Bakalie - chrupi±ca i słodka rado¶ć
Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Bakalie - chrupi±ca i słodka rado¶ć

  • wtorek, 19 grudnia 2017
  • autor: Justyna Moćko
  • Ľródło: Archiwum
Pomarszczone rodzynki, suszone owoce, orzechy to bardzo zdrowe przek±ski i dodatki do ciast. Podkręcaj± smak potraw, maj± dużo warto¶ci odżywczych, witamin, mikroelementów ale i niektóre, przez zawarto¶ć cukru sporo kalorii ;-) 
Jednak bez nich nie wyobrażamy sobie zapachu ¶wi±t;-) 
Bakalie, czyli orzechy i suszone owoce w kolejno¶ci alfabetycznej:
 orzeszki ziemne
Arachidy, czyli orzeszki ziemne
Inaczej fistaszki, orzeszki ziemne (bo dojrzewaj± pod ziemi±). Maj± dużo białka - najwięcej ze wszystkich orzechów - 24 g/100 g. Przypominaj± orzechy pod względem smaku i ilo¶ci tłuszczu. Maj± też sporo cynku, fosforu, potasu i żelaza oraz witamin z grupy B. Lepiej unikać prażonych i solonych, a kupować naturalne w łupinach. Wytłoczony z nich olej ¶wietnie nadaje się do smażenia, a masło orzechowe jest dla niektórych przysmakiem (560 kcal/100 g).
 daktyle
Daktyle
Owoc palmy daktylowej zawiera oprócz błonnika, żelaza i miedzi naturalne salicylany, działa podobnie jak aspiryna przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Polecane s± przy nadci¶nieniu. Mog± przeczyszczać (277 kcal/100 g).
 figi
 Figi
Zawieraj± najwięcej błonnika ze wszystkich bakalii (13 g w 100 g) - s± więc niezawodne na zaparcia, a także ułatwiaj± spalanie tłuszczu. Jednak ze względu na kaloryczno¶ć nie powinny po nie sięgać za często osoby na diecie odchudzaj±cej. Figi pomagaj± na wrzody żoł±dka. S± też doskonałym Ľródłem wapnia, fosforu i żelaza. Sok wyci¶nięty z fig wzmacnia serce, a owoce ugotowane w mleku pomagaj± na ból gardła i kaszel. Szczególnie polecane s± dla dojrzałych kobiet hamuj± osteoporozę, pobudzaj± metabolizm estrogenów, podnosz± poziom dobrego cholesterolu (290 kcal/100 g).
olej kokosowy
kokos
To starta i wysuszona biała wewnętrzna wy¶ciółka orzecha palmy kokosowej. Kokos jest ¶wietnym Ľródłem białka. Wyci¶nięty z mi±ższu olej jest wyj±tkowy: już w temperaturze 25°C ma stał± postać (to tzw. masło kokosowe). Kokos zawiera głównie nasycone kwasy tłuszczowe, dlatego nie mog± go jadać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu (606 kcal/100 g).
 orzechy laskowe
Laskowe orzechy
Nasiona leszczyny s± jak na orzechy stosunkowo mało tłuste, zawieraj± za to sporo wapnia, cynku i magnezu. S± bogate w kwas foliowy niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu (640 kcal/100 g).
 migdaly
Migdały
Czyli nasiona migdałowca. Sprzedawane s± w cało¶ci (ze skórk± lub bez), w postaci płatków lub słupków, a także mielone. Dobre na przek±skę s± również prażone w soli lub w cukrze, czasem można kupić migdały w łupinach. Po zmieleniu miesza się je z cukrem pudrem i białkiem, otrzymuj±c marcepan. Korzystnie wpływaj± na skórę - dzięki witaminie E opóĽniaj± starzenie się. Dostarczaj± cynku i żelaza potrzebnego anemikom, witamin z grupy B sprzyjaj±cych koncentracji i pamięci. Zawarty w nich magnez chroni przed stresem. Maj± duż± zawarto¶ć białka (572 kcal/100 g).
 morele
Morele
To bogactwo beta-karotenu i witaminy E. Ze względu na potas powinni je jadać nadci¶nieniowcy, a obecno¶ć wapnia sprawia, że s± polecane dla kobiet po menopauzie, bo pomagaj± zapobiec osteoporozie. S± zasadotwórcze, przynosz± ulgę przy nadkwasocie, a także po dużym wysiłku fizycznym. Pomagaj± też przy anemii (284 kcal/100 g).
 nerkowce
Nerkowce
Czyli orzechy nanerczowe. S± owocem nerkowca drzewa pochodz±cego z Ameryki Południowej. Maj± kształt nerki, s± do¶ć miękkie i słodkie w smaku. Zawieraj± sporo białka (ale mniej niż fistaszki), s± bogate w żelazo, magnez i witaminę A. Podobnie jak fistaszki, służ± do wyrobu masła orzechowego (566 kcal/100 g).
 pinie
 Pinie
Czyli piniole lub orzeszki piniowe. Otrzymuje się je z szyszki ¶ródziemnomorskiego gatunku sosny. S± maleńkie, bez siekania posypuje się nimi np. makaron, sałatki. Wchodz± w skład słynnego sosu pesto. Same w sobie maj± delikatny smak. Zawieraj± niewiele białka. Dzięki kwasom tłuszczowym obniżaj± poziom cholesterolu. S± dobrym Ľródłem żelaza i magnezu. Stosuje się je do łagodzenia stanów zapalnych, pomagaj± na suchy kaszel. Szybko jełczej±, nie warto więc kupować ich na zapas, zwłaszcza że to najdroższe z bakalii (673 kcal/100 g).
 pistacje
Pistacje
S± nasieniem ukrytym w szarawej pestce (łupinie) drzewa pistacjowego. Maj± zielonkawy kolor, s± prażone w soli. Zawieraj± sporo tłuszczu i białka, s± wyj±tkowo bogate w witaminę A, maj± również trochę B1 i najwięcej ze wszystkich orzechów żelaza, potasu, wapnia oraz fosforu. Do rozłupania zamkniętych pistacji niezawodna jest... połówka ich skorupki (589 kcal/100 g).
 rodzynki
Rodzynki
To ususzone na słońcu specjalne bezpestkowe gatunki winogron. Jest ich wiele odmian m.in. duże jasne sułtanki, małe ciemne koryntki, największe - królewskie. Zależnie od odmiany zawieraj± 55-70 proc. cukru (głównie glukozy i fruktozy), witaminy E i z grupy B, potas, fosfor i żelazo. Obniżaj± poziom złego cholesterolu, poprawiaj± pracę serca, obniżaj±c ci¶nienie krwi (potas), zapobiegaj± osteoporozie, a u panów rakowi prostaty. Duża ilo¶ć błonnika w poł±czeniu z kwasem winowym przyczyniaj± się do rozwoju w jelitach korzystnej flory bakteryjnej. W rodzynkach jest jod potrzebny do prawidłowej pracy tarczycy, a także bor, który korzystnie wpływa na pracę mózgu. Podobnie jak winogrona, zawieraj± resweratrol - przeciwutleniacz chroni±cy komórki przed uszkodzeniem (277 kcal/100 g).
 sliwka suszona
¦liwki suszone
Na rynku dominuj± ¶liwki kalifornijskie, które s± odmian± swojskiej węgierki. Warto spróbować polskich, np. wędzonych - zupełnie nie s± słodkie. S± sprawdzonym ¶rodkiem na zaparcia - zawieraj± dużo błonnika. Maj± też potas, który reguluje ci¶nienie krwi (267 kcal/100 g).
 pachn±cych bakaliami ¶wi±t życzę!
 Na podstawie poradnikzdrowie.pl opracowała 

Justyna Moćko
justyna@joga-joga.pl
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ. START WRZESIEŃ 2021!

Trwa rekrutacja na VI Edycję Kursu Nauczycielskiego Jogi Integralnej! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragn± zdobyć praktyczne umiejętno¶ci i rzeteln± wiedzę na temat różnych ¶cieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętno...

Kurs Instruktorski Aerial Jogi 25-27 czerwca 2021

KURS INSTRUKTORSKI AERIAL JOGI 25-27.06.2021 Prowadzenie: Anna Ryczek - dyplomowany nauczyciel jogi, aerial jogi, instruktor metody oddechowej Butejki, magister psychologii Miejsce - Joga Żoliborz, ul. Rydygiera 19, Warszawa Termin - 25-27.06.2021 3 dni - 24 godziny nauki Teoria i praktyka na h...

Zakwasownia. Wywiad z Magdalen± i Mikołajem Bator

Zakwasownia to rodzinna manufaktura, produkuj±c± organiczne i ekologiczne zakwasy, kiszonki oraz dania kuchni ro¶linnej. "Włożyli¶my w nasz± manufakturę całe serce. Pracujemy wytrwale, z przyjemno¶ci± i entuzjazmem, aby dobrymi, zdrowymi produktami móc podzielić się z innymi" ...

Ksi±żk± Greenprint - Zielony ¦lad, autorstwa Marco Borgesa

24 marca 2021 miała swoj± premierę najnowsza ksi±żka wydawnictwa Znak - Greenprint (Zielony ¦lad) autorstwa Marco Borgesa. Podtytuł brzmi " Jak dzięki zielonej diecie uzdrowić siebie i ¶wiat". ...

Aerial Joga - Nowy trend. Rozmowa z Ann± Ryczek, prowadz±c± Kurs Instruktorski Aerial Jogi

Aerial joga to nowa technika, coraz popularniejsza i dostępna w wielu szkołach jogi w Polsce. Ł±czy w sobie elementy jogi, stretchingu i pilatesu. Zawiera także elementy tańca w powietrzu. Ćwiczy się nad ziemi±, w podwieszonych elastycznych szarfach. Praktykuj±c Aerial jogę możemy pracować z własnym...

Księga kwiatów jadalnych - doskonała lektura i inspiracja na nadchodz±c± wiosnę!

Można powiedzieć krótko, parafrazuj±c znane przysłowie: Wła¶ciwa ksi±żka na wła¶ciwym miejscu! Wła¶nie ukazała się, nakładem Zielonego Wydawnictwa "Księga kwiatów jadalnych" autorstwa Mireille Gayet....

Kurs Nauczycielski Jogi ON-LINE - Przygotowanie do egzaminu 4.05 - 8.06. 2021

Zapraszamy do wzięcia udziału w kursie jogi ON-LINE przygotowuj±cym do egzaminu kompetencyjnego na Kurs Nauczycielski Jogi Integralnej. Start 4 maja. ...

Lockdown- pomoc prawna dla nauczycieli jogi i szkół jogi

Dynamicznie zmieniaj±ce się przepisy i regulacje. Skomplikowane zasady i mnóstwo sprzecznych informacji. Trudno jest prowadzić zajęcia i wyjazdy z jog± w takich okoliczno¶ciach. Co wolno a co nie ? Co zrobić w razie kontroli ? Portal joga-joga.pl wraz Kancelari± Dr. Tomasza Strugalskiego przygotowa...

Ksi±żka Joga piękna, Marta Kucińska

Marta Kucińska jest certyfikowanym nauczycielem jogi twarzy wg. japońskiej metody Face Yoga Method, jogink±, biologiem, projektantk± mody oraz konsultantk± ajurwedy III stopnia. W swojej ksi±żce opisuje i wyja¶nia jak w naturalny sposób dbać o siebie bez ingerencji medycyny estetycznej. ...

KIEŁKI. Naturalny Energetyk.- recenzja ksi±żki

"Wiosn±, pełn± warto¶ci odżywczych i wła¶ciwo¶ci leczniczych pokrzywę dajemy ¶winiom i kaczkom, a sami sięgamy po ogórek ze szklarni naszpikowany chemi±" - to zdanie, które pojawia się już na samym pocz±tku ksi±żki bardzo zapada w pamięć i u¶wiadamia, że łatwo zapominamy o naturalnych bogactwach na...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Kwietnia 2021
Następne
PW¦CPSN
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
LikeSoft