Placek można upiec tradycyjnie w piekarniku lub wysmażyć na dużej patelni. Proporcje podane w przepisie s± wystarczaj±ce na jeden duży wypiek, przy wersji patelnianej, lepiej jest zmniejszyć ilo¶ć ziemniaków i m±ki, aby placki były cieńsze (niż na zdjęciu) i mogły szybciej się usmażyć.
Potrzebne:
pół kg ziemniaków,
2 szklanki m±ki żytniej lub innej niepszennej,
3 ¶rednie jabłka,
pół saszetki cynamonu,
2 łyżki oliwy,
pół szklanki cukru trzcinowego (nierafinowanego) lub innego niebiałego,
ewentualnie rozdrobnione orzechy włoskie (wg uznania).
Sposób przygotowania
Obrane ziemniaki ugotować i przepu¶cić przez praskę (ew. rozgnie¶ć widelcem). Dodać m±kę, cukier, oliwę, połowę porcji cynamonu, dokładnie wymieszać i ugnie¶ć do zwartej konsystencji. Wyrobione ciasto wyłożyć na stolnicę oprószon± m±k±, podzielić na dwie równe czę¶ci i z każdej uformować okr±gły placek. Obrać jabłka i pokroić w drobne kawałki.
Na rozgrzan± patelnię z kapk± oliwy połóż jeden z placów, ułóż na nim jabłka posypane cynamonem oraz kawałeczki orzechów włoskich, następnie przykryj drugim plackiem, posklejaj brzegi ciasta i na ¶rednim ogniu podsmażaj. Kiedy spód się zarumieni, za pomoc± przykrywki przewróć cało¶ć na drug± stronę i kontynuuj do złocistego wysmażenia cało¶ci. Je¶li wolisz upiec – wstaw na ok. 60 min. do rozgrzanego w 200 °C piekarnika. Podawaj z owocowym sosem, gor±c± czekolad± lub bez dodatków.
Smakowito¶ci!
JOGA PAS UNIWERSALNY PRO XXL - do wiszenia 5cm x 440cm cena: 145.00 PLNwięcej |
SATTVA WCIERKA HENNA & AMLA 100 ML cena: 29.00 PLNwięcej |
Poduszka do medytacji ZAFU KOMFORT cena: 59.00 PLNwięcej |
JOGA DLA POCZˇTKUJˇCYCH w formule RUCH - ODDECH - RELAKS + 2DVD Joga dla poczatkujacych BESTSELLER ! cena: 93.00 PLNwięcej |
Joga dla dzieci ich dorosłych, Katherine Priore Ghannam cena: 67.00 PLNwięcej |