Zdrowe żywienie dzieci – o projektach szkolenia kucharzy według diety wegetariańskiej.
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Zdrowe żywienie dzieci – o projektach szkolenia kucharzy według diety wegetariańskiej.

  • czwartek, 29 września 2011
  • autor: Justyna Moćko
Jakie macie wspomnienia dotyczące posiłków w przedszkolu? Ja osobiście fatalne.

Ale jestem przekonana, że od czasu, kiedy chodziłam do przedszkola dużo się zmieniło na lepsze;-)

Ma szanse zmienić się jeszcze więcej, gdyż powstały dwa świetne projekty skierowane do kucharzy, pracowników zakładów żywienia zbiorowego typu przedszkole, szkoła, zakład opieki społecznej itp.

Celem obydwóch jest poszerzenie swoich umiejętności kulinarnych poprzez naukę gotowania zdrowego, wegetariańskiego jedzenia.

Dla wielu osób słowa zdrowe jedzenie wykluczają smaczne jedzenie. Piotr Henschke, który prowadzi kursy praktyczne udowadnia, że zdrowe równe jest pyszne.
Pierwszy projekt ,,Zdrowa kuchnia, zdrowe społeczeństwo" trwa już od marca br, jest przedsięwzięciem współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, dlatego uczestnictwo w nim jest całkowicie bezpłatne. Organizuje go Mazowiecka Grupa Szkoleniowo-Doradcza. Zajęcia prowadzone są w dwudziestoosobowych (teoria) i dziesięcioosobowych (praktyka) grupach, z których każda zakłada 72 godziny szkoleń kulinarnych i 8 godzinny kurs umiejętności „miękkich” takich jak: aktywne metody radzenia sobie z trudnymi emocjami, radzenie sobie ze stresem, problemem wypalenia zawodowego. Szkolenia organizowane są w weekendy. Uczestnicy szkoleń, po zdaniu egzaminu wewnętrznego otrzymują zaświadczenia ukończenia szkolenia.
Warunki przystąpienia do szkolenia podane są na stronie http://zdrowakuchnia.mgsd.pl/
 Pierwsze dwa spotkania są z Hanią Stolińską, dietetyczką, absolwentką Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Instytutu Żywności i Żywienia, pracownika naukowego IŻŻ. Czego dowiadują się uczestnicy spotkań teoretycznych? - zapytałam Hanię.
Zdrowa kuchnia dla dzieci
Dowiadują się informacji na temat:
• wartości odżywczych produktów stosowanych do przygotowania zbilansowanego posiłku
• zapotrzebowania organizmu, norm żywieniowych na poszczególne składniki diety
• bezpieczeństwa żywności i żywienia
• świadomego wyboru produktów spożywczych
• diety wegetariańskiej jako profilaktyki chorób cywilizacyjnych
Biorą udział w wielu zadaniach praktycznych takich jak- analiza własnych jadłospisów przy użyciu piramidy żywienia, poprawne komponowanie całodziennych zestawów posiłków, obliczanie zapotrzebowania energetycznego, prawidłowej masy ciała i wskaźnika BMI, ocena informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów, ocena zawartości cukru w typowych produktach i potrawach.
Zajęcia mają charakter praktyczny, przekazywane są najważniejsze informację niezbędne do poruszania się w zakresie zdrowego żywienia. Prowadzone są ciekawe dyskusję, każdy może podzielić się swoimi uwagami i doświadczeniem.
Uczestnicy oglądają również wiele filmów o tematyce żywieniowej. Ale, co najważniejsze - uczestnicy przekazują zdobytą wiedzę członkom swojej rodziny i znajomym, po szkoleniach mają inne podejście do zdrowej, wegetariańskiej diety, a to jest właśnie celem i sukcesem tych szkoleń.
 Zdrowa kuchnia dla dzieci
Jak wygląda dalej szkolenie - zapytałam Piotra Henschke, który prowadzi część praktyczną:
Uczestnicy wyposażeni w wiedzę przekazaną przez Hanię przychodzą na zajęcia praktyczne. Prowadzę je w restauracji Orchidea w Warszawie.
Kursy spotkały się z ogromnym zainteresowaniem. Przychodzą kucharki z przedszkoli, osoby odpowiedzialne za układanie jadłospisów. Ale też był na przykład szef kuchni z restauracji, gdzie serwuje się mięso, aby poduczyć się, jak można przygotować dobre, wegetariańskie posiłki.
Pierwsze spotkanie zwykle jest trudne. Osoby długo pracujące w zawodzie muszą przełamać swoje nawyki, przyzwyczajenia. Z czasem przekonują się, że smaczne, pełnowartościowe jedzenie można przygotować szybciej niż danie mięsne smażone na głębokim tłuszczu.
Rozmawiamy o tym, jak gotują, co przyrządzają. Taki przykład: w prawie każdym przedszkolu w piątki podawane jest jedzenie jarskie. Najczęściej są to pierogi z kapustą i grzybami albo makaron z owocami i śmietaną. Przecież to nie jest pełnowartościowe jedzenie, które da siłę i energię maluchom!
Zdrowa kuchnia dla dzieci
Mówię również o tym, aby nie stosować tak nagminnie ziemniaków. Gdy patrzymy na piramidę żywieniową, podstawą są kasze, ziarna. Błędem w myśleniu o wegetariańskiej kuchni jest serwowanie ziemniaków.
Uczę też, jak przygotowywać potrawy wegańskie – bez użycia składników uczulających: nabiału, sera, jajek. W tej chwili jest mnóstwo dzieci, które są alergikami.
Albo uczymy się robić miso (japońska zupa) z oryginalnych produktów i doprawiamy oryginalnie. Ale to nie zawsze smakuje. Więc na bazie oryginalnych produktów robimy takie „polskie miso” tzn. tak doprawiamy, aby smakowało europejskim gustom, czyli np. zamiast wodorostów dokładamy cebulkę. Taki eksperyment poszerza horyzonty, uczy innego myślenia o kuchni, smaku.
Efekty? Mamy wewnętrzny egzamin: 10 osobowa grupa kursantów w ciągu 3 godzin ma przygotować 20-30 potraw. Na degustację zapraszamy gości – dyrektorów placówek, z których są kursanci, rodziców.
Potrawy znikają w oka mgnieniu. Wszyscy są zachwyceni smakiem.
Zdrowa kuchnia dla dzieci
Z tego, co wiemy w wielu przedszkolach, szkołach zmiany w żywieniu już nastąpiły.
Jestem zadowolony z pozytywnego odzewu u uczestników, którzy przyswajają wiedzę w mgnieniu oka i widząc korzyści z tego szkolenia, chcą więcej takich. Na koniec, gdy grupa jest już zgrana i dobrze się znamy, ciężko się rozstać. Często zdarza się, że uczestnicy, którzy byli na szkoleniu inspirują innych kucharzy ze swojej placówki do wzięcia udziału w spotkaniach z nami, co najlepiej świadczy o ich pozytywnym odbiorze.
 Zdrowa kuchnia dla dzieci
Drugi projekt ,,W zdrowym ciele, zdrowy duch" jest praktyczną kontynuacją programu ,,Zdrowa kuchnia, zdrowe społeczeństwo".
Projekt jest prywatnym przedsięwzięciem Piotra i Hani i jednocześnie odpowiedzią na pozytywny odzew programu macierzystego oraz wynikającą z niego rosnącą potrzebą dalszej edukacji rodziców i dzieci z zakresu zdrowego odżywiania.
Do kogo kierujecie swój autorski projekt? - pytam Piotra.
Celem szkoleń jest wzrost świadomości żywieniowej i kulinarnej nie tylko wśród kucharzy przygotowujących posiłki w szkołach i przedszkolach, ale również rodziców dbających o prawidłową dietę swojego dziecka oraz samych dzieci. Program, oprócz szkolenia kucharzy, obejmuje spotkania z opiekunami dzieci.
W naszym Programie synonimem zdrowego żywienia jest coraz bardziej popularna dieta wegetariańska. Szkolenia są odpowiedzią na rosnący problem alergii pokarmowych wśród dzieci, narastającego problemu nadwagi i otyłości oraz wczesnych chorób dieto zależnych.
Zajęcia obejmują część teoretyczną i praktyczną w zakresie danego tematu.
Tematy są następujące:
1.Wstęp- dieta wegetariańska w żywieniu dzieci, degustacja dań wegetariańskich Zajęcia bezpłatne.
2.Suche nasiona roślin strączkowych- substytut mięsa
3. Owoce i warzywa – bomba witaminowo-mineralna
4.Produkty zbożowe- źródło energii
5.Mleko i przetwory mleczne- uzupełnienie diety roślinnej
6.Tłuszcz- wróg i przyjaciel naszego zdrowia
7.Słodycze- smaczny dodatek do zbilansowanej diety
 Zdrowa kuchnia naszych dzieci
Pomyśleliśmy również o dzieciach - Hania opracowuje program dla najmłodszych uświadamiający co to znaczy zdrowie żywienie. Ze starszakami będziemy rozmawiać o tym, co powinny jeść na drugie śniadanie, zaś najmłodszym proponujemy różne zabawy edukacyjne dotyczące tematyki żywieniowej. Będą to gry, zabawy, rebusy, zagadki, wierszyki o zdrowym żywieniu, zapoznawanie się z piramidą żywienia, rozkład produktów na części pierwsze- czyli składniki odżywcze, witaminki
  
Z Piotrem Henschke, kucharzem w obydwóch projektach rozmawiała
Justyna Moćko
justyna@joga-joga.pl
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Książka Leczenie Żywieniem - bestseller z praktycznymi poradami

Takich książek nam własnie potrzeba! Wreszcie dochodzą do głosu lekarze praktycy, którzy promują leczenie chorób przewlekłych oraz profilaktykę zdrowotną w oparciu o właściwą, zrównoważoną dietę. Dietę opartą na prostych zasadach, łatwo dostępnych i nieprzetworzonych produktach. Czytelnik znajdzi...

YOU GOT HACKED BITCH

Recruitment for the 3rd Edition of Integral Yoga Teacher Training is underway! The teacher's course is designed for people who want to gain practical skills and reliable knowledge about various yoga paths and systems under the guidance of the best specialists in Poland. The acquired qualifications a...

Opowieści Sztuki Życia: Pływaniologia

Książka "Sztuka życia. Medytacja Vipassana wg nauk S.N.Goenki", to publikacja, w której osoby zainteresowane medytacją wglądu, znajdą o niej najważniejsze informacje oraz odpowiedzi na pytania, pojawiające się szczególnie przed decyzją o wzięciu udziału w 10-dniowym kursie medytacji Vipassana (więce...

Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi jest rośliną leczniczą - na odporność, nadciśnienie, stany zapalne zatok i oskrzeli. ...

Zostań w domu z Joga-joga.tv

Joga-joga.tv to Twoje osobiste studio jogi. Ponad 250 sesji do ćwiczenia jogi w domu, zajęcia dla początkujących, odchudzających się oraz dbających o plecy i kręgosłup. Jesteśmy z Tobą wszędzie tam gdzie jest internet....

Joga on-line jak wybrać ? Ranking

Zadajemy sobie wszyscy pytanie jak funkcjonować w tej nowej rzeczywistości ? Czy po prostu przeczekać, czy jak najszybciej dostosować się do nowej sytuacji? Co będzie dalej z naszą jogową branżą, która funkcjonuje głównie na bazie zajęć grupowych?...

Na wirusa nie ma leku! Rozwiązaniem jest wyłącznie nasz układ odpornościowy – jak go wzmocnić?

Wszystkie media na świecie mówią obecnie niemal wyłącznie o koronawirusie. Obserwujemy rosnące zjawisko paniki, gdyż telewizja i media społecznościowe nie szczędzą nam danych o wzrastających słupkach ofiar śmiertelnych zakażenia. Zamiast wpadać w rytm lęku i czekać "na swoją kolej" – przystąpm...

Wywiad z Wiktorem Morgulec - Wybory jogina. Joga Magazyn Marzec

Czy osoby, które praktykują jogę, powinny mieć dystans do świata? Także do tego, co dzieje się w polityce? Czy wolno im mieć poglądy. A jeśli tak, to jakie? I dlaczego? Poniżej zamieszczamy wywiad z Wiktorem Morgulcem zaczerpnięty z magazynu Joga. ...

Zwiększ odporność dzięki Metodzie Wima Hofa

Wim Hof to człowiek lodu, który łamie wszelkie prawa natury. Wydaje się, że jest nadczłowiekiem, potrafi spędzić 2 godziny zanurzony w lodzie czy przebiec maraton na pustyni bez żadnego łyka wody. Naukowcy sądzili, że są to wyłącznie jego nadzwyczajne umiejętności, ale Wim udowodnił, że każdy może s...

Jak medytować i czym jest medytacja?

W ostatnim czasie naukowcy coraz chętniej badają wpływ medytacji na człowieka, dzięki czemu nie jest ona niezrozumiałą i ezoteryczną praktyką. Coraz więcej zwykłych ludzi zaczyna medytować, są to zarówno biznesmeni jak i młode mamy. Medytacja trafia zarówno do dużych firm (szczególnie z branży IT np...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Lipca 2020
Następne
PWŚCPSN
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
LikeSoft