Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Pyszne, wegetariańskie pasty do chleba

  • czwartek, 2 lutego 2017
  • autor: Beata Zatońska
Wielbicieli domowych past i smarowideł nie trzeba przekonywać , że takie zrobione w domu smakuj± najlepiej. Zachęcamy do wypróbowania przepisów i życzymy smacznego!
 
Pasta z marchewki z lubczykiem
O tym, że marchewka jest pyszna i zdrowa, nie trzeba nikogo przekonywać. A lubczyk nada pa¶cie delikatnego, oryginalnego aromatu. To ziele ma, jak wierzono od dawien dawna, magiczn± moc rozpalania ognia w chłodnych sercach.
Potrzebujemy szklankę utartej na drobnych oczkach marchewki, ¶redni z±bek czosnku przeci¶nięty przez praskę, łyżeczkę lubczyku, łyżkę oleju, dwie lub trzy łyżki naturalnego, gęstego jogurtu. Sól do smaku, albo łyżeczkę sosu sojowego.
Rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, zaraz potem marchewkę, ze dwie łyżki wody i dusimy pod przykryciem. Dodajemy też lubczyk. Gdy marchewka zmięknie, wkładamy j± do miseczki i czekamy, aż ostygnie. Potem mieszamy z jogurtem. Pasta ma mieć do¶ć gęst± konsystencję. Podajemy z pieczywem.
 
OrzeĽwiaj±ca pasta z awokado
Awokado to mały cud – tak mówi± o nim dietetycy. Meksykanie znali je i jadali podobno już 7 tys. lat temu. Ten owoc w chropowatej, zielonej skorupce ma kremowy, delikatny mi±ższ. I choć jest tłusty – ma ok. 30 proc. zawarto¶ci tłuszczu – jest polecany w dietach odchudzaj±cych. Wszystko przez nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżaj± poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejszaj± ryzyko miażdżycy i poprawiaj± metabolizm. Fantastycznie na organizm działaj± też zawarte w awokado fitoskładniki, kwas omega-3, kwas foliowy. Ma też dużo witamin – E, A, B1, B2 i C. bardzo przyjazn± oczom luteinę i antyoksydanty.
Rozgnieciony mi±ższ awokado można nałożyć sobie na twarz – to ¶wietna, odżywcza maseczka.
Żeby zrobić pastę, potrzebujemy:
Awokado, sok z cytryny, łyżkę japońskiego sosu sojowego, dymkę
Awokado rozgniatamy na miazgę, dolewamy sok z cytryny i sos sojowy. Mieszamy dokładnie, a potem dodajemy posiekan± dymkę i znowu mieszamy. Najlepiej zje¶ć od razu. Z chlebem ciemnym lub białym, albo jako dip do warzyw – selera naciowego, listków cykorii, itp.
Można zrobić z połowy awokado. Drug± połówkę, tę z pestk±, władamy do zamykanego plastikowego pojemniczka razem z mał±, obran± cebul±. Pojemniczek oczywi¶cie zamykamy. Cebula sprawi, że awokado nie ¶ciemnieje. Pestkę można delikatnie naci±ć i włożyć do doniczki z ziemi±. Wyro¶nie z niej ciekawa ro¶lina.
pasty
Pasztecik do smarowania z fioletowej fasoli
Fasola to idealne zimowe jedzenie. Ma dużo białka, co w diecie wegetariańskiej bardzo ważne, daje więc energię. Jest bogata w potas, wapń i fosfor. Ma też lekkostrawn± skrobię i łatwo rozpuszczalny błonnik, który jak miotełka wymiata z organizmu nadmiar cholesterolu. Jest również bogatym Ľródłem witamin z grupy B.
Ma niestety swoje wady, bo powoduje wzdęcia, ale je¶li j± dobrze ugotujemy, zniwelujemy te nieprzyjemne skutki uboczne. Trzeba j± wypłukać, namoczyć na noc, potem odlać wodę, zalać ¶wież± i gotować do miękko¶ci. Do gotowania warto dodać kminek lub cz±ber.
Do przygotowania pasty potrzebujemy: 30 dkg fioletowo-czarnej dużej fasoli – może być każda inna, ale ta jest bardzo kremowa i bogata w cynk; kilka suszonych pomidorów; ze dwie, trzy łyżki oliwy; łyżkę ciemnego sosu sojowego; kilka listków bazylii; przeci¶nięty przez praskę z±bek czosnek; pieprz czarny mielony i ¶wieżo utart± gałkę muszkatołow± – po szczypcie, do smaku.
Ugotowana fasolę miksujemy z pomidorami i wszystkimi dodatkami. Je¶li masa jest zbyt sucha, dodajemy więcej oliwy – pasta nie może być jednak tłusta, więc zalecana jest ostrożno¶ć. Potem warto j± odstawić do lodówki na godzinę lub dwie, by smaki się przegryzły. Podajemy z pieczywem i ogórkiem kiszonym.
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Jak długo muszę się rozci±gać, żeby być w pełni elastycznym?

Rozczaruję Was już na samym pocz±tku tego artykułu, ponieważ muszę uczciwi przyznać, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. ...

Dania gotowe. Czy mog± być zdrowe? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem, prezesem firmy Primavika

Na sklepowych półkach coraz więcej miejsca zajmuj± różnego rodzaju dania gotowe. Wpisuj± się one w potrzeby współczesnego konsumenta, który żyje szybko. Czy taka wysoko przetworzona żywno¶ć może być zdrowa? Na co zwracać uwagę przy wyborze produktów typu convienience? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem,...

Jesienne Ekocuda nadchodz±!

Naturalne kosmetyki polskich i zagranicznych producentów, warsztaty, wykłady, a przede wszystkim możliwo¶ć spotkania miło¶ników eco pod jednym dachem – to wyróżniki Ekocudów – targów kosmetyków naturalnych, które w dniach 25 - 26 listopada odbęd± się w Domu Towarowym Bracia Jabłkowscy w ...

Joga i medytacja recept± na lepsz± pamięć i orientację

W Polsce na alzheimera choruje ok. 350 tys. ludzi. Trac± pamięć, sprawno¶ć. Uczeni nie potrafi± jeszcze powiedzieć, co jest przyczyn± stopniowej i nieodwracalnej degradacji komórek nerwowych mózgu. Trwaj± intensywne poszukiwania sposobów na opóĽnienie postępów choroby i poprawę komfortu życia pacjen...

Eckhart Tolle – sylwetka człowieka, i jego „Potęga teraĽniejszo¶ci”

Z przekazem Eckharta Tolle spotkałam się około 5 lat temu. Absolutnie nic z tego przekazu nie rozumiej±c. Wpadła wtedy w moje ręce ksi±żka "Potęga teraĽniejszo¶ci", która brzmiała jak nie do końca sprecyzowany bełkot. Czytałam i z typowym dla współczesnego człowieka ignoranctwem dla wszystkiego czeg...

Nowe trendy w jodze

To, że joga jest trendy nie ulega w±tpliwo¶ci. Ale moda na jogę zaszła już tak daleko, że zaczęto tworzyć jej bardzo oryginalne, czasem nie do końca z filozofi± jogi zwi±zane odmiany. Ostatnie hity to joga nago, joga z piwem, joga z psem, czy joga pod wod±. Skusiliby¶cie się na któr±¶ z takich lekcj...

Dlaczego jogin miałby zastanowić się zanim wypije kawę?

Otóż picie jednej/ dwóch filiżanek kawy dziennie nie będzie miało większego wpływu na organizm, ale nadużycie już tak. Kawa stanowi sztuczny stymulator, tzn. wtedy kiedy nasz organizm mówi stop - muszę odpocz±ć to po wypiciu kawy może jednak działać dalej. Niejako oszukuję w ten sposób swój organizm...

Kuchnia Pięciu Przemian - Zima

Zima zbliża się wielkimi krokami, w niektórych regionach kraju mieli¶my już nawet przyjemno¶ć ogl±dać ¶nieg. Zaczyna się okres wieczorów poprzeplatanych krótkimi godzinami szarego ¶wiatła. Jak sobie radzić, żeby nie zapa¶ć się w ciemn±, zimow± noc?...

Spaghetti z dyni z różnymi sosami - Pycha!

Dynia makaronowa potrafi zaskoczyć. Najpierw trzeba j± znaleĽć na bazarze. Jest podłużna, kształtem przypomina piłkę do rugby. Na jej skórce maluj± się zielono-żółte abstrakcyjne wzory. Gdy j± przekroimy, ma delikatny, arbuzowy aromat....

Joga kundalini – przebudzenie i opanowanie energii

Mnogo¶ć zajęć, które okre¶lane s± jako różne rodzaje jogi, może już przyprawić o zawrót głowy. W¶ród nich pojawia się kundalini. Samo słowo brzmi magicznie, a jogę kundalini otacza aura tajemnicy. Jest to jednak, wg jej zwolenników i adeptów, esencja jogi, emanacja życiowej energii, która przepływa ...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Listopada 2017
Następne
PW¦CPSN
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
likesoft