Gotowane słońcem. Surya - pierwsza witariańska restauracja w Polsce.
Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Gotowane słońcem. Surya - pierwsza witariańska restauracja w Polsce.

  • pi±tek, 17 sierpnia 2012
  • autor: Justyna Moćko
Niegdysiejsze Sadhu Cafe na ul. Wałowej 3 zmieniło charakter, nazwę i sposób karmienia. Obecnie znajduje się tu Surya - pierwsza witariańska restauracja w Polsce. Nowy projekt Sławomira Bubicza - prekursora jogi Iyengara w Polsce.
Witarianizm to sposób odżywiania polegaj±cy na tym, ze nie można je¶ć niczego podgrzanego powyżej 42 stopni Celsjusza. Czyli same surowe potrawy. A czy z surowych warzyw i owoców można zrobić jak±kolwiek potrawę?
Okazuje się, że tak. I to jakie piękne i smaczne!
surya
 
Id±c do restauracji Surya przygotujcie się nie tylko na nowe doznania smakowe ale również estetyczne. Potrawy należy je¶ć powoli, bo tylko dzięki temu odkryjecie bogactwo ich smaku, wielo¶ć składników a i jak najdłużej będziecie mieli okazję napawać się urod± dań, które, każde z osobna, stanowi± małe dzieła sztuki;-)
 
surya
 
Co jedz± witarianie? Baz± s± ¶wieże warzywa i owoce, nasiona, orzechy, masło orzechowe, glony, zimno tłoczone oleje, glony, niepasteryzowane miody. Wszystko to, co najbliższe naturze i w żaden sposób nieprzetworzone. Dzięki temu, że warzywa i owoce nie s± podgrzewane, zachowuj± się w nich enzymy. Naukowcy udowodnili, że temperatura 42 stopni powoduje ¶cinanie się białka i zabija enzymy w jedzeniu.
Kucharze w restauracji Surya przygotowuj± potrawy poprzez ręczne rozdrabnianie, suszenie, marynowanie, kiełkowanie.
Na przykład humus z wykiełkowanych ziaren ciecierzycy. Smakuje podobnie do tego, do którego przywykli¶my ale o niebo lepiej, intensywniej. Humus i guacamole to przystawki, które można zje¶ć z chlebkiem esseńskim.
Chlebek esseński swoj± nazwę zawdzięcza wspólnocie Żydowskiej (Esseńczykom) żyj±cej w Palestynie k. 300 r.p.n.e-100r.n.e., który wiedli tryb życia zgodny z natur±, żywi±c się głównie chlebem, korzeniami dziko rosn±cych ro¶lin oraz warzywami i owocami nie poddanymi żadnej obróbce termicznej. Chleb przygotowywany przez Esseńczyków był robiony z rozdrobnionych kiełków pszenicy, uformowanych w placki suszone na kamieniach na słońcu. Nie zawiera m±ki, drożdży, konserwantów, ulepszaczy. Ten podawany w Surya jest robiony na miejscu, poprzez owiewanie powietrzem ze specjalnego urz±dzenia. Jego smak jest niepowtarzalny.
 
surya
 
Banalna, zdawałoby się kanapka dzięki chlebkowi i dodanym do niej warzywom nabiera zupełnie innego smaku.
Do moich ulubionych dań należ± pierogi z marynowanych plasterków buraków z serem z migdałów. ¦liczne, malutkie, urzekaj± barw± i delikatno¶ci±. Podkład z surówki z kapusty pozwala wydobyć ich krucho¶ć i smak.
 
surya
 
Zawini±tka a'la sushi to kapusta, biała rzodkiew, marchewka, awokado ciasno zawinięte w wodorosty. Do złudzenia przypominaj±ce prawdziwe podawane w japońskich restauracjach.
surya
 
Spécialité de la maison według mnie s± spaghetti z cukinii i marchewki i lasagne z plastrów cukinii i pomidorów. W przypadku spaghetti cukinia i marchewka s± pokrojone w cienkie paseczki przypominaj±ce najlepszy makaron. No i s± al dente;-)  
Lasagne to plastry cukinii przekładane plastrami pomidorów z dwoma sosami nadaj±cymi sens daniu: z migdałów i z pomidorów suszonych na słońcu. Biało-czerwona lasagne jest ogromna, syc±ca, pyszna.
 
surya
 
My¶licie, że nie można zrobić witariańskiego deseru? Bł±d! Sernik zrobiony ze zmielonych orzechów nerkowca i włoskich konsystencj± przypomina serniki ale jego smak jest o wiele ciekawszy.
 
surya
 
Ale desery to przede wszystkim owoce - pięknie podane, doprawione sosem z bananów czy puree z daktyli s± daniem samym w sobie.
W restauracji oprócz ¶wieżo wyciskanych soków i szejków można napić się również gor±cej kawy i herbaty, bowiem restauracja prowadzi również kuchnie wegańsk±, czyli wegetariańsk±, gdzie nie używa się produktów pochodzenia odzwierzęcego: nabiału, jajek, miodu.
surya
 
Dieta warzywno-owocowa jest coraz popularniejsza w Polsce ze względu na wła¶ciwo¶ci oczyszczaj±ce i witalizuj±ce. Obecne w warzywach naturalne przeciwutleniacze (antyoksydanty) wraz towarzysz±cymi substancjami i minerałami wspomagaj± procesy naprawcze w organizmie, działaj±c oczyszczaj±co czyli uzdrawiaj±co i odmładzaj±co. Bogactwo zawartego w nich błonnika jest ważnym elementem wspomagaj±cym oczyszczanie przewodu pokarmowego a tym samym całego organizmu.
 
surya
 
Nie każdy wie, jak przygotować potrawy, aby były smaczne i zachwycaj±ce. Dlatego też restauracja Surya organizuje pokazy, jak przygotować zdrowe, witariańskie potrawy. Pokazy trwaj± około 5 godzin, podczas których można się dowiedzieć, jak kroić, siekać, kiełkować, mielić, szatkować, udekorować i podawać surowe potrawy, aby zrobić oszałamiaj±ce wrażenie. To nie wszystkie atrakcje przewidziane przez Sławomira Bubicza, wła¶ciciela restauracji Surya. W planach s± wykłady o zdrowym żywieniu, warsztaty bębniarskie i inne.
¦ledĽcie stronę na facebooku!
Już wkrótce rozmowa ze Sławomirem Bubiczem, założycielem restauracji Surya.
 
Justyna Moćko
justyna@joga-joga.pl
fotografie: Bogdan Rutkowski
 surya
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Słodkie życie bez cukru - wywiad z Małgorzat± Sobczyk prowadz±c± warsztaty kulinarne na Joga Festiwalu w Wierchomli

Słodycze budz± skojarzenie uczucia przyjemno¶ci dla większo¶ci z Nas - nie tylko dlatego, że s± po prostu smaczne, ale również ze względów kulturowych. Któż z nas nie poprawił sobie humoru odrobin± czego¶ słodkiego? Czym rozpieszczamy najbliższych? Co najczę¶ciej dostajemy na prezent? Czy istnieje B...

Joga Festiwal. VI Górski Maraton Jogi w Wierchomli

Ruszyły zapisy na Joga Festiwal. VI Górski Maraton Jogi, który odbędzie się od 23 do 26 sierpnia. Impreza ma charakter otwarty i jest skierowana do wszystkich, którzy chc± zdrowo żyć, zadbać o swój umysł i ciało. W malowniczym miejscu z przepięknym widokiem na góry spotkaj± się osoby z całej Polski ...

Barwna moc mandali

Kolorowe, o skomplikowanych wzorach. Przyci±gaj± wzrok i czaruj±. Mandale, bo o nich mowa, maj± moc terapeutyczn±, co potwierdzaj± wschodni i zachodni specjali¶ci. S± prastarym symbolem, cenionym przede wszystkim w buddyzmie tantrycznym i hinduizmie. Wyrażaj± jedno¶ć ze ¶wiatem. ...

Autentyczno¶ć czyli jak żyć w zgodzie ze sob±

"Autentyczno¶ć drog± do bogatego życia" to hasło zasłyszane przeze mnie ostatnio na jednym z wyst±pień Anthonego Robbinsa. Od razu mnie zaintrygowało. Pomy¶lałam sobie, że na co dzień zakładamy przecież różne maski, niejednokrotnie godz±c się na okoliczno¶ci, które tak naprawdę nie s± spójne z nasz±...

Metoda oddechowa Butejki - Tlenek azotu (NO)

Kolejnym gazem, o którym należy wspomnieć zajmuj±c się oddechem i metod± Butejki jest tlenek azotu. Gaz ten stanowi skuteczn± obronę przed zwężeniem naczyń krwiono¶nych i naturalnie obniża ci¶nienie krwi, zapobiegaj±c chorobom sercowo – naczyniowym. Okre¶lany jako "cz±steczka życia" jest produ...

Małe codzienne przyjemno¶ci czyli życie w rytmie slow

Aby żyć szczę¶liwe w rytmie slow nie wystarczy zwolnić tempo, upro¶cić plan zajęć i zminimalizować ilo¶ć rzeczy wokół siebie. Trzeba jeszcze m±drze zaplanować, co robić z odzyskanym czasem. ...

Szczę¶cie i zdrowie w naszych rękach, czyli siła mudry

Słowo "mudra" – w sanskrycie pieczęć – brzmi tajemniczo, ale tak naprawdę mudry doskonale znamy. Składamy ręce w modlitewnym skupieniu albo w niemym zachwycie; zaciskamy pię¶ci, gdy potrzeba nam siły lub krzyżujemy palce na szczę¶cie. Te pierwotne, bliskie wszystkim ludziom gesty, s± zn...

Odpoczynek jest takim samym obowi±zkiem człowieka jak praca.

Zacznę słowami Elihana Feathera – "Gdyby ludzie kochali pracę, ci±gle jeszcze oraliby ziemię zakrzywionym kijem i nosili ciężary na plecach." Ale to wła¶nie d±żenie człowieka do równowagi pomiędzy tym co wymaga wysiłku a błogim spokojem sprawia, że cywilizacja posuwa się stale do przodu. ...

Wiosenna dieta według ajurwedy.

Wiosn± wszystko się zaczyna, odnawia. Wszystko ożywa. Wiosna to aktywno¶ć, to wzrost, ekspansja, energia, kreatywno¶ć i ekspresja. To czas kiedy należy szczególnie zadbać o swoje ciało. ...

Metoda Butejki, ci±g dalszy fascynuj±cej opowie¶ci na temat oddychania

Ludzie oddychaj± coraz więcej. Prawidłowa objęto¶ć oddechowa to 4-6 litrów na minutę. Z dekady na dekadę jest ona jednak coraz większa, a za tym idzie też podwyższenie norm. ...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Kwietnia 2018
Następne
PW¦CPSN
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
likesoft