Jeszcze jest czas, by przygotować zapas przecieru pomidorowego. Pracy przy tym niewiele, a jesieni± i zim± można wyci±gn±ć słoik ze spiżarki i cieszyć się pyszn±, pachn±c± i zdrow± pomidorow± zup±, sosem pomidorowym i wszystkim innym pomidorowym, o czym tylko zdołamy zamarzyć. I nie będziemy musieli pod¶piewywać smutno za Wiesławem Michnikowskim „Adio, pomidory!”.
Potrzebujemy pomidory, słoiki, garnek, sitko i drewnian± łyżkę. Tylko tyle i aż tyle.
Im więcej pomidorów kupimy, tym lepiej. Wybierajmy gruntowe, podłużne i mięsiste. Jest w nich najmniej wody, maj± też aromat. Warto się po nie wybrać na bazar. Pomidorów z supermarketu nie polecam, choć je¶li inaczej się nie da…
Pomidory płuczemy, kroimy na kawałki, wsypujemy do dużego rondla i dusimy na małym ogniu. Raz na jaki¶ czas trzeba je zamieszać. Nie dolewamy wody, nie dosalamy, nie dosmaczamy. Dzięki temu powstanie przecier uniwersalny, do każdego dania.
Duszenie pomidorów zajmie nam, powiedzmy od 40 min. do godziny. W tym czasie dokładnie myjemy i wyparzamy słoiki oraz zakrętki. Gdy pomidory się rozpadn±, a sos zgęstnieje, przystępujemy do następnej czynno¶ci. Przecieramy pracowicie pomidorow± pulpę przez sito, by pozbyć się skórek.
Przecier wlewamy do wyparzonych słoików, napełnione i zakręcone słoiki wstawiamy do garnka z wod± (woda ma się do 2/3wysoko¶ci słoika) i gotujemy. Przez ok. 20 min. na wolnym ogniu. Woda ma sobie delikatnie bulgotać. Potem słoiki wyjmujemy i stawiamy na blacie kuchennym zakrętkami w dół. I już. :-) Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Zestaw do medytacji: Mata SATI + poduszka ZAFU cena: 105.00 PLNwięcej |
FELT SENSE METHOD. METODA GŁĘBOKIEGO ODCZUWANIA PENDRIVE USB cena: 70.00 PLNwięcej |
Piłka do masażu powięzi, korek ? 8 cm ¦rednia cena: 42.00 PLNwięcej |
Akupresura mat Vital, 130x50 cm cena: 179.00 PLNwięcej |
Mata do jogi MANDUKA PRO Black Sage 6mm X 180cm X 66cm. Gwarancja dożywotnia! cena: 385.00 PLNwięcej |