Zdrowe żywienie dzieci – o projektach szkolenia kucharzy według diety wegetariańskiej.
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Zdrowe żywienie dzieci – o projektach szkolenia kucharzy według diety wegetariańskiej.

  • czwartek, 29 września 2011
  • autor: Justyna Moćko
Jakie macie wspomnienia dotyczące posiłków w przedszkolu? Ja osobiście fatalne.

Ale jestem przekonana, że od czasu, kiedy chodziłam do przedszkola dużo się zmieniło na lepsze;-)

Ma szanse zmienić się jeszcze więcej, gdyż powstały dwa świetne projekty skierowane do kucharzy, pracowników zakładów żywienia zbiorowego typu przedszkole, szkoła, zakład opieki społecznej itp.

Celem obydwóch jest poszerzenie swoich umiejętności kulinarnych poprzez naukę gotowania zdrowego, wegetariańskiego jedzenia.

Dla wielu osób słowa zdrowe jedzenie wykluczają smaczne jedzenie. Piotr Henschke, który prowadzi kursy praktyczne udowadnia, że zdrowe równe jest pyszne.
Pierwszy projekt ,,Zdrowa kuchnia, zdrowe społeczeństwo" trwa już od marca br, jest przedsięwzięciem współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, dlatego uczestnictwo w nim jest całkowicie bezpłatne. Organizuje go Mazowiecka Grupa Szkoleniowo-Doradcza. Zajęcia prowadzone są w dwudziestoosobowych (teoria) i dziesięcioosobowych (praktyka) grupach, z których każda zakłada 72 godziny szkoleń kulinarnych i 8 godzinny kurs umiejętności „miękkich” takich jak: aktywne metody radzenia sobie z trudnymi emocjami, radzenie sobie ze stresem, problemem wypalenia zawodowego. Szkolenia organizowane są w weekendy. Uczestnicy szkoleń, po zdaniu egzaminu wewnętrznego otrzymują zaświadczenia ukończenia szkolenia.
Warunki przystąpienia do szkolenia podane są na stronie http://zdrowakuchnia.mgsd.pl/
 Pierwsze dwa spotkania są z Hanią Stolińską, dietetyczką, absolwentką Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Instytutu Żywności i Żywienia, pracownika naukowego IŻŻ. Czego dowiadują się uczestnicy spotkań teoretycznych? - zapytałam Hanię.
Zdrowa kuchnia dla dzieci
Dowiadują się informacji na temat:
• wartości odżywczych produktów stosowanych do przygotowania zbilansowanego posiłku
• zapotrzebowania organizmu, norm żywieniowych na poszczególne składniki diety
• bezpieczeństwa żywności i żywienia
• świadomego wyboru produktów spożywczych
• diety wegetariańskiej jako profilaktyki chorób cywilizacyjnych
Biorą udział w wielu zadaniach praktycznych takich jak- analiza własnych jadłospisów przy użyciu piramidy żywienia, poprawne komponowanie całodziennych zestawów posiłków, obliczanie zapotrzebowania energetycznego, prawidłowej masy ciała i wskaźnika BMI, ocena informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów, ocena zawartości cukru w typowych produktach i potrawach.
Zajęcia mają charakter praktyczny, przekazywane są najważniejsze informację niezbędne do poruszania się w zakresie zdrowego żywienia. Prowadzone są ciekawe dyskusję, każdy może podzielić się swoimi uwagami i doświadczeniem.
Uczestnicy oglądają również wiele filmów o tematyce żywieniowej. Ale, co najważniejsze - uczestnicy przekazują zdobytą wiedzę członkom swojej rodziny i znajomym, po szkoleniach mają inne podejście do zdrowej, wegetariańskiej diety, a to jest właśnie celem i sukcesem tych szkoleń.
 Zdrowa kuchnia dla dzieci
Jak wygląda dalej szkolenie - zapytałam Piotra Henschke, który prowadzi część praktyczną:
Uczestnicy wyposażeni w wiedzę przekazaną przez Hanię przychodzą na zajęcia praktyczne. Prowadzę je w restauracji Orchidea w Warszawie.
Kursy spotkały się z ogromnym zainteresowaniem. Przychodzą kucharki z przedszkoli, osoby odpowiedzialne za układanie jadłospisów. Ale też był na przykład szef kuchni z restauracji, gdzie serwuje się mięso, aby poduczyć się, jak można przygotować dobre, wegetariańskie posiłki.
Pierwsze spotkanie zwykle jest trudne. Osoby długo pracujące w zawodzie muszą przełamać swoje nawyki, przyzwyczajenia. Z czasem przekonują się, że smaczne, pełnowartościowe jedzenie można przygotować szybciej niż danie mięsne smażone na głębokim tłuszczu.
Rozmawiamy o tym, jak gotują, co przyrządzają. Taki przykład: w prawie każdym przedszkolu w piątki podawane jest jedzenie jarskie. Najczęściej są to pierogi z kapustą i grzybami albo makaron z owocami i śmietaną. Przecież to nie jest pełnowartościowe jedzenie, które da siłę i energię maluchom!
Zdrowa kuchnia dla dzieci
Mówię również o tym, aby nie stosować tak nagminnie ziemniaków. Gdy patrzymy na piramidę żywieniową, podstawą są kasze, ziarna. Błędem w myśleniu o wegetariańskiej kuchni jest serwowanie ziemniaków.
Uczę też, jak przygotowywać potrawy wegańskie – bez użycia składników uczulających: nabiału, sera, jajek. W tej chwili jest mnóstwo dzieci, które są alergikami.
Albo uczymy się robić miso (japońska zupa) z oryginalnych produktów i doprawiamy oryginalnie. Ale to nie zawsze smakuje. Więc na bazie oryginalnych produktów robimy takie „polskie miso” tzn. tak doprawiamy, aby smakowało europejskim gustom, czyli np. zamiast wodorostów dokładamy cebulkę. Taki eksperyment poszerza horyzonty, uczy innego myślenia o kuchni, smaku.
Efekty? Mamy wewnętrzny egzamin: 10 osobowa grupa kursantów w ciągu 3 godzin ma przygotować 20-30 potraw. Na degustację zapraszamy gości – dyrektorów placówek, z których są kursanci, rodziców.
Potrawy znikają w oka mgnieniu. Wszyscy są zachwyceni smakiem.
Zdrowa kuchnia dla dzieci
Z tego, co wiemy w wielu przedszkolach, szkołach zmiany w żywieniu już nastąpiły.
Jestem zadowolony z pozytywnego odzewu u uczestników, którzy przyswajają wiedzę w mgnieniu oka i widząc korzyści z tego szkolenia, chcą więcej takich. Na koniec, gdy grupa jest już zgrana i dobrze się znamy, ciężko się rozstać. Często zdarza się, że uczestnicy, którzy byli na szkoleniu inspirują innych kucharzy ze swojej placówki do wzięcia udziału w spotkaniach z nami, co najlepiej świadczy o ich pozytywnym odbiorze.
 Zdrowa kuchnia dla dzieci
Drugi projekt ,,W zdrowym ciele, zdrowy duch" jest praktyczną kontynuacją programu ,,Zdrowa kuchnia, zdrowe społeczeństwo".
Projekt jest prywatnym przedsięwzięciem Piotra i Hani i jednocześnie odpowiedzią na pozytywny odzew programu macierzystego oraz wynikającą z niego rosnącą potrzebą dalszej edukacji rodziców i dzieci z zakresu zdrowego odżywiania.
Do kogo kierujecie swój autorski projekt? - pytam Piotra.
Celem szkoleń jest wzrost świadomości żywieniowej i kulinarnej nie tylko wśród kucharzy przygotowujących posiłki w szkołach i przedszkolach, ale również rodziców dbających o prawidłową dietę swojego dziecka oraz samych dzieci. Program, oprócz szkolenia kucharzy, obejmuje spotkania z opiekunami dzieci.
W naszym Programie synonimem zdrowego żywienia jest coraz bardziej popularna dieta wegetariańska. Szkolenia są odpowiedzią na rosnący problem alergii pokarmowych wśród dzieci, narastającego problemu nadwagi i otyłości oraz wczesnych chorób dieto zależnych.
Zajęcia obejmują część teoretyczną i praktyczną w zakresie danego tematu.
Tematy są następujące:
1.Wstęp- dieta wegetariańska w żywieniu dzieci, degustacja dań wegetariańskich Zajęcia bezpłatne.
2.Suche nasiona roślin strączkowych- substytut mięsa
3. Owoce i warzywa – bomba witaminowo-mineralna
4.Produkty zbożowe- źródło energii
5.Mleko i przetwory mleczne- uzupełnienie diety roślinnej
6.Tłuszcz- wróg i przyjaciel naszego zdrowia
7.Słodycze- smaczny dodatek do zbilansowanej diety
 Zdrowa kuchnia naszych dzieci
Pomyśleliśmy również o dzieciach - Hania opracowuje program dla najmłodszych uświadamiający co to znaczy zdrowie żywienie. Ze starszakami będziemy rozmawiać o tym, co powinny jeść na drugie śniadanie, zaś najmłodszym proponujemy różne zabawy edukacyjne dotyczące tematyki żywieniowej. Będą to gry, zabawy, rebusy, zagadki, wierszyki o zdrowym żywieniu, zapoznawanie się z piramidą żywienia, rozkład produktów na części pierwsze- czyli składniki odżywcze, witaminki
  
Z Piotrem Henschke, kucharzem w obydwóch projektach rozmawiała
Justyna Moćko
justyna@joga-joga.pl
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ

Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętności oraz końcowy certyfikat uprawniają do wykonywania zawodu nauczyciel...

Co robić, by nie marnować jedzenia? - rozmowa z Bankami Żywności, Patronem Joga Festiwalu w Wierchomli

Globalnym problemem zachodniego świata okazuje się nadmiar żywności i jej masowe wyrzucanie. W lutym ubiegłego roku UNICEF alarmował: 7,5 mln dzieci z 48 krajów świata stoi w obliczu ciężkiego ostrego niedożywienia. Według FAO, w tym samym czasie na świecie marnuje się ok. 1,3 mld ton żywności roczn...

Nadgarstki jogina

Podczas praktyki jogi często układamy dłonie, a co za tym idzie nadgarstki w dosyć nienaturalny sposób. W taki, do którego nadgarstki nie są przyzwyczajone. Dlatego bardzo często osoby rozpoczynające swoją przygodę z jogą miewają problemy z bólem w obrębie nadgarstków podczas wykonywania podstawowyc...

Joga z Prezesem cz. II Nadgarstki (video)

Ból nadgarstków to powszechna przypadłość, którą powodują niektóre aktywności sportowe, ale też zwykłe, codzienne czynności czy praca przy komputerze. Jest nie tylko poważną przeszkodą w normalnym funkcjonowaniu, ale i sygnałem, by lepiej zadbać o kondycję rąk. Wypróbuj ćwiczenia wzmacniające słabe ...

OGÓLNOPOLSKI TYDZIEŃ WEGE XII EDYCJA

Tydzień Wege to największa i najstarsza impreza promująca wegetarianizm i weganizm w Polsce. Tegoroczna edycja odbędzie się 12-20 maja 2018 r. i obejmie wiele wydarzeń na terenie Warszawy oraz kilkunastu innych miast w całej Polsce. Wydarzenie organizowane przez Fundację Viva! promuje takie postawy ...

Joga z Prezesem - cz. I Haluksy (video)

Stopy mogą wiele powiedzieć o człowieku, jego zdrowiu, dolegliwościach i stylu życia. Jeśli są zaniedbane i zniekształcone, nie tylko wyglądają nieestetycznie, ale też bolą. Jak uniknąć problemu haluksów i jak radzić sobie, kiedy już się pojawią? Poniżej prezentujemy krótki film z doskonałymi i pros...

Słodkie życie bez cukru - wywiad z Małgorzatą Sobczyk prowadzącą warsztaty kulinarne na Joga Festiwalu w Wierchomli

Słodycze budzą skojarzenie uczucia przyjemności dla większości z Nas - nie tylko dlatego, że są po prostu smaczne, ale również ze względów kulturowych. Któż z nas nie poprawił sobie humoru odrobiną czegoś słodkiego? Czym rozpieszczamy najbliższych? Co najczęściej dostajemy na prezent? Czy istnieje B...

Joga Festiwal. VI Górski Maraton Jogi w Wierchomli

Ruszyły zapisy na Joga Festiwal. VI Górski Maraton Jogi, który odbędzie się od 23 do 26 sierpnia. Impreza ma charakter otwarty i jest skierowana do wszystkich, którzy chcą zdrowo żyć, zadbać o swój umysł i ciało. W malowniczym miejscu z przepięknym widokiem na góry spotkają się osoby z całej Polski ...

Barwna moc mandali

Kolorowe, o skomplikowanych wzorach. Przyciągają wzrok i czarują. Mandale, bo o nich mowa, mają moc terapeutyczną, co potwierdzają wschodni i zachodni specjaliści. Są prastarym symbolem, cenionym przede wszystkim w buddyzmie tantrycznym i hinduizmie. Wyrażają jedność ze światem. ...

Autentyczność czyli jak żyć w zgodzie ze sobą

"Autentyczność drogą do bogatego życia" to hasło zasłyszane przeze mnie ostatnio na jednym z wystąpień Anthonego Robbinsa. Od razu mnie zaintrygowało. Pomyślałam sobie, że na co dzień zakładamy przecież różne maski, niejednokrotnie godząc się na okoliczności, które tak naprawdę nie są spójne z naszą...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Maja 2018
Następne
PWŚCPSN
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
likesoft