Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Babie lato. Czas wzmacniania układu trawiennego. Anna Krasucka

  • czwartek, 25 sierpnia 2011
  • autor: Anna Krasucka
Babie lato czyli późne lato to czas zbiorów. Jest to pora równowagi i harmonii między kończącym się letnim gorącem a nadchodzącym jesiennym chłodem. Śledziona, trzustka i żołądek związane z tą porą roku, mają silny wpływ na poziom energii całego organizmu. To dzięki nim pożywienie zmieniane jest w substancje budujące ciało oraz w energię.

Babie lato

Gotowanie późnym latem:

Podobnie jak latem jemy dużo warzyw, które są w tym czasie bardzo dojrzałe i mamy duży wybór. Warto jak najbardziej urozmaicić jadłospis. Zjadamy warzywa zarówno na surowo jak i w postaci potraw gotowanych na parze, duszonych w małej ilości wody oraz blanszowanych. Warzywa kroi się na duże i grubsze kawałki i układa warstwami do gotowania lub duszenia. W ten sposób uzyskuje się bardziej słodki smak, niż w przypadku innych sposobów krojenia. Dzięki temu potrawa ma bardziej wyraziste właściwości, należące do babiego lata.
Szczególnie w okresie babiego lata należy spożywać wszystkie pełne ziarna zbóż. Jedzenie zbóż harmonizuje cały organizm, działa odżywczo i wzmacniająco. Wiążą one toksyczne substancje i złogi w ciele i sprzyjają ich wydaleniu.
Zaletą zbóż jest ich powolne trawienie, dzięki czemu nie odczuwa się głodu, ok. 3-4 godziny. Dlatego są doskonałym pokarmem przy odchudzaniu. Niestety ludzie z osłabionym układem pokarmowym nie najlepiej je trawią. Wtedy należy wzmocnić układ trawienny i przez pewien czas stosować następujące sposoby:
  • namoczyć zboża na kilka godzin, dzięki czemu szybciej się gotują i są lżej strawne
  •  zboża lekko podkiełkować przed ugotowaniem, jest to bardzo dobra metoda przygotowania zbóż dla małych dzieci i osób starszych
  • bardzo długo gotować, aż ziarno rozgotuje się na kleik
Kasza jaglana i kukurydziana (zwłaszcza w formie polenty) najskuteczniej wzmacnia układ trawienny.
Oprócz zbóż gotujemy w tym czasie zupy, lecz nieco bardziej gęste niż latem, lekkie potrawy zbożowo-warzywne, leczo, makarony z warzywami, dania z dodatkiem roślin strączkowych. Potrawy wzbogacamy, dodając przy końcu gotowania czy duszenia niewielką ilość roślin zielonych np.: liście brokułów, rzodkiewek, kalarepy, selera, pietruszki a także świeże zioła.
Gotowane, łagodnie słodkie, pożywne i sycące potrawy powinny stanowić większą część posiłku. Tak przygotowane jedzenie wzmacnia śledzionę i żołądek, oraz równoważy cały organizm. Jakiś czas po posiłku pijemy cieple napoje. Dla ludzi z dolegliwościami żołądkowymi bardzo ważne jest picie gorącej wody, czasami ze świeżym imbirem.
Naturalna słodycz późnego lata zawiera się w różnorodnych odmianach dyni, marchwi, kukurydzy, pietruszce, morelach i innych. Dopiero po wyeliminowaniu cukru z diety możemy w pełni docenić bogactwo smaków produktów naturalnych.
Cenne są wszystkie wysokiej klasy oleje tłoczone na zimno (sezamowy, lniany, słonecznikowy, oliwa z oliwek) oraz masło naturalne niepasteryzowane. Mają właściwości budujące, odżywcze i dostarczają energii ciału. Pamiętajmy, aby używać ich w niewielkich ilościach, ale codziennie.
W chłodnych porach roku dodawane do potraw sklarowane masło bardzo dobrze rozgrzewa narządy trawienne i usprawnia ich funkcje.

Babie lato

ŻOŁĄDEK

Żołądek to centrum naszego ciała. Jego zadaniem jest przede wszystkim wydzielanie soku trawiennego, przechowywanie pokarmu, zamienianie go w płynną masę i przemieszczanie go do dwunastnicy. Żołądek sam wytwarza śluz, który chroni jego ściany przed działaniem kwasów trawiennych. Oczyszczone ziarna zbóż, kawa, herbata, tytoń, cukier, alkohol, przyprawy i potrawy smażone zwiększają wydzielanie kwasu żołądkowego. Tak samo działa stres i niektóre leki (aspiryna i sterydy). Główną przyczyna zaburzeń żołądkowych jest nadmiar kwasu. Wraz z obniżeniem produkcji śluzu ochronnego, nadmiar kwasów przyczynia się do powstawania wrzodów żołądka.
Drugą częstą chorobą żołądka jest rak. Jego przyczyną jest spożywanie pokarmów przetworzonych, rafinowanych, z dużą ilością środków konserwujących, słonych i mocno przyprawionych, smażonych.
Inne bardzo rozpowszechnione problemy z żołądkiem to niestrawność, zgaga i duża ilość gazów. Przyczynami tej dysfunkcji są: zbyt szybkie zjadanie pokarmu, za duże jego ilości, żywność o wysokiej zawartości białka zwierzęcego, tłuszczu oraz stres.
Żołądek jest najbardziej aktywny w porze śniadaniowej w godzinach 7.00 do 9.00.
 
Babie lato

ŚLEDZIONA I TRZUSTKA

Śledziona jest głównym narządem trawienia. Przemienia ona pokarm w energię, zapewnia odpowiedni poziom krwi w ciele, a także kontroluje jej prawidłowy skład. Śledziona spełnia ważną rolę w systemie odpornościowym. Przechowuje komórki immunologiczne przeznaczone do niszczenia obcych antygenów. Wprowadza je do krwi i w ten sposób zwiększa odporność. Ludzie z usuniętą śledzioną mają osłabiony układ immunologiczny.
Jakość energii, którą śledziona przesyła do jelita cienkiego i grubego na wpływ na szybkość i dokładność trawienia. Wszystkie problemy trawienne (czkawka, biegunka, zaparcia, wzdęcia, niestrawność, zgaga, mdłości i burczący żołądek) świadczą o zaburzeniach funkcji śledziony.
Najsilniejszy wpływ na śledzionę ma smak słodki. Umiarkowanie słodki smak wzmacnia śledzionę, ale silna słodycz stymuluje ją, prowadząc do jej wyczerpania. Najbardziej szkodzi jej cukier rafinowany oraz węglowodany proste. Śledziona pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi. Kiedy zamiast węglowodanów złożonych jemy węglowodany proste i rafinowany cukier, to rozpoczyna się błędne koło wznoszenia i opadania cukru we krwi. Dlatego należy jeść węglowodany złożone (zboża pełnoziarniste, strączkowe i warzywa).
Pora dnia, w której śledziona jest najbardziej aktywna to 9.00-11.00 rano. W tym czasie u schyłku lata może być najskuteczniej uzdrawiana.

Jak uzdrawiać układ trawienny:

Należy wyeliminować lub ograniczyć do minimum:
• Produkty przetwarzane przemysłowo z dodatkiem środków konserwujących, smakowych i barwników
• Pokarmy pochodzenia zwierzęcego, obfitujące w białko i tłuszcze nasycone (czerwone mięso, wieprzowina, przetwory mleczne)
• Biały rafinowany cukier
• Białą mąkę i białe pieczywo
• Alkohol
• Sól rafinowaną
• Marynaty
• Produkty silnie kwasowe
• Ryż oczyszczony, biały
• Ostre przyprawy
• Kawę, nikotynę i leki psychotropowe
PRZEPISY BABIEGO LATA
 

POLENTA

 Babie lato
Składniki:
  •  2 szklanki wody
  • ½ szklanki kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
 Przygotowanie:
Zagotuj wodę, następnie wsyp powoli ciągle mieszając kaszkę kukurydzianą. Gotuj pod przykryciem ok. 15 min, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj masło, a po chwili gałkę muszkatołową, następnie łyżkę zimnej wody i sok z cytryny. Po chwili wyłącz ogień i pozostaw jeszcze pod przykryciem.
Polentę można spożywać np. z powidłami śliwkowo - gruszkowymi i posypać płatkami migdałowymi.
 

KOMPOT Z GRUSZEK, JABŁEK I ŚLIWEK

Babie lato
Składniki:
  • 2 gruszki
  • 2 jabłka
  • 10 śliwek
  • cynamon
  • 3 goździki
  • 2 plastry imbiru
 Przygotowanie:
Obierz owoce i grubo pokrój.
Zagotuj 2 l wodą, dodaj owoce, po chwili przyprawy i gotuj pod przykryciem ok. 30 min.
Kompot spożywaj na ciepło posypany płatkami migdałowymi.
 
 
SMACZNEGO!!!
 
Anna Krasucka
 Babie lato
PIĘĆ SMAKÓWPięć Smaków Logo
Akademia Odżywiania dla Zdrowia
Tel. 507 200 477
 

 
PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia serdecznie zaprasza do udziału w najbliższych warsztatach gotowania i w wyjeździe jesiennym:
 3 września 2011 - "GOTOWANIE WG PIĘCIU PRZEMIAN OD PODSTAW”
4 września 2011 - "ZDROWE PRZETWORY DOMOWE”
29 września – 2 października 2011 – wyjazd „KOBIETA – BOGINI SKONCENTROWANA NA PRZYJEMNOŚCIACH”
15 października 2011 - "ZDROWE ODŻYWIANIE DZIECI"
16 października 2011 - "JAK ODŻYWIAĆ SIĘ JESIENIĄ?"
26 listopada 2011 - "GOTOWANIE WG PIĘCIU PRZEMIAN OD PODSTAW”
27 listopada 2011 - "ZIMOWE GOTOWANIE ROZGRZEWA I WZMACNIA ODPORNOŚĆ”
 
Więcej info i zapisy na stronie:
lub tel. 507 200 477
 

 
bannery sklepu jogajoga
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Jak długo muszę się rozciągać, żeby być w pełni elastycznym?

Rozczaruję Was już na samym początku tego artykułu, ponieważ muszę uczciwi przyznać, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. ...

Dania gotowe. Czy mogą być zdrowe? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem, prezesem firmy Primavika

Na sklepowych półkach coraz więcej miejsca zajmują różnego rodzaju dania gotowe. Wpisują się one w potrzeby współczesnego konsumenta, który żyje szybko. Czy taka wysoko przetworzona żywność może być zdrowa? Na co zwracać uwagę przy wyborze produktów typu convienience? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem,...

Jesienne Ekocuda nadchodzą!

Naturalne kosmetyki polskich i zagranicznych producentów, warsztaty, wykłady, a przede wszystkim możliwość spotkania miłośników eco pod jednym dachem – to wyróżniki Ekocudów – targów kosmetyków naturalnych, które w dniach 25 - 26 listopada odbędą się w Domu Towarowym Bracia Jabłkowscy w ...

Joga i medytacja receptą na lepszą pamięć i orientację

W Polsce na alzheimera choruje ok. 350 tys. ludzi. Tracą pamięć, sprawność. Uczeni nie potrafią jeszcze powiedzieć, co jest przyczyną stopniowej i nieodwracalnej degradacji komórek nerwowych mózgu. Trwają intensywne poszukiwania sposobów na opóźnienie postępów choroby i poprawę komfortu życia pacjen...

Eckhart Tolle – sylwetka człowieka, i jego „Potęga teraźniejszości”

Z przekazem Eckharta Tolle spotkałam się około 5 lat temu. Absolutnie nic z tego przekazu nie rozumiejąc. Wpadła wtedy w moje ręce książka "Potęga teraźniejszości", która brzmiała jak nie do końca sprecyzowany bełkot. Czytałam i z typowym dla współczesnego człowieka ignoranctwem dla wszystkiego czeg...

Nowe trendy w jodze

To, że joga jest trendy nie ulega wątpliwości. Ale moda na jogę zaszła już tak daleko, że zaczęto tworzyć jej bardzo oryginalne, czasem nie do końca z filozofią jogi związane odmiany. Ostatnie hity to joga nago, joga z piwem, joga z psem, czy joga pod wodą. Skusilibyście się na którąś z takich lekcj...

Dlaczego jogin miałby zastanowić się zanim wypije kawę?

Otóż picie jednej/ dwóch filiżanek kawy dziennie nie będzie miało większego wpływu na organizm, ale nadużycie już tak. Kawa stanowi sztuczny stymulator, tzn. wtedy kiedy nasz organizm mówi stop - muszę odpocząć to po wypiciu kawy może jednak działać dalej. Niejako oszukuję w ten sposób swój organizm...

Kuchnia Pięciu Przemian - Zima

Zima zbliża się wielkimi krokami, w niektórych regionach kraju mieliśmy już nawet przyjemność oglądać śnieg. Zaczyna się okres wieczorów poprzeplatanych krótkimi godzinami szarego światła. Jak sobie radzić, żeby nie zapaść się w ciemną, zimową noc?...

Spaghetti z dyni z różnymi sosami - Pycha!

Dynia makaronowa potrafi zaskoczyć. Najpierw trzeba ją znaleźć na bazarze. Jest podłużna, kształtem przypomina piłkę do rugby. Na jej skórce malują się zielono-żółte abstrakcyjne wzory. Gdy ją przekroimy, ma delikatny, arbuzowy aromat....

Joga kundalini – przebudzenie i opanowanie energii

Mnogość zajęć, które określane są jako różne rodzaje jogi, może już przyprawić o zawrót głowy. Wśród nich pojawia się kundalini. Samo słowo brzmi magicznie, a jogę kundalini otacza aura tajemnicy. Jest to jednak, wg jej zwolenników i adeptów, esencja jogi, emanacja życiowej energii, która przepływa ...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Listopada 2017
Następne
PWŚCPSN
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
likesoft