motywacji do działania. Bardziej dbamy o swoją odsłoniętą skórę i ciało. Mamy więcej czasu i okazji do tego, aby aktywnie spędzać czas. Co zrobić, aby nie stracić formy po lecie i cieszyć się wysokim poziomem energii przez cały r...

Nasz patronat ! Łódź stolicą ekologii – Targi NATURA FOOD & beECO

W terminie 12-14 października w hali Expo-Łódź odbędzie się pełne inspiracji wydarzenie poświęcone ekologicznej żywności oraz trendom zdrowego stylu życia. Udział zapowiedziało ponad 350 wystawców z Polski, Czech, Niemiec, Szwecji, Wielkiej Brytanii i Włoch....

Wystartował Kurs Nauczycielski Jogi Integralnej

Dnia 8 września odbył się w szkole Joga Żoliborz w Warszawie ponad trzy godzinny egzamin wstępny oceniający kompetencje osób chcących uczestniczyć w Kursie Nauczycielskim Jogi Integralnej. Miał on na celu sprawdzenie umiejętności i przydzielenie do właściwej grupy w zależności od poziomu zaa...

Slow beauty - mniej znaczy więcej.

Slow to skrót, streszczający całą filozofię slow life: S od sustainable, czyli zrównoważony, L od local, czyli lokalny, O – organic, czyli organiczny, nieprodukowany masowo, W – whole, czyli nieprzetworzony. I właściwie można by na tym poprzestać, jeśli chodzi o przekazanie całej idei. J...

Uzdrawiająca moc tańca i jogi stopionych w jedno

Joga i taniec stopione w jedno. Płynny ruch, harmonia oddechu, asan, mudr i mantr, które rozwijają się w rytm muzyki. To shakti joga, czyli joga tańca, system stworzony przez pochodzącą z Wielkiej Brytanii Sarę Avtar Olivier. ...

Samodyscyplina w jodze.

Czy potrafisz robić to co powinieneś, wtedy, kiedy powinieneś? Czy jesteś w stanie teraz dokonać poświęceń, które doprowadzą Cię do celu? Poświęcenie jest jedną ze składowych samodyscypliny. Poświęcenie - czyli twoja zdolność do dyscyplinowania samego siebie. Jesteś wtedy w stanie na krótką metę odr...

Slow life w rodzinie

Czy mając dzieci można w ogóle żyć slow? Jaki kierunek obrać, aby wychować szczęśliwe dziecko i mieć slow life"ową rodzinę?...

Ambasadorka Joga Festiwalu (23-26.08) w Wierchomli - Agnieszka Majewska

Tajna agentka, dilerka kiszonego brokatu, performerka spożywcza. Prowadzi i rozwija autorski projekt "Agnieszka Majewska gotuje nie truje", w ramach którego od 2014 roku prowadzi warsztaty, pokazy kuchni naturalnej. Promuje odżywcze, przeciwzapalne jedzenie, w tym kiszonki na co dzień. Organiczne ro...

Historia Jacquesa Mayola znów na ekranach kin! „Człowiek delfin”już od 17 sierpnia

Mija 30 lat od premiery kultowego filmu Luca Bessona "Wielki Błękit" inspirowanego życiem jednego z największych nurków w historii. Teraz Jacques’a Mayola można poznać jeszcze lepiej. 17 sierpnia do kin wchodzi dokument Lefterisa Charitosa "Człowiek delfin". ...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Października 2018
Następne
PWŚCPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
likesoft