Przepisy ze zdrowej misy: Kotlety z kalarepy
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Przepisy ze zdrowej misy: Kotlety z kalarepy

czwartek, 1 czerwca 2017

Paulina Szpargała

Niepozorna kalarepa jest warzywem bogatym w wartości odżywcze i smakowe. Choć najbogatszą w witaminy i sole mineralne częścią rośliny są młode liście, bijące na głowę pod względem wartości odżywczych samą łodygę, cała kalarepa zawiera m.in. magnez, wapń, mangan, sól, potas, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny, witaminy: B1, B2, B6, C. W naszym kraju jest przede wszystkim pospolitą rośliną pastewną, a jej dostępność zdecydowanie zachęca do kulinarnych eksperymentów. Dziś jeden z nich - kotlety z kalarepy z kurkumą, czosnkiem i imbirem.

W zależności od planowanych ilości, potrzebne będą:

Sposób przygotowania

Obraną z liści kalarepkę ugotuj do miękkości (około 15-20 min.). Ugotowaną i przestygniętą kalarepę pokrój w grube plastry, natrzyj posiekanym czosnkiem, otocz w siemieniu lnianym, przypraw i delikatnie podsmaż z obydwu stron na rozgrzanej patelni. Podawaj np. z kaszą jaglaną, ryżem, ziemniakami lub w bułce jako dodatek do wege burgera.;-)


Smakowitości!

<< Zobacz wybór pomocy do jogi >>

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi