Caponata palermitańska
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Caponata palermitańska

  • środa, 13 lipca 2016
  • autor: Beata Zatońska
Kilka składników, trochę pracy i niezrównany smak. Caponata to danie, którego podstawą są bakłażany. Najlepiej, gdyby były z sycylijskiego bazaru, ale te z polskiego sklepu też nadają się znakomicie.
Na początek słów kilka o bakłażanach. Nie są warzywami, ale… owocami. Podobno pochodzą z Indii, jadano je tam już kilka wieków przed naszą erą. Są rozpowszechnione w kuchni śródziemnomorskiej, azjatyckiej i afrykańskiej. Uchodzą za afrodyzjak. U nas można kupić właściwie tylko bakłażany o ciemnej, fioletowej barwie, w kształcie gruszki. A na świecie? Są okrągłe, jajowate, różowe, białe, pstrokate, a nawet czerwone – wygadają jak pomidory. Mają dużo potasu, wapnia i magnezu, garść witamin, zawierają też antocyjany, mają właściwości przeciwutleniające. Same w sobie są też niskokaloryczne.
Wracamy do sycylijskiej caponaty z okolic Palermo. Przepisu jednego, kanonicznego nie ma, różnią się szczegółami. Od XVIII wieku mniej więcej caponata zrobiła zawrotną karierę na Półwyspie Apenińskim; ludzie zaczęli się przemieszczać w poszukiwaniu pracy, a tam, dokąd rzucił ich los, gotowali swoje potrawy. A ponieważ były pyszne, wiadomo, inni też chcieli je jeść.
Caponata jest najlepsza, gdy trochę sobie w spokoju postoi, trzeba ją wiec zrobić dzień wcześniej.
Dla dwóch osób potrzebujemy:
  • 2 bakłażany
  • średnią cebulę
  • garść kaparów
  • garść zielonych oliwek bez pestek
  • dwie łodygi selera naciowego
  • filiżankę gęstego przecieru pomidorowego
  • trzy łyżki octu winnego
  • łyżkę cukru
  • sól
  • trochę świeżo zmielonego pieprzu
  • oliwę z oliwek.
Produkty potrzebne do przygotowania caponaty
Zaczynamy od pokrojenia bakłażanów w kostkę i obfitego posypania ich solą. Miskę z bakłażanami nakrywamy czymś ciężkim i zapominamy o nich na godzinę. Przez ten czas bakłażany się „spocą”, wypłynie z nich goryczka. A poza tym, gdy wyciśniemy z nich wodę, nie będą jak szalone piły oliwy podczas smażenia.
Pokrojone i posolone bakłażany muszą teraz odpocząć. Za to można zacząć dusić seler i cebulę
Cebulę i seler siekamy dość drobno. Wrzucamy na patelnię, podlewamy niewielką ilością wody. Gdy warzywa się podduszą, a woda wyparuje, dodajemy trochę oliwy i smażymy. Cebula i seler powinny się zeszklić. Potem do warzyw dodajemy przecier pomidorowy, pokrojone oliwki, opłukane kapary i dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans.
Seler i cebulę trzeba zeszklić na wolnym ogniu
Wracamy do bakłażanów. Najpierw dokładnie je płuczemy, a potem osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i kiedy będzie wystarczająco gorąca, smażymy partiami bakłażany. Gdy są złote, wyjmujemy na papierowy ręcznik, żeby ociekły z oliwy.
Bakłażany trzeba dobrze wypłukać, a potem osuszyć
Potem łączymy bakłażany z pomidorowo-warzywnym sosem, dodajemy cukier i ocet winny. Dusimy przez chwilę, żeby cukier się rozpuścił, a octowy zapach ulotnił. I już, gotowe. Teraz dobrze byłoby odstawić caponatę na kilka godzin, by smaki się przegryzły. Najlepiej smakuje letnia lub zimna. Do tego dobre pieczywo.
Caponata gotowa
Jadłam na Sycylii caponatę np. posypaną pistacjami (tymi najlepszymi, z Bronte), niektórzy dodają też rodzynki. Można poeksperymentować.
Smacznego! :-)
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Ambasadorka Joga Festiwalu (23-26.08) w Wierchomli - Agnieszka Majewska

Tajna agentka, dilerka kiszonego brokatu, performerka spożywcza. Prowadzi i rozwija autorski projekt "Agnieszka Majewska gotuje nie truje", w ramach którego od 2014 roku prowadzi warsztaty, pokazy kuchni naturalnej. Promuje odżywcze, przeciwzapalne jedzenie, w tym kiszonki na co dzień. Organiczne ro...

Slow life w rodzinie

Czy mając dzieci można w ogóle żyć slow? Jaki kierunek obrać, aby wychować szczęśliwe dziecko i mieć slow life"ową rodzinę?...

Historia Jacquesa Mayola znów na ekranach kin! „Człowiek delfin”już od 17 sierpnia

Mija 30 lat od premiery kultowego filmu Luca Bessona "Wielki Błękit" inspirowanego życiem jednego z największych nurków w historii. Teraz Jacques’a Mayola można poznać jeszcze lepiej. 17 sierpnia do kin wchodzi dokument Lefterisa Charitosa "Człowiek delfin". ...

W jaki sposób joga pomaga niwelować niepokój?

Większą część czasu spędzamy na rozpamiętywaniu tego co się wydarzyło lub planowaniu tego co nadejdzie, a tylko chwilami jesteśmy w pełni obecni i skupieni na tym co dzieje się teraz. Powoduje to, że mózg pracuje cały czas na pełnych obrotach ale nie jest wykorzystywany produktywnie. ...

Yogattractive – naturalny sposób na piękno i pogodę ducha

Od 12 lat pracuję nad systemem anty-ageingu dla twarzy i szyi. Ćwiczenia twarzy są elementem bardzo istotnym, ale nie jedynym. Najpierw podeszłam do sprawy estetycznie, czyli chciałam naturalnie zadbać o twarz. Zadziałała trochę moja próżność, ale także chęć pomagania innym. Yogattractive nie jest c...

Praktyka jogi na piasku i trawie

Urlop to idealny moment, żeby odważyć się na samodzielną praktykę bez wskazówek nauczyciela. Przyjemna sceneria, szum fal i morska bryza powodują, że łatwiej jest się zrelaksować i skupić na wykonywanym ćwiczeniu. Dodatkowo nierówna powierzchnia taka jak piasek przyczynia się do kształtowania mięśni...

KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ

Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętności oraz końcowy certyfikat uprawniają do wykonywania zawodu nauczyciel...

Joga Festiwal i VI Górski Maraton Jogi w Wierchomli coraz bliżej

Już za tydzień spotykamy się w Wierchomli, gdzie odbędzie się prawdziwa uczta dla miłośników jogi, doskonałej kuchni i świadomego, pełnego radości życia....

Happy Evolution, czyli jak dać sobie „coś więcej” niż szczęście?

O alergiach, diecie, sportach i miłości do siebie, a także o szczęściu, zero waste oraz mądrym życiu rozmawiają: pasjonatka kuchni roślinnej i event menedżer Helena Chmielewska oraz Żaneta Geltz – redaktor naczelna Magazynu Hipoalergiczni i założycielka Stowarzyszenia Happy Evolution Global As...

Joga, bieganie i medytacja - triatlon inny niż wszystkie !

Joga i triatlon? Z pozoru to niedobrana para, ale tak naprawdę doskonale do siebie pasują. Dosłownie i na wyższym poziomie. Po pierwsze, pomaga triatlonistom odzyskać balans po wyczerpującym treningu. Po drugie może być częścią składową niezwykłego dość, ale dającego zdaniem jego uczestników fa...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Sierpnia 2018
Następne
PWŚCPSN
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
likesoft