Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Wiosenna dieta według ajurwedy.

  • wtorek, 7 marca 2017
  • autor: Izabela Raczkowska
Wiosn± wszystko się zaczyna, odnawia. Wszystko ożywa. Wiosna to aktywno¶ć, to wzrost, ekspansja, energia, kreatywno¶ć i ekspresja. To czas kiedy należy szczególnie zadbać o swoje ciało.
 
To czas przemiany, kiedy najbardziej aktywne organy to w±troba i pęcherzyk żółciowy. Najlepszy w roku czas na post i oczyszczenie. Najlepszy czas na raw food. Na wiosnę powinni¶my diametralnie zmienić jadłospis aby oczy¶cić ciało z resztek ciężkiego zimowego pożywienia i nagromadzonych toksyn ama.
Aby oczy¶cić ciało z ama i produktów przemian materii mala gromadzonych w tkankach podczas zimnych miesięcy powinni¶my zacz±ć choć trochę mniej je¶ć. Odci±żony od funkcji ci±głego trawienia organizm lepiej się regeneruje i przy odpowiedniej diecie sam wspomoże swoje oczyszczanie.Szczególnie ważne o tej porze roku s± produkty ¶wieże, lekkie i surowe czyli zielenina wszelaka, zioła, kiełki, nowalijki, trawa jęczmienna i pszeniczna. To produkty wznosz±ce nasz± energię w odróżnieniu od ciężkich zimowych dań, które kierowały j± w dół i do ¶rodka. To też produkty polecane przez ajurwedę i jogę w diecie sattwicznej – oczyszczaj±cej i wspomagaj±cej adeptów jogi oraz wszelkich praktyk duchowych.
Najlepsze wiosenne smaki to smak słodki i smak ostry wznosz±ce energię na zewn±trz i w górę ciała – ku jego peryferiom co spowoduje, że nasz organizm dostosuje się szybciej do panuj±cych w tym okresie ciut wyższych temperatur. Smak słodki to smak prostych dań z węglowodanów złożonych jak na przykład zboża, ro¶liny str±czkowe oraz wszelkie nasiona. Smak słodki pogłębia kiełkowanie dlatego też na wiosnę szczególnie chętnie powinni¶my je¶ć wszelkie kiełki. Tego typu potrawy zielone i surowe maj± mocne działanie odnawiaj±ce, ale także wychładzaj±ce, szczególnie ważne dla osób o konstytucji vata. Dla osób o przewadze tej dosha polecam jednocze¶nie zwiększyć ilo¶ć smaku ostrego, zdrowych tłuszczów oraz kasz w diecie. 
Smak ostry to smak ostrych ziół i niektórych warzyw jak na przykład imbir, chrzan, czarny pieprz, pieprz cayenne, cebula, czosnek, koper, kminek, anyż, ostra papryka, cynamon, rozmaryn, majeranek, li¶ć laurowy, bazylia. Każda z dosha powinna zastosować choć trochę smaku ostrego na wiosnę. Najlepszy on będzie jednak dla dosha kapha – szczególnie je¶li doł±czymy do ostrego ciut smaku gorzkiego. 
Dla osób typu vata smak ostry także jest wskazany, ale najlepiej w postaci ziół np. kolendry, kuminu, koperku, kminku, imbiru, duszonej cebuli, chrzanu lub anyżu.
ajurweda
 
U osób dosha pitta smak ostry należy stosować ostrożnie. Łagodniej. Tu wybierałabym raczej miętę, majeranek, kwiat czarnego bzu czy biały pieprz. Powyższe zioła i przyprawy dobre dla pitta dobre będ± także dla osób chc±cych pozbyć się zbędnych kilogramów.
W czasie wiosny należy ograniczyć smak słony, którego ochładzaj±ca natura lepiej nadaje się do zimniejszych pór roku. Najlepiej na wiosnę sprawdzaj± się poł±czenia smaku słodkiego i ostrego w jednym daniu. Dobrze też zrobi nam dodanie ciut smaku gorzkiego szczególnie w czasie przeprowadzania diet oczyszczaj±cych. To smak charakterystyczny na przykład dla sałaty, mniszka, cykorii, lucerny czy selera naciowego. 
Wiosn± gotujemy dania stanowczo krócej, ale w wyższej temperaturze. Dobre wiosenne sposoby obróbki to blanszowanie, gotowanie na parze, szybkie obsmażanie, krótkie duszenie, krótkie gotowanie w szybkowarze. Rezygnujemy w tym czasie z dań ciężkich i tłustych oraz długo gotowanych, syc±cych potraw o jako¶ci radżas i tamas. Szczególnie staramy się wybierać pokarmy jako¶ci sattva. 
 
ajurweda
 
Zwracamy się w kierunku kuchni wegańskiej lub lekkiej wegetariańskiej. Jednak osobi¶cie polecałabym zrezygnować w tym czasie z nabiału. Zaburzy on nasze oczyszczanie i niepotrzebnie obci±ży organizm odbieraj±c energię procesom regeneracji i odnowy. Nabiał jedzony w czasie przesilenia zimowo-wiosennego przyczynia się także do gromadzenia się nadmiaru ¶luzu kapha w ciele, co może skutkować seriami zbędnych przeziębień. W tym czasie szczególne znaczenie maj± soki warzywne. Razem z surowym jedzeniem wspomagaj± one oczyszczenie w±troby. Na szczególn± uwagę zasługuj± soki z marchwi i buraków, które można wspomóc dodatkami soku z dyni, z natki pietruszki, ze szpinaku lub z selera naciowego. 
Z bardziej subtelnego punktu widzenia- w±troba to organ, który jest przypisany wio¶nie i wiosennemu oczyszczaniu i jest organem odpowiadaj±cym za nasze emocje, za nasz gniew i zło¶ć. Ludzie maj±cy w±trobę oczyszczon± i w dobrej kondycji s± kreatywni i dynamiczni. Cechuje ich wysoki poziom energii. S± cierpliwi, tolerancyjni i elastyczni. Nieoczyszczona, zaburzona w±troba przejawia się bardzo wyraĽnie w naszym zachowaniu powoduj±c okazywanie mocnych emocji, wybuchów gniewu i zło¶ci. Osoby z zaburzon± w±trob± oscyluj± pomiędzy napadami w¶ciekło¶ci, a nadmiernej wesoło¶ci, między wiecznym zmęczeniem, a obsesyjnym pracoholizmem. Takie osoby s± niecierpliwe i małostkowe.
Aby wzmocnić oczyszczanie w okresie wiosennym dobrze jest pić napary z ziół. Polecam herbatkę z korzenia mniszka i korzenia łopianu o silnym działaniu odtruwaj±cym, a także napar z cykorii i mięty pieprzowej.
 
 
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Joga w walce z traum±, czyli jak pomóc weteranom

Zespół stresu pourazowego (PTSD) dotyka nawet 10 proc. żołnierzy, którzy brali udział w działaniach bojowych. Szeroko zakrojone badania nad tym, jak pomóc weteranom, którzy cierpi± z tego powodu prowadz± m.in. Amerykanie. Maj± w tej materii pokaĽne do¶wiadczenia, bo na przestrzeni ostatnich lat wiel...

Jak długo muszę się rozci±gać, żeby być w pełni elastycznym?

Rozczaruję Was już na samym pocz±tku tego artykułu, ponieważ muszę uczciwi przyznać, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. ...

Dania gotowe. Czy mog± być zdrowe? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem, prezesem firmy Primavika

Na sklepowych półkach coraz więcej miejsca zajmuj± różnego rodzaju dania gotowe. Wpisuj± się one w potrzeby współczesnego konsumenta, który żyje szybko. Czy taka wysoko przetworzona żywno¶ć może być zdrowa? Na co zwracać uwagę przy wyborze produktów typu convienience? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem,...

Jesienne Ekocuda nadchodz±!

Naturalne kosmetyki polskich i zagranicznych producentów, warsztaty, wykłady, a przede wszystkim możliwo¶ć spotkania miło¶ników eco pod jednym dachem – to wyróżniki Ekocudów – targów kosmetyków naturalnych, które w dniach 25 - 26 listopada odbęd± się w Domu Towarowym Bracia Jabłkowscy w ...

Joga i medytacja recept± na lepsz± pamięć i orientację

W Polsce na alzheimera choruje ok. 350 tys. ludzi. Trac± pamięć, sprawno¶ć. Uczeni nie potrafi± jeszcze powiedzieć, co jest przyczyn± stopniowej i nieodwracalnej degradacji komórek nerwowych mózgu. Trwaj± intensywne poszukiwania sposobów na opóĽnienie postępów choroby i poprawę komfortu życia pacjen...

Eckhart Tolle – sylwetka człowieka, i jego „Potęga teraĽniejszo¶ci”

Z przekazem Eckharta Tolle spotkałam się około 5 lat temu. Absolutnie nic z tego przekazu nie rozumiej±c. Wpadła wtedy w moje ręce ksi±żka "Potęga teraĽniejszo¶ci", która brzmiała jak nie do końca sprecyzowany bełkot. Czytałam i z typowym dla współczesnego człowieka ignoranctwem dla wszystkiego czeg...

Nowe trendy w jodze

To, że joga jest trendy nie ulega w±tpliwo¶ci. Ale moda na jogę zaszła już tak daleko, że zaczęto tworzyć jej bardzo oryginalne, czasem nie do końca z filozofi± jogi zwi±zane odmiany. Ostatnie hity to joga nago, joga z piwem, joga z psem, czy joga pod wod±. Skusiliby¶cie się na któr±¶ z takich lekcj...

Dlaczego jogin miałby zastanowić się zanim wypije kawę?

Otóż picie jednej/ dwóch filiżanek kawy dziennie nie będzie miało większego wpływu na organizm, ale nadużycie już tak. Kawa stanowi sztuczny stymulator, tzn. wtedy kiedy nasz organizm mówi stop - muszę odpocz±ć to po wypiciu kawy może jednak działać dalej. Niejako oszukuję w ten sposób swój organizm...

Kuchnia Pięciu Przemian - Zima

Zima zbliża się wielkimi krokami, w niektórych regionach kraju mieli¶my już nawet przyjemno¶ć ogl±dać ¶nieg. Zaczyna się okres wieczorów poprzeplatanych krótkimi godzinami szarego ¶wiatła. Jak sobie radzić, żeby nie zapa¶ć się w ciemn±, zimow± noc?...

Spaghetti z dyni z różnymi sosami - Pycha!

Dynia makaronowa potrafi zaskoczyć. Najpierw trzeba j± znaleĽć na bazarze. Jest podłużna, kształtem przypomina piłkę do rugby. Na jej skórce maluj± się zielono-żółte abstrakcyjne wzory. Gdy j± przekroimy, ma delikatny, arbuzowy aromat....

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Listopada 2017
Następne
PW¦CPSN
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
likesoft