Bakłażan według Pięciu Przemian
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Bakłażan według Pięciu Przemian

wtorek, 15 grudnia 2015

Artur i Malika Szumscy

Bakłażan najlepiej smakuje usmażony. Niestety, ma skłonności do nasiąkania olejem - dlatego dobrze komponuje się z kwaskowatymi, świeżymi pomidorami, które równoważą i dodają lekkości tłustej potrawie.

Porcje:2 osoby

Składniki

1 bakłażan

2 pomidory

1 garść zielonej pietruszki

4 łyżki ghee lub masła

1/2 łyżeczki soli

imbir

czarny pieprz

kurkuma

Sposób przygotowania:

ZIEMIA: W rondelku podgrzewamy ghee. Wrzucamy obranego ze skórki i pokrojonego bakłażana. Kiedy się smaży, obieramy ze skórki pomidory i kroimy je na ósemki lub drobniej.

METAL: Do bakłażana dodajemy imbir i czarny pieprz.

WODA: Solimy.

DREWNO: Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory.

OGIEŃ: Dodajemy kurkumę.

ZIEMIA: Posypujemy natką pietruszki.

Warto wiedzieć:

Pomidory łatwiej obiera się ze skórki, jeśli przedtem sparzymy je wrzątkiem. Można też - nie przecinając skórki - oskrobać je tępą stroną noża. Wtedy skórka oddziela się od miąższu i również daje się łatwiej zdjąć.

Artur i Mallika Szumscy - Gotujemy sattvicznie, czyli wegetariańsko, bez grzybów, cebuli czy czosnku. Dla zdrowego ciała i spokojnego umysłu, dla szczęścia duszy. Przygotowujemy cateringi, prowadzimy kursy gotowania.

www.kuchniajogi.pl

Facebook

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi