Pomysły na sylwestrowe wege przekąski! :-)
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Pomysły na sylwestrowe wege przekąski! :-)

  • wtorek, 11 grudnia 2018
  • źródło: Archiwum
Smakowite jedzenie to ważny element każdego spotkania w mniejszym lub większym gronie. Jeśli na dodatek jest pożywne i zdrowe to z pewnością ucieszy podniebienia każdego smakosza! :-) Przy tej wyjątkowej okazji, dzielimy się przepisami na rewelacyjne Cannelloni z wędzonym tofu, wyśmienite koreczki żurawinowe oraz bezglutenową Frittatę z cukinią! Radosnych i smakowitych sylwestrowych spotkań!

Przepisy pochodzą ze strony producenta produktów sojowych Polsoja
przekaski
Cannelloni z wędzonym tofu
Pełnowartościowe i sycące danie. Smaczna, zdrowa alternatywa dla tradycyjnej włoskiej potrawy dostarczająca m.in. pełnowartościowe białko, wapń i naturalny przeciwutleniacz – likopen.
14 cannelloni
3 – 4 porcje
Nadzienie
100 g obranej cebuli
350 g pieczarek, umytych i oczyszczonych
1 kostka (160 g) tofu marynowanego
1 kostka (160 g) tofu wędzonego
1 łyżeczka przyprawy curry
sól i pieprz do smaku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju do smażenia
Sos
400 g jogurtu greckiego
1 puszka pomidorów pellati
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tofu rozdrabniamy, najlepiej w malakserze.
2. Rozgrzewamy olej w rondlu, wrzucamy cebulę, mieszając smażymy na dużym ogniu przez 1 minutę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pieczarki i mieszając smażymy przez kolejne dwie minuty. Wrzucamy tofu, curry, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Odkrywamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, a następnie wrzucamy mąkę ziemniaczaną, równomiernie ją rozprowadzając, i mieszając dusimy jeszcze przez chwilę, aż nadzienie zacznie gęstnieć. Przekładamy do miski, odstawiamy na bok, żeby przestygło, a następnie napełniamy nim cannelloni.
3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200ºC.
4. Pomidory pellati miksujemy razem z sokiem, a następnie łączymy z jogurtem i oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Układamy cannelloni w naczyniu do zapiekania i wlewamy sos. Sos powinien całkowicie przykryć makaron, żeby canneloni były miękkie po upieczeniu. Naczynie do zapiekania owijamy folią, pieczemy przez 30 minut. Następnie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Przepis jest autorstwa pani Marioli Białołęckiej z wydawnictwa „Czerwony słoń”
Wege koreczki żurawinowe
przekaski
Koreczki z serem pleśniowym brie, wędliną sojową z żurawiną, kawałkami pełnoziarnistego pieczywa żytniego, z rzodkiewką, sałatą i ogórkiem. Tradycyjne składniki, nowoczesne danie. Dużo witamin, składników mineralnych i wartościowe białko. Można podawać z odrobiną żurawiny.
Skład:
pieczywo pełnoziarniste żytnie 1 kromka - 50g
ser pleśniowy brie - 40g
wędlina sojowa z żurawinami - 2 plasterki - 33g
dwa liście sałaty - 50g
ogórek - 80g
rzodkiewki - 50g
Wartości odżywcze:
Kcal: 325
Białko: 18,2g
Tłuszcz: 15g
Węglowodany: 37g
Sód: 595mg
Potas: 491mg
Magnez: 57,5mg
Żelazo: 2,16mg
Cynk: 4,07mg
Wit. A: 138µg
Wit B1: 0,19µg
Wit B2: 0,38 µg
Foliany: 102,5 µg
Frittata z cukinią i z tofu
Bardzo szybkie i łatwe danie zawierające pełnowartościowe białko i korzystny profil kwasów tłuszczowych. Danie nie zawierające glutenu.
 przekaski
100 g cukini, obranej ze skórki
90 g obranej cebuli
1/2 kostki (90g) tofu naturalnego, rozdrobnionego
60 ml mocno gazowanej wody mineralnej
1 łyżeczka suszonego oregano
1 jajko
30 g mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju carotino lub innego
patelnia 20-24 cm, najlepiej z nieprzywierającą powłoką
Przygotowanie
1. Cebulę i cukinię kroimy w drobną kostkę.
2. Tofu miksujemy z wodą mineralną, cebulą (40 g) oraz oregano do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Dodajemy jajko, pieprz i sól, miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy.
3. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę (50 g) oraz cukinię i smażymy na mocnym ogniu przez minutę, następnie patelnię przykrywamy i dusimy warzywa na średnim ogniu przez 3 minuty. Odkrywamy, wlewamy zmiksowane tofu i ostrożnie łączymy z cebulą i cukinią (składniki nie muszą być dokładnie wymieszane).
4. Smażymy pod przykryciem przez 5 minut na średnim ogniu, odkrywamy, zsuwamy omlet ostrożnie z patelni na talerz, następnie przykrywamy talerz patelnią, odwracamy i przekładamy ponownie omlet na patelnię w taki sposób, żebyśmy mogli smażyć drugą stronę. Przykrywamy, smażymy przez kolejne 5 minut. Podajemy np. z wybranym sosem i surówką.
Przepis jest autorstwa pani Marioli Białołęckiej z wydawnictwa „Czerwony słoń”
Przepisy pochodzą ze strony producenta produktów sojowych Polsoja
Pełnych radości, smaku i dobrej zabawy sylwestrowych i noworocznych spotkań! :-)
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Jesteśmy zaprogramowani na 120 lat, mamy to zapisane w genach

Będzie dobrze, jeśli zmienimy styl odżywiania i zaczniemy jeść, jak trzeba. Wtedy wszystko wróci do normy. Człowiek do pewnego momentu jest cudownym, samo naprawiającym się organizmem – tłumaczy dr Danuta Myłek, specjalistka w zakresie alergologii i dermatologii. Dr Myłek jest jedy...

KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ. START STYCZEŃ 2021!

Trwa rekrutacja na IV Edycję Kursu Nauczycielskiego Jogi Integralnej! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętno...

Wspaniały nauczyciel jogi Grzegorz Nieścier potrzebuje Waszej pomocy!

Ratowanie życia i projektu życia Grzegorza Nieściera! Uruchomiliśmy zrzutkę - każda kwota się liczy!!! Link do zrzutki: https://zrzutka.pl/5f9xha Zwracamy się z prośbą o pomoc w pokryciu kosztów związanych z chorobą Grzegorza i terapią. W chwili obecnej intensywna chemoterapia powoduje ogromne spus...

Zostań w domu z Joga-joga.tv

Joga-joga.tv to Twoje osobiste studio jogi. Ponad 250 sesji do ćwiczenia jogi w domu, zajęcia dla początkujących, odchudzających się oraz dbających o plecy i kręgosłup. Jesteśmy z Tobą wszędzie tam gdzie jest internet....

Kurs nauczycielski jogi. Szkolenie przygotowawcze. III Edycja Start wrzesień 2020!

Czy myślała/eś kiedyś o tym, aby zostać w przyszłości nauczycielem jogi? Chciałbyś posiadać takie umiejętności jak Twój ulubiony nauczyciel i pracować w gronie inspirujących ludzi? Wydaje Ci się, że jest to ciekawe zajęcie i wspaniała ścieżka rozwoju, ale masz obawy, że Twoje umiejętności i wied...

Książka Leczenie Żywieniem - bestseller z praktycznymi poradami

Takich książek nam własnie potrzeba! Wreszcie dochodzą do głosu lekarze praktycy, którzy promują leczenie chorób przewlekłych oraz profilaktykę zdrowotną w oparciu o właściwą, zrównoważoną dietę. Dietę opartą na prostych zasadach, łatwo dostępnych i nieprzetworzonych produktach. Czytelnik znajdzi...

Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi jest rośliną leczniczą - na odporność, nadciśnienie, stany zapalne zatok i oskrzeli. ...

Na wirusa nie ma leku! Rozwiązaniem jest wyłącznie nasz układ odpornościowy – jak go wzmocnić?

Wszystkie media na świecie mówią obecnie niemal wyłącznie o koronawirusie. Obserwujemy rosnące zjawisko paniki, gdyż telewizja i media społecznościowe nie szczędzą nam danych o wzrastających słupkach ofiar śmiertelnych zakażenia. Zamiast wpadać w rytm lęku i czekać "na swoją kolej" – przystąpm...

Wywiad z Wiktorem Morgulec - Wybory jogina. Joga Magazyn Marzec

Czy osoby, które praktykują jogę, powinny mieć dystans do świata? Także do tego, co dzieje się w polityce? Czy wolno im mieć poglądy. A jeśli tak, to jakie? I dlaczego? Poniżej zamieszczamy wywiad z Wiktorem Morgulcem zaczerpnięty z magazynu Joga. ...

Zwiększ odporność dzięki Metodzie Wima Hofa

Wim Hof to człowiek lodu, który łamie wszelkie prawa natury. Wydaje się, że jest nadczłowiekiem, potrafi spędzić 2 godziny zanurzony w lodzie czy przebiec maraton na pustyni bez żadnego łyka wody. Naukowcy sądzili, że są to wyłącznie jego nadzwyczajne umiejętności, ale Wim udowodnił, że każdy może s...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Sierpnia 2020
Następne
PWŚCPSN
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
LikeSoft