Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Jestem wegetarianką bo... Bodzia Matulaniec

  • czwartek, 14 lutego 2013
  • autor: Bodzia Matulaniec
Wegetarianką zostałam po kilku miesiącach praktyki jogi (ahimsa, czyli niekrzywdzenie, to podstawowa jej filozofii). Intuicja podpowiedziała mi wtedy, że jeśli nie muszę, nie będę krzywdzić zwierząt. Przestałam więc jeść mięso i głębiej się nad tym nie zastanawiałam przez kolejne 10 lat. Teraz jednak, gdy zostałam mamą i nasze dziecko od poczęcia nie je mięsa, spotykam się z wyrazami troski innych osób o zdrowie małej dziewczynki. Zgłębiłam zatem temat i mogę powiedzieć stanowczo: w moim domu mięsa nie jemy z powodów zdrowotnych, etycznych i ekologicznych.
 
Bodzia Matulaniec
Z D R O W I E
1) Spójne wyniki pochodzące z badań na dziesiątkach tysięcy wegetarian wykazują, że mają oni niższą zachorowalność na chorobę niedokrwienną serca (o ok. 32 proc.), cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, zespół metaboliczny, niższe stężenie cholesterolu i niższe BMI. Odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska zapewnia wszystkie potrzebne składniki odżywcze – kobietom w ciąży, dzieciom, dorosłym, seniorom. Moje dziecko dostaje więc pożywienie najzdrowsze z możliwych! Więcej w artykule Dieta roślinna leczy oraz na stronie Dzieci są ważne
2) Wyniki badań nad jakością mleka kobiet na dietach wegańskiej i wegetariańskiej podają, iż mleko kobiet na dietach bezmięsnych i bezrybnych zawiera zdecydowanie mniej szkodliwych substancji takich jak DDT, DDE, PCBs w porównaniu do reszty populacji. Cieszę się więc, że karmiłam córeczkę „nieszkodliwą” piersią. Więcej w artykule Dieta a zdrowie
3) Jeśli wierzyć naukowcom, stosując dobrze zbilansowaną dietę wegetariańską, teoretycznie umrę zdrowa 7-9 lat później niż osoba jedząca mięso. Warto?
Bodzia Matulaniec
E T Y K A
1) Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem, powiedział klasyk. Myślę sobie, że gdyby rzeźnie miały szklane ściany, niektórzy odwracaliby wzrok i udawali, że niczego nie zauważyli. Bo to prawda trudna do przyjęcia, że z powodu naszych przyzwyczajeń kulinarnych i zysków przemysłu mięsnego, zwierzęta żyją i umierają w trudnym do pojęcia cierpieniu. Cierpieniu zbędnym, wszak nie służy ono naszemu przetrwaniu, jako że możemy świetnie funkcjonować bez mięsa. Świadomość faktu, iż z powodu chęci zysku (rzesze ludzi zbudowało swoje kariery na eksploatacji ciał zwierzęcych i będą walczyć o jej kontynuację jak o niepodległość), zwierzęta są hodowane i zabijane w coraz wydajniejszy/okrutniejszy sposób, zniechęciła mnie do ich jedzenia. Więcej w artykule Krowa też człowiek
2) Gdy byłam dzieckiem, podano mi na obiad potrawkę z królika, którą zjadłam ze smakiem. Wpadłam w rozpacz, gdy okazało się, iż był to Kubuś – królik, z którym bawiłam się na fermie sąsiadów. I od tej powracało do mnie pytanie: dlaczego krzywię się na myśl o kotlecie z ulubionego pieska, a ślinka mi cieknie na widok kotleta ze świni czy krowy? Z biologicznego punktu widzenia to prawie to samo. Prawie, bo w drugim przypadku zwierzęta były wcześniej torturowane. Więcej o szowinizmie gatunkowym w Przekroju.
3) Do wyprodukowania 1 kg białka zwierzęcego potrzeba aż 10 kg białka roślinnego (pasze). Tylko bydło rogate hodowane na świecie spożywa tyle żywności, ile wystarczałoby do zaspokojenia potrzeb kalorycznych 8,7 mld ludzi, czyli liczby większej niż wynosi populacja ludzka.* Nie chcę przykładać ręki do głodu na Ziemi – nie jem mięsa.
Bodzia matulaniec
E K O L O G I A
1) Przemysł mięsny zużywa 75% zasobów wody pitnej na Ziemi. Dlaczego aż tyle? Średnio do wyprodukowania 1kg mięsa potrzeba 20.000L wody, wykorzystywanej do produkcji paszy, hodowli i uboju zwierząt. Innymi słowy, osoba jedząca mięso odpowiada za zużycie ca 15.000L wody na dobę. Dieta wegetariańska wymaga ca 1.100L wody – nie jedząc mięsa, zużywam ponad dziesięciokrotnie mniej wody niż osoba jedząca mięso. Zdumiały mnie te dane…
2) Globalne spożycie mięsa jest największe w historii i wciąż wzrasta. Aby wyżywić zwierzęta hodowlane, potrzeba coraz więcej ziemi do ich wypasu i produkcji pasz. W tym celu do dziś wycięto już 75% lasów istniejących na Ziemi i wciąż co 3 sekundy znika 1 hektar lasu. Nie chcę przykładać do tego ręki – jestem wegetarianką.
3) Produkcja zwierzęca wytwarza więcej gazów cieplarnianych niż cały transport (łącznie z lotniczym!) i zatruwa gnojowicą glebę oraz wody powierzchniowe i gruntowe. Więcej danych w artykule Ecological Consequences of Meat Consumption.
Produkcja zwierzęca jest najbardziej marnotrawnym i destrukcyjnym działem ludzkiej gospodarki. Tylko kto o tym wie? Ja nie wiedziałam, dopóki na własną rękę nie zaczęłam poszukiwać informacji na ten temat i to, co znalazłam wstrząsnęło mną. Natychmiast podzieliłam się tym z Wami.
* Korzystałam z pracy zbiorowej "Uważność na targowisku. Globalny rynek i masowa konsumpcja a świadome życie" pod redakcją Allana Hunta Badinera, Wydawnictwo Jacek Santorski &Co, Warszawa 2004.* Korzystałam z pracy zbiorowej ‘Uważność na targowisku. Globalny rynek i masowa konsumpcja a świadome życie‘ pod redakcją Allana Hunta Badinera, Wydawnictwo Jacek Santorski &Co, Warszawa 2004.
Namaste,
Bodzia Matulaniec
zdjęcia: Marcin Klaban/Studio MMP
 Bodzia Matulaniec
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
OM, dźwięk początku i energii

Sala ćwiczeń jogi. Praktykujący w skupieniu, z zamkniętymi oczami, siedzą na matach. W ciszy rozchodzi się dźwięk OM. Tak wygląda początek zajęć w większości szkół. OM – najbardziej znana i najświętsza sylaba hinduizmu – jednoczy, oczyszcza, uspokaja, otwiera kanały energetyczne. Jest un...

Przełomowa metoda oddechowa i jej twórca K.P. Butejko

Biografią Prof. Konstantyna Pawłowicza Butejko/ Buteyko rozpoczynamy cykl artykułów na temat przełomowej metody oddechowej -metody Butejki. Był on cenionym, rosyjskim lekarzem. Opisał nową jednostkę chorobową, którą nazwał chorobą głębokiego oddychania. Odkrył , iż główną przyczyną wielu schorzeń j...

Kiedy moje barki będą w pełni elastyczne a klatka piersiowa otwarta?

Otwarta klatka piersiowa to podstawa! Do tego dążymy zawsze na samym początku rozpoczynając wprowadzanie w świat jogi początkującego jogina. Dlaczego? Dlatego, że otwarta klatka piersiowa to prostsza postawa całego ciała, nie opadające do przodu barki, możliwość nabrania solidnego oddechu oraz zdecy...

Dzięki ojcu joga trafiła do szkół. Anna Romanowska wspomina ojca, prof. Wiesława Romanowskiego

Praktyka jogi zaczęła rozwijać się w Polsce w latach siedemdziesiątych. Wśród jej pionierów był fizjolog prof. Wiesław Romanowski. Pod jego redakcją ukazała się w 1973 r. książka pt. "Teoria i metodyka ćwiczeń relaksowo-koncentrujących", która stała się dla wielu polskich nauczycieli jogi swego rod...

Joga wielkich dziewczyn, czyli koniec z wymówkami

Pójdę na jogę gdy schudnę, to wymówka, która "gra" gdzieś z tyłu głowy wielu osobom. Internetowe influencerki, zwłaszcza te amerykańskie, udowadniają, że nie ma na co czekać, bo jogę można z powodzeniem praktykować niezależnie od tego, jaki rozmiar ubrań nosimy. Są wśród nich m.in. Amerykanki Valeri...

Lagom, czyli szczęście po szwedzku

Świat, w którym dziś żyjemy nastawiony jest na "wyżej, dalej, więcej". Wpadając w nieustanny wir podkręcania tempa nie zauważamy, kiedy przestają nas cieszyć drobiazgi codzienności. Często jesteśmy przemęczeni, bez energii i motywacji do działania. Jednym z dobrych sposobów wyjścia z tej sytuacji je...

Joga receptą na zdrowe stopy

Wciąż niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że stopy mogą być odpowiedzialne za bóle kolan, bioder, pleców, karku i szyi oraz powstawanie skoliozy i innych deformacji kręgosłupa....

Yin joga powięziowa – trwanie, które i uspokaja

Yin joga to pełen spokój, bezruch, długie trwanie w pozycjach. Powoli, łagodnie i bez wysiłku usuwa z ciała napięcia, sztywność i bóle powstałe w wyniku traum i stresu. Praktyka ta jest niczym masaż wykonywany na samym sobie. Uwalnia z ciała to, co pod wpływem nadmiernego wysiłku lub silnych emocji ...

Jogowe przygotowanie do wyjścia na stok. Ferie z jogą 2018!

U progu sezonu narciarskiego przypominamy jakie korzyści przynosi praktyka jogi dla narciarzy. ...

Kiedy mój umysł będzie w pełni elastyczny…?

Można by długo rozpisywać się o elastyczności ciała – metod na jej osiągnięcie jest wiele i o ile będziemy systematyczni i konsekwentni osiągniemy ten cel bez większego wysiłku – wszystko zależy od chęci i nastawienia. Nieco inaczej sprawa wygląda z najważniejszym narządem sprawującym ko...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Lutego 2018
Następne
PWŚCPSN
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
likesoft