Lato – pora magazynowania witamin
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Lato – pora magazynowania witamin

  • piątek, 2 sierpnia 2019
  • autor: Ewa Dobek
  • źródło: Archiwum
Na lato czekamy cały rok – słońce, kwiaty, owoce, urlopy. Lato to relaks, przynajmniej dla tych, którzy umieją o siebie zadbać. Nasze organizmy zasługują na odpoczynek i przyjemność jaką niesie za sobą korzystanie z obfitości tej pory roku.

 
Okres letni to także czas magazynowania sił na cały rok, warto więc jest zaopatrzyć się w witaminy i sole mineralne, których najlepszym źródłem są surowe owoce i warzywa.
W ciepłe dni nie musimy poświęcać dużo czasu na gotowanie – jeśli podstawą naszej diety staną się świeże warzywa i owoce na pewno nam się to opłaci. O ile w normalnej diecie zakłada się 40-to procentowy udział warzyw i owoców, o tyle latem powinno być ich około 70 %. Owoce najlepiej jadać w całości, na surowo, dojrzałe nie potrzebują słodzenia. Warzywa jemy w postaci surówek, soków albo chłodników.
porzeczkaLato to doskonała pora, żeby dać możność naszemu organizmowi przestawienia się na inne tory, zaadoptowania się do diety, która jest nie tylko prosta i smaczna, ale też odżywcza, wręcz lecznicza. Świeży, surowy pokarm odnawia najważniejsze funkcje organizmu, łagodzi i regeneruje system gruczołów wydzielania wewnętrznego, łagodzi układ enzymatyczny, pobudza funkcje narządów wewnętrznych. W przypadku wielu, nawet poważnych chorób stosowanie czasowych kuracji sokowych przynosi lepsze rezultaty niż leczenie preparatami farmakologicznymi. No i nie niesie ze sobą skutków ubocznych.
Procesy termiczne przyczyniają się do zubożenia witamin, głównie C, PP, kwasu foliowego, witaminy A. Surowe owoce i warzywa zawierają również liczne enzymy, których funkcji w przewodzie pokarmowym nie da się niczym zastąpić. Enzymy z pożywienia odciążają enzymy trawienne oraz wiążą tlen, dzięki czemu tworzą w przewodzie pokarmowym odpowiednie warunki do eliminowania niepożądanych bakterii chorobotwórczych.
Żelazną zasadą jedzenia surowych warzyw i owoców powinno być jedzenie ich przed posiłkiem. Wtedy składniki odżywcze są optymalnie wykorzystane. Świeże owoce są wchłaniane w jelicie cienkim a proces trawienia ciepłych posiłków zaczyna się już w żołądku. Jeśli zjemy truskawki, czereśnie lub wiśnie tuż po obiedzie nasili się proces fermentacji, ponieważ owoce będą musiały „poczekać” na swoją kolejkę do momentu strawienia obiadu. Najlepiej jest jeść owoce na pusty żołądek – łatwo się wchłoną, oddając nam przy tym wszystko, co w nich najlepsze.
Owoce i warzywa przyczyniają się do wzrostu napięcia mikroelektrycznego w komórkach całego ciała, dzięki czemu zachodzi wiele niezwykle ważnych zjawisk w samych komórkach: poprawia się oddychanie komórkowe, zostaje pobudzony metabolizm komórkowy, komórka ulega regeneracji, odmłodzeniu, wszystkie procesy metaboliczne przebiegają bardziej oszczędnie. Wzrastają również siły odpornościowe organizmu.
Zawartość chlorofilu w zielonych częściach roślin sprawia, że zostaje pobudzone powstawania czerwonych ciałek krwi. Chlorofil powoduje również większą wchłanialność żelaza zawartego w jedzeniu, poprawia wykorzystanie białka, stymuluje oddychanie oraz azotowy metabolizm komórki.
Zielone liście są bardzo dobrym źródłem witaminy C, A oraz kwasu foliowego. Białko w nich zawarte wykazuje wyjątkową wartość biologiczną, nawet niewielka jego ilość uzupełnia białko produktów zbożowych. 
Niewątpliwą zaletą warzyw i owoców, obok ich wartości odżywczej, jest ich bardzo niska kaloryczność. Stosując warzywa jako bazę w diecie odchudzającej nie zubożamy organizmu w witaminy i składniki mineralne i zapewniamy prawidłową przemianę materii.
Jeśli chcemy ugotować warzywa, latem możemy robić to krócej albo na parze. Ziemniaki zalewamy małą ilością wody, najlepiej jakby woda się wygotowała i wchłonęła. Wtedy optymalnie korzystamy z soli mineralnych i witaminy C, rozpuszczonych w wodzie podczas gotowania.
Mając na uwadze jak najmniejsze straty składników odżywczych, należy przestrzegać następujących zasad:
- myjąc sałatę uważać, żeby nie połamać i nie pognieść liści
- wszystkie warzywa płukać pod bieżącą wodą, nie moczyć
- warzywa korzeniowe myć ostrą szczoteczką zamiast obierać
- surówki przygotowywać tuż przed posiłkiem
Warzywa takie jak: kalafiory, brokuły, szparagi, kapustę, brukselkę gotować z dodatkiem mleka, co wpływa na lepszy smak i chroni witaminę C przed utlenieniem.
Ważne jest również, żeby nie odgrzewać warzyw, lepiej gotować tyle, żeby zjeść porcję na jeden posiłek.
Warzywa stanowią całości pokarmowe, spróbujmy więc zjadać je w całości, w przypadku warzyw korzennych jedzmy również liście.
Do warzyw najlżej strawnych, nie obciążających przewodu pokarmowego należą marchew, ziemniaki i buraki.
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Jesteśmy zaprogramowani na 120 lat, mamy to zapisane w genach

Będzie dobrze, jeśli zmienimy styl odżywiania i zaczniemy jeść, jak trzeba. Wtedy wszystko wróci do normy. Człowiek do pewnego momentu jest cudownym, samo naprawiającym się organizmem – tłumaczy dr Danuta Myłek, specjalistka w zakresie alergologii i dermatologii. Dr Myłek jest jedy...

Medytacja Vipassana S.N. GOENKA: PRAKTYCZNE NAUKI BUDDY – cz.1

Poniższy tekst jest skróconym fragmentem wykładu, wygłoszonego przez S.N. Goenkę w 1991 r. w Birmie (po 20 latach oczekiwania na prawo wjazdu do tegoż kraju), w którym miał możliwość przedstawienia Dhammy jako nauki uniwersalnej, dostępnej dla każdego, wolnej od aspektu religijnego, przynoszącą szcz...

KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ. START STYCZEŃ 2021!

Trwa rekrutacja na IV Edycję Kursu Nauczycielskiego Jogi Integralnej! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętno...

Wspaniały nauczyciel jogi Grzegorz Nieścier potrzebuje Waszej pomocy!

Ratowanie życia i projektu życia Grzegorza Nieściera! Uruchomiliśmy zrzutkę - każda kwota się liczy!!! Link do zrzutki: https://zrzutka.pl/5f9xha Zwracamy się z prośbą o pomoc w pokryciu kosztów związanych z chorobą Grzegorza i terapią. W chwili obecnej intensywna chemoterapia powoduje ogromne spus...

Zostań w domu z Joga-joga.tv

Joga-joga.tv to Twoje osobiste studio jogi. Ponad 250 sesji do ćwiczenia jogi w domu, zajęcia dla początkujących, odchudzających się oraz dbających o plecy i kręgosłup. Jesteśmy z Tobą wszędzie tam gdzie jest internet....

Książka Leczenie Żywieniem - bestseller z praktycznymi poradami

Takich książek nam własnie potrzeba! Wreszcie dochodzą do głosu lekarze praktycy, którzy promują leczenie chorób przewlekłych oraz profilaktykę zdrowotną w oparciu o właściwą, zrównoważoną dietę. Dietę opartą na prostych zasadach, łatwo dostępnych i nieprzetworzonych produktach. Czytelnik znajdzi...

Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi jest rośliną leczniczą - na odporność, nadciśnienie, stany zapalne zatok i oskrzeli. ...

Na wirusa nie ma leku! Rozwiązaniem jest wyłącznie nasz układ odpornościowy – jak go wzmocnić?

Wszystkie media na świecie mówią obecnie niemal wyłącznie o koronawirusie. Obserwujemy rosnące zjawisko paniki, gdyż telewizja i media społecznościowe nie szczędzą nam danych o wzrastających słupkach ofiar śmiertelnych zakażenia. Zamiast wpadać w rytm lęku i czekać "na swoją kolej" – przystąpm...

Wywiad z Wiktorem Morgulec - Wybory jogina. Joga Magazyn Marzec

Czy osoby, które praktykują jogę, powinny mieć dystans do świata? Także do tego, co dzieje się w polityce? Czy wolno im mieć poglądy. A jeśli tak, to jakie? I dlaczego? Poniżej zamieszczamy wywiad z Wiktorem Morgulcem zaczerpnięty z magazynu Joga. ...

Zwiększ odporność dzięki Metodzie Wima Hofa

Wim Hof to człowiek lodu, który łamie wszelkie prawa natury. Wydaje się, że jest nadczłowiekiem, potrafi spędzić 2 godziny zanurzony w lodzie czy przebiec maraton na pustyni bez żadnego łyka wody. Naukowcy sądzili, że są to wyłącznie jego nadzwyczajne umiejętności, ale Wim udowodnił, że każdy może s...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Września 2020
Następne
PWŚCPSN
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
LikeSoft