Bezglutenowe mazurki ¶wi±teczne. Weronika Madejska
Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Bezglutenowe mazurki ¶wi±teczne. Weronika Madejska

  • pi±tek, 25 marca 2016
  • autor: Weronika Madejska
Zdrowe, bezglutenowe ciasta? I to w dodatku tak pyszne? Przygotowane przez 20-latkę? Oczywi¶cie! Weronika Madejska to, jak pisze o sobie, optymistka z nietolerancj± glutenu. Polecamy dwa przepyszne mazurki Jej pomysłu;-)  
bezglutenowy mazurek malinowy
Mazurek malinowy z czekolad±
Gor±ce maliny uwielbiam ponad wszystko, a z okazji ¦wi±t, można je upchn±ć pod warstw± gorzkiej czekolady - 20 małych kawałków
składniki
ciasto kruche
• 80 g m±ki owsianej bezglutenowej
• 80 g m±ki ryżowej
• 20 g m±ki ziemniaczanej
• ¼ łyżeczki sody
• 50 ml syropu z agawy
• 50 ml oleju
warstwa malinowa
• 300 g mrożonych malin
• ¼ szklanki syropu z agawy
polewa czekoladowa
• 100 g gorzkiej czekolady
• 5 łyżek mleka ro¶linnego
• kawałki malin do ozdoby
bezglutenowy mazurek malinowy
wykonanie
M±kę poł±cz z sod±. Dodaj płynne składniki i wymieszaj łyżk±. Kwadratow± foremkę o boku 20 cm natłu¶ć minimalnie i wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto i dokładnie wyklej nim spód. Nakłuj widelcem. Piecz około 12 minut w temperaturze 190 stopni C.
Do garnka wsyp maliny, wlej syrop. Podgrzewaj i mieszaj, nie dodawaj wody. Kiedy uzyskasz mieszankę przypominaj±c± konfiturę, przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostaw do ostudzenia.
Czekoladę rozpu¶ć w k±pieli wodnej wraz z mlekiem. Odstaw do ostudzenia.
Na wystudzony spód wyłóż warstwę malin, a następnie polej równomiernie czekolad±. Ciasto schłódĽ minimum 2 h.
Krój ostrym nożem. Możesz udekorować kawałkami malin.
Smacznego!
Mazurek z solonym karmelem
mazurek solony karmel
Ro¶linożercy, strzeżcie się! Zupełnie wegański, prosty w przygotowaniu kruchy spód oblany słodko-słon±, delikatnie ci±gn±c± mas± a'la karmel i zwieńczony strumyczkiem czekolady. 20 małych kawałków
składniki
ciasto kruche
• 80 g m±ki owsianej bezglutenowej
• 80 g m±ki ryżowej
• 20 g m±ki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
• ¼ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
• 50 ml oleju
• 50 ml syropu z agawy
solony karmel
• 300 g dużych, ekologicznych daktyli
• 1/3 szklanki mleka ro¶linnego (migdałowe/ kokosowe/ sojowe)
• 1 łyżka masła orzechowego
• 60 g stałego oleju kokosowego
• sól do smaku
dodatkowo
• 40 g rozpuszczonej, gorzkiej czekolady
mazurek solony karmel
wykonanie
Daktyle zalej ciepł± wod± i odstaw do napęcznienia. Olej kokosowy rozpu¶ć i wystudĽ.
Kwadratow± foremkę o boku 20 cm natłu¶ć delikatnie i wyłóż papierem do pieczenia. M±kę przesiej, wymieszaj z proszkiem, a następnie dodaj płynne składniki. Wymieszaj za pomoc± łyżki do czasu aż uzyskasz jednolite ciasto.
Spód foremki wylep dokładnie ciastem. Oprósz odrobin± dowolnej m±ki i wyrównaj płaskim dnem szklanki. Nakłuj widelcem. Piecz około 12 minut w temperaturze 190 stopni C. WystudĽ całkowicie.
Daktyle zmiksuj na jednolit± masę z mlekiem i masłem orzechowym. W zależno¶ci od tego jak miękkie były daktyle, możesz potrzebować więcej lub mniej mleka. Dodaj olej i zblenduj. Podkręć sol±. Zacznij od 1/4 łyżeczki.
Masę wyłóż na przygotowany wcze¶niej spód. Wyrównaj wilgotnym nożem i schłódĽ w lodówce przez kilka godzin.
Pokrój na małe prostok±ty i uwieńcz wzorkami z czekolady.
Voila!
 
Weronika MadejskaWeronika Madejska - Dwudziestolatka, wegetarianka, optymistka z nietolerancj± glutenu. Autorka poczytnego bloga Natchniona.pl, nagrodzonego w prestiżowym konkursie Blog Roku 2011 oraz debiutanckiej ksi±żki „Bez glutenu bez wyrzeczeń”. Uwielbia smakować, tworzyć, czytać, rozmawiać o jedzeniu i spotykać się ze swoimi czytelnikami. Coraz czę¶ciej proponuje przepisy dla alergików i wegan. Prywatnie uwielbia tańczyć, spotykać inspiruj±ce osoby i czuć, że żyje.
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Joga z Prezesem - cz. I Haluksy (video)

Stopy mog± wiele powiedzieć o człowieku, jego zdrowiu, dolegliwo¶ciach i stylu życia. Je¶li s± zaniedbane i zniekształcone, nie tylko wygl±daj± nieestetycznie, ale też bol±. Jak unikn±ć problemu haluksów i jak radzić sobie, kiedy już się pojawi±? Poniżej prezentujemy krótki film z doskonałymi i pros...

Słodkie życie bez cukru - wywiad z Małgorzat± Sobczyk prowadz±c± warsztaty kulinarne na Joga Festiwalu w Wierchomli

Słodycze budz± skojarzenie uczucia przyjemno¶ci dla większo¶ci z Nas - nie tylko dlatego, że s± po prostu smaczne, ale również ze względów kulturowych. Któż z nas nie poprawił sobie humoru odrobin± czego¶ słodkiego? Czym rozpieszczamy najbliższych? Co najczę¶ciej dostajemy na prezent? Czy istnieje B...

Joga Festiwal. VI Górski Maraton Jogi w Wierchomli

Ruszyły zapisy na Joga Festiwal. VI Górski Maraton Jogi, który odbędzie się od 23 do 26 sierpnia. Impreza ma charakter otwarty i jest skierowana do wszystkich, którzy chc± zdrowo żyć, zadbać o swój umysł i ciało. W malowniczym miejscu z przepięknym widokiem na góry spotkaj± się osoby z całej Polski ...

Barwna moc mandali

Kolorowe, o skomplikowanych wzorach. Przyci±gaj± wzrok i czaruj±. Mandale, bo o nich mowa, maj± moc terapeutyczn±, co potwierdzaj± wschodni i zachodni specjali¶ci. S± prastarym symbolem, cenionym przede wszystkim w buddyzmie tantrycznym i hinduizmie. Wyrażaj± jedno¶ć ze ¶wiatem. ...

Autentyczno¶ć czyli jak żyć w zgodzie ze sob±

"Autentyczno¶ć drog± do bogatego życia" to hasło zasłyszane przeze mnie ostatnio na jednym z wyst±pień Anthonego Robbinsa. Od razu mnie zaintrygowało. Pomy¶lałam sobie, że na co dzień zakładamy przecież różne maski, niejednokrotnie godz±c się na okoliczno¶ci, które tak naprawdę nie s± spójne z nasz±...

Metoda oddechowa Butejki - Tlenek azotu (NO)

Kolejnym gazem, o którym należy wspomnieć zajmuj±c się oddechem i metod± Butejki jest tlenek azotu. Gaz ten stanowi skuteczn± obronę przed zwężeniem naczyń krwiono¶nych i naturalnie obniża ci¶nienie krwi, zapobiegaj±c chorobom sercowo – naczyniowym. Okre¶lany jako "cz±steczka życia" jest produ...

Małe codzienne przyjemno¶ci czyli życie w rytmie slow

Aby żyć szczę¶liwe w rytmie slow nie wystarczy zwolnić tempo, upro¶cić plan zajęć i zminimalizować ilo¶ć rzeczy wokół siebie. Trzeba jeszcze m±drze zaplanować, co robić z odzyskanym czasem. ...

Szczę¶cie i zdrowie w naszych rękach, czyli siła mudry

Słowo "mudra" – w sanskrycie pieczęć – brzmi tajemniczo, ale tak naprawdę mudry doskonale znamy. Składamy ręce w modlitewnym skupieniu albo w niemym zachwycie; zaciskamy pię¶ci, gdy potrzeba nam siły lub krzyżujemy palce na szczę¶cie. Te pierwotne, bliskie wszystkim ludziom gesty, s± zn...

Odpoczynek jest takim samym obowi±zkiem człowieka jak praca.

Zacznę słowami Elihana Feathera – "Gdyby ludzie kochali pracę, ci±gle jeszcze oraliby ziemię zakrzywionym kijem i nosili ciężary na plecach." Ale to wła¶nie d±żenie człowieka do równowagi pomiędzy tym co wymaga wysiłku a błogim spokojem sprawia, że cywilizacja posuwa się stale do przodu. ...

Wiosenna dieta według ajurwedy.

Wiosn± wszystko się zaczyna, odnawia. Wszystko ożywa. Wiosna to aktywno¶ć, to wzrost, ekspansja, energia, kreatywno¶ć i ekspresja. To czas kiedy należy szczególnie zadbać o swoje ciało. ...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Kwietnia 2018
Następne
PW¦CPSN
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
likesoft