Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Prosty i zdrowy żytni chleb

  • czwartek, 30 marca 2017
  • autor: Beata Zatońska
Nic tak nie cieszy, jak własnoręcznie upieczony chleb. Pieczenie jest łatwiejsze, niż może się wydawać. Wystarczy m±ka, zakwas, dobra woda i trochę różnych ziaren. Nie obejdzie się oczywi¶cie bez dobrej woli i cierpliwo¶ci, bo chleb musi sobie spokojnie wyrastać.
Chleb jest zdrowy i pyszny. Można go posmarować smakowitymi wegetariańskimi pastami. Albo zje¶ć pajdę do talerza warzywnej zupy lub fasolki w sosie pomidorowym. 
Pieczywo na zakwasie przygotowywali już starożytni. Dzięki jego działaniu chleb ma miękk±, g±bczast± strukturę. Zakwas można wyhodować samemu, ale zdecydowanie lepszy jest taki, który ma już za sob± pewn± historię. Szukamy więc zaprzyjaĽnionej osoby zaprawionej w piekarskich bojach i prosimy, by odłożyła nam trochę.
Niedawno byłam na warsztatach pieczenia chleba i usłyszałam historię o tym, jak to babcia prowadz±cego była zaskoczona pytaniem o zakwas. Wiele chlebów w życiu upiekła, a zakwasu nigdy nie hodowała. Okazało się, że ciasto wyrabiała zawsze w tej samej dzieży, która nigdy nie była z ciasta czyszczona. Zakwas tam po prostu spokojnie przez lata się odnawiał – od pieczenia do pieczenia. A w domu u babci zawsze cudownie pachniało chlebem. 
A teraz przepis na prosty i zdrowy chleb żytni, pełen ziaren i zdrowia. Przywędrował do mnie od znajomego, który dostał go znajomej, a ona dostała go… Po prostu łańcuszek ludzi dobrej, chlebowej woli. 
chleb
1. Na sucho mieszamy w jednym naczyniu:
  •   pół kilo m±ki razowej (grubo mielonej żytniej)
  •   pół kilo m±ki drobno mielonej ( pszennej lub żytniej)
  •   3/4 szklanki otrębów żytnich
  •   3/4 szklanki siemienia lnianego
  •   3/4 szklanki łuskanych pestek słonecznika
  •   cztery do pięciu płaskich łyżeczek soli 
2. Do drugiego naczynia wlewamy litr zdecydowanie ciepłej wody
3. Rozprowadzamy w niej dokładnie zaczyn odłożony z poprzedniego ciasta 
4. Dorzucamy zmieszane na sucho składniki i wszystko mieszamy łyżk± – może być krótko, byle dokładnie 
6. Odkładamy zaczyn na następny chleb!!! 
5. Wykładamy np. dwie brytfanki papierem do pieczenia i wlewamy ciasto, łyżk± formujemy ładn± górkę…
6. Odstawiamy brytfanki z ciastem przykryte ¶ciereczk± na 12 godzin do wyro¶nięcia w ciepłym  miejscu 
7. Chleb pieczemy 1 godz. i 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 st. C. Piekarnik przed zamknięciem spryskujemy szczodrze wod± 
8. Po upieczeniu wykładamy chleb z brytfanki, zdejmujemy papier. Przykryty ¶ciereczk± zostawiamy do odparowania i ostygnięcia. 
Uwaga! Zaczyn trzymamy w lodówce otwarty, bo inaczej ski¶nie. Smacznego!
 
 
 
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Jak długo muszę się rozci±gać, żeby być w pełni elastycznym?

Rozczaruję Was już na samym pocz±tku tego artykułu, ponieważ muszę uczciwi przyznać, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. ...

Dania gotowe. Czy mog± być zdrowe? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem, prezesem firmy Primavika

Na sklepowych półkach coraz więcej miejsca zajmuj± różnego rodzaju dania gotowe. Wpisuj± się one w potrzeby współczesnego konsumenta, który żyje szybko. Czy taka wysoko przetworzona żywno¶ć może być zdrowa? Na co zwracać uwagę przy wyborze produktów typu convienience? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem,...

Jesienne Ekocuda nadchodz±!

Naturalne kosmetyki polskich i zagranicznych producentów, warsztaty, wykłady, a przede wszystkim możliwo¶ć spotkania miło¶ników eco pod jednym dachem – to wyróżniki Ekocudów – targów kosmetyków naturalnych, które w dniach 25 - 26 listopada odbęd± się w Domu Towarowym Bracia Jabłkowscy w ...

Joga i medytacja recept± na lepsz± pamięć i orientację

W Polsce na alzheimera choruje ok. 350 tys. ludzi. Trac± pamięć, sprawno¶ć. Uczeni nie potrafi± jeszcze powiedzieć, co jest przyczyn± stopniowej i nieodwracalnej degradacji komórek nerwowych mózgu. Trwaj± intensywne poszukiwania sposobów na opóĽnienie postępów choroby i poprawę komfortu życia pacjen...

Eckhart Tolle – sylwetka człowieka, i jego „Potęga teraĽniejszo¶ci”

Z przekazem Eckharta Tolle spotkałam się około 5 lat temu. Absolutnie nic z tego przekazu nie rozumiej±c. Wpadła wtedy w moje ręce ksi±żka "Potęga teraĽniejszo¶ci", która brzmiała jak nie do końca sprecyzowany bełkot. Czytałam i z typowym dla współczesnego człowieka ignoranctwem dla wszystkiego czeg...

Nowe trendy w jodze

To, że joga jest trendy nie ulega w±tpliwo¶ci. Ale moda na jogę zaszła już tak daleko, że zaczęto tworzyć jej bardzo oryginalne, czasem nie do końca z filozofi± jogi zwi±zane odmiany. Ostatnie hity to joga nago, joga z piwem, joga z psem, czy joga pod wod±. Skusiliby¶cie się na któr±¶ z takich lekcj...

Dlaczego jogin miałby zastanowić się zanim wypije kawę?

Otóż picie jednej/ dwóch filiżanek kawy dziennie nie będzie miało większego wpływu na organizm, ale nadużycie już tak. Kawa stanowi sztuczny stymulator, tzn. wtedy kiedy nasz organizm mówi stop - muszę odpocz±ć to po wypiciu kawy może jednak działać dalej. Niejako oszukuję w ten sposób swój organizm...

Kuchnia Pięciu Przemian - Zima

Zima zbliża się wielkimi krokami, w niektórych regionach kraju mieli¶my już nawet przyjemno¶ć ogl±dać ¶nieg. Zaczyna się okres wieczorów poprzeplatanych krótkimi godzinami szarego ¶wiatła. Jak sobie radzić, żeby nie zapa¶ć się w ciemn±, zimow± noc?...

Spaghetti z dyni z różnymi sosami - Pycha!

Dynia makaronowa potrafi zaskoczyć. Najpierw trzeba j± znaleĽć na bazarze. Jest podłużna, kształtem przypomina piłkę do rugby. Na jej skórce maluj± się zielono-żółte abstrakcyjne wzory. Gdy j± przekroimy, ma delikatny, arbuzowy aromat....

Joga kundalini – przebudzenie i opanowanie energii

Mnogo¶ć zajęć, które okre¶lane s± jako różne rodzaje jogi, może już przyprawić o zawrót głowy. W¶ród nich pojawia się kundalini. Samo słowo brzmi magicznie, a jogę kundalini otacza aura tajemnicy. Jest to jednak, wg jej zwolenników i adeptów, esencja jogi, emanacja życiowej energii, która przepływa ...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Listopada 2017
Następne
PW¦CPSN
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
likesoft