Lato – pora magazynowania witamin
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Lato – pora magazynowania witamin

  • czwartek, 16 sierpnia 2018
  • autor: Ewa Dobek
  • źródło: Archiwum
Na lato czekamy cały rok – słońce, kwiaty, owoce, urlopy. Lato to relaks, przynajmniej dla tych, którzy umieją o siebie zadbać. Nasze organizmy zasługują na odpoczynek i przyjemność jaką niesie za sobą korzystanie z obfitości tej pory roku.

 
Okres letni to także czas magazynowania sił na cały rok, warto więc jest zaopatrzyć się w witaminy i sole mineralne, których najlepszym źródłem są surowe owoce i warzywa.
W ciepłe dni nie musimy poświęcać dużo czasu na gotowanie – jeśli podstawą naszej diety staną się świeże warzywa i owoce na pewno nam się to opłaci. O ile w normalnej diecie zakłada się 40-to procentowy udział warzyw i owoców, o tyle latem powinno być ich około 70 %. Owoce najlepiej jadać w całości, na surowo, dojrzałe nie potrzebują słodzenia. Warzywa jemy w postaci surówek, soków albo chłodników.
porzeczkaLato to doskonała pora, żeby dać możność naszemu organizmowi przestawienia się na inne tory, zaadoptowania się do diety, która jest nie tylko prosta i smaczna, ale też odżywcza, wręcz lecznicza. Świeży, surowy pokarm odnawia najważniejsze funkcje organizmu, łagodzi i regeneruje system gruczołów wydzielania wewnętrznego, łagodzi układ enzymatyczny, pobudza funkcje narządów wewnętrznych. W przypadku wielu, nawet poważnych chorób stosowanie czasowych kuracji sokowych przynosi lepsze rezultaty niż leczenie preparatami farmakologicznymi. No i nie niesie ze sobą skutków ubocznych.
Procesy termiczne przyczyniają się do zubożenia witamin, głównie C, PP, kwasu foliowego, witaminy A. Surowe owoce i warzywa zawierają również liczne enzymy, których funkcji w przewodzie pokarmowym nie da się niczym zastąpić. Enzymy z pożywienia odciążają enzymy trawienne oraz wiążą tlen, dzięki czemu tworzą w przewodzie pokarmowym odpowiednie warunki do eliminowania niepożądanych bakterii chorobotwórczych.
Żelazną zasadą jedzenia surowych warzyw i owoców powinno być jedzenie ich przed posiłkiem. Wtedy składniki odżywcze są optymalnie wykorzystane. Świeże owoce są wchłaniane w jelicie cienkim a proces trawienia ciepłych posiłków zaczyna się już w żołądku. Jeśli zjemy truskawki, czereśnie lub wiśnie tuż po obiedzie nasili się proces fermentacji, ponieważ owoce będą musiały „poczekać” na swoją kolejkę do momentu strawienia obiadu. Najlepiej jest jeść owoce na pusty żołądek – łatwo się wchłoną, oddając nam przy tym wszystko, co w nich najlepsze.
Owoce i warzywa przyczyniają się do wzrostu napięcia mikroelektrycznego w komórkach całego ciała, dzięki czemu zachodzi wiele niezwykle ważnych zjawisk w samych komórkach: poprawia się oddychanie komórkowe, zostaje pobudzony metabolizm komórkowy, komórka ulega regeneracji, odmłodzeniu, wszystkie procesy metaboliczne przebiegają bardziej oszczędnie. Wzrastają również siły odpornościowe organizmu.
Zawartość chlorofilu w zielonych częściach roślin sprawia, że zostaje pobudzone powstawania czerwonych ciałek krwi. Chlorofil powoduje również większą wchłanialność żelaza zawartego w jedzeniu, poprawia wykorzystanie białka, stymuluje oddychanie oraz azotowy metabolizm komórki.
Zielone liście są bardzo dobrym źródłem witaminy C, A oraz kwasu foliowego. Białko w nich zawarte wykazuje wyjątkową wartość biologiczną, nawet niewielka jego ilość uzupełnia białko produktów zbożowych. 
Niewątpliwą zaletą warzyw i owoców, obok ich wartości odżywczej, jest ich bardzo niska kaloryczność. Stosując warzywa jako bazę w diecie odchudzającej nie zubożamy organizmu w witaminy i składniki mineralne i zapewniamy prawidłową przemianę materii.
Jeśli chcemy ugotować warzywa, latem możemy robić to krócej albo na parze. Ziemniaki zalewamy małą ilością wody, najlepiej jakby woda się wygotowała i wchłonęła. Wtedy optymalnie korzystamy z soli mineralnych i witaminy C, rozpuszczonych w wodzie podczas gotowania.
Mając na uwadze jak najmniejsze straty składników odżywczych, należy przestrzegać następujących zasad:
- myjąc sałatę uważać, żeby nie połamać i nie pognieść liści
- wszystkie warzywa płukać pod bieżącą wodą, nie moczyć
- warzywa korzeniowe myć ostrą szczoteczką zamiast obierać
- surówki przygotowywać tuż przed posiłkiem
Warzywa takie jak: kalafiory, brokuły, szparagi, kapustę, brukselkę gotować z dodatkiem mleka, co wpływa na lepszy smak i chroni witaminę C przed utlenieniem.
Ważne jest również, żeby nie odgrzewać warzyw, lepiej gotować tyle, żeby zjeść porcję na jeden posiłek.
Warzywa stanowią całości pokarmowe, spróbujmy więc zjadać je w całości, w przypadku warzyw korzennych jedzmy również liście.
Do warzyw najlżej strawnych, nie obciążających przewodu pokarmowego należą marchew, ziemniaki i buraki.
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Sztuka życia. Medytacja Vipassana - Oby wszystkie istoty były szczęśliwe!

To nieistotne kim jesteś, czym się zajmujesz, w co wierzysz, a komu nie ufasz. W każdym z nas jest spokój i harmonia pozwalająca na szczęśliwe życie w zgodzie ze sobą i z innymi ludźmi. Furtka do ogrodu wyzwolenia opatrzona jest jedynie mentalną tabliczką – UWAGA! ŚWIADOMOŚĆ – której pra...

Slow life w pracy? To jest możliwe!

Stos spraw do załatwienia, stale kontrolujący szef, nieustanne zebrania i plotkujące koleżanki. Praca potrafi być naprawdę stresująca. Na szczęście są metody, które pozwolą ci nawet w najbardziej stresogennej pracy odzyskać slow. ...

Jałowiec. Na jesienne chłody - rozgrzewające szyszkojagody. :)

Niegdyś, drewno jałowcowe, ze względu na swą wyjątkową elastyczność i wytrzymałość, używano najczęściej do wyrobu łuków. Choć rośnie powoli, żyje długo nawet w niesprzyjających warunkach (nie straszna mu ani słaba gleba, ani nadmierne zacienienie). W zielarstwie, cenione są przede wszystkim szyszkoj...

Joga z krzesłem. Cenna lektura dla każdego jogina.

Książki do jogi dzielą się na dwa rodzaje. Takie, które ładnie wyglądają na półce i takie, z których można w praktyce korzystać. Książki na półkę, to albo zawiłe próby tłumaczenia teoretycznego, czym jest joga, albo kolorowe nie do końca udane podręczniki do nauki asan, z których nie sposób się czeg...

Wdzięczność kluczem do szczęścia

W dzień silni i przebojowi. Wieczorami przeżuwamy stres (albo on przeżuwa nas). Rano, zanim otworzymy oczy, umysł już podsuwa milion spraw, które trzeba załatwić w ciągu dnia. Z tyłu głowy coś szepcze: "nie zdążysz!". Jak sobie z tym radzić? Sposobów jest wiele, a jednym z nich, i to całkiem skute...

Kanon literatury jogicznej w sklepie JOGA-JOGA.PL

Najnowsze wydanie "biblii jogi" czyli książka "Światło Jogi" B.K.S. Iyengara, poszerzone i wzbogacone o płytę dvd z filmem biograficznym o życiu Mistrza. Polecamy także " Pranajama, sztuka oddychania w jodzie" B.K.S.Iyengara a także "Joga doskonała dla kobiet" Gitty S. Iyengar. Pozycje obowiązkowe w...

Wytrzęś to! TRE® pomaga uwolnić się od stresu.

Proste ćwiczenia, które robią coś dziwnego z ciałem. Sesja TRE® mnie zaskoczyła, choć mniej więcej wiedziałam, czego mogę się spodziewać. Po krótkiej rozgrzewce ciało zaczyna samoistnie drgać. Potem przyszło ukojenie. Dowód na to, że ciało pamięta to, czego nie pamięta umysł, który nosi w sobi...

3 mikstury ziołowe, pomocne przy stanach zapalnych gardła.

Jesień to czas wzmożonej podatności na przeziębienia i grypę. Jeśli odczuwamy pierwsze symptomy, warto wesprzeć organizm w powrocie do równowagi, naturalnymi środkami. Po ziołowe mieszanki, warto sięgać wtedy, kiedy czujemy, że czosnek, cytryna, imbir, miód i pierzyna mogą być niewystarczające, np. ...

Dlaczego nie robię postępów w mojej praktyce jogi...

Jogin wie, że w wyniku wykonywania asan przede wszystkim zdobywa zdrowie. Jest to cenny nabytek zdobywany ciężką pracą, stan zupełnej równowagi ciała, umysłu i ducha. Tak więc nie chodzi o akrobatyczne wykonanie asany, wykraczające poza granice swoich możliwości, lecz o stałą, żarliwą praktykę, połą...

Dzięgiel leśny, i inne skarby z łąk do zebrania w październiku.

Październik, to czas zbioru nie tylko dojrzałych i pełnych witamin, owoców głogu, dzikiej róży czy tarniny, ale także pożytecznego dzięgla leśnego, którego właściwości mogą być pomocne na różne dolegliwości. ...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Listopada 2018
Następne
PWŚCPSN
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
LikeSoft