Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Sezon na dynię rozpoczęty!

  • czwartek, 31 paĽdziernika 2013
  • autor: Magdalena Cielenga-Wiaterek
Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, a przy okazji bardzo smaczna. Istnieje około 20 odmian, co daje ogromne pole do popisów kulinarnych. Jesieni± króluje dynia!
Dynia pochodzi z Ameryki, jest ro¶lin± jednoroczn±. Należy do tego samego rodzaju owoców co melony i arbuzy, jednak najczę¶ciej spożywa się j± jak warzywa.
Sezon na dynię trwa od lipca do listopada. To warzywo ¶wietnie się przechowuje, w suchych i chłodnych warunkach przetrzyma cał± zimę. Mi±ższ można także mrozić.
Dynia jest niezwykle bogata w witaminę A, zawiera także witaminy z grupy B, witaminę C, PP, a także kwas foliowy, wapń, żelazo, potas i magnez. Wzmacnia odporno¶ć, reguluje pracę jelit (zawiera błonnik) przez co wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, można dawać j± dzieciom już po 6. miesi±cu życia.
Pestki dyni s± bardzo dobrym Ľródłem pełnowarto¶ciowych tłuszczów ro¶linnych, w tym około 80 proc. nienasyconych, a także wspomagaj±cej pracę mózgu lecytyny.
Duży wybór odmian daje niesamowite możliwo¶ci kulinarne. Dynię można przyrz±dzać zarówno na słodko, jak i wytrawnie: od zup i placuszków, po pieczywo, ciasta czy pasty i pasztety.
Moja ulubiona odmiana to Hokkaido, ¶wietnie nadaj±ca się do pieczenia, gulaszów czy zup. Ma zwarty i bardzo smaczny mi±ższ, młode dynie można je¶ć nawet ze skórk±.
Bułeczki
• 200 g rzadkiego przecieru z dyni
• 200 g razowej m±ki pszennej
• 200 g m±ki pszennej jasnej
• 15 g drożdży
• 1 łyżeczka soli
Przecier z dyni przygotowujemy, zalewaj±c 150-200 g dyni (obojętnie jakiej) pokrojonej w drobn± kostkę na równo wod± i gotuj±c na małym ogniu, aż będzie zupełnie miękka. Następnie j± miksujemy. Do bułeczek mus musi być letni.
Z przecieru, drożdży, m±k i soli wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyro¶nięcia, aż podwoi objęto¶ć. Ciasto ważymy i dzielimy na 10 równych czę¶ci. Z każdej czę¶ci wyrabiamy zgrabn±, okr±gł± bułeczkę.
Kładziemy je na blasze (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia), na której będziemy je piec. Pozostawiamy, aż się napusz± (30-45 min.). Pieczemy w 210 st. C przez 10-12 min., aż będ± ładne zrumienione, studzimy na kratce.
Pasztet z jęczmienia i dyni
• 1 szklanka łuskanego jęczmienia (do kupienia w sklepach eko) lub pęczaku
• 300 g upieczonej dyni (waga samego mi±ższu)
• 60 ml oleju ro¶linnego
• li¶ć laurowy, ziele angielskie
• 2 łyżeczki kminu rzymskiego
• 1 pęczek natki pietruszki
• kilka łyżek bułki tartej lub płatków owsianych
Jęczmień namaczamy na noc, na drugi dzień płuczemy go dokładnie i gotujemy w ¶wieżej wodzie z li¶ciem laurowym i zielem angielskim (tak samo postępujemy z pęczakiem). Odcedzamy dokładnie i mielimy w malakserze na gładk± masę razem z pieczon± dyni±. Mieszamy dokładnie z płatkami lub bułk±, doprawiamy do smaku kminem, sol± i pieprzem.
Przekładamy do foremki – keksówki natłuszczonej lub wyłożonej papierem.
Pieczemy w 180 st. C przez około 45 min., aż do suchego patyczka.
Zupa z ciecierzycy i dyni:
• 0,5 szklanki ciecierzycy namoczonej na noc
• 0, 5 łyżeczki sody
• 0, 5 kg dyni o zwartym mi±ższu
• 2 ¶rednie marchewki
• 1 pietruszka
• 0,5 pora lub 1 cebula
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 2 puszki pomidorów
• kawałek selera
• sól, pieprz, kmin
• natka pietruszki
• gar¶ć zrumienionych na suchej patelni łuskanych pestek dyni
Ciecierzycę płuczemy, zalewamy ¶wież± wod±, gotujemy z dodatkiem sody, zbieraj±c cał± pianę, która wytworzy się po zagotowaniu. Ciecierzyca ma być miękka, ale się nie rozpadać. Odcedzamy na sicie.
Jarzyny obieramy, kroimy w plasterki lub kostkę. Obsmażamy je na 2 łyżkach oleju z dodatkiem kminu. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki, dolewamy tyle wody, aby zakryła warzywa. Cało¶ć gotujemy aż do miękko¶ci, dodajemy ciecierzycę, doprawiamy do smaku. Podajemy z natk± i pestkami dyni.
Podane proporcje wystarcz± na 4-6 porcji.
Pełny obiad z różowymi Koftami
Kofty:
• 4 ¶rednie upieczone buraki
• mała dynia hokkaido, upieczona 3 ziemniaki (ugotowane)
• 2 z±bki czosnku
• 2-3 łyżki m±ki
• Sól
Sos:
• 2 puszki pomidorów
• Cebula, drobno posiekana
• Pasta ze ¶wieżego imbiru, czosnku i chili
• 2 łyżeczki garam masali
• 0.5 łyżeczki kurkumy
• Sól
Ryż:
• 100 g ryżu basmati
• 1 łyżeczka kurkumy
• 2 łyżki soku z cytryny
Obieramy dynię, kroimy, smarujemy olejem i pieczemy na papierze przez 30-35 min. w 180 st. C. Ugotowane ziemniaki i upieczon± dynię przekładamy do miski, traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Buraki pieczemy w folii lub w naczyniu pod przykryciem w 180-200 st. C przez około 45 min., studzimy i trzemy na tarce. Dodajemy do pozostałych jarzyn. Dodajemy m±kę, przeci¶nięty przez praskę czosnek, doprawiamy, wyrabiamy ręk± na jednolit± masę. Lepimy kuleczki nieco większe niż orzech włoski i smażymy na oleju ze wszystkich stron (z podanych składników wyjdzie około 20 sztuk).
3-cm. kawałek imbiru, 2 z±bki czosnku i chili rozcieramy w moĽdzierzu. Cebulę szklimy, dodajemy pastę imbirow±, chwilę przesmażamy, wrzucamy przyprawy i smażymy 2-3 min. Dodajemy pomidory, gotujemy, aż sos będzie bardzo gęsty.
Ryż zalewamy wod±, gotujemy z dodatkiem kurkumy przez kwadrans, wył±czamy kuchenkę. Mieszkamy dokładnie ryż z sokiem z cytryny (to rozja¶ni i poprawi jego kolor), zostawimy pod przykryciem.
Kofty podajemy z sosem i ryżem.
Magdalena Cielenga-Wiaterek
Artykuł pochodzi ze strony Vege.com.pl
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Joga kundalini – przebudzenie i opanowanie energii

Mnogo¶ć zajęć, które okre¶lane s± jako różne rodzaje jogi, może już przyprawić o zawrót głowy. W¶ród nich pojawia się kundalini. Samo słowo brzmi magicznie, a jogę kundalini otacza aura tajemnicy. Jest to jednak, wg jej zwolenników i adeptów, esencja jogi, emanacja życiowej energii, która przepływa ...

Jak wybrać matę do jogi?

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów i odmian mat do jogi. Różni± się faktur±, grubo¶ci±, długo¶ci±, kolorem, trwało¶ci± i tym, co najważniejsze, czyli parametrami antypo­¶lizgowymi oraz cen±. Dlatego zawsze pojawia się pytanie - któr± matę mam wybrać i czym się kierować przy wyborze?...

Przepisy ze zdrowej misy: Jarmużki z kuskusem

Jarmuż jest wyj±tkow± odmian± kapusty, uprawian± od starożytno¶ci do celów ozdobnych oraz jadalnych. Popularno¶ci± cieszy się przede wszystkim ze względu na bogat± zawarto¶ć przeciwutleniaczy, witaminy C i K, wapnia, żelaza oraz sulforafan – zwi±zków maj±cych wła¶ciwo¶ci antynowotworowe. ...

Jak odzyskać czas?

Czas. Gdyby był na sprzedaż, pewnie byłby najlepiej sprzedawanym towarem na ¶wiecie, a w bankach ustawiałyby się kolejki po kredyt na zakup czasu. Niestety, a może "stety" nie można go kupić za żadne pieni±dze. Ale dzięki filozofii slow life i minimalizmowi można nauczyć się, jak go odzyskać. ...

Joga i podnoszenie odporno¶ci na infekcje. To działa !

No i nadeszła. Jesień. A wraz z ni± niestety sezon przeziębień i innych infekcji. Ale na szczę¶cie nie jeste¶my bezradni wobec atakuj±cych nas zewsz±d zarazków. Możemy szybko podnie¶ć swoj± odporno¶ć dzięki praktyce jogi, co udowodniły już liczne badania naukowe....

6 pozycji jogi, które możesz wykonać jeszcze zanim wstaniesz z łóżka.

Znasz to uczucie, kiedy budzik dzwoni wcze¶nie rano, żwawo odkrywasz kołdrę i wstajesz z łóżka z u¶miechem na twarzy? Ja też nie ;) Ale to nic, poranki bywaj± trudne - to fakt, tylko nie wtedy, kiedy masz 6 przyjemnych powodów, żeby zamiast kolejny raz przedłużać drzemkę zacz±ć się powoli przebudzać...

Pietyzm w praktyce jogi

Dużo pisze się o jodze. Pisze się o jej dobroczynnym wpływie na organizm (ciało, sylwetkę, narz±dy wewnętrzne, kręgosłup) i psychikę. Warto jednak podkre¶lić jeszcze jeden rzadziej omawiany element, a mianowicie wpływ jogi na postawę życiow± - na podej¶cie do samego siebie, do innych ludzi oraz nast...

Nie taki kij straszny jak go maluj± … Jak oswoić chaturangę?

Nic nie wprowadza w lepszy nastrój jak kilka Powitań Słońca o poranku. Kiedy płynnie przechodzisz z jednej pozycji do drugiej, a ciało w pełni współgra z oddechem, czujesz jak powoli rozbudza się każdy mięsień a umysł staje się coraz bardziej trzeĽwy. I wszystko byłoby pięknie, gdyby nie chaturanga ...

Premier, który propaguje jogę i narodowe warto¶ci

Miło¶nicy jogi na całym ¶wiecie, nawet je¶li w ogóle nie interesuj± się polityk±, na pewno słyszeli nazwisko premiera Indii. Narendra Modi jest wielkim orędownikiem jogi, dzięki jego staraniom ustanowiono Międzynarodowy Dzień Jogi, a UNESCO wpisało j± na listę dziedzictwa niematerialnego ¶wiata....

Od przybytku boli głowa

Minimalizm został w ostatnich latach mocno spopularyzowany w Stanach Zjednoczonych i Europie, przesyconych wszechogarniaj±cym konsumpcjonizmem. Jednak ojczyzn± minimalizmu jest Japonia. Wynika on z japońskiej tradycji i stylu życia. Co zatem radz± japońscy mistrzowie minimalizmu?...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
PaĽdziernika 2017
Następne
PW¦CPSN
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
likesoft