Pomysły na sylwestrowe wege przekąski! :-)
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Pomysły na sylwestrowe wege przekąski! :-)

  • wtorek, 30 grudnia 2014
  • opracował: Paulina Szpargała
Smakowite jedzenie to ważny element każdego spotkania w mniejszym lub większym gronie. Jeśli na dodatek jest pożywne i zdrowe to z pewnością ucieszy podniebienia każdego smakosza! :-) Przy tej wyjątkowej okazji, dzielimy się przepisami na rewelacyjne Cannelloni z wędzonym tofu, wyśmienite koreczki żurawinowe oraz bezglutenową Frittatę z cukinią! Radosnych i smakowitych sylwestrowych spotkań!

Przepisy pochodzą ze strony producenta produktów sojowych Polsoja
przekaski
Cannelloni z wędzonym tofu
Pełnowartościowe i sycące danie. Smaczna, zdrowa alternatywa dla tradycyjnej włoskiej potrawy dostarczająca m.in. pełnowartościowe białko, wapń i naturalny przeciwutleniacz – likopen.
14 cannelloni
3 – 4 porcje
Nadzienie
100 g obranej cebuli
350 g pieczarek, umytych i oczyszczonych
1 kostka (160 g) tofu marynowanego
1 kostka (160 g) tofu wędzonego
1 łyżeczka przyprawy curry
sól i pieprz do smaku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju do smażenia
Sos
400 g jogurtu greckiego
1 puszka pomidorów pellati
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tofu rozdrabniamy, najlepiej w malakserze.
2. Rozgrzewamy olej w rondlu, wrzucamy cebulę, mieszając smażymy na dużym ogniu przez 1 minutę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pieczarki i mieszając smażymy przez kolejne dwie minuty. Wrzucamy tofu, curry, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Odkrywamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, a następnie wrzucamy mąkę ziemniaczaną, równomiernie ją rozprowadzając, i mieszając dusimy jeszcze przez chwilę, aż nadzienie zacznie gęstnieć. Przekładamy do miski, odstawiamy na bok, żeby przestygło, a następnie napełniamy nim cannelloni.
3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200ºC.
4. Pomidory pellati miksujemy razem z sokiem, a następnie łączymy z jogurtem i oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Układamy cannelloni w naczyniu do zapiekania i wlewamy sos. Sos powinien całkowicie przykryć makaron, żeby canneloni były miękkie po upieczeniu. Naczynie do zapiekania owijamy folią, pieczemy przez 30 minut. Następnie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Przepis jest autorstwa pani Marioli Białołęckiej z wydawnictwa „Czerwony słoń”
Wege koreczki żurawinowe
przekaski
Koreczki z serem pleśniowym brie, wędliną sojową z żurawiną, kawałkami pełnoziarnistego pieczywa żytniego, z rzodkiewką, sałatą i ogórkiem. Tradycyjne składniki, nowoczesne danie. Dużo witamin, składników mineralnych i wartościowe białko. Można podawać z odrobiną żurawiny.
Skład:
pieczywo pełnoziarniste żytnie 1 kromka - 50g
ser pleśniowy brie - 40g
wędlina sojowa z żurawinami - 2 plasterki - 33g
dwa liście sałaty - 50g
ogórek - 80g
rzodkiewki - 50g
Wartości odżywcze:
Kcal: 325
Białko: 18,2g
Tłuszcz: 15g
Węglowodany: 37g
Sód: 595mg
Potas: 491mg
Magnez: 57,5mg
Żelazo: 2,16mg
Cynk: 4,07mg
Wit. A: 138µg
Wit B1: 0,19µg
Wit B2: 0,38 µg
Foliany: 102,5 µg
Frittata z cukinią i z tofu
Bardzo szybkie i łatwe danie zawierające pełnowartościowe białko i korzystny profil kwasów tłuszczowych. Danie nie zawierające glutenu.
 przekaski
100 g cukini, obranej ze skórki
90 g obranej cebuli
1/2 kostki (90g) tofu naturalnego, rozdrobnionego
60 ml mocno gazowanej wody mineralnej
1 łyżeczka suszonego oregano
1 jajko
30 g mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju carotino lub innego
patelnia 20-24 cm, najlepiej z nieprzywierającą powłoką
Przygotowanie
1. Cebulę i cukinię kroimy w drobną kostkę.
2. Tofu miksujemy z wodą mineralną, cebulą (40 g) oraz oregano do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Dodajemy jajko, pieprz i sól, miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy.
3. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę (50 g) oraz cukinię i smażymy na mocnym ogniu przez minutę, następnie patelnię przykrywamy i dusimy warzywa na średnim ogniu przez 3 minuty. Odkrywamy, wlewamy zmiksowane tofu i ostrożnie łączymy z cebulą i cukinią (składniki nie muszą być dokładnie wymieszane).
4. Smażymy pod przykryciem przez 5 minut na średnim ogniu, odkrywamy, zsuwamy omlet ostrożnie z patelni na talerz, następnie przykrywamy talerz patelnią, odwracamy i przekładamy ponownie omlet na patelnię w taki sposób, żebyśmy mogli smażyć drugą stronę. Przykrywamy, smażymy przez kolejne 5 minut. Podajemy np. z wybranym sosem i surówką.
Przepis jest autorstwa pani Marioli Białołęckiej z wydawnictwa „Czerwony słoń”
Przepisy pochodzą ze strony producenta produktów sojowych Polsoja
Pełnych radości, smaku i dobrej zabawy sylwestrowych i noworocznych spotkań! :-)
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ

Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętności oraz końcowy certyfikat uprawniają do wykonywania zawodu nauczyciel...

Joga z Prezesem cz IV. Jak w 4 min rozluźnić szyję i barki ? Video

Napięcie kumulujące się w rejonie barków, potrafi często w dotkliwy sposób uprzykrzać życie powodując dyskomfort i obniżając samopoczucie. Na sztywność w tym obszarze ciała narażone są zarówno osoby wykonujące pracę siedzącą przy komputerze jak i fizyczną – obciążającą bezpośrednio tę grupę m...

Sposób na hormony, czyli joga młodości

Joga hormonalna to technika, która pozwala regulować poziom hormonów. Dla kobiet, które cierpią z powodu PMS, dla tych, które nie mogą zajść w ciążę, dla zmagających się z menopauzą – tak o jodze hormonalnej opowiada jej twórczyni Dinah Rodrigues. Daje nadzieję i przykład. Ma teraz 91 lat i &...

Co robić, by nie marnować jedzenia? - rozmowa z Bankami Żywności, Patronem Joga Festiwalu w Wierchomli

Globalnym problemem zachodniego świata okazuje się nadmiar żywności i jej masowe wyrzucanie. W lutym ubiegłego roku UNICEF alarmował: 7,5 mln dzieci z 48 krajów świata stoi w obliczu ciężkiego ostrego niedożywienia. Według FAO, w tym samym czasie na świecie marnuje się ok. 1,3 mld ton żywności roczn...

Nadgarstki jogina

Podczas praktyki jogi często układamy dłonie, a co za tym idzie nadgarstki w dosyć nienaturalny sposób. W taki, do którego nadgarstki nie są przyzwyczajone. Dlatego bardzo często osoby rozpoczynające swoją przygodę z jogą miewają problemy z bólem w obrębie nadgarstków podczas wykonywania podstawowyc...

Joga z Prezesem cz. II Nadgarstki (video)

Ból nadgarstków to powszechna przypadłość, którą powodują niektóre aktywności sportowe, ale też zwykłe, codzienne czynności czy praca przy komputerze. Jest nie tylko poważną przeszkodą w normalnym funkcjonowaniu, ale i sygnałem, by lepiej zadbać o kondycję rąk. Wypróbuj ćwiczenia wzmacniające słabe ...

Joga z Prezesem - cz. I Haluksy (video)

Stopy mogą wiele powiedzieć o człowieku, jego zdrowiu, dolegliwościach i stylu życia. Jeśli są zaniedbane i zniekształcone, nie tylko wyglądają nieestetycznie, ale też bolą. Jak uniknąć problemu haluksów i jak radzić sobie, kiedy już się pojawią? Poniżej prezentujemy krótki film z doskonałymi i pros...

Słodkie życie bez cukru - wywiad z Małgorzatą Sobczyk prowadzącą warsztaty kulinarne na Joga Festiwalu w Wierchomli

Słodycze budzą skojarzenie uczucia przyjemności dla większości z Nas - nie tylko dlatego, że są po prostu smaczne, ale również ze względów kulturowych. Któż z nas nie poprawił sobie humoru odrobiną czegoś słodkiego? Czym rozpieszczamy najbliższych? Co najczęściej dostajemy na prezent? Czy istnieje B...

Joga Festiwal. VI Górski Maraton Jogi w Wierchomli

Ruszyły zapisy na Joga Festiwal. VI Górski Maraton Jogi, który odbędzie się od 23 do 26 sierpnia. Impreza ma charakter otwarty i jest skierowana do wszystkich, którzy chcą zdrowo żyć, zadbać o swój umysł i ciało. W malowniczym miejscu z przepięknym widokiem na góry spotkają się osoby z całej Polski ...

Barwna moc mandali

Kolorowe, o skomplikowanych wzorach. Przyciągają wzrok i czarują. Mandale, bo o nich mowa, mają moc terapeutyczną, co potwierdzają wschodni i zachodni specjaliści. Są prastarym symbolem, cenionym przede wszystkim w buddyzmie tantrycznym i hinduizmie. Wyrażają jedność ze światem. ...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Maja 2018
Następne
PWŚCPSN
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
likesoft