Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Zakwas buraczany – kwintesencja smaku i zdrowia

  • czwartek, 29 grudnia 2016
  • autor: Beata Zatońska
Rubinowy kolor, niezrównany smak. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez czerwonego barszczu wigilijnej kolacji. Barszcz jest jednak jak piosenka – dobry na wszystko, zawsze i wszędzie. Pasuje prawie do każdego wytrawnego dania.
Najsmaczniejszy i najzdrowszy jest ten przygotowany w domu. Pracy przy nim niewiele. Wystarczy odrobinę cierpliwości. W odpowiednich warunkach ukisi się bowiem w ciągu ok. pięciu dni. A potem albo pijemy codziennie szklankę za swoje zdrowie, albo przygotowujemy z dodatkiem kwasu buraczanego pyszną zupę. Trzeba jednak pamiętać, że kwasu nie doprowadzamy do wrzenia, traci wtedy nie tylko piękny kolor, lecz także cenne witaminy.
Po prostu czyni cuda!
Zakwas buraczany łączy zalety kiszonek i buraków. Jest m.in. bogatym źródłem żelaza, manganu, cynku, przeciwutleniaczy i kwasu foliowego, witaminy C, B1, B2, B3. Zakwas jest też naturalnym probiotykiem. Wzmacnia odporność, reguluje ciśnienie krwi, poprawia przemianę materii.
Przepis na zakwas buraczany podała w swojej słynnej książce „365 Obiadów Za 5 złotych” Lucyna Ćwierciakiewiczowa, bo – jak podkreśliła – „dobroć barszczu polega na świeżym kwasie burakowym”.
Do przygotowania zakwasu inspirowanego przepisem Ćwierciakiewiczowej potrzebujemy: kilogram buraków, cztery ząbki czosnku, kilka ziaren pieprzu ziarnistego i ziela angielskiego, można też dać inne przyprawy – np. parę ziarenek kardamonu; co kto lubi.
Umyte i obrane buraki kroimy na dość grube plastry. Buraki i przyprawy wkładamy do kamiennego garnka lub dużego słoja. Zalewamy przegotowaną, ciepłą wodą z rozpuszczoną solą – kopiasta łyżeczka na litr powinna wystarczyć. Na wierzchu układamy obciążony czymś talerzyk; buraki nie mogą wypływać ponad powierzchnię płynu, bo będą pleśnieć.
barszcz
 
Wierzch słoja przykrywamy np. kamionkową lub szklaną pokrywką, może być też większy talerzyk. Jeśli niczego takiego nie mamy, używamy po prostu czystej ściereczki kuchennej. Odstawiamy całość w ciepłe miejsce i czekamy. Jeśli w pomieszczeniu jest ciepło, zakwas może ukisić się nawet w ciągu trzech dni.
Gotowy zakwas cedzimy i przelewamy do umytych i wyparzonych butelek lub słoików. Pozostałe buraki można albo zjeść – są bardzo smaczne i zdrowe, albo raz jeszcze zalać ciepłą solanką.
 
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Jak i po co zabezpieczać kolana podczas praktyki jogi?

Przy niezliczonych pozycjach jogi, z których wszystkie mają pozytywny wpływ na organizm człowieka, wyłaniają się te bardziej skomplikowane, które stają się większym wyzwaniem. Czasami pochłonięci dążeniem do wykonania pewnej pozycji, bądź doskonalenia jej, zapominamy o fundamentalnym przesłaniu jogi...

6. BIEG WEGAŃSKI „Łatwiej niż myślisz!” już 7 maja w Warszawie

W dniu 7 maja 2017 r. (niedziela) w Warszawie przy ul. Wybrzeże Gdyńskie 4 odbędzie się 6. edycja Biegu Wegańskiego "Łatwiej niż myślisz!". Partnerem Projektu jest Miasto Stołeczne Warszawa. ...

Anna Świrszczyńska o jodze, czyli poetka i jej ciało

W sensualnej poezji Anny Świrszczyńskiej (1909-1984) jej ciało i ciała tego kobiecość zajmowało miejsce poczesne. ...

Zapraszamy na Święto Jogi do Trójmiasta!

Zapraszamy na trzecie obchody Święta Jogi do Trójmiasta na teren Campusu Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku....

Asany przy bólach w odcinku lędźwiowym kręgosłupa

Nieprawidłowa postawa, siedzący tryb pracy, nieprawidłowe napięciem mięśniowe, brak ruchu, jednostronne uprawianie sportu, a nawet emocje – wszystkie te czynniki mają wpływ na naszą postawę ciała. ...

Potęga oddechu w służbie medycyny

Szukanie równowagi między sprawnością ciała i umysłem jest ponadkulturowe. Chodzi o harmonię. Każde jej zaburzenie prowadzi do choroby. W jej odzyskaniu pomaga oddech, który jest podstawową funkcją naszego ciała, ale poza chwilami wysiłku czy wzburzenia zazwyczaj go nie zauważamy. A on przenika wsz...

Pooddychaj sercem w Oddechowie!! Czerwcówka z jogą 14-18.06

Zapraszamy Cię do niezwykłego miejsca w sercu Polski, do Urli, położonych zaledwie 70 km od Warszawy, do sosnowych lasów, mikroklimatu bogatego w jod, jurty z drewnianą podłogą i domków z werandami i kominkami! ...

Produkt Tygodnia - JOGA DLA POCZĄTKUJĄCYCH 2 PŁYTY DVD + KSIĄŻKA - WIKTOR MORGULEC BESTSELLER!

Doskonały zestaw dla osób stawiających pierwsze kroki na macie a także i dla tych, którzy chcą ugruntować swa wiedzę...

Brzuch wschodu, brzuch zachodu. Bodzia Matulaniec.

Brzuch, centrum naszego ciała, siedziba przeważającej części przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, śledziony, nerek, naczyń krwionośnych i chłonnych, nerwów, zmiennej ilości tkanki tłuszczowej i trzech warstw mięśni. Mięśnie te otaczają, stabilizują i podtrzymują zawartość jamy brzusznej oraz wsp...

Pies z głową w górę na wydechu? Dlaczego? O dwóch sposobach łączenia ruchu z oddechem

Większość osób ćwiczących hatha jogę jest przyzwyczajonych do jednego sposobu łączenia ruchu z oddechem. Nawyki te są szczególnie silne w przypadku dynamicznych sekwencji lub przejść między pozycjami. Dlatego, gdy na zajęciach polecam wykonać pozycję psa z głową do góry na wydechu, reakcją nowych o...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Kwiecień 2017
Następne
PWŚCPSN
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji