Pomysły na sylwestrowe wege przek±ski! :-)
Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Pomysły na sylwestrowe wege przek±ski! :-)

  • wtorek, 30 grudnia 2014
  • opracował: Paulina Szpargała
Smakowite jedzenie to ważny element każdego spotkania w mniejszym lub większym gronie. Je¶li na dodatek jest pożywne i zdrowe to z pewno¶ci± ucieszy podniebienia każdego smakosza! :-) Przy tej wyj±tkowej okazji, dzielimy się przepisami na rewelacyjne Cannelloni z wędzonym tofu, wy¶mienite koreczki żurawinowe oraz bezglutenow± Frittatę z cukini±! Radosnych i smakowitych sylwestrowych spotkań!

Przepisy pochodz± ze strony producenta produktów sojowych Polsoja
przekaski
Cannelloni z wędzonym tofu
Pełnowarto¶ciowe i syc±ce danie. Smaczna, zdrowa alternatywa dla tradycyjnej włoskiej potrawy dostarczaj±ca m.in. pełnowarto¶ciowe białko, wapń i naturalny przeciwutleniacz – likopen.
14 cannelloni
3 – 4 porcje
Nadzienie
100 g obranej cebuli
350 g pieczarek, umytych i oczyszczonych
1 kostka (160 g) tofu marynowanego
1 kostka (160 g) tofu wędzonego
1 łyżeczka przyprawy curry
sól i pieprz do smaku
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
3 łyżki oleju do smażenia
Sos
400 g jogurtu greckiego
1 puszka pomidorów pellati
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki ¶cieramy na tarce o dużych oczkach. Tofu rozdrabniamy, najlepiej w malakserze.
2. Rozgrzewamy olej w rondlu, wrzucamy cebulę, mieszaj±c smażymy na dużym ogniu przez 1 minutę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pieczarki i mieszaj±c smażymy przez kolejne dwie minuty. Wrzucamy tofu, curry, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Odkrywamy, doprawiamy do smaku pieprzem i sol±, a następnie wrzucamy m±kę ziemniaczan±, równomiernie j± rozprowadzaj±c, i mieszaj±c dusimy jeszcze przez chwilę, aż nadzienie zacznie gęstnieć. Przekładamy do miski, odstawiamy na bok, żeby przestygło, a następnie napełniamy nim cannelloni.
3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200ºC.
4. Pomidory pellati miksujemy razem z sokiem, a następnie ł±czymy z jogurtem i oregano. Doprawiamy do smaku sol± i pieprzem.
5. Układamy cannelloni w naczyniu do zapiekania i wlewamy sos. Sos powinien całkowicie przykryć makaron, żeby canneloni były miękkie po upieczeniu. Naczynie do zapiekania owijamy foli±, pieczemy przez 30 minut. Następnie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Przepis jest autorstwa pani Marioli Białołęckiej z wydawnictwa „Czerwony słoń”
Wege koreczki żurawinowe
przekaski
Koreczki z serem ple¶niowym brie, wędlin± sojow± z żurawin±, kawałkami pełnoziarnistego pieczywa żytniego, z rzodkiewk±, sałat± i ogórkiem. Tradycyjne składniki, nowoczesne danie. Dużo witamin, składników mineralnych i warto¶ciowe białko. Można podawać z odrobin± żurawiny.
Skład:
pieczywo pełnoziarniste żytnie 1 kromka - 50g
ser ple¶niowy brie - 40g
wędlina sojowa z żurawinami - 2 plasterki - 33g
dwa li¶cie sałaty - 50g
ogórek - 80g
rzodkiewki - 50g
Warto¶ci odżywcze:
Kcal: 325
Białko: 18,2g
Tłuszcz: 15g
Węglowodany: 37g
Sód: 595mg
Potas: 491mg
Magnez: 57,5mg
Żelazo: 2,16mg
Cynk: 4,07mg
Wit. A: 138µg
Wit B1: 0,19µg
Wit B2: 0,38 µg
Foliany: 102,5 µg
Frittata z cukini± i z tofu
Bardzo szybkie i łatwe danie zawieraj±ce pełnowarto¶ciowe białko i korzystny profil kwasów tłuszczowych. Danie nie zawieraj±ce glutenu.
 przekaski
100 g cukini, obranej ze skórki
90 g obranej cebuli
1/2 kostki (90g) tofu naturalnego, rozdrobnionego
60 ml mocno gazowanej wody mineralnej
1 łyżeczka suszonego oregano
1 jajko
30 g m±ki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju carotino lub innego
patelnia 20-24 cm, najlepiej z nieprzywieraj±c± powłok±
Przygotowanie
1. Cebulę i cukinię kroimy w drobn± kostkę.
2. Tofu miksujemy z wod± mineraln±, cebul± (40 g) oraz oregano do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Dodajemy jajko, pieprz i sól, miksujemy, aż składniki się poł±cz±. Dodajemy m±kę ziemniaczan± i krótko miksujemy.
3. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę (50 g) oraz cukinię i smażymy na mocnym ogniu przez minutę, następnie patelnię przykrywamy i dusimy warzywa na ¶rednim ogniu przez 3 minuty. Odkrywamy, wlewamy zmiksowane tofu i ostrożnie ł±czymy z cebul± i cukini± (składniki nie musz± być dokładnie wymieszane).
4. Smażymy pod przykryciem przez 5 minut na ¶rednim ogniu, odkrywamy, zsuwamy omlet ostrożnie z patelni na talerz, następnie przykrywamy talerz patelni±, odwracamy i przekładamy ponownie omlet na patelnię w taki sposób, żeby¶my mogli smażyć drug± stronę. Przykrywamy, smażymy przez kolejne 5 minut. Podajemy np. z wybranym sosem i surówk±.
Przepis jest autorstwa pani Marioli Białołęckiej z wydawnictwa „Czerwony słoń”
Przepisy pochodz± ze strony producenta produktów sojowych Polsoja
Pełnych rado¶ci, smaku i dobrej zabawy sylwestrowych i noworocznych spotkań! :-)
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
„Idealny człowiek oddycha tak, jakby nie oddychał”.

Do życia niezbędne nam s± trzy rzeczy: woda, jedzenie i powietrza. Która z nich jest najważniejsza? Możemy wytrzymać bez pokarmu przez kilka tygodni, a bez wody przez kilka dni. Jednak bez powietrza przeżyjemy tylko kilka minut. Je¶li porównamy istotno¶ć każdego z tych elementów dla naszego przetrwa...

Yin & Yang Bodymind Convention, 24-25.03 Bielsko - Biała

24-25 marca odbędzie się w Bielsku-Białej niecodzienne wydarzenie, Yin & Yang Bodymind Convention. W jednym miejscu będzie wyj±tkowa możliwo¶ć spotkania z czołowymi przedstawicielami ¶wiatowych szkół jogi i pilates, wspólnej praktyki oraz uczestnictwa w programie różnorodnych lekcji....

Hormony pod kontrol± z pomoc± jogi !

Dobrze znane sformułowanie "hu¶tawka hormonów" doskonale oddaje znaczenie problemów zwi±zanych z hormonami. Tak jak na hu¶tawce, poziom niektórych hormonów w naszym organizmie raz ro¶nie a raz maleje pod wpływem okre¶lonych czynników. Joga jest pod tym względem pomocna, ponieważ bierze pod uwagę wsz...

OM, dĽwięk pocz±tku i energii

Sala ćwiczeń jogi. Praktykuj±cy w skupieniu, z zamkniętymi oczami, siedz± na matach. W ciszy rozchodzi się dĽwięk OM. Tak wygl±da pocz±tek zajęć w większo¶ci szkół. OM – najbardziej znana i naj¶więtsza sylaba hinduizmu – jednoczy, oczyszcza, uspokaja, otwiera kanały energetyczne. Jest un...

Przełomowa metoda oddechowa i jej twórca K.P. Butejko

Biografi± Prof. Konstantyna Pawłowicza Butejko/ Buteyko rozpoczynamy cykl artykułów na temat przełomowej metody oddechowej -metody Butejki. Był on cenionym, rosyjskim lekarzem. Opisał now± jednostkę chorobow±, któr± nazwał chorob± głębokiego oddychania. Odkrył , iż główn± przyczyn± wielu schorzeń j...

Kiedy moje barki będ± w pełni elastyczne a klatka piersiowa otwarta?

Otwarta klatka piersiowa to podstawa! Do tego d±żymy zawsze na samym pocz±tku rozpoczynaj±c wprowadzanie w ¶wiat jogi pocz±tkuj±cego jogina. Dlaczego? Dlatego, że otwarta klatka piersiowa to prostsza postawa całego ciała, nie opadaj±ce do przodu barki, możliwo¶ć nabrania solidnego oddechu oraz zdecy...

Dzięki ojcu joga trafiła do szkół. Anna Romanowska wspomina ojca, prof. Wiesława Romanowskiego

Praktyka jogi zaczęła rozwijać się w Polsce w latach siedemdziesi±tych. W¶ród jej pionierów był fizjolog prof. Wiesław Romanowski. Pod jego redakcj± ukazała się w 1973 r. ksi±żka pt. "Teoria i metodyka ćwiczeń relaksowo-koncentruj±cych", która stała się dla wielu polskich nauczycieli jogi swego rod...

Joga wielkich dziewczyn, czyli koniec z wymówkami

Pójdę na jogę gdy schudnę, to wymówka, która "gra" gdzie¶ z tyłu głowy wielu osobom. Internetowe influencerki, zwłaszcza te amerykańskie, udowadniaj±, że nie ma na co czekać, bo jogę można z powodzeniem praktykować niezależnie od tego, jaki rozmiar ubrań nosimy. S± w¶ród nich m.in. Amerykanki Valeri...

Lagom, czyli szczę¶cie po szwedzku

¦wiat, w którym dzi¶ żyjemy nastawiony jest na "wyżej, dalej, więcej". Wpadaj±c w nieustanny wir podkręcania tempa nie zauważamy, kiedy przestaj± nas cieszyć drobiazgi codzienno¶ci. Często jeste¶my przemęczeni, bez energii i motywacji do działania. Jednym z dobrych sposobów wyj¶cia z tej sytuacji je...

Joga recept± na zdrowe stopy

Wci±ż niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że stopy mog± być odpowiedzialne za bóle kolan, bioder, pleców, karku i szyi oraz powstawanie skoliozy i innych deformacji kręgosłupa....

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Lutego 2018
Następne
PW¦CPSN
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
likesoft