Kupujemy dużo ¶liwek węgierek. Najlepsze s± te miękkie, pomarszczone jak rodzynki przy ogonkach. Maj± wtedy piękny zapach i słodycz miodu. ¦liwki myjemy, osuszamy i wyci±gamy z nich pestki. Przy dojrzałych ¶liwkach operacja ta będzie trwała krótko.
Potem bierzemy jak największe naczynie żaroodporne albo duż± blachę do pieczenia z wysokim brzegiem; tak±, która na rogach nie przecieka. Rozkładamy ¶liwki i wsuwamy blachę do piekarnika.
Temperatura ok. 160 stopni. Raz na jaki¶ czas można zajrzeć i pomieszać. Czas – dwie, trzy godziny. ¦liwki maj± się rozpa¶ć, woda odparować. Powstan± pyszne powidła. Łasuchy mog± dosłodzić, ale wydaje się to niepotrzebne.
Gęst± i pachn±c± masę ¶liwkow± wkładamy do wyparzonych słoików. Wstawiamy jeszcze słoiki na 20 min. do piekarnika – temperatura taka jak przy ¶liwkach. I już, gotowe.