Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Zakwas buraczany – kwintesencja smaku i zdrowia

  • czwartek, 29 grudnia 2016
  • autor: Beata Zatońska
Rubinowy kolor, niezrównany smak. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez czerwonego barszczu wigilijnej kolacji. Barszcz jest jednak jak piosenka – dobry na wszystko, zawsze i wszędzie. Pasuje prawie do każdego wytrawnego dania.
Najsmaczniejszy i najzdrowszy jest ten przygotowany w domu. Pracy przy nim niewiele. Wystarczy odrobinę cierpliwo¶ci. W odpowiednich warunkach ukisi się bowiem w ci±gu ok. pięciu dni. A potem albo pijemy codziennie szklankę za swoje zdrowie, albo przygotowujemy z dodatkiem kwasu buraczanego pyszn± zupę. Trzeba jednak pamiętać, że kwasu nie doprowadzamy do wrzenia, traci wtedy nie tylko piękny kolor, lecz także cenne witaminy.
Po prostu czyni cuda!
Zakwas buraczany ł±czy zalety kiszonek i buraków. Jest m.in. bogatym Ľródłem żelaza, manganu, cynku, przeciwutleniaczy i kwasu foliowego, witaminy C, B1, B2, B3. Zakwas jest też naturalnym probiotykiem. Wzmacnia odporno¶ć, reguluje ci¶nienie krwi, poprawia przemianę materii.
Przepis na zakwas buraczany podała w swojej słynnej ksi±żce „365 Obiadów Za 5 złotych” Lucyna Ćwierciakiewiczowa, bo – jak podkre¶liła – „dobroć barszczu polega na ¶wieżym kwasie burakowym”.
Do przygotowania zakwasu inspirowanego przepisem Ćwierciakiewiczowej potrzebujemy: kilogram buraków, cztery z±bki czosnku, kilka ziaren pieprzu ziarnistego i ziela angielskiego, można też dać inne przyprawy – np. parę ziarenek kardamonu; co kto lubi.
Umyte i obrane buraki kroimy na do¶ć grube plastry. Buraki i przyprawy wkładamy do kamiennego garnka lub dużego słoja. Zalewamy przegotowan±, ciepł± wod± z rozpuszczon± sol± – kopiasta łyżeczka na litr powinna wystarczyć. Na wierzchu układamy obci±żony czym¶ talerzyk; buraki nie mog± wypływać ponad powierzchnię płynu, bo będ± ple¶nieć.
barszcz
 
Wierzch słoja przykrywamy np. kamionkow± lub szklan± pokrywk±, może być też większy talerzyk. Je¶li niczego takiego nie mamy, używamy po prostu czystej ¶ciereczki kuchennej. Odstawiamy cało¶ć w ciepłe miejsce i czekamy. Je¶li w pomieszczeniu jest ciepło, zakwas może ukisić się nawet w ci±gu trzech dni.
Gotowy zakwas cedzimy i przelewamy do umytych i wyparzonych butelek lub słoików. Pozostałe buraki można albo zje¶ć – s± bardzo smaczne i zdrowe, albo raz jeszcze zalać ciepł± solank±.
 
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Dzieciaki na maty! Czyli dlaczego karnet na jogę jest lepszy dla Twojego dziecka niż nowy smartphone?

Czy Twojemu dziecku oprócz dodatkowych lekcji angielskiego, tenisa i nauki gry na skrzypcach potrzebna jest również joga? Po przeczytaniu tego tekstu może się okazać, że zadasz sobie odwrotne pytanie – czy Twojemu dziecku naprawdę potrzebne s± wszystkie dodatkowe aktywno¶ci... oprócz lekcji j...

Joga za kratami - oddech wolno¶ci

Joga jest nasz± wolno¶ci± – te słowa, wymawiane w wielu językach, powtarzaj± więĽniowie, którzy uczestnicz± w zajęciach jogi prowadzonych przez wolontariuszy na całym ¶wiecie. ...

Ferie zimowe z jog± w górach - Nowo¶ci na wyjazdach www.morgulec.com

Zapraszamy do zapoznania się ofert± wyjazdów zimowych, które przygotowali¶my na okres ferii szkolnych w styczniu i lutym 2017 w Piwnicznej Zdrój. W tym sezonie proponujemy Nowo¶ci - zajęcia gimnastyki korekcyjnej z elementami jogi oraz warsztat pracy z głosem....

Jogowe przygotowanie do wyj¶cia na stok

U progu sezonu narciarskiego przypominamy jakie korzy¶ci przynosi praktyka jogi dla narciarzy. ...

PRODUKT TYGODNIA: mata do jogi MANDUKA Travel Midnight

Wyjazd zimowy z jog±? Oczywi¶cie. Co jednak zrobić, gdy jogin nie wyobraża sobie ćwiczeń na pożyczonej macie? W takiej sytuacji idealnie sprawdzi się oryginalna mata MANDUKA Travel Midnight....

PRZEPIS TYGODNIA - Krzepi±ce Kitchari

Kitchari jest tradycyjnym daniem odtruwaj±cym. Jest rozgrzewaj±ce, pożywne i lekkostrawne – idealne jako zimowe ¶niadanie lub lunch....

ZIMOWE WARZYWA W GLAZURZE MIODOWO-CYTRYNOWEJ

Klasyczne poł±czenie miodu i cytryny daje tym naturalnie słodkim warzywom korzeniowym nieco kwa¶ny smak, a dodatek kopru wspomaga trawienie....

Medytacja - sztuka uwalniania się od my¶li

Zanim zaczniemy omawiać metody medytacji, na pocz±tek zastanówmy się czym medytacja jest w swej istocie. Dla niektórych bowiem medytacja może brzmieć tajemniczo i mało konkretnie oraz kojarzyć się z jakimi¶ dziwnymi wizjami....

Mindfulness - B±dĽ w kontakcie ze sob±

Mindfulness, czyli trening uważno¶ci, to praktyka odnosz±ca się do ciała, emocji i my¶li, a zarazem pewne podej¶cie, którego nie da się oddzielić od życia codziennego. Okre¶lenie wywodzi się od angielskiego przymiotnika mindful czyli uważaj±cy, troskliwy, dbały, pamiętaj±cy. Minfulness to stanu umys...

5 pozycji jogi, które sprawdz± się podczas gdy czekasz......

Zebrałam 5 ćwiczeń, które s± osi±galne wła¶ciwie dla każdego, oraz które mog± być wykonane podczas siedzenia na krze¶le. Skupiaj± się one na obszarach, którym zazwyczaj nie po¶więcamy tyle uwagi ile potrzebuj± i pomagaj± zwalczać codzienne przeci±żenia. ...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Styczeń 2017
Następne
PW¦CPSN
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji