Bezglutenowe mazurki świąteczne. Weronika Madejska
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Bezglutenowe mazurki świąteczne. Weronika Madejska

środa, 3 kwietnia 2019

Weronika Madejska

Zdrowe, bezglutenowe ciasta? I to w dodatku tak pyszne? Przygotowane przez 20-latkę? Oczywiście! Weronika Madejska to, jak pisze o sobie, optymistka z nietolerancją glutenu. Polecamy dwa przepyszne mazurki Jej pomysłu;-)

Mazurek malinowy z czekoladą

Gorące maliny uwielbiam ponad wszystko, a z okazji Świąt, można je upchnąć pod warstwą gorzkiej czekolady - 20 małych kawałków

składniki

ciasto kruche

• 80 g mąki owsianej bezglutenowej
• 80 g mąki ryżowej
• 20 g mąki ziemniaczanej
• ¼ łyżeczki sody
• 50 ml syropu z agawy
• 50 ml oleju

warstwa malinowa

• 300 g mrożonych malin
• ¼ szklanki syropu z agawy
polewa czekoladowa
• 100 g gorzkiej czekolady
• 5 łyżek mleka roślinnego
• kawałki malin do ozdoby

wykonanie

Mąkę połącz z sodą. Dodaj płynne składniki i wymieszaj łyżką. Kwadratową foremkę o boku 20 cm natłuść minimalnie i wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto i dokładnie wyklej nim spód. Nakłuj widelcem. Piecz około 12 minut w temperaturze 190 stopni C.

Do garnka wsyp maliny, wlej syrop. Podgrzewaj i mieszaj, nie dodawaj wody. Kiedy uzyskasz mieszankę przypominającą konfiturę, przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostaw do ostudzenia.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej wraz z mlekiem. Odstaw do ostudzenia.

Na wystudzony spód wyłóż warstwę malin, a następnie polej równomiernie czekoladą. Ciasto schłódź minimum 2 h.

Krój ostrym nożem. Możesz udekorować kawałkami malin.

Smacznego!

Mazurek z solonym karmelem

Roślinożercy, strzeżcie się! Zupełnie wegański, prosty w przygotowaniu kruchy spód oblany słodko-słoną, delikatnie ciągnącą masą a'la karmel i zwieńczony strumyczkiem czekolady.20 małych kawałków

składniki

ciasto kruche

• 80 g mąki owsianej bezglutenowej
• 80 g mąki ryżowej
• 20 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
• ¼ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
• 50 ml oleju
• 50 ml syropu z agawy
solony karmel
• 300 g dużych, ekologicznych daktyli
• 1/3 szklanki mleka roślinnego (migdałowe/ kokosowe/ sojowe)
• 1 łyżka masła orzechowego
• 60 g stałego oleju kokosowego
• sól do smaku

dodatkowo

• 40 g rozpuszczonej, gorzkiej czekolady

wykonanie

Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw do napęcznienia. Olej kokosowy rozpuść i wystudź.

Kwadratową foremkę o boku 20 cm natłuść delikatnie i wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem, a następnie dodaj płynne składniki. Wymieszaj za pomocą łyżki do czasu aż uzyskasz jednolite ciasto.

Spód foremki wylep dokładnie ciastem. Oprósz odrobiną dowolnej mąki i wyrównaj płaskim dnem szklanki. Nakłuj widelcem. Piecz około 12 minut w temperaturze 190 stopni C. Wystudź całkowicie.

Daktyle zmiksuj na jednolitą masę z mlekiem i masłem orzechowym. W zależności od tego jak miękkie były daktyle, możesz potrzebować więcej lub mniej mleka. Dodaj olej i zblenduj. Podkręć solą. Zacznij od 1/4 łyżeczki.

Masę wyłóż na przygotowany wcześniej spód. Wyrównaj wilgotnym nożem i schłódź w lodówce przez kilka godzin.

Pokrój na małe prostokąty i uwieńcz wzorkami z czekolady.

Voila!

Weronika Madejska -Dwudziestolatka, wegetarianka, optymistka z nietolerancją glutenu. Autorka poczytnego bloga Natchniona.pl, nagrodzonego w prestiżowym konkursie Blog Roku 2011 oraz debiutanckiej książki "Bez glutenu bez wyrzeczeń". Uwielbia smakować, tworzyć, czytać, rozmawiać o jedzeniu i spotykać się ze swoimi czytelnikami. Coraz częściej proponuje przepisy dla alergików i wegan. Prywatnie uwielbia tańczyć, spotykać inspirujące osoby i czuć, że żyje.

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi