Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Tarta z dyni

  • piątek, 14 października 2016
  • autor: Beata Zatońska
  • opracował: Beata Zatońska
Jesienią dynia jest dobra na wszystko. Można ją ugotować lub upiec. Dyniowa zupa rozgrzeje, gdy przemokniemy w jesiennym deszczu.  A dyniowa tarta rozjaśni październikową kolację.
Dynia jest pełna zalet. Ma mnóstwo witamin – A, B, PP i C, wiele cennych minerałów, m.in. żelazo, wapń, magnez, potas i selen. Jest bogatym źródłem błonnika. Jej słoneczny, pomarańczowy kolor poprawi nam humor, gdy jesteśmy udręczeni deszczem i wiatrem. Co ważne, jest też niskokaloryczna, łatwostrawna, tania i pyszna.
Zabieramy się do pracy. Z targu albo ze sklepu przynosimy dynię. Zazwyczaj sprzedawcy nie są w stanie powiedzieć, jaki gatunek tego szlachetnego warzywa nam oferują, ale tym nie należy się przejmować. Na tartę nadaje się na szczęście prawie każda – zwyczajna, hokkaido i piżmowa. Ciekawostka – dynia, z rodziny dyniowatych, jest… jagodą, ogromną jagodą.
Do przygotowania tarty potrzebne nam będą:
  • Jedno opakowania ciasta francuskiego – można je zrobić samemu, wtedy będzie zdrowsze, ale bardzo się trzeba przy nim napracować
  • Kilogram dyni
  • Kilka gałązek rozmarynu
  • Dwa ząbki czosnku
  • Trzy jajka
  • Oliwa z oliwek
  • Ser kozi twarogowy
  • Ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • Sól, pieprz do smaku
Pokrojona dynia
Dynię kroimy na półksiężyce i czyścimy z pestek. Kawałki dyni układamy na blasze. Między nimi umieszczamy czosnek i rozmaryn. Każdy kawałek dyni skrapiamy kilkoma kroplami oliwy. Teraz blacha z dynią wędruje do piekarnika na ok. pół godziny. Temperaturę ustawiamy na 180 stopni. Po chwili kuchnia wypełnia się aromatem pieczonych warzyw i ziół. Gdy dynia jest już miękka, wyjmujemy ją z piekarnika i studzimy.
Kawałki dyni obieramy ze skórki, miąższ wrzucamy do miski. Wyciskamy upieczony, obrany z łupinek czosnek, dodajemy jajka, sól, pieprz. Całość miksujemy.
Formę do tarty wylepiamy ciastem francuskim. Trochę trzeba zostawić, żeby z pasków ciast zrobić dekoracyjną kratkę. Na cieście kładziemy masę dyniową. Potem na wierzchu układamy pokrojone pomidorki i małe kawałki sera. Całość wędruje do piekarnika na ok. 20-25 min w temperaturze ok. 180 stopni (termoobieg). Gdy tarta się podpiecze, wyciągamy ją, ozdabiamy paskami ciasta. I znowu do piekarnika aż do chwili, gdy ciasto się zrumieni. I już, tarta gotowa.
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Jak i po co zabezpieczać kolana podczas praktyki jogi?

Przy niezliczonych pozycjach jogi, z których wszystkie mają pozytywny wpływ na organizm człowieka, wyłaniają się te bardziej skomplikowane, które stają się większym wyzwaniem. Czasami pochłonięci dążeniem do wykonania pewnej pozycji, bądź doskonalenia jej, zapominamy o fundamentalnym przesłaniu jogi...

6. BIEG WEGAŃSKI „Łatwiej niż myślisz!” już 7 maja w Warszawie

W dniu 7 maja 2017 r. (niedziela) w Warszawie przy ul. Wybrzeże Gdyńskie 4 odbędzie się 6. edycja Biegu Wegańskiego "Łatwiej niż myślisz!". Partnerem Projektu jest Miasto Stołeczne Warszawa. ...

Anna Świrszczyńska o jodze, czyli poetka i jej ciało

W sensualnej poezji Anny Świrszczyńskiej (1909-1984) jej ciało i ciała tego kobiecość zajmowało miejsce poczesne. ...

Zapraszamy na Święto Jogi do Trójmiasta!

Zapraszamy na trzecie obchody Święta Jogi do Trójmiasta na teren Campusu Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku....

Asany przy bólach w odcinku lędźwiowym kręgosłupa

Nieprawidłowa postawa, siedzący tryb pracy, nieprawidłowe napięciem mięśniowe, brak ruchu, jednostronne uprawianie sportu, a nawet emocje – wszystkie te czynniki mają wpływ na naszą postawę ciała. ...

Potęga oddechu w służbie medycyny

Szukanie równowagi między sprawnością ciała i umysłem jest ponadkulturowe. Chodzi o harmonię. Każde jej zaburzenie prowadzi do choroby. W jej odzyskaniu pomaga oddech, który jest podstawową funkcją naszego ciała, ale poza chwilami wysiłku czy wzburzenia zazwyczaj go nie zauważamy. A on przenika wsz...

Pooddychaj sercem w Oddechowie!! Czerwcówka z jogą 14-18.06

Zapraszamy Cię do niezwykłego miejsca w sercu Polski, do Urli, położonych zaledwie 70 km od Warszawy, do sosnowych lasów, mikroklimatu bogatego w jod, jurty z drewnianą podłogą i domków z werandami i kominkami! ...

Produkt Tygodnia - JOGA DLA POCZĄTKUJĄCYCH 2 PŁYTY DVD + KSIĄŻKA - WIKTOR MORGULEC BESTSELLER!

Doskonały zestaw dla osób stawiających pierwsze kroki na macie a także i dla tych, którzy chcą ugruntować swa wiedzę...

Brzuch wschodu, brzuch zachodu. Bodzia Matulaniec.

Brzuch, centrum naszego ciała, siedziba przeważającej części przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, śledziony, nerek, naczyń krwionośnych i chłonnych, nerwów, zmiennej ilości tkanki tłuszczowej i trzech warstw mięśni. Mięśnie te otaczają, stabilizują i podtrzymują zawartość jamy brzusznej oraz wsp...

Pies z głową w górę na wydechu? Dlaczego? O dwóch sposobach łączenia ruchu z oddechem

Większość osób ćwiczących hatha jogę jest przyzwyczajonych do jednego sposobu łączenia ruchu z oddechem. Nawyki te są szczególnie silne w przypadku dynamicznych sekwencji lub przejść między pozycjami. Dlatego, gdy na zajęciach polecam wykonać pozycję psa z głową do góry na wydechu, reakcją nowych o...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Kwiecień 2017
Następne
PWŚCPSN
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji