Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Bakalie - chrupi±ca i słodka rado¶ć

  • ¶roda, 23 grudnia 2015
  • autor: Justyna Moćko
Pomarszczone rodzynki, suszone owoce, orzechy to bardzo zdrowe przek±ski i dodatki do ciast. Podkręcaj± smak potraw, maj± dużo warto¶ci odżywczych, witamin, mikroelementów ale i niektóre, przez zawarto¶ć cukru sporo kalorii ;-) 
Jednak bez nich nie wyobrażamy sobie zapachu ¶wi±t;-) 
Bakalie, czyli orzechy i suszone owoce w kolejno¶ci alfabetycznej:
 orzeszki ziemne
Arachidy, czyli orzeszki ziemne
Inaczej fistaszki, orzeszki ziemne (bo dojrzewaj± pod ziemi±). Maj± dużo białka - najwięcej ze wszystkich orzechów - 24 g/100 g. Przypominaj± orzechy pod względem smaku i ilo¶ci tłuszczu. Maj± też sporo cynku, fosforu, potasu i żelaza oraz witamin z grupy B. Lepiej unikać prażonych i solonych, a kupować naturalne w łupinach. Wytłoczony z nich olej ¶wietnie nadaje się do smażenia, a masło orzechowe jest dla niektórych przysmakiem (560 kcal/100 g).
 daktyle
Daktyle
Owoc palmy daktylowej zawiera oprócz błonnika, żelaza i miedzi naturalne salicylany, działa podobnie jak aspiryna przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Polecane s± przy nadci¶nieniu. Mog± przeczyszczać (277 kcal/100 g).
 figi
 Figi
Zawieraj± najwięcej błonnika ze wszystkich bakalii (13 g w 100 g) - s± więc niezawodne na zaparcia, a także ułatwiaj± spalanie tłuszczu. Jednak ze względu na kaloryczno¶ć nie powinny po nie sięgać za często osoby na diecie odchudzaj±cej. Figi pomagaj± na wrzody żoł±dka. S± też doskonałym Ľródłem wapnia, fosforu i żelaza. Sok wyci¶nięty z fig wzmacnia serce, a owoce ugotowane w mleku pomagaj± na ból gardła i kaszel. Szczególnie polecane s± dla dojrzałych kobiet hamuj± osteoporozę, pobudzaj± metabolizm estrogenów, podnosz± poziom dobrego cholesterolu (290 kcal/100 g).
olej kokosowy
kokos
To starta i wysuszona biała wewnętrzna wy¶ciółka orzecha palmy kokosowej. Kokos jest ¶wietnym Ľródłem białka. Wyci¶nięty z mi±ższu olej jest wyj±tkowy: już w temperaturze 25°C ma stał± postać (to tzw. masło kokosowe). Kokos zawiera głównie nasycone kwasy tłuszczowe, dlatego nie mog± go jadać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu (606 kcal/100 g).
 orzechy laskowe
Laskowe orzechy
Nasiona leszczyny s± jak na orzechy stosunkowo mało tłuste, zawieraj± za to sporo wapnia, cynku i magnezu. S± bogate w kwas foliowy niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu (640 kcal/100 g).
 migdaly
Migdały
Czyli nasiona migdałowca. Sprzedawane s± w cało¶ci (ze skórk± lub bez), w postaci płatków lub słupków, a także mielone. Dobre na przek±skę s± również prażone w soli lub w cukrze, czasem można kupić migdały w łupinach. Po zmieleniu miesza się je z cukrem pudrem i białkiem, otrzymuj±c marcepan. Korzystnie wpływaj± na skórę - dzięki witaminie E opóĽniaj± starzenie się. Dostarczaj± cynku i żelaza potrzebnego anemikom, witamin z grupy B sprzyjaj±cych koncentracji i pamięci. Zawarty w nich magnez chroni przed stresem. Maj± duż± zawarto¶ć białka (572 kcal/100 g).
 morele
Morele
To bogactwo beta-karotenu i witaminy E. Ze względu na potas powinni je jadać nadci¶nieniowcy, a obecno¶ć wapnia sprawia, że s± polecane dla kobiet po menopauzie, bo pomagaj± zapobiec osteoporozie. S± zasadotwórcze, przynosz± ulgę przy nadkwasocie, a także po dużym wysiłku fizycznym. Pomagaj± też przy anemii (284 kcal/100 g).
 nerkowce
Nerkowce
Czyli orzechy nanerczowe. S± owocem nerkowca drzewa pochodz±cego z Ameryki Południowej. Maj± kształt nerki, s± do¶ć miękkie i słodkie w smaku. Zawieraj± sporo białka (ale mniej niż fistaszki), s± bogate w żelazo, magnez i witaminę A. Podobnie jak fistaszki, służ± do wyrobu masła orzechowego (566 kcal/100 g).
 pinie
 Pinie
Czyli piniole lub orzeszki piniowe. Otrzymuje się je z szyszki ¶ródziemnomorskiego gatunku sosny. S± maleńkie, bez siekania posypuje się nimi np. makaron, sałatki. Wchodz± w skład słynnego sosu pesto. Same w sobie maj± delikatny smak. Zawieraj± niewiele białka. Dzięki kwasom tłuszczowym obniżaj± poziom cholesterolu. S± dobrym Ľródłem żelaza i magnezu. Stosuje się je do łagodzenia stanów zapalnych, pomagaj± na suchy kaszel. Szybko jełczej±, nie warto więc kupować ich na zapas, zwłaszcza że to najdroższe z bakalii (673 kcal/100 g).
 pistacje
Pistacje
S± nasieniem ukrytym w szarawej pestce (łupinie) drzewa pistacjowego. Maj± zielonkawy kolor, s± prażone w soli. Zawieraj± sporo tłuszczu i białka, s± wyj±tkowo bogate w witaminę A, maj± również trochę B1 i najwięcej ze wszystkich orzechów żelaza, potasu, wapnia oraz fosforu. Do rozłupania zamkniętych pistacji niezawodna jest... połówka ich skorupki (589 kcal/100 g).
 rodzynki
Rodzynki
To ususzone na słońcu specjalne bezpestkowe gatunki winogron. Jest ich wiele odmian m.in. duże jasne sułtanki, małe ciemne koryntki, największe - królewskie. Zależnie od odmiany zawieraj± 55-70 proc. cukru (głównie glukozy i fruktozy), witaminy E i z grupy B, potas, fosfor i żelazo. Obniżaj± poziom złego cholesterolu, poprawiaj± pracę serca, obniżaj±c ci¶nienie krwi (potas), zapobiegaj± osteoporozie, a u panów rakowi prostaty. Duża ilo¶ć błonnika w poł±czeniu z kwasem winowym przyczyniaj± się do rozwoju w jelitach korzystnej flory bakteryjnej. W rodzynkach jest jod potrzebny do prawidłowej pracy tarczycy, a także bor, który korzystnie wpływa na pracę mózgu. Podobnie jak winogrona, zawieraj± resweratrol - przeciwutleniacz chroni±cy komórki przed uszkodzeniem (277 kcal/100 g).
 sliwka suszona
¦liwki suszone
Na rynku dominuj± ¶liwki kalifornijskie, które s± odmian± swojskiej węgierki. Warto spróbować polskich, np. wędzonych - zupełnie nie s± słodkie. S± sprawdzonym ¶rodkiem na zaparcia - zawieraj± dużo błonnika. Maj± też potas, który reguluje ci¶nienie krwi (267 kcal/100 g).
 pachn±cych bakaliami ¶wi±t życzę!
 Na podstawie poradnikzdrowie.pl opracowała 

Justyna Moćko
justyna@joga-joga.pl
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Joga kundalini – przebudzenie i opanowanie energii

Mnogo¶ć zajęć, które okre¶lane s± jako różne rodzaje jogi, może już przyprawić o zawrót głowy. W¶ród nich pojawia się kundalini. Samo słowo brzmi magicznie, a jogę kundalini otacza aura tajemnicy. Jest to jednak, wg jej zwolenników i adeptów, esencja jogi, emanacja życiowej energii, która przepływa ...

Jak wybrać matę do jogi?

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów i odmian mat do jogi. Różni± się faktur±, grubo¶ci±, długo¶ci±, kolorem, trwało¶ci± i tym, co najważniejsze, czyli parametrami antypo­¶lizgowymi oraz cen±. Dlatego zawsze pojawia się pytanie - któr± matę mam wybrać i czym się kierować przy wyborze?...

Przepisy ze zdrowej misy: Jarmużki z kuskusem

Jarmuż jest wyj±tkow± odmian± kapusty, uprawian± od starożytno¶ci do celów ozdobnych oraz jadalnych. Popularno¶ci± cieszy się przede wszystkim ze względu na bogat± zawarto¶ć przeciwutleniaczy, witaminy C i K, wapnia, żelaza oraz sulforafan – zwi±zków maj±cych wła¶ciwo¶ci antynowotworowe. ...

Jak odzyskać czas?

Czas. Gdyby był na sprzedaż, pewnie byłby najlepiej sprzedawanym towarem na ¶wiecie, a w bankach ustawiałyby się kolejki po kredyt na zakup czasu. Niestety, a może "stety" nie można go kupić za żadne pieni±dze. Ale dzięki filozofii slow life i minimalizmowi można nauczyć się, jak go odzyskać. ...

Joga i podnoszenie odporno¶ci na infekcje. To działa !

No i nadeszła. Jesień. A wraz z ni± niestety sezon przeziębień i innych infekcji. Ale na szczę¶cie nie jeste¶my bezradni wobec atakuj±cych nas zewsz±d zarazków. Możemy szybko podnie¶ć swoj± odporno¶ć dzięki praktyce jogi, co udowodniły już liczne badania naukowe....

6 pozycji jogi, które możesz wykonać jeszcze zanim wstaniesz z łóżka.

Znasz to uczucie, kiedy budzik dzwoni wcze¶nie rano, żwawo odkrywasz kołdrę i wstajesz z łóżka z u¶miechem na twarzy? Ja też nie ;) Ale to nic, poranki bywaj± trudne - to fakt, tylko nie wtedy, kiedy masz 6 przyjemnych powodów, żeby zamiast kolejny raz przedłużać drzemkę zacz±ć się powoli przebudzać...

Pietyzm w praktyce jogi

Dużo pisze się o jodze. Pisze się o jej dobroczynnym wpływie na organizm (ciało, sylwetkę, narz±dy wewnętrzne, kręgosłup) i psychikę. Warto jednak podkre¶lić jeszcze jeden rzadziej omawiany element, a mianowicie wpływ jogi na postawę życiow± - na podej¶cie do samego siebie, do innych ludzi oraz nast...

Nie taki kij straszny jak go maluj± … Jak oswoić chaturangę?

Nic nie wprowadza w lepszy nastrój jak kilka Powitań Słońca o poranku. Kiedy płynnie przechodzisz z jednej pozycji do drugiej, a ciało w pełni współgra z oddechem, czujesz jak powoli rozbudza się każdy mięsień a umysł staje się coraz bardziej trzeĽwy. I wszystko byłoby pięknie, gdyby nie chaturanga ...

Premier, który propaguje jogę i narodowe warto¶ci

Miło¶nicy jogi na całym ¶wiecie, nawet je¶li w ogóle nie interesuj± się polityk±, na pewno słyszeli nazwisko premiera Indii. Narendra Modi jest wielkim orędownikiem jogi, dzięki jego staraniom ustanowiono Międzynarodowy Dzień Jogi, a UNESCO wpisało j± na listę dziedzictwa niematerialnego ¶wiata....

Od przybytku boli głowa

Minimalizm został w ostatnich latach mocno spopularyzowany w Stanach Zjednoczonych i Europie, przesyconych wszechogarniaj±cym konsumpcjonizmem. Jednak ojczyzn± minimalizmu jest Japonia. Wynika on z japońskiej tradycji i stylu życia. Co zatem radz± japońscy mistrzowie minimalizmu?...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
PaĽdziernika 2017
Następne
PW¦CPSN
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
likesoft