Sezon na dynię rozpoczęty!
Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Sezon na dynię rozpoczęty!

  • czwartek, 31 paĽdziernika 2013
  • autor: Magdalena Cielenga-Wiaterek
Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, a przy okazji bardzo smaczna. Istnieje około 20 odmian, co daje ogromne pole do popisów kulinarnych. Jesieni± króluje dynia!
Dynia pochodzi z Ameryki, jest ro¶lin± jednoroczn±. Należy do tego samego rodzaju owoców co melony i arbuzy, jednak najczę¶ciej spożywa się j± jak warzywa.
Sezon na dynię trwa od lipca do listopada. To warzywo ¶wietnie się przechowuje, w suchych i chłodnych warunkach przetrzyma cał± zimę. Mi±ższ można także mrozić.
Dynia jest niezwykle bogata w witaminę A, zawiera także witaminy z grupy B, witaminę C, PP, a także kwas foliowy, wapń, żelazo, potas i magnez. Wzmacnia odporno¶ć, reguluje pracę jelit (zawiera błonnik) przez co wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, można dawać j± dzieciom już po 6. miesi±cu życia.
Pestki dyni s± bardzo dobrym Ľródłem pełnowarto¶ciowych tłuszczów ro¶linnych, w tym około 80 proc. nienasyconych, a także wspomagaj±cej pracę mózgu lecytyny.
Duży wybór odmian daje niesamowite możliwo¶ci kulinarne. Dynię można przyrz±dzać zarówno na słodko, jak i wytrawnie: od zup i placuszków, po pieczywo, ciasta czy pasty i pasztety.
Moja ulubiona odmiana to Hokkaido, ¶wietnie nadaj±ca się do pieczenia, gulaszów czy zup. Ma zwarty i bardzo smaczny mi±ższ, młode dynie można je¶ć nawet ze skórk±.
Bułeczki
• 200 g rzadkiego przecieru z dyni
• 200 g razowej m±ki pszennej
• 200 g m±ki pszennej jasnej
• 15 g drożdży
• 1 łyżeczka soli
Przecier z dyni przygotowujemy, zalewaj±c 150-200 g dyni (obojętnie jakiej) pokrojonej w drobn± kostkę na równo wod± i gotuj±c na małym ogniu, aż będzie zupełnie miękka. Następnie j± miksujemy. Do bułeczek mus musi być letni.
Z przecieru, drożdży, m±k i soli wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyro¶nięcia, aż podwoi objęto¶ć. Ciasto ważymy i dzielimy na 10 równych czę¶ci. Z każdej czę¶ci wyrabiamy zgrabn±, okr±gł± bułeczkę.
Kładziemy je na blasze (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia), na której będziemy je piec. Pozostawiamy, aż się napusz± (30-45 min.). Pieczemy w 210 st. C przez 10-12 min., aż będ± ładne zrumienione, studzimy na kratce.
Pasztet z jęczmienia i dyni
• 1 szklanka łuskanego jęczmienia (do kupienia w sklepach eko) lub pęczaku
• 300 g upieczonej dyni (waga samego mi±ższu)
• 60 ml oleju ro¶linnego
• li¶ć laurowy, ziele angielskie
• 2 łyżeczki kminu rzymskiego
• 1 pęczek natki pietruszki
• kilka łyżek bułki tartej lub płatków owsianych
Jęczmień namaczamy na noc, na drugi dzień płuczemy go dokładnie i gotujemy w ¶wieżej wodzie z li¶ciem laurowym i zielem angielskim (tak samo postępujemy z pęczakiem). Odcedzamy dokładnie i mielimy w malakserze na gładk± masę razem z pieczon± dyni±. Mieszamy dokładnie z płatkami lub bułk±, doprawiamy do smaku kminem, sol± i pieprzem.
Przekładamy do foremki – keksówki natłuszczonej lub wyłożonej papierem.
Pieczemy w 180 st. C przez około 45 min., aż do suchego patyczka.
Zupa z ciecierzycy i dyni:
• 0,5 szklanki ciecierzycy namoczonej na noc
• 0, 5 łyżeczki sody
• 0, 5 kg dyni o zwartym mi±ższu
• 2 ¶rednie marchewki
• 1 pietruszka
• 0,5 pora lub 1 cebula
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 2 puszki pomidorów
• kawałek selera
• sól, pieprz, kmin
• natka pietruszki
• gar¶ć zrumienionych na suchej patelni łuskanych pestek dyni
Ciecierzycę płuczemy, zalewamy ¶wież± wod±, gotujemy z dodatkiem sody, zbieraj±c cał± pianę, która wytworzy się po zagotowaniu. Ciecierzyca ma być miękka, ale się nie rozpadać. Odcedzamy na sicie.
Jarzyny obieramy, kroimy w plasterki lub kostkę. Obsmażamy je na 2 łyżkach oleju z dodatkiem kminu. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki, dolewamy tyle wody, aby zakryła warzywa. Cało¶ć gotujemy aż do miękko¶ci, dodajemy ciecierzycę, doprawiamy do smaku. Podajemy z natk± i pestkami dyni.
Podane proporcje wystarcz± na 4-6 porcji.
Pełny obiad z różowymi Koftami
Kofty:
• 4 ¶rednie upieczone buraki
• mała dynia hokkaido, upieczona 3 ziemniaki (ugotowane)
• 2 z±bki czosnku
• 2-3 łyżki m±ki
• Sól
Sos:
• 2 puszki pomidorów
• Cebula, drobno posiekana
• Pasta ze ¶wieżego imbiru, czosnku i chili
• 2 łyżeczki garam masali
• 0.5 łyżeczki kurkumy
• Sól
Ryż:
• 100 g ryżu basmati
• 1 łyżeczka kurkumy
• 2 łyżki soku z cytryny
Obieramy dynię, kroimy, smarujemy olejem i pieczemy na papierze przez 30-35 min. w 180 st. C. Ugotowane ziemniaki i upieczon± dynię przekładamy do miski, traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Buraki pieczemy w folii lub w naczyniu pod przykryciem w 180-200 st. C przez około 45 min., studzimy i trzemy na tarce. Dodajemy do pozostałych jarzyn. Dodajemy m±kę, przeci¶nięty przez praskę czosnek, doprawiamy, wyrabiamy ręk± na jednolit± masę. Lepimy kuleczki nieco większe niż orzech włoski i smażymy na oleju ze wszystkich stron (z podanych składników wyjdzie około 20 sztuk).
3-cm. kawałek imbiru, 2 z±bki czosnku i chili rozcieramy w moĽdzierzu. Cebulę szklimy, dodajemy pastę imbirow±, chwilę przesmażamy, wrzucamy przyprawy i smażymy 2-3 min. Dodajemy pomidory, gotujemy, aż sos będzie bardzo gęsty.
Ryż zalewamy wod±, gotujemy z dodatkiem kurkumy przez kwadrans, wył±czamy kuchenkę. Mieszkamy dokładnie ryż z sokiem z cytryny (to rozja¶ni i poprawi jego kolor), zostawimy pod przykryciem.
Kofty podajemy z sosem i ryżem.
Magdalena Cielenga-Wiaterek
Artykuł pochodzi ze strony Vege.com.pl
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
„Idealny człowiek oddycha tak, jakby nie oddychał”.

Do życia niezbędne nam s± trzy rzeczy: woda, jedzenie i powietrza. Która z nich jest najważniejsza? Możemy wytrzymać bez pokarmu przez kilka tygodni, a bez wody przez kilka dni. Jednak bez powietrza przeżyjemy tylko kilka minut. Je¶li porównamy istotno¶ć każdego z tych elementów dla naszego przetrwa...

Yin & Yang Bodymind Convention, 24-25.03 Bielsko - Biała

24-25 marca odbędzie się w Bielsku-Białej niecodzienne wydarzenie, Yin & Yang Bodymind Convention. W jednym miejscu będzie wyj±tkowa możliwo¶ć spotkania z czołowymi przedstawicielami ¶wiatowych szkół jogi i pilates, wspólnej praktyki oraz uczestnictwa w programie różnorodnych lekcji....

Hormony pod kontrol± z pomoc± jogi !

Dobrze znane sformułowanie "hu¶tawka hormonów" doskonale oddaje znaczenie problemów zwi±zanych z hormonami. Tak jak na hu¶tawce, poziom niektórych hormonów w naszym organizmie raz ro¶nie a raz maleje pod wpływem okre¶lonych czynników. Joga jest pod tym względem pomocna, ponieważ bierze pod uwagę wsz...

OM, dĽwięk pocz±tku i energii

Sala ćwiczeń jogi. Praktykuj±cy w skupieniu, z zamkniętymi oczami, siedz± na matach. W ciszy rozchodzi się dĽwięk OM. Tak wygl±da pocz±tek zajęć w większo¶ci szkół. OM – najbardziej znana i naj¶więtsza sylaba hinduizmu – jednoczy, oczyszcza, uspokaja, otwiera kanały energetyczne. Jest un...

Przełomowa metoda oddechowa i jej twórca K.P. Butejko

Biografi± Prof. Konstantyna Pawłowicza Butejko/ Buteyko rozpoczynamy cykl artykułów na temat przełomowej metody oddechowej -metody Butejki. Był on cenionym, rosyjskim lekarzem. Opisał now± jednostkę chorobow±, któr± nazwał chorob± głębokiego oddychania. Odkrył , iż główn± przyczyn± wielu schorzeń j...

Kiedy moje barki będ± w pełni elastyczne a klatka piersiowa otwarta?

Otwarta klatka piersiowa to podstawa! Do tego d±żymy zawsze na samym pocz±tku rozpoczynaj±c wprowadzanie w ¶wiat jogi pocz±tkuj±cego jogina. Dlaczego? Dlatego, że otwarta klatka piersiowa to prostsza postawa całego ciała, nie opadaj±ce do przodu barki, możliwo¶ć nabrania solidnego oddechu oraz zdecy...

Dzięki ojcu joga trafiła do szkół. Anna Romanowska wspomina ojca, prof. Wiesława Romanowskiego

Praktyka jogi zaczęła rozwijać się w Polsce w latach siedemdziesi±tych. W¶ród jej pionierów był fizjolog prof. Wiesław Romanowski. Pod jego redakcj± ukazała się w 1973 r. ksi±żka pt. "Teoria i metodyka ćwiczeń relaksowo-koncentruj±cych", która stała się dla wielu polskich nauczycieli jogi swego rod...

Joga wielkich dziewczyn, czyli koniec z wymówkami

Pójdę na jogę gdy schudnę, to wymówka, która "gra" gdzie¶ z tyłu głowy wielu osobom. Internetowe influencerki, zwłaszcza te amerykańskie, udowadniaj±, że nie ma na co czekać, bo jogę można z powodzeniem praktykować niezależnie od tego, jaki rozmiar ubrań nosimy. S± w¶ród nich m.in. Amerykanki Valeri...

Lagom, czyli szczę¶cie po szwedzku

¦wiat, w którym dzi¶ żyjemy nastawiony jest na "wyżej, dalej, więcej". Wpadaj±c w nieustanny wir podkręcania tempa nie zauważamy, kiedy przestaj± nas cieszyć drobiazgi codzienno¶ci. Często jeste¶my przemęczeni, bez energii i motywacji do działania. Jednym z dobrych sposobów wyj¶cia z tej sytuacji je...

Joga recept± na zdrowe stopy

Wci±ż niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że stopy mog± być odpowiedzialne za bóle kolan, bioder, pleców, karku i szyi oraz powstawanie skoliozy i innych deformacji kręgosłupa....

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Lutego 2018
Następne
PW¦CPSN
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
likesoft