Szpinak – cenne źródło antyoksydantów i minerałów niezbędnych dla zdrowia
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Szpinak – cenne źródło antyoksydantów i minerałów niezbędnych dla zdrowia

  • wtorek, 17 lutego 2015
  • autor: Paulina Szpargała
Szpinak – warzywo budzące mieszane uczucia, będące często „przyczyną” traumy z przedszkola, wynikającej w gruncie rzeczy, z nieodpowiedniego przygotowania tej wartościowej i smacznej jarzyny. Choć krąży wiele mitów o zawyżonej zawartości żelaza, żaden z nich nie zmienia faktów o dobroczynnych właściwościach zielonych liści, których spożywanie jest korzystne dla zdrowia i utrzymania organizmu w dobrej kondycji do późnych lat życia.
szpinak
  Ziemią ojczystą szpinaku są tereny środkowo-zachodniej Azji. Na nasz kontynent, roślina dotarła z Persji w XIV wieku. Jego nazwę z języka perskiego, zwykło się tłumaczyć jako „zielona dłoń”. To cenne źródło antyoksydantów, pozwalające zatrzymać młodość na dłużej, na skutek najprawdopodobniej omyłkowego postawienia przecinka między liczbami przez naukowców w 1890 r. (zamiast 3 mg żelaza zawartego w 100 g szpinaku zrobiono 30 mg) warzywo zostało uznane za ponadprzeciętną kumulację żelaza. Choć więcej tego wartościowego pierwiastka znajdziemy chociażby w płatkach owsianych czy suszonych owocach to i tak warto jeść szpinak – dlaczego?
  Mówi się, że jest jednym z warzyw o najsilniejszych właściwościach antynowotworowych i antyoksydacyjnych. Przy swojej niskiej kaloryczności i dużej zawartości wody oraz błonnika, zyskuje jako pożywny i lekkostrawny składnik diet, niwelujący przy tym zaparcia i problemy trawienne. Skutecznie reguluje nadciśnienie i przeciwdziała miażdżycy. Jest bogaty w witaminy: C, K, E i z grupy B, minerały, takie jak: wapń, magnez, potas cynk, miedź, sód, żelazo oraz kwas foliowy. Regularne spożywanie tych zielonych listów, zmniejsza ryzyko wystąpienia zaniku mięśni, wspiera prawidłowy rozwój płodu, obniża podatność na stres, zapobiega bólom i zawrotom głowy.
  Warto pamiętać, że szczawiany zawarte w szpinaku mogą podrażniać błony śluzowe i skórę – jeśli jesteśmy nadwrażliwi, szpinak nie koniecznie może wyjść nam na zdrowie. Jony wapnia, które współtworzą tzw. szczawiany wapnia, mogą osadzać się w nerkach i w dalszej perspektywie przyczynić się do kamicy nerkowej – jeśli mamy więc tendencje do schorzeń tego organu, przed wprowadzeniem rośliny do diety warto skonsultować się z kimś, kto obiektywnie oceni ryzyko ewentualnego zagrożenia. Ze względu na szczawiany, unikać powinny go również osoby z reumatyzmem i artretyzmem.
  Aby czerpać maksymalne korzyści z właściwości szpinaku, dobrze jest łączyć go z produktami zawierającymi dużą zawartość witaminy C - ułatwiającej przyswajalność żelaza i pozostałych składników mineralnych.
Jak przyrządzić?
  Choć smak rzeczą gustu bywa, szpinak świetnie smakuje z dodatkiem czosnku, suszonych pomidorów, bazylii i grzybów. Najlepiej, gdy świeże liście posiekamy i doprawimy wg uznania – na zimno lub na gorąco. Warzywo doskonale łączy się z białym serem i kaszą gryczaną – szczególnie pod postacią pierogów. Urozmaici każdą kanapkę, świeżą sałatkę, doda smaku zapiekankom, naleśnikom, daniom z ryżu, kasz i makaronów, soczewicy, ciecierzycy i wielu, wielu innym.
 szpinak kanapki
 
 
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Jaki Nett USA - Międzynarodowy Konwent Jogi 2020. Ceny Specjalne do 15 marca!

Zapraszamy na Międzynarodowy Konwent Jogi 2020. Gość specjalny - Jaki Nett USA, dyplomowana nauczycielka jogi w tradycji B.K.S. Iyengara z 40-letnim doświadczeniem, posiada stopień Senior I. Do udziału w Konwencie zapraszamy zarówno osoby początkujące, jak i zaawansowane - do wyboru przygotowaliśm...

Zdrowie zaczyna się w brzuchu

Tradycyjna medycyna miewa problemy z dolegliwościami, z którymi coraz częściej zmagają się ludzie, czyli m.in. z zaburzeniami metabolicznymi i psychicznymi, chorobami autoimmunologicznymi. Okazuje się, że przez długi czas ignorowaliśmy zależność między układem pokarmowym i nerwowym. W dużym skrócie ...

Wege energia. Moc i siła z roślin. Nowa książka Katarzyny Gubały

Kolejna książka z serii po "Wege w kwadrans" i "Warzywa górą" autorstwa Katarzyny Gubały- znanej popularyzatorki diety wegetariańskiej w Polsce. Tym razem główne przesłanie książki to szereg dowodów na to, że właściwie skomponowana dieta wegetariańska daje wystarczającą siłę i moc nawet osobom bardz...

Nasz Patronat! III Kongres Medycyny Integralnej - Bądź w pełni zdrowia. Prewencja i leczenie chorób przewlekłych – odporność!

Odporność będzie tematem przewodnim trzeciej edycji Kongresu Medycyny Integralnej, który organizuje Fundacja Małgosi Braunek "Bądź" w dniu 7 marca 2020 r. w Warszawie. Nadrzędnym celem Kongresu jest zainspirowanie uczestników do wzmocnienia własnej odporności, najważniejszego zasobu organizmu poprze...

Ekocudowna wiosna nadchodzi! Targi Kosmetyków Naturalnych Ekocuda odbędą się w Poznaniu, Gdańsku i Warszawie!

Dbając o siebie i swoją rodzinę warto uważnie czytać etykiety kosmetyków, po które sięgamy. Społeczność skupiona wokół tych powstałych na bazie naturalnych składników już od ponad 3 lat spotyka się podczas Ekocudów – Targów Kosmetyków Naturalnych. Tegoroczna wiosenna edycja rozpocznie się od t...

Rytuały piękna. Joga twarzy metodą Yogattractive. Olga Szemley-Goudineau

Wraz z autorką i jej książką przemierzamy w fascynującej podróży 5 kontynentów, w poszukiwaniu najlepszych recept na zachowanie pięknego, naturalnego wyglądu na długie lata. I nie chodzi nam o najnowsze zdobycze medycyny estetycznej, lecz o proste, naturalne sposoby, dostępne " od ręki" dla każdego ...

Po co człowiekowi z miasta mindfulness?”

Miewasz czasem wrażenie, że czas przyspieszył, że przydałoby się, żeby doba była dłuższa? Albo odnosisz wrażenie, że gdybyś miał więcej energii, to zaangażowałbyś się bardziej? W swoją pracę, hobby, rodzinę i przyjaciół? Łapiesz się na tym, że scrollujesz Facebooka, zamiast robić coś pożytecznego/ t...

Himalaje. W poszukiwaniu joginów. Książka Niny Budziszewskiej.

Opowieść o podróży w indyjskie Himalaje, gdzie biją źródła jogi. Książka z mnóstwem porad dla osób, które chcą na własne oczy ujrzeć najwyższe góry świata i odwiedzić najważniejsze miejsca związane z jogą: Rishikesh, Haridwar, Kedarnath, Badrinath, dolinę Spiti. ...

Kurs nauczycielski jogi. Szkolenie przygotowawcze. III Edycja Start kwiecień 2020!

Czy myślała/eś kiedyś o tym, aby zostać w przyszłości nauczycielem jogi? Chciałbyś posiadać takie umiejętności jak Twój ulubiony nauczyciel i pracować w gronie inspirujących ludzi? Wydaje Ci się, że jest to ciekawe zajęcie i wspaniała ścieżka rozwoju, ale masz obawy, że Twoje umiejętności i wied...

FoodRentgen na tropie zdrowej kaszy. „Od zawsze szukamy jedzenia po prostu nieskażonego”

Program FoodRentgen i Fundacja Konsumentów przebadali 10 rozpowszechnionych na rynku marek kasz gryczanych. Okazało się, że 40 proc. z nich przekracza dozwolone normy pozostałości glifosatu, herbicydu, który jest w składzie środka chwastobójczego Roundup. Herbicyd ten nie jest obojętny dla naszego...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Lutego 2020
Następne
PWŚCPSN
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
LikeSoft