Placki z niepalonej kaszy gryczanej
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Placki z niepalonej kaszy gryczanej

piątek, 12 lutego 2016

Justyna Moćko

Kasza gryczana niepalona jest najwartościowszą z kasz wytwarzanych z gryki. Posiada kremową barwę z odcieniami zielonkawymi - seledynowymi. Posiada mniej intensywny, delikatny smak niż kasza gryczana palona. Jest sycąca, rozgrzewająca, łatwa w przyrządzaniu.

Jest bogata w białko, rutynę, kwercetynę, zawiera dużą ilość błonnika i węglowodanów. Występują w niej takie składniki mineralne jak wapń, fosfor, kwas foliowy, potas, mangan, magnez, żelazo, cynk oraz witaminy B1, B6, PP.

Przepis:

Do miarki surowej, niepalonej kaszy gryczanej wlej póltorej miarki wody i odstaw na noc.Rano zmiksuj i posól.

Na gorącym oleju kokosowym (lub innym) smaż placuszki.

Jeśli chcesz cieńsze, dolej wody, jeśli masz czas, odstaw na trochę w temperaturze pokojowej, by ciasto lekko sfermentowało. Podawaj, z czym chcesz;-)

Na podstawie przepisu opublikowanego w Wysokich Obcasach nr 4(863) 25.01.2016

Justyna Moćko
justyna@joga-joga.pl
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi