Bezglutenowe mazurki ¶wi±teczne. Weronika Madejska
Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Bezglutenowe mazurki ¶wi±teczne. Weronika Madejska

  • ¶roda, 3 kwietnia 2019
  • autor: Weronika Madejska
  • Ľródło: Archiwum
Zdrowe, bezglutenowe ciasta? I to w dodatku tak pyszne? Przygotowane przez 20-latkę? Oczywi¶cie! Weronika Madejska to, jak pisze o sobie, optymistka z nietolerancj± glutenu. Polecamy dwa przepyszne mazurki Jej pomysłu;-)  
bezglutenowy mazurek malinowy
Mazurek malinowy z czekolad±
Gor±ce maliny uwielbiam ponad wszystko, a z okazji ¦wi±t, można je upchn±ć pod warstw± gorzkiej czekolady - 20 małych kawałków
składniki
ciasto kruche
• 80 g m±ki owsianej bezglutenowej
• 80 g m±ki ryżowej
• 20 g m±ki ziemniaczanej
• ¼ łyżeczki sody
• 50 ml syropu z agawy
• 50 ml oleju
warstwa malinowa
• 300 g mrożonych malin
• ¼ szklanki syropu z agawy
polewa czekoladowa
• 100 g gorzkiej czekolady
• 5 łyżek mleka ro¶linnego
• kawałki malin do ozdoby
bezglutenowy mazurek malinowy
wykonanie
M±kę poł±cz z sod±. Dodaj płynne składniki i wymieszaj łyżk±. Kwadratow± foremkę o boku 20 cm natłu¶ć minimalnie i wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto i dokładnie wyklej nim spód. Nakłuj widelcem. Piecz około 12 minut w temperaturze 190 stopni C.
Do garnka wsyp maliny, wlej syrop. Podgrzewaj i mieszaj, nie dodawaj wody. Kiedy uzyskasz mieszankę przypominaj±c± konfiturę, przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostaw do ostudzenia.
Czekoladę rozpu¶ć w k±pieli wodnej wraz z mlekiem. Odstaw do ostudzenia.
Na wystudzony spód wyłóż warstwę malin, a następnie polej równomiernie czekolad±. Ciasto schłódĽ minimum 2 h.
Krój ostrym nożem. Możesz udekorować kawałkami malin.
Smacznego!
Mazurek z solonym karmelem
mazurek solony karmel
Ro¶linożercy, strzeżcie się! Zupełnie wegański, prosty w przygotowaniu kruchy spód oblany słodko-słon±, delikatnie ci±gn±c± mas± a'la karmel i zwieńczony strumyczkiem czekolady. 20 małych kawałków
składniki
ciasto kruche
• 80 g m±ki owsianej bezglutenowej
• 80 g m±ki ryżowej
• 20 g m±ki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
• ¼ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
• 50 ml oleju
• 50 ml syropu z agawy
solony karmel
• 300 g dużych, ekologicznych daktyli
• 1/3 szklanki mleka ro¶linnego (migdałowe/ kokosowe/ sojowe)
• 1 łyżka masła orzechowego
• 60 g stałego oleju kokosowego
• sól do smaku
dodatkowo
• 40 g rozpuszczonej, gorzkiej czekolady
mazurek solony karmel
wykonanie
Daktyle zalej ciepł± wod± i odstaw do napęcznienia. Olej kokosowy rozpu¶ć i wystudĽ.
Kwadratow± foremkę o boku 20 cm natłu¶ć delikatnie i wyłóż papierem do pieczenia. M±kę przesiej, wymieszaj z proszkiem, a następnie dodaj płynne składniki. Wymieszaj za pomoc± łyżki do czasu aż uzyskasz jednolite ciasto.
Spód foremki wylep dokładnie ciastem. Oprósz odrobin± dowolnej m±ki i wyrównaj płaskim dnem szklanki. Nakłuj widelcem. Piecz około 12 minut w temperaturze 190 stopni C. WystudĽ całkowicie.
Daktyle zmiksuj na jednolit± masę z mlekiem i masłem orzechowym. W zależno¶ci od tego jak miękkie były daktyle, możesz potrzebować więcej lub mniej mleka. Dodaj olej i zblenduj. Podkręć sol±. Zacznij od 1/4 łyżeczki.
Masę wyłóż na przygotowany wcze¶niej spód. Wyrównaj wilgotnym nożem i schłódĽ w lodówce przez kilka godzin.
Pokrój na małe prostok±ty i uwieńcz wzorkami z czekolady.
Voila!
 
Weronika MadejskaWeronika Madejska - Dwudziestolatka, wegetarianka, optymistka z nietolerancj± glutenu. Autorka poczytnego bloga Natchniona.pl, nagrodzonego w prestiżowym konkursie Blog Roku 2011 oraz debiutanckiej ksi±żki „Bez glutenu bez wyrzeczeń”. Uwielbia smakować, tworzyć, czytać, rozmawiać o jedzeniu i spotykać się ze swoimi czytelnikami. Coraz czę¶ciej proponuje przepisy dla alergików i wegan. Prywatnie uwielbia tańczyć, spotykać inspiruj±ce osoby i czuć, że żyje.
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ. START WRZESIEŃ 2021!

Trwa rekrutacja na VI Edycję Kursu Nauczycielskiego Jogi Integralnej! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragn± zdobyć praktyczne umiejętno¶ci i rzeteln± wiedzę na temat różnych ¶cieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętno...

Kurs Instruktorski Aerial Jogi 25-27 czerwca 2021

KURS INSTRUKTORSKI AERIAL JOGI 25-27.06.2021 Prowadzenie: Anna Ryczek - dyplomowany nauczyciel jogi, aerial jogi, instruktor metody oddechowej Butejki, magister psychologii Miejsce - Joga Żoliborz, ul. Rydygiera 19, Warszawa Termin - 25-27.06.2021 3 dni - 24 godziny nauki Teoria i praktyka na h...

Zakwasownia. Wywiad z Magdalen± i Mikołajem Bator

Zakwasownia to rodzinna manufaktura, produkuj±c± organiczne i ekologiczne zakwasy, kiszonki oraz dania kuchni ro¶linnej. "Włożyli¶my w nasz± manufakturę całe serce. Pracujemy wytrwale, z przyjemno¶ci± i entuzjazmem, aby dobrymi, zdrowymi produktami móc podzielić się z innymi" ...

Ksi±żk± Greenprint - Zielony ¦lad, autorstwa Marco Borgesa

24 marca 2021 miała swoj± premierę najnowsza ksi±żka wydawnictwa Znak - Greenprint (Zielony ¦lad) autorstwa Marco Borgesa. Podtytuł brzmi " Jak dzięki zielonej diecie uzdrowić siebie i ¶wiat". ...

Aerial Joga - Nowy trend. Rozmowa z Ann± Ryczek, prowadz±c± Kurs Instruktorski Aerial Jogi

Aerial joga to nowa technika, coraz popularniejsza i dostępna w wielu szkołach jogi w Polsce. Ł±czy w sobie elementy jogi, stretchingu i pilatesu. Zawiera także elementy tańca w powietrzu. Ćwiczy się nad ziemi±, w podwieszonych elastycznych szarfach. Praktykuj±c Aerial jogę możemy pracować z własnym...

Księga kwiatów jadalnych - doskonała lektura i inspiracja na nadchodz±c± wiosnę!

Można powiedzieć krótko, parafrazuj±c znane przysłowie: Wła¶ciwa ksi±żka na wła¶ciwym miejscu! Wła¶nie ukazała się, nakładem Zielonego Wydawnictwa "Księga kwiatów jadalnych" autorstwa Mireille Gayet....

Kurs Nauczycielski Jogi ON-LINE - Przygotowanie do egzaminu 4.05 - 8.06. 2021

Zapraszamy do wzięcia udziału w kursie jogi ON-LINE przygotowuj±cym do egzaminu kompetencyjnego na Kurs Nauczycielski Jogi Integralnej. Start 4 maja. ...

Lockdown- pomoc prawna dla nauczycieli jogi i szkół jogi

Dynamicznie zmieniaj±ce się przepisy i regulacje. Skomplikowane zasady i mnóstwo sprzecznych informacji. Trudno jest prowadzić zajęcia i wyjazdy z jog± w takich okoliczno¶ciach. Co wolno a co nie ? Co zrobić w razie kontroli ? Portal joga-joga.pl wraz Kancelari± Dr. Tomasza Strugalskiego przygotowa...

Ksi±żka Joga piękna, Marta Kucińska

Marta Kucińska jest certyfikowanym nauczycielem jogi twarzy wg. japońskiej metody Face Yoga Method, jogink±, biologiem, projektantk± mody oraz konsultantk± ajurwedy III stopnia. W swojej ksi±żce opisuje i wyja¶nia jak w naturalny sposób dbać o siebie bez ingerencji medycyny estetycznej. ...

KIEŁKI. Naturalny Energetyk.- recenzja ksi±żki

"Wiosn±, pełn± warto¶ci odżywczych i wła¶ciwo¶ci leczniczych pokrzywę dajemy ¶winiom i kaczkom, a sami sięgamy po ogórek ze szklarni naszpikowany chemi±" - to zdanie, które pojawia się już na samym pocz±tku ksi±żki bardzo zapada w pamięć i u¶wiadamia, że łatwo zapominamy o naturalnych bogactwach na...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Kwietnia 2021
Następne
PW¦CPSN
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
LikeSoft