Spaghetti z dyni z różnymi sosami - Pycha!
Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Spaghetti z dyni z różnymi sosami - Pycha!

  • poniedziałek, 30 wrzeďż˝nia 2019
  • autor: Beata Zatońska
Dynia makaronowa potrafi zaskoczyć. Najpierw trzeba j± znaleĽć na bazarze. Jest podłużna, kształtem przypomina piłkę do rugby. Na jej skórce maluj± się zielono-żółte abstrakcyjne wzory. Gdy j± przekroimy, ma delikatny, arbuzowy aromat.
Swoje niezwykłe wła¶ciwo¶ci prezentuje po upieczeniu – mi±ższ dzieli się wtedy na nitki i wygl±da jak makaron. Dyniowe spaghetti ma delikatny, orzechowy smak. Je¶li dodamy do niego aromatyczny sos, powstaje pyszne danie, które roz¶wietli jesienny, pochmurny dzień. Można je podać np. z aromatycznym, intensywnie czerwonym sosem pomidorowym, delikatnym sosem z kurek i mleka kokosowego albo z pesto. A je¶li zabraknie już czasu na sos, wystarczy do polania oliwa z oliwek z odrobin± czosnku i ¶wieżo zmielonego pieprzu.
Na dwie osoby potrzebujemy połówki dyni, ok. kilograma. Je¶li chcemy nakarmić większ± liczbę biesiadników, po prostu podwajamy lub potrajamy składniki.
Dynię przekrajamy na połowy, wyjmujemy pełen pestek ¶rodek. Mi±ższ smarujemy odrobin± oliwy i wkładamy dynię do piekarnika. Najlepiej upiec od razu cał± dynię, drug± połówkę schowamy na dzień następny. Temperatura ok. 180- 200 stopni. Gdy minie 40 minut, sprawdzamy, czy mi±ższ jest już miękki. Mi±ższ upieczonej dyni wyskrobujemy łyżk± lub widelcem z łupiny, układamy dyniowe spaghetti na talerzu.
Sos pomidorowy
Każda mistrz patelni (także ten z patelni± domow±) z południa Europy czy Ameryki Południowej ma swój sprawdzony sposób na sofrito, czyli bazę do sosu pomidorowego. Podstawa to dobra oliwa z oliwek, najlepiej z pierwszego tłoczenia. Na tym zielonkawym skarbie podsmaża się posiekany czosnek, cebulę, czasem seler naciowy, marchewkę, fenkuł lub paprykę. Warzywa nie mog± się przypalić i jest ich naprawdę niewiele. Tyle tylko, żeby sos pomidorowy nabrał smaku.
Sos: puszka krojonych pomidorów, duży z±bek czosnku, pół małej cebuli, oliwa z oliwek, sól, pieprz, ¶wieża bazylia, trochę startego parmezanu lub płatków drożdżowych
Potrzebujemy patelnię z wysokim brzegiem. Warzywa siekamy drobno i szklimy na dwóch łyżkach oliwy. Potem zalewamy pomidorami krojonymi z puszki. Patelnię zostawiamy na maleńkim ogniu i czekamy, aż sos zgęstnieje. Jest gotowy, gdy uda się zrobić w nim drewnian± łyżk± „¶cieżkę”, która natychmiast nie zniknie. Oczywi¶cie nie może być zbyt gęsty – sprawa osobistego smaku i wyczucia.
Dyniowe spaghetti hojnie dekorujemy sosem pomidorowym. Danie obsypujemy ¶wieżo zmielonym pieprzem, polewamy oliw± i kładziemy na wierzch kilka listków ¶wieżej bazylii. Smak podbije też łyżka startego parmezanu lub trochę płatków drożdżowych.
Sos kurkowy
Pół kg kurek, pół cebuli, pięć łyżek oliwy z oliwek, pół puszki mleka kokosowego, łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżka soku cytrynowego.
Kurki starannie płuczemy w zimnej wodzie. Suszymy na ¶ciereczce i sprawdzamy, czy między blaszkami nie został piasek, który będzie nam potem chrzę¶cił w zębach.
Czosnek i cebulę drobno siekamy, podsmażamy na trzech łyżkach oliwy. Gdy się zeszkl±, dodajemy grzyby i resztę oliwy, smażymy przez pięć minut, wlewamy mleko kokosowe i gotujemy przez dwie trzy minuty. Sos ma trochę zgęstnieć. Doprawiamy sol±, pieprzem, natk± pietruszki i sokiem cytrynowym. Kurki i spaghetti z dyni ¶wietnie się komponuj±.
 
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ. START WRZESIEŃ 2021!

Trwa rekrutacja na VI Edycję Kursu Nauczycielskiego Jogi Integralnej! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragn± zdobyć praktyczne umiejętno¶ci i rzeteln± wiedzę na temat różnych ¶cieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętno...

Kurs Instruktorski Aerial Jogi 25-27 czerwca 2021

KURS INSTRUKTORSKI AERIAL JOGI 25-27.06.2021 Prowadzenie: Anna Ryczek - dyplomowany nauczyciel jogi, aerial jogi, instruktor metody oddechowej Butejki, magister psychologii Miejsce - Joga Żoliborz, ul. Rydygiera 19, Warszawa Termin - 25-27.06.2021 3 dni - 24 godziny nauki Teoria i praktyka na h...

Zakwasownia. Wywiad z Magdalen± i Mikołajem Bator

Zakwasownia to rodzinna manufaktura, produkuj±c± organiczne i ekologiczne zakwasy, kiszonki oraz dania kuchni ro¶linnej. "Włożyli¶my w nasz± manufakturę całe serce. Pracujemy wytrwale, z przyjemno¶ci± i entuzjazmem, aby dobrymi, zdrowymi produktami móc podzielić się z innymi" ...

Ksi±żk± Greenprint - Zielony ¦lad, autorstwa Marco Borgesa

24 marca 2021 miała swoj± premierę najnowsza ksi±żka wydawnictwa Znak - Greenprint (Zielony ¦lad) autorstwa Marco Borgesa. Podtytuł brzmi " Jak dzięki zielonej diecie uzdrowić siebie i ¶wiat". ...

Aerial Joga - Nowy trend. Rozmowa z Ann± Ryczek, prowadz±c± Kurs Instruktorski Aerial Jogi

Aerial joga to nowa technika, coraz popularniejsza i dostępna w wielu szkołach jogi w Polsce. Ł±czy w sobie elementy jogi, stretchingu i pilatesu. Zawiera także elementy tańca w powietrzu. Ćwiczy się nad ziemi±, w podwieszonych elastycznych szarfach. Praktykuj±c Aerial jogę możemy pracować z własnym...

Księga kwiatów jadalnych - doskonała lektura i inspiracja na nadchodz±c± wiosnę!

Można powiedzieć krótko, parafrazuj±c znane przysłowie: Wła¶ciwa ksi±żka na wła¶ciwym miejscu! Wła¶nie ukazała się, nakładem Zielonego Wydawnictwa "Księga kwiatów jadalnych" autorstwa Mireille Gayet....

Kurs Nauczycielski Jogi ON-LINE - Przygotowanie do egzaminu 4.05 - 8.06. 2021

Zapraszamy do wzięcia udziału w kursie jogi ON-LINE przygotowuj±cym do egzaminu kompetencyjnego na Kurs Nauczycielski Jogi Integralnej. Start 4 maja. ...

Lockdown- pomoc prawna dla nauczycieli jogi i szkół jogi

Dynamicznie zmieniaj±ce się przepisy i regulacje. Skomplikowane zasady i mnóstwo sprzecznych informacji. Trudno jest prowadzić zajęcia i wyjazdy z jog± w takich okoliczno¶ciach. Co wolno a co nie ? Co zrobić w razie kontroli ? Portal joga-joga.pl wraz Kancelari± Dr. Tomasza Strugalskiego przygotowa...

Ksi±żka Joga piękna, Marta Kucińska

Marta Kucińska jest certyfikowanym nauczycielem jogi twarzy wg. japońskiej metody Face Yoga Method, jogink±, biologiem, projektantk± mody oraz konsultantk± ajurwedy III stopnia. W swojej ksi±żce opisuje i wyja¶nia jak w naturalny sposób dbać o siebie bez ingerencji medycyny estetycznej. ...

KIEŁKI. Naturalny Energetyk.- recenzja ksi±żki

"Wiosn±, pełn± warto¶ci odżywczych i wła¶ciwo¶ci leczniczych pokrzywę dajemy ¶winiom i kaczkom, a sami sięgamy po ogórek ze szklarni naszpikowany chemi±" - to zdanie, które pojawia się już na samym pocz±tku ksi±żki bardzo zapada w pamięć i u¶wiadamia, że łatwo zapominamy o naturalnych bogactwach na...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Maja 2021
Następne
PW¦CPSN
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
LikeSoft