Przepisy ze zdrowej misy: Zapiekanka z bobu
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Przepisy ze zdrowej misy: Zapiekanka z bobu

sobota, 22 lipca 2017

Paulina Szpargała

Bób, jak wiemy, ma wiele wartości odżywczych - posiada przede wszystkim dużą zawartość białka i kwasu foliowego. Ta popularna roślina strączkowa, uprawiana była w basenie Morza Śródziemnego najprawdopodobniej już w okresie neolitu. Nasiona bobu odnaleziono ponoć nawet ruinach Troi. Gotowany bób - przepyszny sam w sobie - jest doskonały również do sałatek i rozmaitych zapiekanek. Oto prosty sposób na jedną z nich.

Do przygotowania 2 dużych porcji potrzebujesz:

0,5 kg bobu,
paczkę makaronu orkiszowego,
pęczek koperku,
2 łyżki oliwy w oliwek,
2 łyżki siemienia lnianego.


Sposób przygotowania

Ugotuj bób i makaron. Posiekaj koperek i nagrzej piekarnik do 180 stopni. Połącz bób z makaronem i wstaw w naczyniu żaroodpornego lub blaszce do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj przez około 15 min. Po lekkim ostygnięciu dodaj siemienia lnianego, polej oliwą i posyp świeżym koperkiem.

Smakowitości! :-)

Przygotowała: Paulina Szpargała

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi