Spaghetti z dyni z różnymi sosami - Pycha!
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Spaghetti z dyni z różnymi sosami - Pycha!

  • czwartek, 26 października 2017
  • autor: Beata Zatońska
Dynia makaronowa potrafi zaskoczyć. Najpierw trzeba ją znaleźć na bazarze. Jest podłużna, kształtem przypomina piłkę do rugby. Na jej skórce malują się zielono-żółte abstrakcyjne wzory. Gdy ją przekroimy, ma delikatny, arbuzowy aromat.
Swoje niezwykłe właściwości prezentuje po upieczeniu – miąższ dzieli się wtedy na nitki i wygląda jak makaron. Dyniowe spaghetti ma delikatny, orzechowy smak. Jeśli dodamy do niego aromatyczny sos, powstaje pyszne danie, które rozświetli jesienny, pochmurny dzień. Można je podać np. z aromatycznym, intensywnie czerwonym sosem pomidorowym, delikatnym sosem z kurek i mleka kokosowego albo z pesto. A jeśli zabraknie już czasu na sos, wystarczy do polania oliwa z oliwek z odrobiną czosnku i świeżo zmielonego pieprzu.
Na dwie osoby potrzebujemy połówki dyni, ok. kilograma. Jeśli chcemy nakarmić większą liczbę biesiadników, po prostu podwajamy lub potrajamy składniki.
Dynię przekrajamy na połowy, wyjmujemy pełen pestek środek. Miąższ smarujemy odrobiną oliwy i wkładamy dynię do piekarnika. Najlepiej upiec od razu całą dynię, drugą połówkę schowamy na dzień następny. Temperatura ok. 180- 200 stopni. Gdy minie 40 minut, sprawdzamy, czy miąższ jest już miękki. Miąższ upieczonej dyni wyskrobujemy łyżką lub widelcem z łupiny, układamy dyniowe spaghetti na talerzu.
Sos pomidorowy
Każda mistrz patelni (także ten z patelnią domową) z południa Europy czy Ameryki Południowej ma swój sprawdzony sposób na sofrito, czyli bazę do sosu pomidorowego. Podstawa to dobra oliwa z oliwek, najlepiej z pierwszego tłoczenia. Na tym zielonkawym skarbie podsmaża się posiekany czosnek, cebulę, czasem seler naciowy, marchewkę, fenkuł lub paprykę. Warzywa nie mogą się przypalić i jest ich naprawdę niewiele. Tyle tylko, żeby sos pomidorowy nabrał smaku.
Sos: puszka krojonych pomidorów, duży ząbek czosnku, pół małej cebuli, oliwa z oliwek, sól, pieprz, świeża bazylia, trochę startego parmezanu lub płatków drożdżowych
Potrzebujemy patelnię z wysokim brzegiem. Warzywa siekamy drobno i szklimy na dwóch łyżkach oliwy. Potem zalewamy pomidorami krojonymi z puszki. Patelnię zostawiamy na maleńkim ogniu i czekamy, aż sos zgęstnieje. Jest gotowy, gdy uda się zrobić w nim drewnianą łyżką „ścieżkę”, która natychmiast nie zniknie. Oczywiście nie może być zbyt gęsty – sprawa osobistego smaku i wyczucia.
Dyniowe spaghetti hojnie dekorujemy sosem pomidorowym. Danie obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem, polewamy oliwą i kładziemy na wierzch kilka listków świeżej bazylii. Smak podbije też łyżka startego parmezanu lub trochę płatków drożdżowych.
Sos kurkowy
Pół kg kurek, pół cebuli, pięć łyżek oliwy z oliwek, pół puszki mleka kokosowego, łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżka soku cytrynowego.
Kurki starannie płuczemy w zimnej wodzie. Suszymy na ściereczce i sprawdzamy, czy między blaszkami nie został piasek, który będzie nam potem chrzęścił w zębach.
Czosnek i cebulę drobno siekamy, podsmażamy na trzech łyżkach oliwy. Gdy się zeszklą, dodajemy grzyby i resztę oliwy, smażymy przez pięć minut, wlewamy mleko kokosowe i gotujemy przez dwie trzy minuty. Sos ma trochę zgęstnieć. Doprawiamy solą, pieprzem, natką pietruszki i sokiem cytrynowym. Kurki i spaghetti z dyni świetnie się komponują.
 
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Slow life w rodzinie

Czy mając dzieci można w ogóle żyć slow? Jaki kierunek obrać, aby wychować szczęśliwe dziecko i mieć slow life"ową rodzinę?...

Nasz Patronat! Historia Jacquesa Mayola znów na ekranach kin! „Człowiek delfin”już od 17 sierpnia

Mija 30 lat od premiery kultowego filmu Luca Bessona "Wielki Błękit" inspirowanego życiem jednego z największych nurków w historii. Teraz Jacques’a Mayola można poznać jeszcze lepiej. 17 sierpnia do kin wchodzi dokument Lefterisa Charitosa "Człowiek delfin". ...

W jaki sposób joga pomaga niwelować niepokój?

Większą część czasu spędzamy na rozpamiętywaniu tego co się wydarzyło lub planowaniu tego co nadejdzie, a tylko chwilami jesteśmy w pełni obecni i skupieni na tym co dzieje się teraz. Powoduje to, że mózg pracuje cały czas na pełnych obrotach ale nie jest wykorzystywany produktywnie. ...

Yogattractive – naturalny sposób na piękno i pogodę ducha

Od 12 lat pracuję nad systemem anty-ageingu dla twarzy i szyi. Ćwiczenia twarzy są elementem bardzo istotnym, ale nie jedynym. Najpierw podeszłam do sprawy estetycznie, czyli chciałam naturalnie zadbać o twarz. Zadziałała trochę moja próżność, ale także chęć pomagania innym. Yogattractive nie jest c...

Praktyka jogi na piasku i trawie

Urlop to idealny moment, żeby odważyć się na samodzielną praktykę bez wskazówek nauczyciela. Przyjemna sceneria, szum fal i morska bryza powodują, że łatwiej jest się zrelaksować i skupić na wykonywanym ćwiczeniu. Dodatkowo nierówna powierzchnia taka jak piasek przyczynia się do kształtowania mięśni...

KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ

Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętności oraz końcowy certyfikat uprawniają do wykonywania zawodu nauczyciel...

Joga Festiwal i VI Górski Maraton Jogi w Wierchomli coraz bliżej

Już za miesiąc spotykamy się w Wierchomli, gdzie odbędzie się prawdziwa uczta dla miłośników jogi, doskonałej kuchni i świadomego, pełnego radości życia....

Happy Evolution, czyli jak dać sobie „coś więcej” niż szczęście?

O alergiach, diecie, sportach i miłości do siebie, a także o szczęściu, zero waste oraz mądrym życiu rozmawiają: pasjonatka kuchni roślinnej i event menedżer Helena Chmielewska oraz Żaneta Geltz – redaktor naczelna Magazynu Hipoalergiczni i założycielka Stowarzyszenia Happy Evolution Global As...

Joga, bieganie i medytacja - triatlon inny niż wszystkie !

Joga i triatlon? Z pozoru to niedobrana para, ale tak naprawdę doskonale do siebie pasują. Dosłownie i na wyższym poziomie. Po pierwsze, pomaga triatlonistom odzyskać balans po wyczerpującym treningu. Po drugie może być częścią składową niezwykłego dość, ale dającego zdaniem jego uczestników fa...

Joga Na Trawie - otwarte zajęcia jogi w Warszawie, w każdą sobotę przez całe lato!

Szkoła Joga Żoliborz, portal Joga-Joga.pl oraz Prochownia zapraszają przez całe lato na darmowe zajęcia Joga Na Trawie. Już kolejny rok nauczyciele ze szkoły Joga Żoliborz z Marceliną Sankowską na czele, poprowadzą dla Was zajęcia w przepięknym otoczeniu Parku Żeromskiego na Warszawskim Żoliborzu. ...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Sierpnia 2018
Następne
PWŚCPSN
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
likesoft