Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Pyszne, wegetariańskie pasty do chleba

  • środa, 5 lutego 2020
  • autor: Beata Zatońska
  • źródło: Archiwum
Wielbicieli domowych past i smarowideł nie trzeba przekonywać , że takie zrobione w domu smakują najlepiej. Zachęcamy do wypróbowania przepisów i życzymy smacznego!
 
Pasta z marchewki z lubczykiem
O tym, że marchewka jest pyszna i zdrowa, nie trzeba nikogo przekonywać. A lubczyk nada paście delikatnego, oryginalnego aromatu. To ziele ma, jak wierzono od dawien dawna, magiczną moc rozpalania ognia w chłodnych sercach.
Potrzebujemy szklankę utartej na drobnych oczkach marchewki, średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżeczkę lubczyku, łyżkę oleju, dwie lub trzy łyżki naturalnego, gęstego jogurtu. Sól do smaku, albo łyżeczkę sosu sojowego.
Rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, zaraz potem marchewkę, ze dwie łyżki wody i dusimy pod przykryciem. Dodajemy też lubczyk. Gdy marchewka zmięknie, wkładamy ją do miseczki i czekamy, aż ostygnie. Potem mieszamy z jogurtem. Pasta ma mieć dość gęstą konsystencję. Podajemy z pieczywem. 
Orzeźwiająca pasta z awokado
Awokado to mały cud – tak mówią o nim dietetycy. Meksykanie znali je i jadali podobno już 7 tys. lat temu. Ten owoc w chropowatej, zielonej skorupce ma kremowy, delikatny miąższ. I choć jest tłusty – ma ok. 30 proc. zawartości tłuszczu – jest polecany w dietach odchudzających. Wszystko przez nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko miażdżycy i poprawiają metabolizm. Fantastycznie na organizm działają też zawarte w awokado fitoskładniki, kwas omega-3, kwas foliowy. Ma też dużo witamin – E, A, B1, B2 i C. bardzo przyjazną oczom luteinę i antyoksydanty.
Rozgnieciony miąższ awokado można nałożyć sobie na twarz – to świetna, odżywcza maseczka.
Żeby zrobić pastę, potrzebujemy:
Awokado, sok z cytryny, łyżkę japońskiego sosu sojowego, dymkę
Awokado rozgniatamy na miazgę, dolewamy sok z cytryny i sos sojowy. Mieszamy dokładnie, a potem dodajemy posiekaną dymkę i znowu mieszamy. Najlepiej zjeść od razu. Z chlebem ciemnym lub białym, albo jako dip do warzyw – selera naciowego, listków cykorii, itp.
Można zrobić z połowy awokado. Drugą połówkę, tę z pestką, władamy do zamykanego plastikowego pojemniczka razem z małą, obraną cebulą. Pojemniczek oczywiście zamykamy. Cebula sprawi, że awokado nie ściemnieje. Pestkę można delikatnie naciąć i włożyć do doniczki z ziemią. Wyrośnie z niej ciekawa roślina.
pasty
Pasztecik do smarowania z fioletowej fasoli
Fasola to idealne zimowe jedzenie. Ma dużo białka, co w diecie wegetariańskiej bardzo ważne, daje więc energię. Jest bogata w potas, wapń i fosfor. Ma też lekkostrawną skrobię i łatwo rozpuszczalny błonnik, który jak miotełka wymiata z organizmu nadmiar cholesterolu. Jest również bogatym źródłem witamin z grupy B.
Ma niestety swoje wady, bo powoduje wzdęcia, ale jeśli ją dobrze ugotujemy, zniwelujemy te nieprzyjemne skutki uboczne. Trzeba ją wypłukać, namoczyć na noc, potem odlać wodę, zalać świeżą i gotować do miękkości. Do gotowania warto dodać kminek lub cząber.
Do przygotowania pasty potrzebujemy: 30 dkg fioletowo-czarnej dużej fasoli – może być każda inna, ale ta jest bardzo kremowa i bogata w cynk; kilka suszonych pomidorów; ze dwie, trzy łyżki oliwy; łyżkę ciemnego sosu sojowego; kilka listków bazylii; przeciśnięty przez praskę ząbek czosnek; pieprz czarny mielony i świeżo utartą gałkę muszkatołową – po szczypcie, do smaku.
Ugotowana fasolę miksujemy z pomidorami i wszystkimi dodatkami. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy więcej oliwy – pasta nie może być jednak tłusta, więc zalecana jest ostrożność. Potem warto ją odstawić do lodówki na godzinę lub dwie, by smaki się przegryzły. Podajemy z pieczywem i ogórkiem kiszonym.
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Jesteśmy zaprogramowani na 120 lat, mamy to zapisane w genach

Będzie dobrze, jeśli zmienimy styl odżywiania i zaczniemy jeść, jak trzeba. Wtedy wszystko wróci do normy. Człowiek do pewnego momentu jest cudownym, samo naprawiającym się organizmem – tłumaczy dr Danuta Myłek, specjalistka w zakresie alergologii i dermatologii. Dr Myłek jest jedy...

Medytacja Vipassana S.N. GOENKA: PRAKTYCZNE NAUKI BUDDY – cz.1

Poniższy tekst jest skróconym fragmentem wykładu, wygłoszonego przez S.N. Goenkę w 1991 r. w Birmie (po 20 latach oczekiwania na prawo wjazdu do tegoż kraju), w którym miał możliwość przedstawienia Dhammy jako nauki uniwersalnej, dostępnej dla każdego, wolnej od aspektu religijnego, przynoszącą szcz...

KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ. START STYCZEŃ 2021!

Trwa rekrutacja na IV Edycję Kursu Nauczycielskiego Jogi Integralnej! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętno...

Wspaniały nauczyciel jogi Grzegorz Nieścier potrzebuje Waszej pomocy!

Ratowanie życia i projektu życia Grzegorza Nieściera! Uruchomiliśmy zrzutkę - każda kwota się liczy!!! Link do zrzutki: https://zrzutka.pl/5f9xha Zwracamy się z prośbą o pomoc w pokryciu kosztów związanych z chorobą Grzegorza i terapią. W chwili obecnej intensywna chemoterapia powoduje ogromne spus...

Zostań w domu z Joga-joga.tv

Joga-joga.tv to Twoje osobiste studio jogi. Ponad 250 sesji do ćwiczenia jogi w domu, zajęcia dla początkujących, odchudzających się oraz dbających o plecy i kręgosłup. Jesteśmy z Tobą wszędzie tam gdzie jest internet....

Książka Leczenie Żywieniem - bestseller z praktycznymi poradami

Takich książek nam własnie potrzeba! Wreszcie dochodzą do głosu lekarze praktycy, którzy promują leczenie chorób przewlekłych oraz profilaktykę zdrowotną w oparciu o właściwą, zrównoważoną dietę. Dietę opartą na prostych zasadach, łatwo dostępnych i nieprzetworzonych produktach. Czytelnik znajdzi...

Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi jest rośliną leczniczą - na odporność, nadciśnienie, stany zapalne zatok i oskrzeli. ...

Na wirusa nie ma leku! Rozwiązaniem jest wyłącznie nasz układ odpornościowy – jak go wzmocnić?

Wszystkie media na świecie mówią obecnie niemal wyłącznie o koronawirusie. Obserwujemy rosnące zjawisko paniki, gdyż telewizja i media społecznościowe nie szczędzą nam danych o wzrastających słupkach ofiar śmiertelnych zakażenia. Zamiast wpadać w rytm lęku i czekać "na swoją kolej" – przystąpm...

Wywiad z Wiktorem Morgulec - Wybory jogina. Joga Magazyn Marzec

Czy osoby, które praktykują jogę, powinny mieć dystans do świata? Także do tego, co dzieje się w polityce? Czy wolno im mieć poglądy. A jeśli tak, to jakie? I dlaczego? Poniżej zamieszczamy wywiad z Wiktorem Morgulcem zaczerpnięty z magazynu Joga. ...

Zwiększ odporność dzięki Metodzie Wima Hofa

Wim Hof to człowiek lodu, który łamie wszelkie prawa natury. Wydaje się, że jest nadczłowiekiem, potrafi spędzić 2 godziny zanurzony w lodzie czy przebiec maraton na pustyni bez żadnego łyka wody. Naukowcy sądzili, że są to wyłącznie jego nadzwyczajne umiejętności, ale Wim udowodnił, że każdy może s...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Września 2020
Następne
PWŚCPSN
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
LikeSoft