Pomysły na sylwestrowe wege przekąski! :-)
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Pomysły na sylwestrowe wege przekąski! :-)

  • wtorek, 30 grudnia 2014
  • opracował: Paulina Szpargała
Smakowite jedzenie to ważny element każdego spotkania w mniejszym lub większym gronie. Jeśli na dodatek jest pożywne i zdrowe to z pewnością ucieszy podniebienia każdego smakosza! :-) Przy tej wyjątkowej okazji, dzielimy się przepisami na rewelacyjne Cannelloni z wędzonym tofu, wyśmienite koreczki żurawinowe oraz bezglutenową Frittatę z cukinią! Radosnych i smakowitych sylwestrowych spotkań!

Przepisy pochodzą ze strony producenta produktów sojowych Polsoja
przekaski
Cannelloni z wędzonym tofu
Pełnowartościowe i sycące danie. Smaczna, zdrowa alternatywa dla tradycyjnej włoskiej potrawy dostarczająca m.in. pełnowartościowe białko, wapń i naturalny przeciwutleniacz – likopen.
14 cannelloni
3 – 4 porcje
Nadzienie
100 g obranej cebuli
350 g pieczarek, umytych i oczyszczonych
1 kostka (160 g) tofu marynowanego
1 kostka (160 g) tofu wędzonego
1 łyżeczka przyprawy curry
sól i pieprz do smaku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju do smażenia
Sos
400 g jogurtu greckiego
1 puszka pomidorów pellati
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tofu rozdrabniamy, najlepiej w malakserze.
2. Rozgrzewamy olej w rondlu, wrzucamy cebulę, mieszając smażymy na dużym ogniu przez 1 minutę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pieczarki i mieszając smażymy przez kolejne dwie minuty. Wrzucamy tofu, curry, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Odkrywamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, a następnie wrzucamy mąkę ziemniaczaną, równomiernie ją rozprowadzając, i mieszając dusimy jeszcze przez chwilę, aż nadzienie zacznie gęstnieć. Przekładamy do miski, odstawiamy na bok, żeby przestygło, a następnie napełniamy nim cannelloni.
3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200ºC.
4. Pomidory pellati miksujemy razem z sokiem, a następnie łączymy z jogurtem i oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Układamy cannelloni w naczyniu do zapiekania i wlewamy sos. Sos powinien całkowicie przykryć makaron, żeby canneloni były miękkie po upieczeniu. Naczynie do zapiekania owijamy folią, pieczemy przez 30 minut. Następnie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Przepis jest autorstwa pani Marioli Białołęckiej z wydawnictwa „Czerwony słoń”
Wege koreczki żurawinowe
przekaski
Koreczki z serem pleśniowym brie, wędliną sojową z żurawiną, kawałkami pełnoziarnistego pieczywa żytniego, z rzodkiewką, sałatą i ogórkiem. Tradycyjne składniki, nowoczesne danie. Dużo witamin, składników mineralnych i wartościowe białko. Można podawać z odrobiną żurawiny.
Skład:
pieczywo pełnoziarniste żytnie 1 kromka - 50g
ser pleśniowy brie - 40g
wędlina sojowa z żurawinami - 2 plasterki - 33g
dwa liście sałaty - 50g
ogórek - 80g
rzodkiewki - 50g
Wartości odżywcze:
Kcal: 325
Białko: 18,2g
Tłuszcz: 15g
Węglowodany: 37g
Sód: 595mg
Potas: 491mg
Magnez: 57,5mg
Żelazo: 2,16mg
Cynk: 4,07mg
Wit. A: 138µg
Wit B1: 0,19µg
Wit B2: 0,38 µg
Foliany: 102,5 µg
Frittata z cukinią i z tofu
Bardzo szybkie i łatwe danie zawierające pełnowartościowe białko i korzystny profil kwasów tłuszczowych. Danie nie zawierające glutenu.
 przekaski
100 g cukini, obranej ze skórki
90 g obranej cebuli
1/2 kostki (90g) tofu naturalnego, rozdrobnionego
60 ml mocno gazowanej wody mineralnej
1 łyżeczka suszonego oregano
1 jajko
30 g mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju carotino lub innego
patelnia 20-24 cm, najlepiej z nieprzywierającą powłoką
Przygotowanie
1. Cebulę i cukinię kroimy w drobną kostkę.
2. Tofu miksujemy z wodą mineralną, cebulą (40 g) oraz oregano do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Dodajemy jajko, pieprz i sól, miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy.
3. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę (50 g) oraz cukinię i smażymy na mocnym ogniu przez minutę, następnie patelnię przykrywamy i dusimy warzywa na średnim ogniu przez 3 minuty. Odkrywamy, wlewamy zmiksowane tofu i ostrożnie łączymy z cebulą i cukinią (składniki nie muszą być dokładnie wymieszane).
4. Smażymy pod przykryciem przez 5 minut na średnim ogniu, odkrywamy, zsuwamy omlet ostrożnie z patelni na talerz, następnie przykrywamy talerz patelnią, odwracamy i przekładamy ponownie omlet na patelnię w taki sposób, żebyśmy mogli smażyć drugą stronę. Przykrywamy, smażymy przez kolejne 5 minut. Podajemy np. z wybranym sosem i surówką.
Przepis jest autorstwa pani Marioli Białołęckiej z wydawnictwa „Czerwony słoń”
Przepisy pochodzą ze strony producenta produktów sojowych Polsoja
Pełnych radości, smaku i dobrej zabawy sylwestrowych i noworocznych spotkań! :-)
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Dzięgiel leśny, i inne skarby z łąk do zebrania w październiku.

Październik, to czas zbioru nie tylko dojrzałych i pełnych witamin, owoców głogu, dzikiej róży czy tarniny, ale także pożytecznego dzięgla leśnego, którego właściwości mogą być pomocne na różne dolegliwości. ...

Sztuka i joga idą ze sobą w parze. Niezwykłe sesje w muzeach.

Muzealna sala pełna adeptów jogi, którzy praktykują asany i pranajamę otoczeni działami sztuki? To nie fantazja. Coraz więcej renomowanych muzeów na świecie organizuje tego typu wydarzenia. Po sesji wypełnionej asanami można wziąć udział w medytacji, a potem zwiedzić w małej, kameralnej grupie ekspo...

Top 6 asan, które pomogą Ci utrzymać formę po lecie.

Czas letni to okres, w którym słońce sprawia, że mamy więcej energii i motywacji do działania. Bardziej dbamy o swoją odsłoniętą skórę i ciało. Mamy więcej czasu i okazji do tego, aby aktywnie spędzać czas. Co zrobić, aby nie stracić formy po lecie i cieszyć się wysokim poziomem energii przez cały r...

Nasz patronat ! Łódź stolicą ekologii – Targi NATURA FOOD & beECO

W terminie 12-14 października w hali Expo-Łódź odbędzie się pełne inspiracji wydarzenie poświęcone ekologicznej żywności oraz trendom zdrowego stylu życia. Udział zapowiedziało ponad 350 wystawców z Polski, Czech, Niemiec, Szwecji, Wielkiej Brytanii i Włoch....

Wystartował Kurs Nauczycielski Jogi Integralnej

Dnia 8 września odbył się w szkole Joga Żoliborz w Warszawie ponad trzy godzinny egzamin wstępny oceniający kompetencje osób chcących uczestniczyć w Kursie Nauczycielskim Jogi Integralnej. Miał on na celu sprawdzenie umiejętności i przydzielenie do właściwej grupy w zależności od poziomu zaa...

Slow beauty - mniej znaczy więcej.

Slow to skrót, streszczający całą filozofię slow life: S od sustainable, czyli zrównoważony, L od local, czyli lokalny, O – organic, czyli organiczny, nieprodukowany masowo, W – whole, czyli nieprzetworzony. I właściwie można by na tym poprzestać, jeśli chodzi o przekazanie całej idei. J...

Uzdrawiająca moc tańca i jogi stopionych w jedno

Joga i taniec stopione w jedno. Płynny ruch, harmonia oddechu, asan, mudr i mantr, które rozwijają się w rytm muzyki. To shakti joga, czyli joga tańca, system stworzony przez pochodzącą z Wielkiej Brytanii Sarę Avtar Olivier. ...

Samodyscyplina w jodze.

Czy potrafisz robić to co powinieneś, wtedy, kiedy powinieneś? Czy jesteś w stanie teraz dokonać poświęceń, które doprowadzą Cię do celu? Poświęcenie jest jedną ze składowych samodyscypliny. Poświęcenie - czyli twoja zdolność do dyscyplinowania samego siebie. Jesteś wtedy w stanie na krótką metę odr...

Slow life w rodzinie

Czy mając dzieci można w ogóle żyć slow? Jaki kierunek obrać, aby wychować szczęśliwe dziecko i mieć slow life"ową rodzinę?...

Ambasadorka Joga Festiwalu (23-26.08) w Wierchomli - Agnieszka Majewska

Tajna agentka, dilerka kiszonego brokatu, performerka spożywcza. Prowadzi i rozwija autorski projekt "Agnieszka Majewska gotuje nie truje", w ramach którego od 2014 roku prowadzi warsztaty, pokazy kuchni naturalnej. Promuje odżywcze, przeciwzapalne jedzenie, w tym kiszonki na co dzień. Organiczne ro...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Października 2018
Następne
PWŚCPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
likesoft