Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Zdrowe żywienie dzieci – o projektach szkolenia kucharzy według diety wegetariańskiej.

  • czwartek, 29 września 2011
  • autor: Justyna Moćko
Jakie macie wspomnienia dotyczące posiłków w przedszkolu? Ja osobiście fatalne.

Ale jestem przekonana, że od czasu, kiedy chodziłam do przedszkola dużo się zmieniło na lepsze;-)

Ma szanse zmienić się jeszcze więcej, gdyż powstały dwa świetne projekty skierowane do kucharzy, pracowników zakładów żywienia zbiorowego typu przedszkole, szkoła, zakład opieki społecznej itp.

Celem obydwóch jest poszerzenie swoich umiejętności kulinarnych poprzez naukę gotowania zdrowego, wegetariańskiego jedzenia.

Dla wielu osób słowa zdrowe jedzenie wykluczają smaczne jedzenie. Piotr Henschke, który prowadzi kursy praktyczne udowadnia, że zdrowe równe jest pyszne.
Pierwszy projekt ,,Zdrowa kuchnia, zdrowe społeczeństwo" trwa już od marca br, jest przedsięwzięciem współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, dlatego uczestnictwo w nim jest całkowicie bezpłatne. Organizuje go Mazowiecka Grupa Szkoleniowo-Doradcza. Zajęcia prowadzone są w dwudziestoosobowych (teoria) i dziesięcioosobowych (praktyka) grupach, z których każda zakłada 72 godziny szkoleń kulinarnych i 8 godzinny kurs umiejętności „miękkich” takich jak: aktywne metody radzenia sobie z trudnymi emocjami, radzenie sobie ze stresem, problemem wypalenia zawodowego. Szkolenia organizowane są w weekendy. Uczestnicy szkoleń, po zdaniu egzaminu wewnętrznego otrzymują zaświadczenia ukończenia szkolenia.
Warunki przystąpienia do szkolenia podane są na stronie http://zdrowakuchnia.mgsd.pl/
 Pierwsze dwa spotkania są z Hanią Stolińską, dietetyczką, absolwentką Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Instytutu Żywności i Żywienia, pracownika naukowego IŻŻ. Czego dowiadują się uczestnicy spotkań teoretycznych? - zapytałam Hanię.
Zdrowa kuchnia dla dzieci
Dowiadują się informacji na temat:
• wartości odżywczych produktów stosowanych do przygotowania zbilansowanego posiłku
• zapotrzebowania organizmu, norm żywieniowych na poszczególne składniki diety
• bezpieczeństwa żywności i żywienia
• świadomego wyboru produktów spożywczych
• diety wegetariańskiej jako profilaktyki chorób cywilizacyjnych
Biorą udział w wielu zadaniach praktycznych takich jak- analiza własnych jadłospisów przy użyciu piramidy żywienia, poprawne komponowanie całodziennych zestawów posiłków, obliczanie zapotrzebowania energetycznego, prawidłowej masy ciała i wskaźnika BMI, ocena informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów, ocena zawartości cukru w typowych produktach i potrawach.
Zajęcia mają charakter praktyczny, przekazywane są najważniejsze informację niezbędne do poruszania się w zakresie zdrowego żywienia. Prowadzone są ciekawe dyskusję, każdy może podzielić się swoimi uwagami i doświadczeniem.
Uczestnicy oglądają również wiele filmów o tematyce żywieniowej. Ale, co najważniejsze - uczestnicy przekazują zdobytą wiedzę członkom swojej rodziny i znajomym, po szkoleniach mają inne podejście do zdrowej, wegetariańskiej diety, a to jest właśnie celem i sukcesem tych szkoleń.
 Zdrowa kuchnia dla dzieci
Jak wygląda dalej szkolenie - zapytałam Piotra Henschke, który prowadzi część praktyczną:
Uczestnicy wyposażeni w wiedzę przekazaną przez Hanię przychodzą na zajęcia praktyczne. Prowadzę je w restauracji Orchidea w Warszawie.
Kursy spotkały się z ogromnym zainteresowaniem. Przychodzą kucharki z przedszkoli, osoby odpowiedzialne za układanie jadłospisów. Ale też był na przykład szef kuchni z restauracji, gdzie serwuje się mięso, aby poduczyć się, jak można przygotować dobre, wegetariańskie posiłki.
Pierwsze spotkanie zwykle jest trudne. Osoby długo pracujące w zawodzie muszą przełamać swoje nawyki, przyzwyczajenia. Z czasem przekonują się, że smaczne, pełnowartościowe jedzenie można przygotować szybciej niż danie mięsne smażone na głębokim tłuszczu.
Rozmawiamy o tym, jak gotują, co przyrządzają. Taki przykład: w prawie każdym przedszkolu w piątki podawane jest jedzenie jarskie. Najczęściej są to pierogi z kapustą i grzybami albo makaron z owocami i śmietaną. Przecież to nie jest pełnowartościowe jedzenie, które da siłę i energię maluchom!
Zdrowa kuchnia dla dzieci
Mówię również o tym, aby nie stosować tak nagminnie ziemniaków. Gdy patrzymy na piramidę żywieniową, podstawą są kasze, ziarna. Błędem w myśleniu o wegetariańskiej kuchni jest serwowanie ziemniaków.
Uczę też, jak przygotowywać potrawy wegańskie – bez użycia składników uczulających: nabiału, sera, jajek. W tej chwili jest mnóstwo dzieci, które są alergikami.
Albo uczymy się robić miso (japońska zupa) z oryginalnych produktów i doprawiamy oryginalnie. Ale to nie zawsze smakuje. Więc na bazie oryginalnych produktów robimy takie „polskie miso” tzn. tak doprawiamy, aby smakowało europejskim gustom, czyli np. zamiast wodorostów dokładamy cebulkę. Taki eksperyment poszerza horyzonty, uczy innego myślenia o kuchni, smaku.
Efekty? Mamy wewnętrzny egzamin: 10 osobowa grupa kursantów w ciągu 3 godzin ma przygotować 20-30 potraw. Na degustację zapraszamy gości – dyrektorów placówek, z których są kursanci, rodziców.
Potrawy znikają w oka mgnieniu. Wszyscy są zachwyceni smakiem.
Zdrowa kuchnia dla dzieci
Z tego, co wiemy w wielu przedszkolach, szkołach zmiany w żywieniu już nastąpiły.
Jestem zadowolony z pozytywnego odzewu u uczestników, którzy przyswajają wiedzę w mgnieniu oka i widząc korzyści z tego szkolenia, chcą więcej takich. Na koniec, gdy grupa jest już zgrana i dobrze się znamy, ciężko się rozstać. Często zdarza się, że uczestnicy, którzy byli na szkoleniu inspirują innych kucharzy ze swojej placówki do wzięcia udziału w spotkaniach z nami, co najlepiej świadczy o ich pozytywnym odbiorze.
 Zdrowa kuchnia dla dzieci
Drugi projekt ,,W zdrowym ciele, zdrowy duch" jest praktyczną kontynuacją programu ,,Zdrowa kuchnia, zdrowe społeczeństwo".
Projekt jest prywatnym przedsięwzięciem Piotra i Hani i jednocześnie odpowiedzią na pozytywny odzew programu macierzystego oraz wynikającą z niego rosnącą potrzebą dalszej edukacji rodziców i dzieci z zakresu zdrowego odżywiania.
Do kogo kierujecie swój autorski projekt? - pytam Piotra.
Celem szkoleń jest wzrost świadomości żywieniowej i kulinarnej nie tylko wśród kucharzy przygotowujących posiłki w szkołach i przedszkolach, ale również rodziców dbających o prawidłową dietę swojego dziecka oraz samych dzieci. Program, oprócz szkolenia kucharzy, obejmuje spotkania z opiekunami dzieci.
W naszym Programie synonimem zdrowego żywienia jest coraz bardziej popularna dieta wegetariańska. Szkolenia są odpowiedzią na rosnący problem alergii pokarmowych wśród dzieci, narastającego problemu nadwagi i otyłości oraz wczesnych chorób dieto zależnych.
Zajęcia obejmują część teoretyczną i praktyczną w zakresie danego tematu.
Tematy są następujące:
1.Wstęp- dieta wegetariańska w żywieniu dzieci, degustacja dań wegetariańskich Zajęcia bezpłatne.
2.Suche nasiona roślin strączkowych- substytut mięsa
3. Owoce i warzywa – bomba witaminowo-mineralna
4.Produkty zbożowe- źródło energii
5.Mleko i przetwory mleczne- uzupełnienie diety roślinnej
6.Tłuszcz- wróg i przyjaciel naszego zdrowia
7.Słodycze- smaczny dodatek do zbilansowanej diety
 Zdrowa kuchnia naszych dzieci
Pomyśleliśmy również o dzieciach - Hania opracowuje program dla najmłodszych uświadamiający co to znaczy zdrowie żywienie. Ze starszakami będziemy rozmawiać o tym, co powinny jeść na drugie śniadanie, zaś najmłodszym proponujemy różne zabawy edukacyjne dotyczące tematyki żywieniowej. Będą to gry, zabawy, rebusy, zagadki, wierszyki o zdrowym żywieniu, zapoznawanie się z piramidą żywienia, rozkład produktów na części pierwsze- czyli składniki odżywcze, witaminki
  
Z Piotrem Henschke, kucharzem w obydwóch projektach rozmawiała
Justyna Moćko
justyna@joga-joga.pl
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Joga kundalini – przebudzenie i opanowanie energii

Mnogość zajęć, które określane są jako różne rodzaje jogi, może już przyprawić o zawrót głowy. Wśród nich pojawia się kundalini. Samo słowo brzmi magicznie, a jogę kundalini otacza aura tajemnicy. Jest to jednak, wg jej zwolenników i adeptów, esencja jogi, emanacja życiowej energii, która przepływa ...

Jak wybrać matę do jogi?

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów i odmian mat do jogi. Różnią się fakturą, grubością, długością, kolorem, trwałością i tym, co najważniejsze, czyli parametrami antypo­ślizgowymi oraz ceną. Dlatego zawsze pojawia się pytanie - którą matę mam wybrać i czym się kierować przy wyborze?...

Przepisy ze zdrowej misy: Jarmużki z kuskusem

Jarmuż jest wyjątkową odmianą kapusty, uprawianą od starożytności do celów ozdobnych oraz jadalnych. Popularnością cieszy się przede wszystkim ze względu na bogatą zawartość przeciwutleniaczy, witaminy C i K, wapnia, żelaza oraz sulforafan – związków mających właściwości antynowotworowe. ...

Jak odzyskać czas?

Czas. Gdyby był na sprzedaż, pewnie byłby najlepiej sprzedawanym towarem na świecie, a w bankach ustawiałyby się kolejki po kredyt na zakup czasu. Niestety, a może "stety" nie można go kupić za żadne pieniądze. Ale dzięki filozofii slow life i minimalizmowi można nauczyć się, jak go odzyskać. ...

Joga i podnoszenie odporności na infekcje. To działa !

No i nadeszła. Jesień. A wraz z nią niestety sezon przeziębień i innych infekcji. Ale na szczęście nie jesteśmy bezradni wobec atakujących nas zewsząd zarazków. Możemy szybko podnieść swoją odporność dzięki praktyce jogi, co udowodniły już liczne badania naukowe....

6 pozycji jogi, które możesz wykonać jeszcze zanim wstaniesz z łóżka.

Znasz to uczucie, kiedy budzik dzwoni wcześnie rano, żwawo odkrywasz kołdrę i wstajesz z łóżka z uśmiechem na twarzy? Ja też nie ;) Ale to nic, poranki bywają trudne - to fakt, tylko nie wtedy, kiedy masz 6 przyjemnych powodów, żeby zamiast kolejny raz przedłużać drzemkę zacząć się powoli przebudzać...

Pietyzm w praktyce jogi

Dużo pisze się o jodze. Pisze się o jej dobroczynnym wpływie na organizm (ciało, sylwetkę, narządy wewnętrzne, kręgosłup) i psychikę. Warto jednak podkreślić jeszcze jeden rzadziej omawiany element, a mianowicie wpływ jogi na postawę życiową - na podejście do samego siebie, do innych ludzi oraz nast...

Nie taki kij straszny jak go malują … Jak oswoić chaturangę?

Nic nie wprowadza w lepszy nastrój jak kilka Powitań Słońca o poranku. Kiedy płynnie przechodzisz z jednej pozycji do drugiej, a ciało w pełni współgra z oddechem, czujesz jak powoli rozbudza się każdy mięsień a umysł staje się coraz bardziej trzeźwy. I wszystko byłoby pięknie, gdyby nie chaturanga ...

Premier, który propaguje jogę i narodowe wartości

Miłośnicy jogi na całym świecie, nawet jeśli w ogóle nie interesują się polityką, na pewno słyszeli nazwisko premiera Indii. Narendra Modi jest wielkim orędownikiem jogi, dzięki jego staraniom ustanowiono Międzynarodowy Dzień Jogi, a UNESCO wpisało ją na listę dziedzictwa niematerialnego świata....

Od przybytku boli głowa

Minimalizm został w ostatnich latach mocno spopularyzowany w Stanach Zjednoczonych i Europie, przesyconych wszechogarniającym konsumpcjonizmem. Jednak ojczyzną minimalizmu jest Japonia. Wynika on z japońskiej tradycji i stylu życia. Co zatem radzą japońscy mistrzowie minimalizmu?...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Października 2017
Następne
PWŚCPSN
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
likesoft