Gotowane słońcem. Surya - pierwsza witariańska restauracja w Polsce.
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Gotowane słońcem. Surya - pierwsza witariańska restauracja w Polsce.

  • piątek, 17 sierpnia 2012
  • autor: Justyna Moćko
Niegdysiejsze Sadhu Cafe na ul. Wałowej 3 zmieniło charakter, nazwę i sposób karmienia. Obecnie znajduje się tu Surya - pierwsza witariańska restauracja w Polsce. Nowy projekt Sławomira Bubicza - prekursora jogi Iyengara w Polsce.
Witarianizm to sposób odżywiania polegający na tym, ze nie można jeść niczego podgrzanego powyżej 42 stopni Celsjusza. Czyli same surowe potrawy. A czy z surowych warzyw i owoców można zrobić jakąkolwiek potrawę?
Okazuje się, że tak. I to jakie piękne i smaczne!
surya
 
Idąc do restauracji Surya przygotujcie się nie tylko na nowe doznania smakowe ale również estetyczne. Potrawy należy jeść powoli, bo tylko dzięki temu odkryjecie bogactwo ich smaku, wielość składników a i jak najdłużej będziecie mieli okazję napawać się urodą dań, które, każde z osobna, stanowią małe dzieła sztuki;-)
 
surya
 
Co jedzą witarianie? Bazą są świeże warzywa i owoce, nasiona, orzechy, masło orzechowe, glony, zimno tłoczone oleje, glony, niepasteryzowane miody. Wszystko to, co najbliższe naturze i w żaden sposób nieprzetworzone. Dzięki temu, że warzywa i owoce nie są podgrzewane, zachowują się w nich enzymy. Naukowcy udowodnili, że temperatura 42 stopni powoduje ścinanie się białka i zabija enzymy w jedzeniu.
Kucharze w restauracji Surya przygotowują potrawy poprzez ręczne rozdrabnianie, suszenie, marynowanie, kiełkowanie.
Na przykład humus z wykiełkowanych ziaren ciecierzycy. Smakuje podobnie do tego, do którego przywykliśmy ale o niebo lepiej, intensywniej. Humus i guacamole to przystawki, które można zjeść z chlebkiem esseńskim.
Chlebek esseński swoją nazwę zawdzięcza wspólnocie Żydowskiej (Esseńczykom) żyjącej w Palestynie k. 300 r.p.n.e-100r.n.e., który wiedli tryb życia zgodny z naturą, żywiąc się głównie chlebem, korzeniami dziko rosnących roślin oraz warzywami i owocami nie poddanymi żadnej obróbce termicznej. Chleb przygotowywany przez Esseńczyków był robiony z rozdrobnionych kiełków pszenicy, uformowanych w placki suszone na kamieniach na słońcu. Nie zawiera mąki, drożdży, konserwantów, ulepszaczy. Ten podawany w Surya jest robiony na miejscu, poprzez owiewanie powietrzem ze specjalnego urządzenia. Jego smak jest niepowtarzalny.
 
surya
 
Banalna, zdawałoby się kanapka dzięki chlebkowi i dodanym do niej warzywom nabiera zupełnie innego smaku.
Do moich ulubionych dań należą pierogi z marynowanych plasterków buraków z serem z migdałów. Śliczne, malutkie, urzekają barwą i delikatnością. Podkład z surówki z kapusty pozwala wydobyć ich kruchość i smak.
 
surya
 
Zawiniątka a'la sushi to kapusta, biała rzodkiew, marchewka, awokado ciasno zawinięte w wodorosty. Do złudzenia przypominające prawdziwe podawane w japońskich restauracjach.
surya
 
Spécialité de la maison według mnie są spaghetti z cukinii i marchewki i lasagne z plastrów cukinii i pomidorów. W przypadku spaghetti cukinia i marchewka są pokrojone w cienkie paseczki przypominające najlepszy makaron. No i są al dente;-)  
Lasagne to plastry cukinii przekładane plastrami pomidorów z dwoma sosami nadającymi sens daniu: z migdałów i z pomidorów suszonych na słońcu. Biało-czerwona lasagne jest ogromna, sycąca, pyszna.
 
surya
 
Myślicie, że nie można zrobić witariańskiego deseru? Błąd! Sernik zrobiony ze zmielonych orzechów nerkowca i włoskich konsystencją przypomina serniki ale jego smak jest o wiele ciekawszy.
 
surya
 
Ale desery to przede wszystkim owoce - pięknie podane, doprawione sosem z bananów czy puree z daktyli są daniem samym w sobie.
W restauracji oprócz świeżo wyciskanych soków i szejków można napić się również gorącej kawy i herbaty, bowiem restauracja prowadzi również kuchnie wegańską, czyli wegetariańską, gdzie nie używa się produktów pochodzenia odzwierzęcego: nabiału, jajek, miodu.
surya
 
Dieta warzywno-owocowa jest coraz popularniejsza w Polsce ze względu na właściwości oczyszczające i witalizujące. Obecne w warzywach naturalne przeciwutleniacze (antyoksydanty) wraz towarzyszącymi substancjami i minerałami wspomagają procesy naprawcze w organizmie, działając oczyszczająco czyli uzdrawiająco i odmładzająco. Bogactwo zawartego w nich błonnika jest ważnym elementem wspomagającym oczyszczanie przewodu pokarmowego a tym samym całego organizmu.
 
surya
 
Nie każdy wie, jak przygotować potrawy, aby były smaczne i zachwycające. Dlatego też restauracja Surya organizuje pokazy, jak przygotować zdrowe, witariańskie potrawy. Pokazy trwają około 5 godzin, podczas których można się dowiedzieć, jak kroić, siekać, kiełkować, mielić, szatkować, udekorować i podawać surowe potrawy, aby zrobić oszałamiające wrażenie. To nie wszystkie atrakcje przewidziane przez Sławomira Bubicza, właściciela restauracji Surya. W planach są wykłady o zdrowym żywieniu, warsztaty bębniarskie i inne.
Śledźcie stronę na facebooku!
Już wkrótce rozmowa ze Sławomirem Bubiczem, założycielem restauracji Surya.
 
Justyna Moćko
justyna@joga-joga.pl
fotografie: Bogdan Rutkowski
 surya
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Jesteśmy zaprogramowani na 120 lat, mamy to zapisane w genach

Będzie dobrze, jeśli zmienimy styl odżywiania i zaczniemy jeść, jak trzeba. Wtedy wszystko wróci do normy. Człowiek do pewnego momentu jest cudownym, samo naprawiającym się organizmem – tłumaczy dr Danuta Myłek, specjalistka w zakresie alergologii i dermatologii. Dr Myłek jest jedy...

KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ. START STYCZEŃ 2021!

Trwa rekrutacja na IV Edycję Kursu Nauczycielskiego Jogi Integralnej! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętno...

Wspaniały nauczyciel jogi Grzegorz Nieścier potrzebuje Waszej pomocy!

Ratowanie życia i projektu życia Grzegorza Nieściera! Uruchomiliśmy zrzutkę - każda kwota się liczy!!! Link do zrzutki: https://zrzutka.pl/5f9xha Zwracamy się z prośbą o pomoc w pokryciu kosztów związanych z chorobą Grzegorza i terapią. W chwili obecnej intensywna chemoterapia powoduje ogromne spus...

Zostań w domu z Joga-joga.tv

Joga-joga.tv to Twoje osobiste studio jogi. Ponad 250 sesji do ćwiczenia jogi w domu, zajęcia dla początkujących, odchudzających się oraz dbających o plecy i kręgosłup. Jesteśmy z Tobą wszędzie tam gdzie jest internet....

Kurs nauczycielski jogi. Szkolenie przygotowawcze. III Edycja Start wrzesień 2020!

Czy myślała/eś kiedyś o tym, aby zostać w przyszłości nauczycielem jogi? Chciałbyś posiadać takie umiejętności jak Twój ulubiony nauczyciel i pracować w gronie inspirujących ludzi? Wydaje Ci się, że jest to ciekawe zajęcie i wspaniała ścieżka rozwoju, ale masz obawy, że Twoje umiejętności i wied...

Książka Leczenie Żywieniem - bestseller z praktycznymi poradami

Takich książek nam własnie potrzeba! Wreszcie dochodzą do głosu lekarze praktycy, którzy promują leczenie chorób przewlekłych oraz profilaktykę zdrowotną w oparciu o właściwą, zrównoważoną dietę. Dietę opartą na prostych zasadach, łatwo dostępnych i nieprzetworzonych produktach. Czytelnik znajdzi...

Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi jest rośliną leczniczą - na odporność, nadciśnienie, stany zapalne zatok i oskrzeli. ...

Na wirusa nie ma leku! Rozwiązaniem jest wyłącznie nasz układ odpornościowy – jak go wzmocnić?

Wszystkie media na świecie mówią obecnie niemal wyłącznie o koronawirusie. Obserwujemy rosnące zjawisko paniki, gdyż telewizja i media społecznościowe nie szczędzą nam danych o wzrastających słupkach ofiar śmiertelnych zakażenia. Zamiast wpadać w rytm lęku i czekać "na swoją kolej" – przystąpm...

Wywiad z Wiktorem Morgulec - Wybory jogina. Joga Magazyn Marzec

Czy osoby, które praktykują jogę, powinny mieć dystans do świata? Także do tego, co dzieje się w polityce? Czy wolno im mieć poglądy. A jeśli tak, to jakie? I dlaczego? Poniżej zamieszczamy wywiad z Wiktorem Morgulcem zaczerpnięty z magazynu Joga. ...

Zwiększ odporność dzięki Metodzie Wima Hofa

Wim Hof to człowiek lodu, który łamie wszelkie prawa natury. Wydaje się, że jest nadczłowiekiem, potrafi spędzić 2 godziny zanurzony w lodzie czy przebiec maraton na pustyni bez żadnego łyka wody. Naukowcy sądzili, że są to wyłącznie jego nadzwyczajne umiejętności, ale Wim udowodnił, że każdy może s...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Sierpnia 2020
Następne
PWŚCPSN
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
LikeSoft