Lato – pora magazynowania witamin
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Lato – pora magazynowania witamin

  • czwartek, 16 sierpnia 2018
  • autor: Ewa Dobek
  • źródło: Archiwum
Na lato czekamy cały rok – słońce, kwiaty, owoce, urlopy. Lato to relaks, przynajmniej dla tych, którzy umieją o siebie zadbać. Nasze organizmy zasługują na odpoczynek i przyjemność jaką niesie za sobą korzystanie z obfitości tej pory roku.

 
Okres letni to także czas magazynowania sił na cały rok, warto więc jest zaopatrzyć się w witaminy i sole mineralne, których najlepszym źródłem są surowe owoce i warzywa.
W ciepłe dni nie musimy poświęcać dużo czasu na gotowanie – jeśli podstawą naszej diety staną się świeże warzywa i owoce na pewno nam się to opłaci. O ile w normalnej diecie zakłada się 40-to procentowy udział warzyw i owoców, o tyle latem powinno być ich około 70 %. Owoce najlepiej jadać w całości, na surowo, dojrzałe nie potrzebują słodzenia. Warzywa jemy w postaci surówek, soków albo chłodników.
porzeczkaLato to doskonała pora, żeby dać możność naszemu organizmowi przestawienia się na inne tory, zaadoptowania się do diety, która jest nie tylko prosta i smaczna, ale też odżywcza, wręcz lecznicza. Świeży, surowy pokarm odnawia najważniejsze funkcje organizmu, łagodzi i regeneruje system gruczołów wydzielania wewnętrznego, łagodzi układ enzymatyczny, pobudza funkcje narządów wewnętrznych. W przypadku wielu, nawet poważnych chorób stosowanie czasowych kuracji sokowych przynosi lepsze rezultaty niż leczenie preparatami farmakologicznymi. No i nie niesie ze sobą skutków ubocznych.
Procesy termiczne przyczyniają się do zubożenia witamin, głównie C, PP, kwasu foliowego, witaminy A. Surowe owoce i warzywa zawierają również liczne enzymy, których funkcji w przewodzie pokarmowym nie da się niczym zastąpić. Enzymy z pożywienia odciążają enzymy trawienne oraz wiążą tlen, dzięki czemu tworzą w przewodzie pokarmowym odpowiednie warunki do eliminowania niepożądanych bakterii chorobotwórczych.
Żelazną zasadą jedzenia surowych warzyw i owoców powinno być jedzenie ich przed posiłkiem. Wtedy składniki odżywcze są optymalnie wykorzystane. Świeże owoce są wchłaniane w jelicie cienkim a proces trawienia ciepłych posiłków zaczyna się już w żołądku. Jeśli zjemy truskawki, czereśnie lub wiśnie tuż po obiedzie nasili się proces fermentacji, ponieważ owoce będą musiały „poczekać” na swoją kolejkę do momentu strawienia obiadu. Najlepiej jest jeść owoce na pusty żołądek – łatwo się wchłoną, oddając nam przy tym wszystko, co w nich najlepsze.
Owoce i warzywa przyczyniają się do wzrostu napięcia mikroelektrycznego w komórkach całego ciała, dzięki czemu zachodzi wiele niezwykle ważnych zjawisk w samych komórkach: poprawia się oddychanie komórkowe, zostaje pobudzony metabolizm komórkowy, komórka ulega regeneracji, odmłodzeniu, wszystkie procesy metaboliczne przebiegają bardziej oszczędnie. Wzrastają również siły odpornościowe organizmu.
Zawartość chlorofilu w zielonych częściach roślin sprawia, że zostaje pobudzone powstawania czerwonych ciałek krwi. Chlorofil powoduje również większą wchłanialność żelaza zawartego w jedzeniu, poprawia wykorzystanie białka, stymuluje oddychanie oraz azotowy metabolizm komórki.
Zielone liście są bardzo dobrym źródłem witaminy C, A oraz kwasu foliowego. Białko w nich zawarte wykazuje wyjątkową wartość biologiczną, nawet niewielka jego ilość uzupełnia białko produktów zbożowych. 
Niewątpliwą zaletą warzyw i owoców, obok ich wartości odżywczej, jest ich bardzo niska kaloryczność. Stosując warzywa jako bazę w diecie odchudzającej nie zubożamy organizmu w witaminy i składniki mineralne i zapewniamy prawidłową przemianę materii.
Jeśli chcemy ugotować warzywa, latem możemy robić to krócej albo na parze. Ziemniaki zalewamy małą ilością wody, najlepiej jakby woda się wygotowała i wchłonęła. Wtedy optymalnie korzystamy z soli mineralnych i witaminy C, rozpuszczonych w wodzie podczas gotowania.
Mając na uwadze jak najmniejsze straty składników odżywczych, należy przestrzegać następujących zasad:
- myjąc sałatę uważać, żeby nie połamać i nie pognieść liści
- wszystkie warzywa płukać pod bieżącą wodą, nie moczyć
- warzywa korzeniowe myć ostrą szczoteczką zamiast obierać
- surówki przygotowywać tuż przed posiłkiem
Warzywa takie jak: kalafiory, brokuły, szparagi, kapustę, brukselkę gotować z dodatkiem mleka, co wpływa na lepszy smak i chroni witaminę C przed utlenieniem.
Ważne jest również, żeby nie odgrzewać warzyw, lepiej gotować tyle, żeby zjeść porcję na jeden posiłek.
Warzywa stanowią całości pokarmowe, spróbujmy więc zjadać je w całości, w przypadku warzyw korzennych jedzmy również liście.
Do warzyw najlżej strawnych, nie obciążających przewodu pokarmowego należą marchew, ziemniaki i buraki.
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Jaki Nett USA - Międzynarodowy Konwent Jogi 2019, Ceny Specjalne tylko do 1 lutego!

Zapraszamy na Międzynarodowy Konwent Jogi 2019. Gość specjalny - Jaki Nett USA, dyplomowana nauczycielka jogi w tradycji B.K.S. Iyengara z 40-letnim doświadczeniem, posiada stopień Senior I. Do udziału w Konwencie zapraszamy zarówno osoby początkujące, jak i zaawansowane - do wyboru przygotowaliśmy...

Zen we wnętrzach

Prostota, minimalizm i harmonia to główne filary stylu zen w architekturze. Nie oznacza to jednak, że w pomieszczeniach nie ma mebli i wszystkie ściany są białe. Aby urządzić wnętrze inspirowane stylem zen wystarczy kierować się kilkoma zasadami. Oto one. ...

Dwa tygodnie na jogę

Dwa tygodnie na zdrowie. Wprowadzając jedną małą zmianę w swoim tygodniowym planie i wpisując tam jogę, możesz sprawić, że zmieni się całe twoje życie. Sprawdź i przekonaj się sam. 10 rzeczy, które możesz odnotować, ćwicząc jogę każdego dnia, przez dwa tygodnie. ...

Korekta w jodze. Seksualne i fizyczne nadużycia (film) #metoo cz. I

Zmowa milczenia przerwana - Matthew Sweeney, jeden z najwybitniejszych nauczycieli Ashtanga jogi publikuje otwarty list, w którym przyznaje się do tolerowania przez nauczycieli i środowiska Ashtanga jogi seksualnch nadużyć i niebezpiecznych, uszkadzających uczniów korekt dokonywanych przez guru Asth...

Mistrz jogi z Puny. Gdyby żył, miałby sto lat

14 grudnia 2018 r.mija setna rocznica urodzin B.K..S. Iyengara. "Ludzie nazwali moją praktykę jogą Iyengara. Ja po prostu dążę do tego, by osiągnąć równowagę między fizycznością, duchowością i intelektem. Każda asana ma swoje optimum – od głowy po stopy, od przodu w tył – bez odchyleń i ...

UZIEMIENIE ciała i umysłu

Co tworzy Twoje silne korzenie- co jest dla Ciebie naprawdę ważne? Co jest Twoją mocną stroną czy umiejętnością? Czego najbardziej potrzebujesz? Czy jest taki obszar w życiu, który od pewnego czasu woła o ZMIANĘ, a Tobie ciężko jest ją podjąć? Zdanie "nigdy tego nie zrobię" zamień na "do tej pory te...

KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ

Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętności oraz końcowy certyfikat uprawniają do wykonywania zawodu nauczyciel...

Produkt tygodnia: ZESTAW KRZESŁO DO JOGI + KSIĄŻKA ''JOGA Z KRZESŁEM''

Praktyka z użyciem krzesła jest bardzo efektywna z trzech powodów. Krzesło może być naszym: nauczycielem, pomocnikiem, bądź stymulatorem. Krzesło do jogi i książka ''Joga z krzesłem'' to świetny zestaw, dzięki któremu możemy z dokładnością i precyzją pogłębiać praktykę! ...

Jak joga uratowała chińską wioskę

Dziarscy sześćdziesięciolatkowie z niewielkiej wioski na północy Chin z zapałem ćwiczą jogę. Jeszcze dwa lata temu o niewielkim siole nikt nie słyszał, a mieszkańcy byli pogrążeni w apatii. Inicjatywa Lu Wenzhena, nowego sekretarza komunistycznej partii, który przybył tam w 2016 r., by rozruszać lu...

Sztuka życia. Medytacja Vipassana -wg. nauk S.N. Goenki

To nieistotne kim jesteś, czym się zajmujesz, w co wierzysz, a komu nie ufasz. W każdym z nas jest spokój i harmonia pozwalająca na szczęśliwe życie w zgodzie ze sobą i z innymi ludźmi. Furtka do ogrodu wyzwolenia opatrzona jest jedynie mentalną tabliczką – UWAGA! ŚWIADOMOŚĆ – której pra...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Stycznia 2019
Następne
PWŚCPSN
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
LikeSoft