Szpinak – cenne źródło antyoksydantów i minerałów niezbędnych dla zdrowia
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Szpinak – cenne źródło antyoksydantów i minerałów niezbędnych dla zdrowia

  • wtorek, 17 lutego 2015
  • autor: Paulina Szpargała
Szpinak – warzywo budzące mieszane uczucia, będące często „przyczyną” traumy z przedszkola, wynikającej w gruncie rzeczy, z nieodpowiedniego przygotowania tej wartościowej i smacznej jarzyny. Choć krąży wiele mitów o zawyżonej zawartości żelaza, żaden z nich nie zmienia faktów o dobroczynnych właściwościach zielonych liści, których spożywanie jest korzystne dla zdrowia i utrzymania organizmu w dobrej kondycji do późnych lat życia.
szpinak
  Ziemią ojczystą szpinaku są tereny środkowo-zachodniej Azji. Na nasz kontynent, roślina dotarła z Persji w XIV wieku. Jego nazwę z języka perskiego, zwykło się tłumaczyć jako „zielona dłoń”. To cenne źródło antyoksydantów, pozwalające zatrzymać młodość na dłużej, na skutek najprawdopodobniej omyłkowego postawienia przecinka między liczbami przez naukowców w 1890 r. (zamiast 3 mg żelaza zawartego w 100 g szpinaku zrobiono 30 mg) warzywo zostało uznane za ponadprzeciętną kumulację żelaza. Choć więcej tego wartościowego pierwiastka znajdziemy chociażby w płatkach owsianych czy suszonych owocach to i tak warto jeść szpinak – dlaczego?
  Mówi się, że jest jednym z warzyw o najsilniejszych właściwościach antynowotworowych i antyoksydacyjnych. Przy swojej niskiej kaloryczności i dużej zawartości wody oraz błonnika, zyskuje jako pożywny i lekkostrawny składnik diet, niwelujący przy tym zaparcia i problemy trawienne. Skutecznie reguluje nadciśnienie i przeciwdziała miażdżycy. Jest bogaty w witaminy: C, K, E i z grupy B, minerały, takie jak: wapń, magnez, potas cynk, miedź, sód, żelazo oraz kwas foliowy. Regularne spożywanie tych zielonych listów, zmniejsza ryzyko wystąpienia zaniku mięśni, wspiera prawidłowy rozwój płodu, obniża podatność na stres, zapobiega bólom i zawrotom głowy.
  Warto pamiętać, że szczawiany zawarte w szpinaku mogą podrażniać błony śluzowe i skórę – jeśli jesteśmy nadwrażliwi, szpinak nie koniecznie może wyjść nam na zdrowie. Jony wapnia, które współtworzą tzw. szczawiany wapnia, mogą osadzać się w nerkach i w dalszej perspektywie przyczynić się do kamicy nerkowej – jeśli mamy więc tendencje do schorzeń tego organu, przed wprowadzeniem rośliny do diety warto skonsultować się z kimś, kto obiektywnie oceni ryzyko ewentualnego zagrożenia. Ze względu na szczawiany, unikać powinny go również osoby z reumatyzmem i artretyzmem.
  Aby czerpać maksymalne korzyści z właściwości szpinaku, dobrze jest łączyć go z produktami zawierającymi dużą zawartość witaminy C - ułatwiającej przyswajalność żelaza i pozostałych składników mineralnych.
Jak przyrządzić?
  Choć smak rzeczą gustu bywa, szpinak świetnie smakuje z dodatkiem czosnku, suszonych pomidorów, bazylii i grzybów. Najlepiej, gdy świeże liście posiekamy i doprawimy wg uznania – na zimno lub na gorąco. Warzywo doskonale łączy się z białym serem i kaszą gryczaną – szczególnie pod postacią pierogów. Urozmaici każdą kanapkę, świeżą sałatkę, doda smaku zapiekankom, naleśnikom, daniom z ryżu, kasz i makaronów, soczewicy, ciecierzycy i wielu, wielu innym.
 szpinak kanapki
 
 
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Sztuka i joga idą ze sobą w parze. Niezwykłe sesje w muzeach.

Muzealna sala pełna adeptów jogi, którzy praktykują asany i pranajamę otoczeni działami sztuki? To nie fantazja. Coraz więcej renomowanych muzeów na świecie organizuje tego typu wydarzenia. Po sesji wypełnionej asanami można wziąć udział w medytacji, a potem zwiedzić w małej, kameralnej grupie ekspo...

Top 6 asan, które pomogą Ci utrzymać formę po lecie.

Czas letni to okres, w którym słońce sprawia, że mamy więcej energii i motywacji do działania. Bardziej dbamy o swoją odsłoniętą skórę i ciało. Mamy więcej czasu i okazji do tego, aby aktywnie spędzać czas. Co zrobić, aby nie stracić formy po lecie i cieszyć się wysokim poziomem energii przez cały r...

Nasz patronat ! Łódź stolicą ekologii – Targi NATURA FOOD & beECO

W terminie 12-14 października w hali Expo-Łódź odbędzie się pełne inspiracji wydarzenie poświęcone ekologicznej żywności oraz trendom zdrowego stylu życia. Udział zapowiedziało ponad 350 wystawców z Polski, Czech, Niemiec, Szwecji, Wielkiej Brytanii i Włoch....

Wystartował Kurs Nauczycielski Jogi Integralnej

Dnia 8 września odbył się w szkole Joga Żoliborz w Warszawie ponad trzy godzinny egzamin wstępny oceniający kompetencje osób chcących uczestniczyć w Kursie Nauczycielskim Jogi Integralnej. Miał on na celu sprawdzenie umiejętności i przydzielenie do właściwej grupy w zależności od poziomu zaa...

Slow beauty - mniej znaczy więcej.

Slow to skrót, streszczający całą filozofię slow life: S od sustainable, czyli zrównoważony, L od local, czyli lokalny, O – organic, czyli organiczny, nieprodukowany masowo, W – whole, czyli nieprzetworzony. I właściwie można by na tym poprzestać, jeśli chodzi o przekazanie całej idei. J...

Uzdrawiająca moc tańca i jogi stopionych w jedno

Joga i taniec stopione w jedno. Płynny ruch, harmonia oddechu, asan, mudr i mantr, które rozwijają się w rytm muzyki. To shakti joga, czyli joga tańca, system stworzony przez pochodzącą z Wielkiej Brytanii Sarę Avtar Olivier. ...

Samodyscyplina w jodze.

Czy potrafisz robić to co powinieneś, wtedy, kiedy powinieneś? Czy jesteś w stanie teraz dokonać poświęceń, które doprowadzą Cię do celu? Poświęcenie jest jedną ze składowych samodyscypliny. Poświęcenie - czyli twoja zdolność do dyscyplinowania samego siebie. Jesteś wtedy w stanie na krótką metę odr...

Slow life w rodzinie

Czy mając dzieci można w ogóle żyć slow? Jaki kierunek obrać, aby wychować szczęśliwe dziecko i mieć slow life"ową rodzinę?...

Ambasadorka Joga Festiwalu (23-26.08) w Wierchomli - Agnieszka Majewska

Tajna agentka, dilerka kiszonego brokatu, performerka spożywcza. Prowadzi i rozwija autorski projekt "Agnieszka Majewska gotuje nie truje", w ramach którego od 2014 roku prowadzi warsztaty, pokazy kuchni naturalnej. Promuje odżywcze, przeciwzapalne jedzenie, w tym kiszonki na co dzień. Organiczne ro...

Historia Jacquesa Mayola znów na ekranach kin! „Człowiek delfin”już od 17 sierpnia

Mija 30 lat od premiery kultowego filmu Luca Bessona "Wielki Błękit" inspirowanego życiem jednego z największych nurków w historii. Teraz Jacques’a Mayola można poznać jeszcze lepiej. 17 sierpnia do kin wchodzi dokument Lefterisa Charitosa "Człowiek delfin". ...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Października 2018
Następne
PWŚCPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
likesoft