Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Caponata palermitańska

  • ¶roda, 13 lipca 2016
  • autor: Beata Zatońska
Kilka składników, trochę pracy i niezrównany smak. Caponata to danie, którego podstaw± s± bakłażany. Najlepiej, gdyby były z sycylijskiego bazaru, ale te z polskiego sklepu też nadaj± się znakomicie.
Na pocz±tek słów kilka o bakłażanach. Nie s± warzywami, ale… owocami. Podobno pochodz± z Indii, jadano je tam już kilka wieków przed nasz± er±. S± rozpowszechnione w kuchni ¶ródziemnomorskiej, azjatyckiej i afrykańskiej. Uchodz± za afrodyzjak. U nas można kupić wła¶ciwie tylko bakłażany o ciemnej, fioletowej barwie, w kształcie gruszki. A na ¶wiecie? S± okr±głe, jajowate, różowe, białe, pstrokate, a nawet czerwone – wygadaj± jak pomidory. Maj± dużo potasu, wapnia i magnezu, gar¶ć witamin, zawieraj± też antocyjany, maj± wła¶ciwo¶ci przeciwutleniaj±ce. Same w sobie s± też niskokaloryczne.
Wracamy do sycylijskiej caponaty z okolic Palermo. Przepisu jednego, kanonicznego nie ma, różni± się szczegółami. Od XVIII wieku mniej więcej caponata zrobiła zawrotn± karierę na Półwyspie Apenińskim; ludzie zaczęli się przemieszczać w poszukiwaniu pracy, a tam, dok±d rzucił ich los, gotowali swoje potrawy. A ponieważ były pyszne, wiadomo, inni też chcieli je je¶ć.
Caponata jest najlepsza, gdy trochę sobie w spokoju postoi, trzeba j± wiec zrobić dzień wcze¶niej.
Dla dwóch osób potrzebujemy:
  • 2 bakłażany
  • ¶redni± cebulę
  • gar¶ć kaparów
  • gar¶ć zielonych oliwek bez pestek
  • dwie łodygi selera naciowego
  • filiżankę gęstego przecieru pomidorowego
  • trzy łyżki octu winnego
  • łyżkę cukru
  • sól
  • trochę ¶wieżo zmielonego pieprzu
  • oliwę z oliwek.
Produkty potrzebne do przygotowania caponaty
Zaczynamy od pokrojenia bakłażanów w kostkę i obfitego posypania ich sol±. Miskę z bakłażanami nakrywamy czym¶ ciężkim i zapominamy o nich na godzinę. Przez ten czas bakłażany się „spoc±”, wypłynie z nich goryczka. A poza tym, gdy wyci¶niemy z nich wodę, nie będ± jak szalone piły oliwy podczas smażenia.
Pokrojone i posolone bakłażany musz± teraz odpocz±ć. Za to można zacz±ć dusić seler i cebulę
Cebulę i seler siekamy do¶ć drobno. Wrzucamy na patelnię, podlewamy niewielk± ilo¶ci± wody. Gdy warzywa się poddusz±, a woda wyparuje, dodajemy trochę oliwy i smażymy. Cebula i seler powinny się zeszklić. Potem do warzyw dodajemy przecier pomidorowy, pokrojone oliwki, opłukane kapary i dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans.
Seler i cebulę trzeba zeszklić na wolnym ogniu
Wracamy do bakłażanów. Najpierw dokładnie je płuczemy, a potem osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i kiedy będzie wystarczaj±co gor±ca, smażymy partiami bakłażany. Gdy s± złote, wyjmujemy na papierowy ręcznik, żeby ociekły z oliwy.
Bakłażany trzeba dobrze wypłukać, a potem osuszyć
Potem ł±czymy bakłażany z pomidorowo-warzywnym sosem, dodajemy cukier i ocet winny. Dusimy przez chwilę, żeby cukier się rozpu¶cił, a octowy zapach ulotnił. I już, gotowe. Teraz dobrze byłoby odstawić caponatę na kilka godzin, by smaki się przegryzły. Najlepiej smakuje letnia lub zimna. Do tego dobre pieczywo.
Caponata gotowa
Jadłam na Sycylii caponatę np. posypan± pistacjami (tymi najlepszymi, z Bronte), niektórzy dodaj± też rodzynki. Można poeksperymentować.
Smacznego! :-)
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
3 mikstury ziołowe, pomocne przy stanach zapalnych gardła.

Jesień to czas wzmożonej podatno¶ci na przeziębienia i grypę. Je¶li odczuwamy pierwsze symptomy, warto wesprzeć organizm w powrocie do równowagi, naturalnymi ¶rodkami. Po ziołowe mieszanki, warto sięgać wtedy, kiedy czujemy, że czosnek, cytryna, imbir, miód i pierzyna mog± być niewystarczaj±ce, np. ...

Dlaczego nie robię postępów w mojej praktyce jogi...

Jogin wie, że w wyniku wykonywania asan przede wszystkim zdobywa zdrowie. Jest to cenny nabytek zdobywany ciężk± prac±, stan zupełnej równowagi ciała, umysłu i ducha. Tak więc nie chodzi o akrobatyczne wykonanie asany, wykraczaj±ce poza granice swoich możliwo¶ci, lecz o stał±, żarliw± praktykę, poł±...

Dzięgiel le¶ny, i inne skarby z ł±k do zebrania w paĽdzierniku.

PaĽdziernik, to czas zbioru nie tylko dojrzałych i pełnych witamin, owoców głogu, dzikiej róży czy tarniny, ale także pożytecznego dzięgla le¶nego, którego wła¶ciwo¶ci mog± być pomocne na różne dolegliwo¶ci. ...

Sztuka i joga id± ze sob± w parze. Niezwykłe sesje w muzeach.

Muzealna sala pełna adeptów jogi, którzy praktykuj± asany i pranajamę otoczeni działami sztuki? To nie fantazja. Coraz więcej renomowanych muzeów na ¶wiecie organizuje tego typu wydarzenia. Po sesji wypełnionej asanami można wzi±ć udział w medytacji, a potem zwiedzić w małej, kameralnej grupie ekspo...

Top 6 asan, które pomog± Ci utrzymać formę po lecie.

Czas letni to okres, w którym słońce sprawia, że mamy więcej energii i motywacji do działania. Bardziej dbamy o swoj± odsłonięt± skórę i ciało. Mamy więcej czasu i okazji do tego, aby aktywnie spędzać czas. Co zrobić, aby nie stracić formy po lecie i cieszyć się wysokim poziomem energii przez cały r...

Wystartował Kurs Nauczycielski Jogi Integralnej

Dnia 8 wrze¶nia odbył się w szkole Joga Żoliborz w Warszawie ponad trzy godzinny egzamin wstępny oceniaj±cy kompetencje osób chc±cych uczestniczyć w Kursie Nauczycielskim Jogi Integralnej. Miał on na celu sprawdzenie umiejętno¶ci i przydzielenie do wła¶ciwej grupy w zależno¶ci od poziomu zaa...

Slow beauty - mniej znaczy więcej.

Slow to skrót, streszczaj±cy cał± filozofię slow life: S od sustainable, czyli zrównoważony, L od local, czyli lokalny, O – organic, czyli organiczny, nieprodukowany masowo, W – whole, czyli nieprzetworzony. I wła¶ciwie można by na tym poprzestać, je¶li chodzi o przekazanie całej idei. J...

Uzdrawiaj±ca moc tańca i jogi stopionych w jedno

Joga i taniec stopione w jedno. Płynny ruch, harmonia oddechu, asan, mudr i mantr, które rozwijaj± się w rytm muzyki. To shakti joga, czyli joga tańca, system stworzony przez pochodz±c± z Wielkiej Brytanii Sarę Avtar Olivier. ...

Samodyscyplina w jodze.

Czy potrafisz robić to co powiniene¶, wtedy, kiedy powiniene¶? Czy jeste¶ w stanie teraz dokonać po¶więceń, które doprowadz± Cię do celu? Po¶więcenie jest jedn± ze składowych samodyscypliny. Po¶więcenie - czyli twoja zdolno¶ć do dyscyplinowania samego siebie. Jeste¶ wtedy w stanie na krótk± metę odr...

Slow life w rodzinie

Czy maj±c dzieci można w ogóle żyć slow? Jaki kierunek obrać, aby wychować szczę¶liwe dziecko i mieć slow life"ow± rodzinę?...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
PaĽdziernika 2018
Następne
PW¦CPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
LikeSoft