Babie lato. Czas wzmacniania układu trawiennego. Anna Krasucka
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Babie lato. Czas wzmacniania układu trawiennego. Anna Krasucka

czwartek, 25 sierpnia 2011

Anna Krasucka

Babie lato czyli późne lato to czas zbiorów. Jest to pora równowagi i harmonii między kończącym się letnim gorącem a nadchodzącym jesiennym chłodem. Śledziona, trzustka i żołądek związane z tą porą roku, mają silny wpływ na poziom energii całego organizmu. To dzięki nim pożywienie zmieniane jest w substancje budujące ciało oraz w energię.

Gotowanie późnym latem:

Podobnie jak latem jemy dużo warzyw, które są w tym czasie bardzo dojrzałe i mamy duży wybór. Warto jak najbardziej urozmaicić jadłospis. Zjadamy warzywa zarówno na surowo jak i w postaci potraw gotowanych na parze, duszonych w małej ilości wody oraz blanszowanych. Warzywa kroi się na duże i grubsze kawałki i układa warstwami do gotowania lub duszenia. W ten sposób uzyskuje się bardziej słodki smak, niż w przypadku innych sposobów krojenia. Dzięki temu potrawa ma bardziej wyraziste właściwości, należące do babiego lata.

Szczególnie w okresie babiego lata należy spożywać wszystkie pełne ziarna zbóż. Jedzenie zbóż harmonizuje cały organizm, działa odżywczo i wzmacniająco. Wiążą one toksyczne substancje i złogi w ciele i sprzyjają ich wydaleniu.

Zaletą zbóż jest ich powolne trawienie, dzięki czemu nie odczuwa się głodu, ok. 3-4 godziny. Dlatego są doskonałym pokarmem przy odchudzaniu. Niestety ludzie z osłabionym układem pokarmowym nie najlepiej je trawią. Wtedy należy wzmocnić układ trawienny i przez pewien czas stosować następujące sposoby:

  • namoczyć zboża na kilka godzin, dzięki czemu szybciej się gotują i są lżej strawne
  • zboża lekko podkiełkować przed ugotowaniem, jest to bardzo dobra metoda przygotowania zbóż dla małych dzieci i osób starszych
  • bardzo długo gotować, aż ziarno rozgotuje się na kleik

Kasza jaglana i kukurydziana (zwłaszcza w formie polenty) najskuteczniej wzmacnia układ trawienny.

Oprócz zbóż gotujemy w tym czasie zupy, lecz nieco bardziej gęste niż latem, lekkie potrawy zbożowo-warzywne, leczo, makarony z warzywami, dania z dodatkiem roślin strączkowych. Potrawy wzbogacamy, dodając przy końcu gotowania czy duszenia niewielką ilość roślin zielonych np.: liście brokułów, rzodkiewek, kalarepy, selera, pietruszki a także świeże zioła.

Gotowane, łagodnie słodkie, pożywne i sycące potrawy powinny stanowić większą część posiłku. Tak przygotowane jedzenie wzmacnia śledzionę i żołądek, oraz równoważy cały organizm. Jakiś czas po posiłku pijemy cieple napoje. Dla ludzi z dolegliwościami żołądkowymi bardzo ważne jest picie gorącej wody, czasami ze świeżym imbirem.

Naturalna słodycz późnego lata zawiera się w różnorodnych odmianach dyni, marchwi, kukurydzy, pietruszce, morelach i innych. Dopiero po wyeliminowaniu cukru z diety możemy w pełni docenić bogactwo smaków produktów naturalnych.

Cenne są wszystkie wysokiej klasy oleje tłoczone na zimno (sezamowy, lniany, słonecznikowy, oliwa z oliwek) oraz masło naturalne niepasteryzowane. Mają właściwości budujące, odżywcze i dostarczają energii ciału. Pamiętajmy, aby używać ich w niewielkich ilościach, ale codziennie.

W chłodnych porach roku dodawane do potraw sklarowane masło bardzo dobrze rozgrzewa narządy trawienne i usprawnia ich funkcje.

ŻOŁĄDEK

Żołądek to centrum naszego ciała. Jego zadaniem jest przede wszystkim wydzielanie soku trawiennego, przechowywanie pokarmu, zamienianie go w płynną masę i przemieszczanie go do dwunastnicy. Żołądek sam wytwarza śluz, który chroni jego ściany przed działaniem kwasów trawiennych. Oczyszczone ziarna zbóż, kawa, herbata, tytoń, cukier, alkohol, przyprawy i potrawy smażone zwiększają wydzielanie kwasu żołądkowego. Tak samo działa stres i niektóre leki (aspiryna i sterydy). Główną przyczyna zaburzeń żołądkowych jest nadmiar kwasu. Wraz z obniżeniem produkcji śluzu ochronnego, nadmiar kwasów przyczynia się do powstawania wrzodów żołądka.

Drugą częstą chorobą żołądka jest rak. Jego przyczyną jest spożywanie pokarmów przetworzonych, rafinowanych, z dużą ilością środków konserwujących, słonych i mocno przyprawionych, smażonych.

Inne bardzo rozpowszechnione problemy z żołądkiem to niestrawność, zgaga i duża ilość gazów. Przyczynami tej dysfunkcji są: zbyt szybkie zjadanie pokarmu, za duże jego ilości, żywność o wysokiej zawartości białka zwierzęcego, tłuszczu oraz stres.

Żołądek jest najbardziej aktywny w porze śniadaniowej w godzinach 7.00 do 9.00.

ŚLEDZIONA I TRZUSTKA

Śledziona jest głównym narządem trawienia. Przemienia ona pokarm w energię, zapewnia odpowiedni poziom krwi w ciele, a także kontroluje jej prawidłowy skład. Śledziona spełnia ważną rolę w systemie odpornościowym. Przechowuje komórki immunologiczne przeznaczone do niszczenia obcych antygenów. Wprowadza je do krwi i w ten sposób zwiększa odporność. Ludzie z usuniętą śledzioną mają osłabiony układ immunologiczny.

Jakość energii, którą śledziona przesyła do jelita cienkiego i grubego na wpływ na szybkość i dokładność trawienia. Wszystkie problemy trawienne (czkawka, biegunka, zaparcia, wzdęcia, niestrawność, zgaga, mdłości i burczący żołądek) świadczą o zaburzeniach funkcji śledziony.

Najsilniejszy wpływ na śledzionę ma smak słodki. Umiarkowanie słodki smak wzmacnia śledzionę, ale silna słodycz stymuluje ją, prowadząc do jej wyczerpania. Najbardziej szkodzi jej cukier rafinowany oraz węglowodany proste. Śledziona pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi. Kiedy zamiast węglowodanów złożonych jemy węglowodany proste i rafinowany cukier, to rozpoczyna się błędne koło wznoszenia i opadania cukru we krwi. Dlatego należy jeść węglowodany złożone (zboża pełnoziarniste, strączkowe i warzywa).

Pora dnia, w której śledziona jest najbardziej aktywna to 9.00-11.00 rano. W tym czasie u schyłku lata może być najskuteczniej uzdrawiana.

Jak uzdrawiać układ trawienny:

Należy wyeliminować lub ograniczyć do minimum:

• Produkty przetwarzane przemysłowo z dodatkiem środków konserwujących, smakowych i barwników

• Pokarmy pochodzenia zwierzęcego, obfitujące w białko i tłuszcze nasycone (czerwone mięso, wieprzowina, przetwory mleczne)

• Biały rafinowany cukier

• Białą mąkę i białe pieczywo

• Alkohol

• Sól rafinowaną

• Marynaty

• Produkty silnie kwasowe

• Ryż oczyszczony, biały

• Ostre przyprawy

• Kawę, nikotynę i leki psychotropowe

PRZEPISY BABIEGO LATA

POLENTA

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • ½ szklanki kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

Zagotuj wodę, następnie wsyp powoli ciągle mieszając kaszkę kukurydzianą. Gotuj pod przykryciem ok. 15 min, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj masło, a po chwili gałkę muszkatołową, następnie łyżkę zimnej wody i sok z cytryny. Po chwili wyłącz ogień i pozostaw jeszcze pod przykryciem.

Polentę można spożywać np. z powidłami śliwkowo - gruszkowymi i posypać płatkami migdałowymi.

KOMPOT Z GRUSZEK, JABŁEK I ŚLIWEK

Składniki:

  • 2 gruszki
  • 2 jabłka
  • 10 śliwek
  • cynamon
  • 3 goździki
  • 2 plastry imbiru

Przygotowanie:

Obierz owoce i grubo pokrój.

Zagotuj 2 l wodą, dodaj owoce, po chwili przyprawy i gotuj pod przykryciem ok. 30 min.

Kompot spożywaj na ciepło posypany płatkami migdałowymi.

SMACZNEGO!!!

Anna Krasucka

PIĘĆ SMAKÓW

Akademia Odżywiania dla Zdrowia

Tel. 507 200 477

piecsmakow@piecsmakow.com.pl

www.piecsmakow.com.pl


PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia serdecznie zaprasza do udziału w najbliższych warsztatach gotowania i w wyjeździe jesiennym:

3 września 2011 - "GOTOWANIE WG PIĘCIU PRZEMIAN OD PODSTAW"

4 września 2011 - "ZDROWE PRZETWORY DOMOWE"

29 września - 2 października 2011 - wyjazd "KOBIETA - BOGINI SKONCENTROWANA NA PRZYJEMNOŚCIACH"

15 października 2011 - "ZDROWE ODŻYWIANIE DZIECI"

16 października 2011 - "JAK ODŻYWIAĆ SIĘ JESIENIĄ?"

26 listopada 2011 - "GOTOWANIE WG PIĘCIU PRZEMIAN OD PODSTAW"

27 listopada 2011 - "ZIMOWE GOTOWANIE ROZGRZEWA I WZMACNIA ODPORNOŚĆ"

Więcej info i zapisy na stronie:

http://www.piecsmakow.com.pl/warsztaty.html

lub tel. 507 200 477


Zapraszamy na konwencje z udziałem znanych i cenionych na całym świecie nauczycieli jogi:

22-28 sierpnia 2011 7 DNIOWY WARSZTAT z Sharatem Arora prosto z Indii - Wierchomla ilość miejsc ograniczona!

21-23 października 2011 OGÓLNOPOLSKA KONWENCJA JOGI - JAKI NETT Senior nauczycielka z USA po raz pierwszy w Polsce !

WAKACJE Z JOGĄ 2011- RENOMOWANE SZKOŁY- NAJWIĘKSZY WYBÓR WYJAZDÓW Z JOGĄ !



Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi