Lato – pora magazynowania witamin
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Lato – pora magazynowania witamin

  • piątek, 2 sierpnia 2019
  • autor: Ewa Dobek
  • źródło: Archiwum
Na lato czekamy cały rok – słońce, kwiaty, owoce, urlopy. Lato to relaks, przynajmniej dla tych, którzy umieją o siebie zadbać. Nasze organizmy zasługują na odpoczynek i przyjemność jaką niesie za sobą korzystanie z obfitości tej pory roku.

 
Okres letni to także czas magazynowania sił na cały rok, warto więc jest zaopatrzyć się w witaminy i sole mineralne, których najlepszym źródłem są surowe owoce i warzywa.
W ciepłe dni nie musimy poświęcać dużo czasu na gotowanie – jeśli podstawą naszej diety staną się świeże warzywa i owoce na pewno nam się to opłaci. O ile w normalnej diecie zakłada się 40-to procentowy udział warzyw i owoców, o tyle latem powinno być ich około 70 %. Owoce najlepiej jadać w całości, na surowo, dojrzałe nie potrzebują słodzenia. Warzywa jemy w postaci surówek, soków albo chłodników.
porzeczkaLato to doskonała pora, żeby dać możność naszemu organizmowi przestawienia się na inne tory, zaadoptowania się do diety, która jest nie tylko prosta i smaczna, ale też odżywcza, wręcz lecznicza. Świeży, surowy pokarm odnawia najważniejsze funkcje organizmu, łagodzi i regeneruje system gruczołów wydzielania wewnętrznego, łagodzi układ enzymatyczny, pobudza funkcje narządów wewnętrznych. W przypadku wielu, nawet poważnych chorób stosowanie czasowych kuracji sokowych przynosi lepsze rezultaty niż leczenie preparatami farmakologicznymi. No i nie niesie ze sobą skutków ubocznych.
Procesy termiczne przyczyniają się do zubożenia witamin, głównie C, PP, kwasu foliowego, witaminy A. Surowe owoce i warzywa zawierają również liczne enzymy, których funkcji w przewodzie pokarmowym nie da się niczym zastąpić. Enzymy z pożywienia odciążają enzymy trawienne oraz wiążą tlen, dzięki czemu tworzą w przewodzie pokarmowym odpowiednie warunki do eliminowania niepożądanych bakterii chorobotwórczych.
Żelazną zasadą jedzenia surowych warzyw i owoców powinno być jedzenie ich przed posiłkiem. Wtedy składniki odżywcze są optymalnie wykorzystane. Świeże owoce są wchłaniane w jelicie cienkim a proces trawienia ciepłych posiłków zaczyna się już w żołądku. Jeśli zjemy truskawki, czereśnie lub wiśnie tuż po obiedzie nasili się proces fermentacji, ponieważ owoce będą musiały „poczekać” na swoją kolejkę do momentu strawienia obiadu. Najlepiej jest jeść owoce na pusty żołądek – łatwo się wchłoną, oddając nam przy tym wszystko, co w nich najlepsze.
Owoce i warzywa przyczyniają się do wzrostu napięcia mikroelektrycznego w komórkach całego ciała, dzięki czemu zachodzi wiele niezwykle ważnych zjawisk w samych komórkach: poprawia się oddychanie komórkowe, zostaje pobudzony metabolizm komórkowy, komórka ulega regeneracji, odmłodzeniu, wszystkie procesy metaboliczne przebiegają bardziej oszczędnie. Wzrastają również siły odpornościowe organizmu.
Zawartość chlorofilu w zielonych częściach roślin sprawia, że zostaje pobudzone powstawania czerwonych ciałek krwi. Chlorofil powoduje również większą wchłanialność żelaza zawartego w jedzeniu, poprawia wykorzystanie białka, stymuluje oddychanie oraz azotowy metabolizm komórki.
Zielone liście są bardzo dobrym źródłem witaminy C, A oraz kwasu foliowego. Białko w nich zawarte wykazuje wyjątkową wartość biologiczną, nawet niewielka jego ilość uzupełnia białko produktów zbożowych. 
Niewątpliwą zaletą warzyw i owoców, obok ich wartości odżywczej, jest ich bardzo niska kaloryczność. Stosując warzywa jako bazę w diecie odchudzającej nie zubożamy organizmu w witaminy i składniki mineralne i zapewniamy prawidłową przemianę materii.
Jeśli chcemy ugotować warzywa, latem możemy robić to krócej albo na parze. Ziemniaki zalewamy małą ilością wody, najlepiej jakby woda się wygotowała i wchłonęła. Wtedy optymalnie korzystamy z soli mineralnych i witaminy C, rozpuszczonych w wodzie podczas gotowania.
Mając na uwadze jak najmniejsze straty składników odżywczych, należy przestrzegać następujących zasad:
- myjąc sałatę uważać, żeby nie połamać i nie pognieść liści
- wszystkie warzywa płukać pod bieżącą wodą, nie moczyć
- warzywa korzeniowe myć ostrą szczoteczką zamiast obierać
- surówki przygotowywać tuż przed posiłkiem
Warzywa takie jak: kalafiory, brokuły, szparagi, kapustę, brukselkę gotować z dodatkiem mleka, co wpływa na lepszy smak i chroni witaminę C przed utlenieniem.
Ważne jest również, żeby nie odgrzewać warzyw, lepiej gotować tyle, żeby zjeść porcję na jeden posiłek.
Warzywa stanowią całości pokarmowe, spróbujmy więc zjadać je w całości, w przypadku warzyw korzennych jedzmy również liście.
Do warzyw najlżej strawnych, nie obciążających przewodu pokarmowego należą marchew, ziemniaki i buraki.
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ

Trwają zapisy na II Edycję ! Pozostało jeszcze 15 miejsc! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętności oraz koń...

Minimalizm w podróży

Aby urlop był prawdziwie minimalny potrzebne są dwie rzeczy: minimalny bagaż i minimalny umysł. Wtedy z całą pewnością odpoczniemy naprawdę.Czy zdarzyło Ci się pojechać na upragnione wakacje i wrócić tak naprawdę zmęczonym? Przeładowane bagaże, targanie ich po lotniskach, dworcach, upychanie w bagaż...

ADŹAPA JOGA - WIEDZA MĘDRCÓW STAROŻYTNYCH INDII. Cykl bezpłatnych wykładów o medytacji w 10 miastach Polski.

ADŹAPA JOGA - WIEDZA MĘDRCÓW STAROŻYTNYCH INDII Cykl bezpłatnych wykładów o medytacji w 10 miastach Polski. Wrzesień-Październik 2019 Adźapa Joga (z angielskiego: Ajapa Yoga), czyli joga nie-dźapa (joga nie-powtarzania), to najbardziej starożytna forma jogi, która była odkryta i nauczana tysiące la...

Bez regeneracji nie osiągniemy równowagi. Co robi z nami stres?

Joga w przeciwieństwie do np. treningu siłowego, aktywizuje przywspółczulną część układu nerwowego odpowiedzialną za rozluźnienie. Wspiera więc w balansowaniu układu nerwowego i jest korzystna dla osób zdrowych, a w wielu przypadkach również dla osób chorych – tłumaczy psycholog zdrowia Mateus...

Siła spokoju i uważności. Jak zapanować na umysłem ?

Umysł ludzki może wirować szybciej niż wiatr, poszukując rozrywki i ucieczki od kłopotów, jakie niosą za sobą dylematy dnia powszedniego. Szukając celu, bezpieczeństwa i radości żyjemy w pomieszaniu, zawzięcie szukając spełnienia, a rzeczywistość prawie nigdy nie odpowiada naszym oczekiwaniom. Te za...

Muzyka indyjska i nada joga

Ideałem, do którego winien dążyć indyjski artysta, jest wywołanie w słuchaczu i widzu doświadczenia estetycznego zwanego rasą. Przyrównuje się ją do ożywczego nektaru, którego skosztowawszy, człowiek zatraca poczucie ciała, a jego dusza rozszerza się i łączy we wspólnym doświadczeniu z innych uczest...

Joga przynosi ulgę. Badania nad chorobą Parkinsona

Techniki relaksacyjne, pranajama i mindfulness pomagają cierpiącym na chorobę Parkinsona w pokonaniu stanów lękowych i depresyjnych – wynika z najnowszych badań, przeprowadzonych na uniwersytecie w Hongkongu. ...

Żeński pierwiastek mocy

Odrębność płci to jeden z wielu przykładów ukazujących dualizm otaczającej nas rzeczywistości. Podział na męskość i żeńskość występuje we wszystkim, co żyje. Żeńska, magnetyczna energia przyciąga męską - elektryczną energię, a w rezultacie z tego procesu zaczyna się tworzenie i działanie. Aspekt męs...

Joga i medytacja podnoszą kwalifikacje pracownika

Kurs jogi może być uznany za szkolenie zawodowe i w związku z tym pracownikowi, który chce wziąć w nim udział, należy się płatny urlop szkoleniowy – uznał sąd w Berlinie. Informuje o tym AFP. ...

Między jawą a snem. Joga nidra

Sen bez snu, głębokie odprężenie, pełna harmonia – to ideał w świecie, który bezustannie atakuje nas setkami impulsów.. Taki stan można osiągnąć podczas sesji jogi nidry. Jej nauczyciele podkreślają jednak, że sam relaks nie jest głównym celem praktyki. To sposób na samopoznanie, wejście w głą...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Sierpnia 2019
Następne
PWŚCPSN
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
LikeSoft