Przepisy ze zdrowej misy: Kalafiorówka
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Przepisy ze zdrowej misy: Kalafiorówka

środa, 29 lipca 2015

Paulina Szpargała

Kalafior jest cennym źródłem wielu witamin i mikroelementów. Oprócz walorów smakowych i dietetycznych, może poszczycić się zawartością takich pierwiastków jak: sód, potas, magnez, wapń, jod, mangan, żelazo, miedź, cynk i fosfor. W swoim składzie posiada także karoteny, witaminy: C, K, B1, B2, B6 i olejki eteryczne, odpowiedzialne za specyficzny zapach wydzielający się podczas gotowania (również kalafiorówki). Warzywo było znane już w starożytnej Grecji i Rzymie, a do Polski przywędrowało wraz z królową Boną na przełomie XVI i XVII w. Dostępność świeżego kalafiora warto wykorzystać - zajadając się zarówno jego surową postacią jak i ugotowaną - najlepiej w przepysznej i odżywczej zupie z dodatkiem świeżego koperku.

Potrzebujesz (na duży garnek):

świeżego kalafiora,
2 marchewki,
kawałek selera,
pietruszkę (jedną dorodną wraz z natką),
ze 2 duże ziemniaki,
2 ząbki czosnku,
1/2 dorodnego pora,
pół pęczka koperku,
sok z niecałej połówki cytryny,
pestki dyni i ziarna słonecznika (proporcje wg uznania),
proponowane przyprawy: kurkuma, zmielona kolendra, 3 liście laurowe, pieprz, ziele angielskie (4 ziarna), majeranek, szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Do gotującej się w garnku wody dodaj pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez chwilkę - dosłownie przez minutę. Następnie dodaj pokrojonego pora, liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę, majeranek i pieprz - wymieszaj i pozostaw ponownie na moment wspólnego gotowania. Dodaj szczyptę soli, a po chwili posiekaną natkę pietruszki. Gotuj około minuty, kolejno dodawaj: kurkumę, kawałki kalafiora, pestki dni i ziarna słonecznika. Po około minucie, dodaj posiekany koperek i rozdrobniony czosnek. Wymieszaj i gotuj do miękkości warzyw, na koniec wciśnij sok z cytryny, wymieszaj.

Smakowitości! :)




Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi