Pyszne, wegetariańskie pasty do chleba
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Pyszne, wegetariańskie pasty do chleba

  • środa, 5 lutego 2020
  • autor: Beata Zatońska
  • źródło: Archiwum
Wielbicieli domowych past i smarowideł nie trzeba przekonywać , że takie zrobione w domu smakują najlepiej. Zachęcamy do wypróbowania przepisów i życzymy smacznego!
 
Pasta z marchewki z lubczykiem
O tym, że marchewka jest pyszna i zdrowa, nie trzeba nikogo przekonywać. A lubczyk nada paście delikatnego, oryginalnego aromatu. To ziele ma, jak wierzono od dawien dawna, magiczną moc rozpalania ognia w chłodnych sercach.
Potrzebujemy szklankę utartej na drobnych oczkach marchewki, średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżeczkę lubczyku, łyżkę oleju, dwie lub trzy łyżki naturalnego, gęstego jogurtu. Sól do smaku, albo łyżeczkę sosu sojowego.
Rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, zaraz potem marchewkę, ze dwie łyżki wody i dusimy pod przykryciem. Dodajemy też lubczyk. Gdy marchewka zmięknie, wkładamy ją do miseczki i czekamy, aż ostygnie. Potem mieszamy z jogurtem. Pasta ma mieć dość gęstą konsystencję. Podajemy z pieczywem. 
Orzeźwiająca pasta z awokado
Awokado to mały cud – tak mówią o nim dietetycy. Meksykanie znali je i jadali podobno już 7 tys. lat temu. Ten owoc w chropowatej, zielonej skorupce ma kremowy, delikatny miąższ. I choć jest tłusty – ma ok. 30 proc. zawartości tłuszczu – jest polecany w dietach odchudzających. Wszystko przez nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko miażdżycy i poprawiają metabolizm. Fantastycznie na organizm działają też zawarte w awokado fitoskładniki, kwas omega-3, kwas foliowy. Ma też dużo witamin – E, A, B1, B2 i C. bardzo przyjazną oczom luteinę i antyoksydanty.
Rozgnieciony miąższ awokado można nałożyć sobie na twarz – to świetna, odżywcza maseczka.
Żeby zrobić pastę, potrzebujemy:
Awokado, sok z cytryny, łyżkę japońskiego sosu sojowego, dymkę
Awokado rozgniatamy na miazgę, dolewamy sok z cytryny i sos sojowy. Mieszamy dokładnie, a potem dodajemy posiekaną dymkę i znowu mieszamy. Najlepiej zjeść od razu. Z chlebem ciemnym lub białym, albo jako dip do warzyw – selera naciowego, listków cykorii, itp.
Można zrobić z połowy awokado. Drugą połówkę, tę z pestką, władamy do zamykanego plastikowego pojemniczka razem z małą, obraną cebulą. Pojemniczek oczywiście zamykamy. Cebula sprawi, że awokado nie ściemnieje. Pestkę można delikatnie naciąć i włożyć do doniczki z ziemią. Wyrośnie z niej ciekawa roślina.
pasty
Pasztecik do smarowania z fioletowej fasoli
Fasola to idealne zimowe jedzenie. Ma dużo białka, co w diecie wegetariańskiej bardzo ważne, daje więc energię. Jest bogata w potas, wapń i fosfor. Ma też lekkostrawną skrobię i łatwo rozpuszczalny błonnik, który jak miotełka wymiata z organizmu nadmiar cholesterolu. Jest również bogatym źródłem witamin z grupy B.
Ma niestety swoje wady, bo powoduje wzdęcia, ale jeśli ją dobrze ugotujemy, zniwelujemy te nieprzyjemne skutki uboczne. Trzeba ją wypłukać, namoczyć na noc, potem odlać wodę, zalać świeżą i gotować do miękkości. Do gotowania warto dodać kminek lub cząber.
Do przygotowania pasty potrzebujemy: 30 dkg fioletowo-czarnej dużej fasoli – może być każda inna, ale ta jest bardzo kremowa i bogata w cynk; kilka suszonych pomidorów; ze dwie, trzy łyżki oliwy; łyżkę ciemnego sosu sojowego; kilka listków bazylii; przeciśnięty przez praskę ząbek czosnek; pieprz czarny mielony i świeżo utartą gałkę muszkatołową – po szczypcie, do smaku.
Ugotowana fasolę miksujemy z pomidorami i wszystkimi dodatkami. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy więcej oliwy – pasta nie może być jednak tłusta, więc zalecana jest ostrożność. Potem warto ją odstawić do lodówki na godzinę lub dwie, by smaki się przegryzły. Podajemy z pieczywem i ogórkiem kiszonym.
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Zostań w domu z Joga-joga.tv

Joga-joga.tv to Twoje osobiste studio jogi. Ponad 250 sesji do ćwiczenia jogi w domu, zajęcia dla początkujących, odchudzających się oraz dbających o plecy i kręgosłup. Jesteśmy z Tobą wszędzie tam gdzie jest internet....

Na wirusa nie ma leku! Rozwiązaniem jest wyłącznie nasz układ odpornościowy – jak go wzmocnić?

Wszystkie media na świecie mówią obecnie niemal wyłącznie o koronawirusie. Obserwujemy rosnące zjawisko paniki, gdyż telewizja i media społecznościowe nie szczędzą nam danych o wzrastających słupkach ofiar śmiertelnych zakażenia. Zamiast wpadać w rytm lęku i czekać "na swoją kolej" – przystąpm...

Zwiększ odporność dzięki Metodzie Wima Hofa

Wim Hof to człowiek lodu, który łamie wszelkie prawa natury. Wydaje się, że jest nadczłowiekiem, potrafi spędzić 2 godziny zanurzony w lodzie czy przebiec maraton na pustyni bez żadnego łyka wody. Naukowcy sądzili, że są to wyłącznie jego nadzwyczajne umiejętności, ale Wim udowodnił, że każdy może s...

Jak medytować i czym jest medytacja?

W ostatnim czasie naukowcy coraz chętniej badają wpływ medytacji na człowieka, dzięki czemu nie jest ona niezrozumiałą i ezoteryczną praktyką. Coraz więcej zwykłych ludzi zaczyna medytować, są to zarówno biznesmeni jak i młode mamy. Medytacja trafia zarówno do dużych firm (szczególnie z branży IT np...

Naturalne sposoby na odporność. Kuchenna apteka

W tym trudnym dla nasz wszystkich czasie warto sobie pomóc i wzmocnić organizm, również tymi najprostszymi sposobami. Najlepsze są stare, sprawdzone metody. Taka immunoterapia na domową skalę. Nie lekceważmy zalet tzw. leków naturalnych, czyli pochodzących bezpośrednio z roślin. Przez wieki był...

15 LAT PORTALU JOGA-JOGA.PL I SZKOŁY JOGA ŻOLIBORZ

Drodzy Czytelnicy! Zarezerwujcie sobie czas na spotkanie z nami w weekend 4-5 kwietnia 2020 w naszej nowej lokalizacji na Żoliborzu. Gwarantujemy moc atrakcji! WIRTUALNIE!...

Zdrowie zaczyna się w brzuchu

Tradycyjna medycyna miewa problemy z dolegliwościami, z którymi coraz częściej zmagają się ludzie, czyli m.in. z zaburzeniami metabolicznymi i psychicznymi, chorobami autoimmunologicznymi. Okazuje się, że przez długi czas ignorowaliśmy zależność między układem pokarmowym i nerwowym. W dużym skrócie ...

Wege energia. Moc i siła z roślin. Nowa książka Katarzyny Gubały

Kolejna książka z serii po "Wege w kwadrans" i "Warzywa górą" autorstwa Katarzyny Gubały- znanej popularyzatorki diety wegetariańskiej w Polsce. Tym razem główne przesłanie książki to szereg dowodów na to, że właściwie skomponowana dieta wegetariańska daje wystarczającą siłę i moc nawet osobom bardz...

Po co człowiekowi z miasta mindfulness?”

Miewasz czasem wrażenie, że czas przyspieszył, że przydałoby się, żeby doba była dłuższa? Albo odnosisz wrażenie, że gdybyś miał więcej energii, to zaangażowałbyś się bardziej? W swoją pracę, hobby, rodzinę i przyjaciół? Łapiesz się na tym, że scrollujesz Facebooka, zamiast robić coś pożytecznego/ t...

Kurs nauczycielski jogi. Szkolenie przygotowawcze. III Edycja Start kwiecień 2020!

Czy myślała/eś kiedyś o tym, aby zostać w przyszłości nauczycielem jogi? Chciałbyś posiadać takie umiejętności jak Twój ulubiony nauczyciel i pracować w gronie inspirujących ludzi? Wydaje Ci się, że jest to ciekawe zajęcie i wspaniała ścieżka rozwoju, ale masz obawy, że Twoje umiejętności i wied...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Marca 2020
Następne
PWŚCPSN
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
LikeSoft