Sezon na dynię rozpoczęty!
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Sezon na dynię rozpoczęty!

  • czwartek, 31 października 2013
  • autor: Magdalena Cielenga-Wiaterek
Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, a przy okazji bardzo smaczna. Istnieje około 20 odmian, co daje ogromne pole do popisów kulinarnych. Jesienią króluje dynia!
Dynia pochodzi z Ameryki, jest rośliną jednoroczną. Należy do tego samego rodzaju owoców co melony i arbuzy, jednak najczęściej spożywa się ją jak warzywa.
Sezon na dynię trwa od lipca do listopada. To warzywo świetnie się przechowuje, w suchych i chłodnych warunkach przetrzyma całą zimę. Miąższ można także mrozić.
Dynia jest niezwykle bogata w witaminę A, zawiera także witaminy z grupy B, witaminę C, PP, a także kwas foliowy, wapń, żelazo, potas i magnez. Wzmacnia odporność, reguluje pracę jelit (zawiera błonnik) przez co wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, można dawać ją dzieciom już po 6. miesiącu życia.
Pestki dyni są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowych tłuszczów roślinnych, w tym około 80 proc. nienasyconych, a także wspomagającej pracę mózgu lecytyny.
Duży wybór odmian daje niesamowite możliwości kulinarne. Dynię można przyrządzać zarówno na słodko, jak i wytrawnie: od zup i placuszków, po pieczywo, ciasta czy pasty i pasztety.
Moja ulubiona odmiana to Hokkaido, świetnie nadająca się do pieczenia, gulaszów czy zup. Ma zwarty i bardzo smaczny miąższ, młode dynie można jeść nawet ze skórką.
Bułeczki
• 200 g rzadkiego przecieru z dyni
• 200 g razowej mąki pszennej
• 200 g mąki pszennej jasnej
• 15 g drożdży
• 1 łyżeczka soli
Przecier z dyni przygotowujemy, zalewając 150-200 g dyni (obojętnie jakiej) pokrojonej w drobną kostkę na równo wodą i gotując na małym ogniu, aż będzie zupełnie miękka. Następnie ją miksujemy. Do bułeczek mus musi być letni.
Z przecieru, drożdży, mąk i soli wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Ciasto ważymy i dzielimy na 10 równych części. Z każdej części wyrabiamy zgrabną, okrągłą bułeczkę.
Kładziemy je na blasze (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia), na której będziemy je piec. Pozostawiamy, aż się napuszą (30-45 min.). Pieczemy w 210 st. C przez 10-12 min., aż będą ładne zrumienione, studzimy na kratce.
Pasztet z jęczmienia i dyni
• 1 szklanka łuskanego jęczmienia (do kupienia w sklepach eko) lub pęczaku
• 300 g upieczonej dyni (waga samego miąższu)
• 60 ml oleju roślinnego
• liść laurowy, ziele angielskie
• 2 łyżeczki kminu rzymskiego
• 1 pęczek natki pietruszki
• kilka łyżek bułki tartej lub płatków owsianych
Jęczmień namaczamy na noc, na drugi dzień płuczemy go dokładnie i gotujemy w świeżej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim (tak samo postępujemy z pęczakiem). Odcedzamy dokładnie i mielimy w malakserze na gładką masę razem z pieczoną dynią. Mieszamy dokładnie z płatkami lub bułką, doprawiamy do smaku kminem, solą i pieprzem.
Przekładamy do foremki – keksówki natłuszczonej lub wyłożonej papierem.
Pieczemy w 180 st. C przez około 45 min., aż do suchego patyczka.
Zupa z ciecierzycy i dyni:
• 0,5 szklanki ciecierzycy namoczonej na noc
• 0, 5 łyżeczki sody
• 0, 5 kg dyni o zwartym miąższu
• 2 średnie marchewki
• 1 pietruszka
• 0,5 pora lub 1 cebula
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 2 puszki pomidorów
• kawałek selera
• sól, pieprz, kmin
• natka pietruszki
• garść zrumienionych na suchej patelni łuskanych pestek dyni
Ciecierzycę płuczemy, zalewamy świeżą wodą, gotujemy z dodatkiem sody, zbierając całą pianę, która wytworzy się po zagotowaniu. Ciecierzyca ma być miękka, ale się nie rozpadać. Odcedzamy na sicie.
Jarzyny obieramy, kroimy w plasterki lub kostkę. Obsmażamy je na 2 łyżkach oleju z dodatkiem kminu. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki, dolewamy tyle wody, aby zakryła warzywa. Całość gotujemy aż do miękkości, dodajemy ciecierzycę, doprawiamy do smaku. Podajemy z natką i pestkami dyni.
Podane proporcje wystarczą na 4-6 porcji.
Pełny obiad z różowymi Koftami
Kofty:
• 4 średnie upieczone buraki
• mała dynia hokkaido, upieczona 3 ziemniaki (ugotowane)
• 2 ząbki czosnku
• 2-3 łyżki mąki
• Sól
Sos:
• 2 puszki pomidorów
• Cebula, drobno posiekana
• Pasta ze świeżego imbiru, czosnku i chili
• 2 łyżeczki garam masali
• 0.5 łyżeczki kurkumy
• Sól
Ryż:
• 100 g ryżu basmati
• 1 łyżeczka kurkumy
• 2 łyżki soku z cytryny
Obieramy dynię, kroimy, smarujemy olejem i pieczemy na papierze przez 30-35 min. w 180 st. C. Ugotowane ziemniaki i upieczoną dynię przekładamy do miski, traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Buraki pieczemy w folii lub w naczyniu pod przykryciem w 180-200 st. C przez około 45 min., studzimy i trzemy na tarce. Dodajemy do pozostałych jarzyn. Dodajemy mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy, wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Lepimy kuleczki nieco większe niż orzech włoski i smażymy na oleju ze wszystkich stron (z podanych składników wyjdzie około 20 sztuk).
3-cm. kawałek imbiru, 2 ząbki czosnku i chili rozcieramy w moździerzu. Cebulę szklimy, dodajemy pastę imbirową, chwilę przesmażamy, wrzucamy przyprawy i smażymy 2-3 min. Dodajemy pomidory, gotujemy, aż sos będzie bardzo gęsty.
Ryż zalewamy wodą, gotujemy z dodatkiem kurkumy przez kwadrans, wyłączamy kuchenkę. Mieszkamy dokładnie ryż z sokiem z cytryny (to rozjaśni i poprawi jego kolor), zostawimy pod przykryciem.
Kofty podajemy z sosem i ryżem.
Magdalena Cielenga-Wiaterek
Artykuł pochodzi ze strony Vege.com.pl
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Jesteśmy zaprogramowani na 120 lat, mamy to zapisane w genach

Będzie dobrze, jeśli zmienimy styl odżywiania i zaczniemy jeść, jak trzeba. Wtedy wszystko wróci do normy. Człowiek do pewnego momentu jest cudownym, samo naprawiającym się organizmem – tłumaczy dr Danuta Myłek, specjalistka w zakresie alergologii i dermatologii. Dr Myłek jest jedy...

Medytacja Vipassana S.N. GOENKA: PRAKTYCZNE NAUKI BUDDY – cz.1

Poniższy tekst jest skróconym fragmentem wykładu, wygłoszonego przez S.N. Goenkę w 1991 r. w Birmie (po 20 latach oczekiwania na prawo wjazdu do tegoż kraju), w którym miał możliwość przedstawienia Dhammy jako nauki uniwersalnej, dostępnej dla każdego, wolnej od aspektu religijnego, przynoszącą szcz...

KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ. START STYCZEŃ 2021!

Trwa rekrutacja na IV Edycję Kursu Nauczycielskiego Jogi Integralnej! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętno...

Wspaniały nauczyciel jogi Grzegorz Nieścier potrzebuje Waszej pomocy!

Ratowanie życia i projektu życia Grzegorza Nieściera! Uruchomiliśmy zrzutkę - każda kwota się liczy!!! Link do zrzutki: https://zrzutka.pl/5f9xha Zwracamy się z prośbą o pomoc w pokryciu kosztów związanych z chorobą Grzegorza i terapią. W chwili obecnej intensywna chemoterapia powoduje ogromne spus...

Zostań w domu z Joga-joga.tv

Joga-joga.tv to Twoje osobiste studio jogi. Ponad 250 sesji do ćwiczenia jogi w domu, zajęcia dla początkujących, odchudzających się oraz dbających o plecy i kręgosłup. Jesteśmy z Tobą wszędzie tam gdzie jest internet....

Książka Leczenie Żywieniem - bestseller z praktycznymi poradami

Takich książek nam własnie potrzeba! Wreszcie dochodzą do głosu lekarze praktycy, którzy promują leczenie chorób przewlekłych oraz profilaktykę zdrowotną w oparciu o właściwą, zrównoważoną dietę. Dietę opartą na prostych zasadach, łatwo dostępnych i nieprzetworzonych produktach. Czytelnik znajdzi...

Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi jest rośliną leczniczą - na odporność, nadciśnienie, stany zapalne zatok i oskrzeli. ...

Na wirusa nie ma leku! Rozwiązaniem jest wyłącznie nasz układ odpornościowy – jak go wzmocnić?

Wszystkie media na świecie mówią obecnie niemal wyłącznie o koronawirusie. Obserwujemy rosnące zjawisko paniki, gdyż telewizja i media społecznościowe nie szczędzą nam danych o wzrastających słupkach ofiar śmiertelnych zakażenia. Zamiast wpadać w rytm lęku i czekać "na swoją kolej" – przystąpm...

Wywiad z Wiktorem Morgulec - Wybory jogina. Joga Magazyn Marzec

Czy osoby, które praktykują jogę, powinny mieć dystans do świata? Także do tego, co dzieje się w polityce? Czy wolno im mieć poglądy. A jeśli tak, to jakie? I dlaczego? Poniżej zamieszczamy wywiad z Wiktorem Morgulcem zaczerpnięty z magazynu Joga. ...

Zwiększ odporność dzięki Metodzie Wima Hofa

Wim Hof to człowiek lodu, który łamie wszelkie prawa natury. Wydaje się, że jest nadczłowiekiem, potrafi spędzić 2 godziny zanurzony w lodzie czy przebiec maraton na pustyni bez żadnego łyka wody. Naukowcy sądzili, że są to wyłącznie jego nadzwyczajne umiejętności, ale Wim udowodnił, że każdy może s...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Września 2020
Następne
PWŚCPSN
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
LikeSoft