Pyszne, wegetariańskie pasty do chleba
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Pyszne, wegetariańskie pasty do chleba

  • czwartek, 2 lutego 2017
  • autor: Beata Zatońska
Wielbicieli domowych past i smarowideł nie trzeba przekonywać , że takie zrobione w domu smakują najlepiej. Zachęcamy do wypróbowania przepisów i życzymy smacznego!
 
Pasta z marchewki z lubczykiem
O tym, że marchewka jest pyszna i zdrowa, nie trzeba nikogo przekonywać. A lubczyk nada paście delikatnego, oryginalnego aromatu. To ziele ma, jak wierzono od dawien dawna, magiczną moc rozpalania ognia w chłodnych sercach.
Potrzebujemy szklankę utartej na drobnych oczkach marchewki, średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżeczkę lubczyku, łyżkę oleju, dwie lub trzy łyżki naturalnego, gęstego jogurtu. Sól do smaku, albo łyżeczkę sosu sojowego.
Rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, zaraz potem marchewkę, ze dwie łyżki wody i dusimy pod przykryciem. Dodajemy też lubczyk. Gdy marchewka zmięknie, wkładamy ją do miseczki i czekamy, aż ostygnie. Potem mieszamy z jogurtem. Pasta ma mieć dość gęstą konsystencję. Podajemy z pieczywem.
 
Orzeźwiająca pasta z awokado
Awokado to mały cud – tak mówią o nim dietetycy. Meksykanie znali je i jadali podobno już 7 tys. lat temu. Ten owoc w chropowatej, zielonej skorupce ma kremowy, delikatny miąższ. I choć jest tłusty – ma ok. 30 proc. zawartości tłuszczu – jest polecany w dietach odchudzających. Wszystko przez nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko miażdżycy i poprawiają metabolizm. Fantastycznie na organizm działają też zawarte w awokado fitoskładniki, kwas omega-3, kwas foliowy. Ma też dużo witamin – E, A, B1, B2 i C. bardzo przyjazną oczom luteinę i antyoksydanty.
Rozgnieciony miąższ awokado można nałożyć sobie na twarz – to świetna, odżywcza maseczka.
Żeby zrobić pastę, potrzebujemy:
Awokado, sok z cytryny, łyżkę japońskiego sosu sojowego, dymkę
Awokado rozgniatamy na miazgę, dolewamy sok z cytryny i sos sojowy. Mieszamy dokładnie, a potem dodajemy posiekaną dymkę i znowu mieszamy. Najlepiej zjeść od razu. Z chlebem ciemnym lub białym, albo jako dip do warzyw – selera naciowego, listków cykorii, itp.
Można zrobić z połowy awokado. Drugą połówkę, tę z pestką, władamy do zamykanego plastikowego pojemniczka razem z małą, obraną cebulą. Pojemniczek oczywiście zamykamy. Cebula sprawi, że awokado nie ściemnieje. Pestkę można delikatnie naciąć i włożyć do doniczki z ziemią. Wyrośnie z niej ciekawa roślina.
pasty
Pasztecik do smarowania z fioletowej fasoli
Fasola to idealne zimowe jedzenie. Ma dużo białka, co w diecie wegetariańskiej bardzo ważne, daje więc energię. Jest bogata w potas, wapń i fosfor. Ma też lekkostrawną skrobię i łatwo rozpuszczalny błonnik, który jak miotełka wymiata z organizmu nadmiar cholesterolu. Jest również bogatym źródłem witamin z grupy B.
Ma niestety swoje wady, bo powoduje wzdęcia, ale jeśli ją dobrze ugotujemy, zniwelujemy te nieprzyjemne skutki uboczne. Trzeba ją wypłukać, namoczyć na noc, potem odlać wodę, zalać świeżą i gotować do miękkości. Do gotowania warto dodać kminek lub cząber.
Do przygotowania pasty potrzebujemy: 30 dkg fioletowo-czarnej dużej fasoli – może być każda inna, ale ta jest bardzo kremowa i bogata w cynk; kilka suszonych pomidorów; ze dwie, trzy łyżki oliwy; łyżkę ciemnego sosu sojowego; kilka listków bazylii; przeciśnięty przez praskę ząbek czosnek; pieprz czarny mielony i świeżo utartą gałkę muszkatołową – po szczypcie, do smaku.
Ugotowana fasolę miksujemy z pomidorami i wszystkimi dodatkami. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy więcej oliwy – pasta nie może być jednak tłusta, więc zalecana jest ostrożność. Potem warto ją odstawić do lodówki na godzinę lub dwie, by smaki się przegryzły. Podajemy z pieczywem i ogórkiem kiszonym.
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Ambasadorka Joga Festiwalu (23-26.08) w Wierchomli - Agnieszka Majewska

Tajna agentka, dilerka kiszonego brokatu, performerka spożywcza. Prowadzi i rozwija autorski projekt "Agnieszka Majewska gotuje nie truje", w ramach którego od 2014 roku prowadzi warsztaty, pokazy kuchni naturalnej. Promuje odżywcze, przeciwzapalne jedzenie, w tym kiszonki na co dzień. Organiczne ro...

Slow life w rodzinie

Czy mając dzieci można w ogóle żyć slow? Jaki kierunek obrać, aby wychować szczęśliwe dziecko i mieć slow life"ową rodzinę?...

Historia Jacquesa Mayola znów na ekranach kin! „Człowiek delfin”już od 17 sierpnia

Mija 30 lat od premiery kultowego filmu Luca Bessona "Wielki Błękit" inspirowanego życiem jednego z największych nurków w historii. Teraz Jacques’a Mayola można poznać jeszcze lepiej. 17 sierpnia do kin wchodzi dokument Lefterisa Charitosa "Człowiek delfin". ...

W jaki sposób joga pomaga niwelować niepokój?

Większą część czasu spędzamy na rozpamiętywaniu tego co się wydarzyło lub planowaniu tego co nadejdzie, a tylko chwilami jesteśmy w pełni obecni i skupieni na tym co dzieje się teraz. Powoduje to, że mózg pracuje cały czas na pełnych obrotach ale nie jest wykorzystywany produktywnie. ...

Yogattractive – naturalny sposób na piękno i pogodę ducha

Od 12 lat pracuję nad systemem anty-ageingu dla twarzy i szyi. Ćwiczenia twarzy są elementem bardzo istotnym, ale nie jedynym. Najpierw podeszłam do sprawy estetycznie, czyli chciałam naturalnie zadbać o twarz. Zadziałała trochę moja próżność, ale także chęć pomagania innym. Yogattractive nie jest c...

Praktyka jogi na piasku i trawie

Urlop to idealny moment, żeby odważyć się na samodzielną praktykę bez wskazówek nauczyciela. Przyjemna sceneria, szum fal i morska bryza powodują, że łatwiej jest się zrelaksować i skupić na wykonywanym ćwiczeniu. Dodatkowo nierówna powierzchnia taka jak piasek przyczynia się do kształtowania mięśni...

KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ

Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętności oraz końcowy certyfikat uprawniają do wykonywania zawodu nauczyciel...

Joga Festiwal i VI Górski Maraton Jogi w Wierchomli coraz bliżej

Już za tydzień spotykamy się w Wierchomli, gdzie odbędzie się prawdziwa uczta dla miłośników jogi, doskonałej kuchni i świadomego, pełnego radości życia....

Happy Evolution, czyli jak dać sobie „coś więcej” niż szczęście?

O alergiach, diecie, sportach i miłości do siebie, a także o szczęściu, zero waste oraz mądrym życiu rozmawiają: pasjonatka kuchni roślinnej i event menedżer Helena Chmielewska oraz Żaneta Geltz – redaktor naczelna Magazynu Hipoalergiczni i założycielka Stowarzyszenia Happy Evolution Global As...

Joga, bieganie i medytacja - triatlon inny niż wszystkie !

Joga i triatlon? Z pozoru to niedobrana para, ale tak naprawdę doskonale do siebie pasują. Dosłownie i na wyższym poziomie. Po pierwsze, pomaga triatlonistom odzyskać balans po wyczerpującym treningu. Po drugie może być częścią składową niezwykłego dość, ale dającego zdaniem jego uczestników fa...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Sierpnia 2018
Następne
PWŚCPSN
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
likesoft