Propozycja żywieniowa idealna na pierwsze lub drugie ¶niadanie. Kasza jaglana jest bogata w białko, lekkostrawna i nie zawiera glutenu, a przy tym dostarczy dużej ilo¶ci warto¶ci odżywczych: witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Posiada duże ilo¶ci witamin E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację. Chociaż nie jest niskokaloryczna, to zawarty w niej krzem poprawia przemianę materii. Oto propozycja podania w towarzystwie nie mniej atrakcyjnych składników: z owocami goji - zwanymi czerwonymi diamentami Wschodu, ze względu na bogactwo warto¶ci odżywczych oraz migdałami – najszlachetniejszymi z orzechów, a także ¶wieżym owocem. Taka mieszanka to najlepszy pocz±tek dnia!
Składniki:
Kaszę jaglan± należy przed ugotowaniem dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, aby nie była póĽniej cierpka w smaku. Do delikatnie osolonej, gotuj±cej się wody wrzuć odpowiedni± ilo¶ć kaszy. Gotuj pod przykryciem 15 minut i następnie odstaw na 10 minut, aby dojrzała. Przesyp do miseczki, dodaj łyżeczkę oleju, migdały, owoce goji i zamieszaj. Udekoruj pokrojonymi drobno owocami. Smacznego!