Lato – pora magazynowania witamin
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Lato – pora magazynowania witamin

  • czwartek, 16 sierpnia 2018
  • autor: Ewa Dobek
  • źródło: Archiwum
Na lato czekamy cały rok – słońce, kwiaty, owoce, urlopy. Lato to relaks, przynajmniej dla tych, którzy umieją o siebie zadbać. Nasze organizmy zasługują na odpoczynek i przyjemność jaką niesie za sobą korzystanie z obfitości tej pory roku.

 
Okres letni to także czas magazynowania sił na cały rok, warto więc jest zaopatrzyć się w witaminy i sole mineralne, których najlepszym źródłem są surowe owoce i warzywa.
W ciepłe dni nie musimy poświęcać dużo czasu na gotowanie – jeśli podstawą naszej diety staną się świeże warzywa i owoce na pewno nam się to opłaci. O ile w normalnej diecie zakłada się 40-to procentowy udział warzyw i owoców, o tyle latem powinno być ich około 70 %. Owoce najlepiej jadać w całości, na surowo, dojrzałe nie potrzebują słodzenia. Warzywa jemy w postaci surówek, soków albo chłodników.
porzeczkaLato to doskonała pora, żeby dać możność naszemu organizmowi przestawienia się na inne tory, zaadoptowania się do diety, która jest nie tylko prosta i smaczna, ale też odżywcza, wręcz lecznicza. Świeży, surowy pokarm odnawia najważniejsze funkcje organizmu, łagodzi i regeneruje system gruczołów wydzielania wewnętrznego, łagodzi układ enzymatyczny, pobudza funkcje narządów wewnętrznych. W przypadku wielu, nawet poważnych chorób stosowanie czasowych kuracji sokowych przynosi lepsze rezultaty niż leczenie preparatami farmakologicznymi. No i nie niesie ze sobą skutków ubocznych.
Procesy termiczne przyczyniają się do zubożenia witamin, głównie C, PP, kwasu foliowego, witaminy A. Surowe owoce i warzywa zawierają również liczne enzymy, których funkcji w przewodzie pokarmowym nie da się niczym zastąpić. Enzymy z pożywienia odciążają enzymy trawienne oraz wiążą tlen, dzięki czemu tworzą w przewodzie pokarmowym odpowiednie warunki do eliminowania niepożądanych bakterii chorobotwórczych.
Żelazną zasadą jedzenia surowych warzyw i owoców powinno być jedzenie ich przed posiłkiem. Wtedy składniki odżywcze są optymalnie wykorzystane. Świeże owoce są wchłaniane w jelicie cienkim a proces trawienia ciepłych posiłków zaczyna się już w żołądku. Jeśli zjemy truskawki, czereśnie lub wiśnie tuż po obiedzie nasili się proces fermentacji, ponieważ owoce będą musiały „poczekać” na swoją kolejkę do momentu strawienia obiadu. Najlepiej jest jeść owoce na pusty żołądek – łatwo się wchłoną, oddając nam przy tym wszystko, co w nich najlepsze.
Owoce i warzywa przyczyniają się do wzrostu napięcia mikroelektrycznego w komórkach całego ciała, dzięki czemu zachodzi wiele niezwykle ważnych zjawisk w samych komórkach: poprawia się oddychanie komórkowe, zostaje pobudzony metabolizm komórkowy, komórka ulega regeneracji, odmłodzeniu, wszystkie procesy metaboliczne przebiegają bardziej oszczędnie. Wzrastają również siły odpornościowe organizmu.
Zawartość chlorofilu w zielonych częściach roślin sprawia, że zostaje pobudzone powstawania czerwonych ciałek krwi. Chlorofil powoduje również większą wchłanialność żelaza zawartego w jedzeniu, poprawia wykorzystanie białka, stymuluje oddychanie oraz azotowy metabolizm komórki.
Zielone liście są bardzo dobrym źródłem witaminy C, A oraz kwasu foliowego. Białko w nich zawarte wykazuje wyjątkową wartość biologiczną, nawet niewielka jego ilość uzupełnia białko produktów zbożowych. 
Niewątpliwą zaletą warzyw i owoców, obok ich wartości odżywczej, jest ich bardzo niska kaloryczność. Stosując warzywa jako bazę w diecie odchudzającej nie zubożamy organizmu w witaminy i składniki mineralne i zapewniamy prawidłową przemianę materii.
Jeśli chcemy ugotować warzywa, latem możemy robić to krócej albo na parze. Ziemniaki zalewamy małą ilością wody, najlepiej jakby woda się wygotowała i wchłonęła. Wtedy optymalnie korzystamy z soli mineralnych i witaminy C, rozpuszczonych w wodzie podczas gotowania.
Mając na uwadze jak najmniejsze straty składników odżywczych, należy przestrzegać następujących zasad:
- myjąc sałatę uważać, żeby nie połamać i nie pognieść liści
- wszystkie warzywa płukać pod bieżącą wodą, nie moczyć
- warzywa korzeniowe myć ostrą szczoteczką zamiast obierać
- surówki przygotowywać tuż przed posiłkiem
Warzywa takie jak: kalafiory, brokuły, szparagi, kapustę, brukselkę gotować z dodatkiem mleka, co wpływa na lepszy smak i chroni witaminę C przed utlenieniem.
Ważne jest również, żeby nie odgrzewać warzyw, lepiej gotować tyle, żeby zjeść porcję na jeden posiłek.
Warzywa stanowią całości pokarmowe, spróbujmy więc zjadać je w całości, w przypadku warzyw korzennych jedzmy również liście.
Do warzyw najlżej strawnych, nie obciążających przewodu pokarmowego należą marchew, ziemniaki i buraki.
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Slow beauty - mniej znaczy więcej.

Slow to skrót, streszczający całą filozofię slow life: S od sustainable, czyli zrównoważony, L od local, czyli lokalny, O – organic, czyli organiczny, nieprodukowany masowo, W – whole, czyli nieprzetworzony. I właściwie można by na tym poprzestać, jeśli chodzi o przekazanie całej idei. J...

Nasz Patronat! Konferencja Joga i relaksacja w terapii. 22.09.18 AWF Warszawa

Wydział Rehabilitacji Akademii Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie i Akademia Wychowania Fizycznego im. Jerzego Kukuczki w Katowicach oraz Fundacja Life Change zapraszają na: I KONFERENCJĘ NAUKOWO-SZKOLENIOWĄ "JOGA I RELAKSACJA W TERAPII" Warszawa, 22 września 2018 r. ...

Uzdrawiająca moc tańca i jogi stopionych w jedno

Joga i taniec stopione w jedno. Płynny ruch, harmonia oddechu, asan, mudr i mantr, które rozwijają się w rytm muzyki. To shakti joga, czyli joga tańca, system stworzony przez pochodzącą z Wielkiej Brytanii Sarę Avtar Olivier. ...

Samodyscyplina w jodze.

Czy potrafisz robić to co powinieneś, wtedy, kiedy powinieneś? Czy jesteś w stanie teraz dokonać poświęceń, które doprowadzą Cię do celu? Poświęcenie jest jedną ze składowych samodyscypliny. Poświęcenie - czyli twoja zdolność do dyscyplinowania samego siebie. Jesteś wtedy w stanie na krótką metę odr...

Slow life w rodzinie

Czy mając dzieci można w ogóle żyć slow? Jaki kierunek obrać, aby wychować szczęśliwe dziecko i mieć slow life"ową rodzinę?...

Ambasadorka Joga Festiwalu (23-26.08) w Wierchomli - Agnieszka Majewska

Tajna agentka, dilerka kiszonego brokatu, performerka spożywcza. Prowadzi i rozwija autorski projekt "Agnieszka Majewska gotuje nie truje", w ramach którego od 2014 roku prowadzi warsztaty, pokazy kuchni naturalnej. Promuje odżywcze, przeciwzapalne jedzenie, w tym kiszonki na co dzień. Organiczne ro...

Historia Jacquesa Mayola znów na ekranach kin! „Człowiek delfin”już od 17 sierpnia

Mija 30 lat od premiery kultowego filmu Luca Bessona "Wielki Błękit" inspirowanego życiem jednego z największych nurków w historii. Teraz Jacques’a Mayola można poznać jeszcze lepiej. 17 sierpnia do kin wchodzi dokument Lefterisa Charitosa "Człowiek delfin". ...

W jaki sposób joga pomaga niwelować niepokój?

Większą część czasu spędzamy na rozpamiętywaniu tego co się wydarzyło lub planowaniu tego co nadejdzie, a tylko chwilami jesteśmy w pełni obecni i skupieni na tym co dzieje się teraz. Powoduje to, że mózg pracuje cały czas na pełnych obrotach ale nie jest wykorzystywany produktywnie. ...

Yogattractive – naturalny sposób na piękno i pogodę ducha

Od 12 lat pracuję nad systemem anty-ageingu dla twarzy i szyi. Ćwiczenia twarzy są elementem bardzo istotnym, ale nie jedynym. Najpierw podeszłam do sprawy estetycznie, czyli chciałam naturalnie zadbać o twarz. Zadziałała trochę moja próżność, ale także chęć pomagania innym. Yogattractive nie jest c...

Praktyka jogi na piasku i trawie

Urlop to idealny moment, żeby odważyć się na samodzielną praktykę bez wskazówek nauczyciela. Przyjemna sceneria, szum fal i morska bryza powodują, że łatwiej jest się zrelaksować i skupić na wykonywanym ćwiczeniu. Dodatkowo nierówna powierzchnia taka jak piasek przyczynia się do kształtowania mięśni...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Września 2018
Następne
PWŚCPSN
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
likesoft