Pomysły na sylwestrowe wege przek±ski! :-)
Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Pomysły na sylwestrowe wege przek±ski! :-)

  • wtorek, 11 grudnia 2018
  • Ľródło: Archiwum
Smakowite jedzenie to ważny element każdego spotkania w mniejszym lub większym gronie. Je¶li na dodatek jest pożywne i zdrowe to z pewno¶ci± ucieszy podniebienia każdego smakosza! :-) Przy tej wyj±tkowej okazji, dzielimy się przepisami na rewelacyjne Cannelloni z wędzonym tofu, wy¶mienite koreczki żurawinowe oraz bezglutenow± Frittatę z cukini±! Radosnych i smakowitych sylwestrowych spotkań!

Przepisy pochodz± ze strony producenta produktów sojowych Polsoja
przekaski
Cannelloni z wędzonym tofu
Pełnowarto¶ciowe i syc±ce danie. Smaczna, zdrowa alternatywa dla tradycyjnej włoskiej potrawy dostarczaj±ca m.in. pełnowarto¶ciowe białko, wapń i naturalny przeciwutleniacz – likopen.
14 cannelloni
3 – 4 porcje
Nadzienie
100 g obranej cebuli
350 g pieczarek, umytych i oczyszczonych
1 kostka (160 g) tofu marynowanego
1 kostka (160 g) tofu wędzonego
1 łyżeczka przyprawy curry
sól i pieprz do smaku
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
3 łyżki oleju do smażenia
Sos
400 g jogurtu greckiego
1 puszka pomidorów pellati
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki ¶cieramy na tarce o dużych oczkach. Tofu rozdrabniamy, najlepiej w malakserze.
2. Rozgrzewamy olej w rondlu, wrzucamy cebulę, mieszaj±c smażymy na dużym ogniu przez 1 minutę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pieczarki i mieszaj±c smażymy przez kolejne dwie minuty. Wrzucamy tofu, curry, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Odkrywamy, doprawiamy do smaku pieprzem i sol±, a następnie wrzucamy m±kę ziemniaczan±, równomiernie j± rozprowadzaj±c, i mieszaj±c dusimy jeszcze przez chwilę, aż nadzienie zacznie gęstnieć. Przekładamy do miski, odstawiamy na bok, żeby przestygło, a następnie napełniamy nim cannelloni.
3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200ºC.
4. Pomidory pellati miksujemy razem z sokiem, a następnie ł±czymy z jogurtem i oregano. Doprawiamy do smaku sol± i pieprzem.
5. Układamy cannelloni w naczyniu do zapiekania i wlewamy sos. Sos powinien całkowicie przykryć makaron, żeby canneloni były miękkie po upieczeniu. Naczynie do zapiekania owijamy foli±, pieczemy przez 30 minut. Następnie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Przepis jest autorstwa pani Marioli Białołęckiej z wydawnictwa „Czerwony słoń”
Wege koreczki żurawinowe
przekaski
Koreczki z serem ple¶niowym brie, wędlin± sojow± z żurawin±, kawałkami pełnoziarnistego pieczywa żytniego, z rzodkiewk±, sałat± i ogórkiem. Tradycyjne składniki, nowoczesne danie. Dużo witamin, składników mineralnych i warto¶ciowe białko. Można podawać z odrobin± żurawiny.
Skład:
pieczywo pełnoziarniste żytnie 1 kromka - 50g
ser ple¶niowy brie - 40g
wędlina sojowa z żurawinami - 2 plasterki - 33g
dwa li¶cie sałaty - 50g
ogórek - 80g
rzodkiewki - 50g
Warto¶ci odżywcze:
Kcal: 325
Białko: 18,2g
Tłuszcz: 15g
Węglowodany: 37g
Sód: 595mg
Potas: 491mg
Magnez: 57,5mg
Żelazo: 2,16mg
Cynk: 4,07mg
Wit. A: 138µg
Wit B1: 0,19µg
Wit B2: 0,38 µg
Foliany: 102,5 µg
Frittata z cukini± i z tofu
Bardzo szybkie i łatwe danie zawieraj±ce pełnowarto¶ciowe białko i korzystny profil kwasów tłuszczowych. Danie nie zawieraj±ce glutenu.
 przekaski
100 g cukini, obranej ze skórki
90 g obranej cebuli
1/2 kostki (90g) tofu naturalnego, rozdrobnionego
60 ml mocno gazowanej wody mineralnej
1 łyżeczka suszonego oregano
1 jajko
30 g m±ki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju carotino lub innego
patelnia 20-24 cm, najlepiej z nieprzywieraj±c± powłok±
Przygotowanie
1. Cebulę i cukinię kroimy w drobn± kostkę.
2. Tofu miksujemy z wod± mineraln±, cebul± (40 g) oraz oregano do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Dodajemy jajko, pieprz i sól, miksujemy, aż składniki się poł±cz±. Dodajemy m±kę ziemniaczan± i krótko miksujemy.
3. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę (50 g) oraz cukinię i smażymy na mocnym ogniu przez minutę, następnie patelnię przykrywamy i dusimy warzywa na ¶rednim ogniu przez 3 minuty. Odkrywamy, wlewamy zmiksowane tofu i ostrożnie ł±czymy z cebul± i cukini± (składniki nie musz± być dokładnie wymieszane).
4. Smażymy pod przykryciem przez 5 minut na ¶rednim ogniu, odkrywamy, zsuwamy omlet ostrożnie z patelni na talerz, następnie przykrywamy talerz patelni±, odwracamy i przekładamy ponownie omlet na patelnię w taki sposób, żeby¶my mogli smażyć drug± stronę. Przykrywamy, smażymy przez kolejne 5 minut. Podajemy np. z wybranym sosem i surówk±.
Przepis jest autorstwa pani Marioli Białołęckiej z wydawnictwa „Czerwony słoń”
Przepisy pochodz± ze strony producenta produktów sojowych Polsoja
Pełnych rado¶ci, smaku i dobrej zabawy sylwestrowych i noworocznych spotkań! :-)
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ

Rozpoczynamy zapisy na II Edycję ! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragn± zdobyć praktyczne umiejętno¶ci i rzeteln± wiedzę na temat różnych ¶cieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętno¶ci oraz końcowy certyfikat uprawnia...

Kurs nauczycielski jogi. Szkolenie przygotowawcze.

Czy my¶lała/e¶ kiedy¶ o tym, aby zostać w przyszło¶ci nauczycielem jogi? Chciałby¶ posiadać takie umiejętno¶ci jak Twój ulubiony nauczyciel i pracować w gronie inspiruj±cych ludzi? Wydaje Ci się, że jest to ciekawe zajęcie i wspaniała ¶cieżka rozwoju, ale masz obawy, że Twoje umiejętno¶ci i wied...

Jaki Nett w Polsce - fotorelacja z Międzynarodowego Konwentu Jogi 2019

Za nami intensywny weekend jogowy ze wspaniał± nauczycielk± z USA - Jaki Nett, wieloletni± uczennic± B.K.S. Iynegra, w stopniu nauczycielskim Senior I. Konwent zgromadził 250 entuzjastów jogi z całej Polski i z zagranicy. Dzięki wspaniałym, zaangażowanym uczestnikom Jaki Nett wyjechała zachwycona. S...

Bos± stop± przez zimę

Stopy zwracaj± nasz± uwagę wła¶ciwie głównie latem, kiedy chcemy założyć sandałki lub klapki. Latem często też chodzimy boso po plażowym piasku, le¶nej trawie czy ziemi. Dbamy o stopy w sensie estetycznym. Zim± wkładamy na nie grube skarpety i zapominamy o ich istnieniu. Tymczasem w medycynie Wschod...

Joga to nie wy¶cig ani zawody na najlepiej wygl±daj±c± asanę.

Zwolenników jogi przybywa wprost proporcjonalnie do stereotypów powstaj±cych na jej temat. Mój ulubiony i zarazem najczę¶ciej powtarzany, to poczucie, że zanim skorzysta się z zajęć jogi, trzeba już co¶ na ten temat wiedzieć, umieć, wcze¶niej się przygotować, rozci±gn±ć, i¶ć najpierw na stretching i...

Joga na receptę

Ro¶nie popularno¶ć jogi w ¶rodowisku medycznym na ¶wiecie. Jej dobroczynny wpływ na pacjentów docenili m.in. brytyjscy medycy, którzy wzięli udział w po¶więconej jodze konferencji zorganizowanej w Londynie w dniach 15-17 lutego. Lekarze, którzy poznali móc jogi, chc± j± przepisywać na receptę. ...

Joga na co dzień z premierem Indii

"Joga to podarek Indii dla całego ¶wiata. Niesie ze sob± zdrowie, dobrostan i pokój. Ł±czy w szczę¶ciu odległe od siebie narody" – mówił Narendra Modi. "Mój dzień rozpoczyna się od jogi. Ma dobroczynne wpływ na mój umysł i ciało". Je¶li kto¶ chce go na¶ladować, wystarczy poszukać w sieci klipó...

Uwolnij swoj± miednicę, a reszta sama się ułoży. O praktyce skłonów do przodu.

Miednica stanowi poł±czenie kręgosłupa z kończynami dolnymi i jest "po¶rednikiem" w przenoszeniu ciężaru tułowia na nogi. Ponadto zadaniem miednicy i przyczepionych do niej mię¶ni jest utrzymanie górnej czę¶ci ciała w prawidłowej pozycji – dotyczy to pionowego ustawienia kręgosłupa w trakcie s...

Hotel Mazowsze Medi Spa w Ustroniu. Zdrowo, kameralnie i aktywnie

Mazowsze Medi SPA to kameralne, luksusowe miejsce położone w atrakcyjnym turystycznie Ustroniu nad rzek± Wisł± u stóp gór Równica i Czantoria przeplecionych szeregiem szlaków spacerowych, idealne dla osób pragn±cych spokoju, chc±cych wypocz±ć w pełnym tego słowa znaczeniu jak i tych, którzy szukaj± ...

WIOSENNE EKOCUDA JUŻ WKRÓTCE W TRZECH MIASTACH!

Eko to nie moda, to styl życia, który wybiera coraz więcej Polaków. O tym, w jak szybkim tempie rozwijaj± się Ekocuda, ¶wiadczy rosn±ca z roku na rok frekwencja, przybywa uczestników, a także wystawców. Coraz czę¶ciej decydujemy się na produkty wolne od chemii i dodatkowych substancji, zwracaj±c uwa...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Marca 2019
Następne
PW¦CPSN
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
LikeSoft