Sezon na dynię rozpoczęty!
Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Sezon na dynię rozpoczęty!

  • czwartek, 31 paĽdziernika 2013
  • autor: Magdalena Cielenga-Wiaterek
Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, a przy okazji bardzo smaczna. Istnieje około 20 odmian, co daje ogromne pole do popisów kulinarnych. Jesieni± króluje dynia!
Dynia pochodzi z Ameryki, jest ro¶lin± jednoroczn±. Należy do tego samego rodzaju owoców co melony i arbuzy, jednak najczę¶ciej spożywa się j± jak warzywa.
Sezon na dynię trwa od lipca do listopada. To warzywo ¶wietnie się przechowuje, w suchych i chłodnych warunkach przetrzyma cał± zimę. Mi±ższ można także mrozić.
Dynia jest niezwykle bogata w witaminę A, zawiera także witaminy z grupy B, witaminę C, PP, a także kwas foliowy, wapń, żelazo, potas i magnez. Wzmacnia odporno¶ć, reguluje pracę jelit (zawiera błonnik) przez co wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, można dawać j± dzieciom już po 6. miesi±cu życia.
Pestki dyni s± bardzo dobrym Ľródłem pełnowarto¶ciowych tłuszczów ro¶linnych, w tym około 80 proc. nienasyconych, a także wspomagaj±cej pracę mózgu lecytyny.
Duży wybór odmian daje niesamowite możliwo¶ci kulinarne. Dynię można przyrz±dzać zarówno na słodko, jak i wytrawnie: od zup i placuszków, po pieczywo, ciasta czy pasty i pasztety.
Moja ulubiona odmiana to Hokkaido, ¶wietnie nadaj±ca się do pieczenia, gulaszów czy zup. Ma zwarty i bardzo smaczny mi±ższ, młode dynie można je¶ć nawet ze skórk±.
Bułeczki
• 200 g rzadkiego przecieru z dyni
• 200 g razowej m±ki pszennej
• 200 g m±ki pszennej jasnej
• 15 g drożdży
• 1 łyżeczka soli
Przecier z dyni przygotowujemy, zalewaj±c 150-200 g dyni (obojętnie jakiej) pokrojonej w drobn± kostkę na równo wod± i gotuj±c na małym ogniu, aż będzie zupełnie miękka. Następnie j± miksujemy. Do bułeczek mus musi być letni.
Z przecieru, drożdży, m±k i soli wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyro¶nięcia, aż podwoi objęto¶ć. Ciasto ważymy i dzielimy na 10 równych czę¶ci. Z każdej czę¶ci wyrabiamy zgrabn±, okr±gł± bułeczkę.
Kładziemy je na blasze (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia), na której będziemy je piec. Pozostawiamy, aż się napusz± (30-45 min.). Pieczemy w 210 st. C przez 10-12 min., aż będ± ładne zrumienione, studzimy na kratce.
Pasztet z jęczmienia i dyni
• 1 szklanka łuskanego jęczmienia (do kupienia w sklepach eko) lub pęczaku
• 300 g upieczonej dyni (waga samego mi±ższu)
• 60 ml oleju ro¶linnego
• li¶ć laurowy, ziele angielskie
• 2 łyżeczki kminu rzymskiego
• 1 pęczek natki pietruszki
• kilka łyżek bułki tartej lub płatków owsianych
Jęczmień namaczamy na noc, na drugi dzień płuczemy go dokładnie i gotujemy w ¶wieżej wodzie z li¶ciem laurowym i zielem angielskim (tak samo postępujemy z pęczakiem). Odcedzamy dokładnie i mielimy w malakserze na gładk± masę razem z pieczon± dyni±. Mieszamy dokładnie z płatkami lub bułk±, doprawiamy do smaku kminem, sol± i pieprzem.
Przekładamy do foremki – keksówki natłuszczonej lub wyłożonej papierem.
Pieczemy w 180 st. C przez około 45 min., aż do suchego patyczka.
Zupa z ciecierzycy i dyni:
• 0,5 szklanki ciecierzycy namoczonej na noc
• 0, 5 łyżeczki sody
• 0, 5 kg dyni o zwartym mi±ższu
• 2 ¶rednie marchewki
• 1 pietruszka
• 0,5 pora lub 1 cebula
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 2 puszki pomidorów
• kawałek selera
• sól, pieprz, kmin
• natka pietruszki
• gar¶ć zrumienionych na suchej patelni łuskanych pestek dyni
Ciecierzycę płuczemy, zalewamy ¶wież± wod±, gotujemy z dodatkiem sody, zbieraj±c cał± pianę, która wytworzy się po zagotowaniu. Ciecierzyca ma być miękka, ale się nie rozpadać. Odcedzamy na sicie.
Jarzyny obieramy, kroimy w plasterki lub kostkę. Obsmażamy je na 2 łyżkach oleju z dodatkiem kminu. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki, dolewamy tyle wody, aby zakryła warzywa. Cało¶ć gotujemy aż do miękko¶ci, dodajemy ciecierzycę, doprawiamy do smaku. Podajemy z natk± i pestkami dyni.
Podane proporcje wystarcz± na 4-6 porcji.
Pełny obiad z różowymi Koftami
Kofty:
• 4 ¶rednie upieczone buraki
• mała dynia hokkaido, upieczona 3 ziemniaki (ugotowane)
• 2 z±bki czosnku
• 2-3 łyżki m±ki
• Sól
Sos:
• 2 puszki pomidorów
• Cebula, drobno posiekana
• Pasta ze ¶wieżego imbiru, czosnku i chili
• 2 łyżeczki garam masali
• 0.5 łyżeczki kurkumy
• Sól
Ryż:
• 100 g ryżu basmati
• 1 łyżeczka kurkumy
• 2 łyżki soku z cytryny
Obieramy dynię, kroimy, smarujemy olejem i pieczemy na papierze przez 30-35 min. w 180 st. C. Ugotowane ziemniaki i upieczon± dynię przekładamy do miski, traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Buraki pieczemy w folii lub w naczyniu pod przykryciem w 180-200 st. C przez około 45 min., studzimy i trzemy na tarce. Dodajemy do pozostałych jarzyn. Dodajemy m±kę, przeci¶nięty przez praskę czosnek, doprawiamy, wyrabiamy ręk± na jednolit± masę. Lepimy kuleczki nieco większe niż orzech włoski i smażymy na oleju ze wszystkich stron (z podanych składników wyjdzie około 20 sztuk).
3-cm. kawałek imbiru, 2 z±bki czosnku i chili rozcieramy w moĽdzierzu. Cebulę szklimy, dodajemy pastę imbirow±, chwilę przesmażamy, wrzucamy przyprawy i smażymy 2-3 min. Dodajemy pomidory, gotujemy, aż sos będzie bardzo gęsty.
Ryż zalewamy wod±, gotujemy z dodatkiem kurkumy przez kwadrans, wył±czamy kuchenkę. Mieszkamy dokładnie ryż z sokiem z cytryny (to rozja¶ni i poprawi jego kolor), zostawimy pod przykryciem.
Kofty podajemy z sosem i ryżem.
Magdalena Cielenga-Wiaterek
Artykuł pochodzi ze strony Vege.com.pl
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Niezapomniany Sylwester z jog± 2019 w gronie fantastycznych ludzi!

Zapraszamy do aktywnego spędzenia ostatnich dni starego roku i powitania Nowego Roku 2020 na wyjazdowych warsztatach z jog±. Na jogę dla kręgosłupa do Luboradzy zaprasza Janusz D±browski, do Urli Hania Onifade i Ania Ryczek, która poprowadzi warsztat oddechowy metod± Butejki. Jogę Iyengara poćwiczy...

KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ. START CZERWIEC 2020!

Rozpoczynamy rekrutację na III Edycję Kursu Nauczycielskiego Jogi Integralnej! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragn± zdobyć praktyczne umiejętno¶ci i rzeteln± wiedzę na temat różnych ¶cieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i u...

Jaki Nett USA - Międzynarodowy Konwent Jogi 2020. Ceny Specjalne do 31 grudnia

Zapraszamy na Międzynarodowy Konwent Jogi 2020. Go¶ć specjalny - Jaki Nett USA, dyplomowana nauczycielka jogi w tradycji B.K.S. Iyengara z 40-letnim do¶wiadczeniem, posiada stopień Senior I. Do udziału w Konwencie zapraszamy zarówno osoby pocz±tkuj±ce, jak i zaawansowane - do wyboru przygotowali¶m...

Kurs nauczycielski jogi. Szkolenie przygotowawcze. II Edycja Start Styczeń 2020.

Czy my¶lała/e¶ kiedy¶ o tym, aby zostać w przyszło¶ci nauczycielem jogi? Chciałby¶ posiadać takie umiejętno¶ci jak Twój ulubiony nauczyciel i pracować w gronie inspiruj±cych ludzi? Wydaje Ci się, że jest to ciekawe zajęcie i wspaniała ¶cieżka rozwoju, ale masz obawy, że Twoje umiejętno¶ci i wied...

Rozpoznawanie potęgi umysłu poprzez samoobserwację

Życie dla większo¶ci ludzi to trwanie w iluzji własnych my¶li. Rzadko kiedy udaje się wykroczyć poza w±ski, stworzony przez umysł i uwarunkowany przez przeszło¶ć, osobowy sens istnienia. W każdym człowieku istnieje natomiast wymiar istnienia, daleko głębszy niż my¶l. To esencja tego, kim się jest. M...

Mudita Pure. Michał Kiciński opowiada

Nowa polska idea - telefon bez internetu gier i aplikacji. " Każdego dnia jeste¶my przeładowani informacjami i coraz trudniej jest nam znaleĽć wewnętrzny spokój. Jako zespół Mudity wierzymy, że wspaniałe rzeczy dziej± się, gdy jeste¶my w pełni obecni. Ponieważ duże firmy technologiczne d±ż± do pozys...

Jak wpływać na bieg swojego życia

Miło¶ć jest sił± napędow± życia. Sprawia, że jeste¶my szczę¶liwi, że odnajdujemy jego sens. Z jej pomoc± można dokonywać dosłownie cudów, ale z jakiego¶ powodu o niej zapominamy. AlchemiaŻycia.com powstała by przypomnieć, jak miło¶ci± dokonywać tych cudów. Stworzyli¶my przestrzeń dla osób gotowych d...

Kiedy praktyka jogi wychodzi poza matę

Zazwyczaj praktykę jogi zaczynamy od asan. Okazuje się wtedy, że praktyka mniej lub bardziej skomplikowanych pozycji, sprawia, że ciało czuje się stabilnie, pewnie i dobrze. Pozbywamy się dolegliwo¶ci bólowych, ograniczeń spiętych mię¶ni, czy dysfunkcji stawów i możemy naszego ciała używać w bardzie...

Co mi daje dieta wegetariańska?

Dieta wegetariańska ma swoich zagorzałych zwolenników i oponentów. Czę¶ć z nas wci±ż pozostaje przy diecie mięsnej głównie z przyzwyczajenia, tradycji oraz braku wiedzy. Twierdzenia typu "Ludzie od zawsze jedli mięso" do mnie nie przemawiaj±. ...

Medytacja. Od relaksu do o¶wiecenia

Medytacja mówi±c najpro¶ciej to stan wyciszenia umysłu. Można medytować na zajęciach jogi, a nawet spaceruj±c w parku. Wystarczy wyciszyć my¶li – podstawowy przejaw aktywno¶ci umysłu. ...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Grudnia 2019
Następne
PW¦CPSN
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
LikeSoft