Czego powinny unikać wegetarianki w ciąży? Dr med. Grażyna Ziółkowska
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Czego powinny unikać wegetarianki w ciąży? Dr med. Grażyna Ziółkowska

  • środa, 17 sierpnia 2011
  • autor: Grażyna Ziółkowska
Jak dieta wegetariańska wpływa na płodność i ciążę? Tematyka płodności związana jest bezpośrednio ze stanem zdrowia przyszłych rodziców. Istotne jest, aby był on optymalny niezależnie od wieku, w którym zdecydują się na poczęcie dziecka. Wegetarianizm sprzyja uzyskaniu i utrzymaniu zdrowia ze względu na dużą ilość warzyw, owoców, kasz i roślin strączkowych zjadanych w różnych postaciach. Udowodniono, że taka dieta prowadzi do utrzymywania prawidłowej masy ciała, chroni przed zapadaniem na nowotwory, cukrzycę, niedokrwistość, wszelkie awitaminozy.
ciąża
 
Dla przyszłych rodziców ważne jest, żeby nie spożywali alkoholu (nawet piwa) przed poczęciem, nie palili marihuany ani papierosów. Te oraz inne używki mają negatywny wpływ na procesy podziału komórek płciowych, a co za tym idzie zwiększają możliwość niekorzystnych mutacji i urodzenia dziecka genetycznie obciążonego.
Prawidłowym podziałom DNA komórek płciowych sprzyja dieta bogata w „wymiatacze” wolnych rodników. Są to substancje występujące w surowych warzywach zabarwionych na żółto, zielono, pomarańczowo, czerwono i fioletowo. Należą do nich witaminy A, C, E i beta-karoten. Neutralizują one wolne rodniki tlenowe, powstające w przebiegu procesów metabolicznych. Wolne rodniki są to atomy, grupy atomów lub cząsteczki mające na ostatniej orbicie nieparzysty elektron i odznaczające się dużą reaktywnością chemiczną. Powstają w wyniku reakcji oksydacyjno-redukcyjnych, a także oddziaływań czynników z otoczenia. Wolne rodniki uszkadzają błony komórkowe, kwasy nukleinowe, reagują z białkami, łatwo wbudowują się w tkankę. Uszkodzenia nimi spowodowane mogą być przyczyną chorób degeneracyjnych, stanów zapalnych, nowotworowych, miażdżycy, starzenia się organizmu, nieprawidłowych podziałów komórek płciowych.
Witaminy zawarte w surowych owocach i warzywach zapobiegają utlenianiu, a wtedy znacznie zwiększa się szansa na prawidłowe podziały komórkowe i minimalizuje się prawdopodobieństwo mutacji DNA.
Ważne również jest spożywanie żywności pochodzącej z upraw ekologicznych. Jest to istotne dla przyszłych rodziców, ponieważ pestycydy i inne środki ochrony roślin mają hamujący wpływ na płodność oraz właściwości rakotwórcze. Ich działanie przy przewlekłym spożywaniu może się kumulować. Produkty rolnictwa ekologicznego są wolne od tych substancji i są w stanie zapewnić odpowiedni skład mineralny i witaminowy diety.
Ciąża jest wydarzeniem, które bardzo porusza całe otoczenie matki wegetarianki. Dzieje się tak głównie dlatego, że wegetarianizm postrzegany jest przez ogół społeczeństwa jako dziwactwo niezbyt bezpieczne dla zdrowia, a już w ogóle niebezpieczne dla rozwijającego się w łonie matki dziecka. Wegetarianki w ciąży spotykają się z różnymi reakcjami najbliższej rodziny. Same, czując się niepewnie w nowej roli, narażone są na krytykę, brak akceptacji, zastraszanie tylko dlatego, że ich dieta odbiega od powszechnie przyjętego wzorca. Otoczenie zazwyczaj nie ma żadnych wiadomości na temat tego sposobu odżywiania, jednak serwuje autorytarnie miażdżącą krytykę przyszłej matce, doprowadzając ją do, delikatnie mówiąc, zdenerwowania.
Wegetariański sposób odżywiania jest zupełnie bezpieczny dla zdrowia kobiety w ciąży i jej rozwijającego się dziecka. Oczywiście powinien być to wegetarianizm w pełni odpowiedzialny, z prawidłowo dobranymi składnikami żywieniowymi.
Ciężarna, w pierwszym trymestrze, nie potrzebuje zwiększać ilości pożywienia, ani jego kaloryczności. Optymalny przyrost masy ciała w ciąży wynosi od 8 do 15 kg. Zazwyczaj apetyt wzrasta po pierwszym trymestrze i szacuje się, że należy wówczas zwiększyć kaloryczność posiłków o ok. 200-300 kcal na dobę. Zaleca się jeść częściej i mniejsze porcje.
Zdrowa, wegetariańska dieta ciężarnej powinna opierać się na pełnoziarnistych kaszach, pieczywie, roślinach strączkowych oraz dużej ilości warzyw, najlepiej mało przetworzonych termicznie. Mamy tu do dyspozycji: kasze - gryczaną paloną i niepaloną, jaglaną, jęczmienną, pęczak, kukurydzianą, quinoa, kus-kus, a także płatki owsiane, pszenne, żytnie, jęczmienne, ryż, mąki z pełnego przemiału i ich przetwory (chleb razowy, makarony razowe).
 
ciąza dieta
 
Kobieta w ciąży nie powinna jeść białego chleba ani białych makaronów, ponieważ nie zawierają one wystarczającej ilości makro i mikroelementów. Mąka biała zawiera jedynie węglowodany i proces jej przetwarzania w organizmie nie dostarcza niczego innego oprócz glukozy. Jeśli spożywamy produkty razowe (czyli z pełnego przemiału), to oprócz węglowodanów organizm otrzymuje enzymy, błonnik i mikroelementy istotne w podtrzymywaniu zdrowego metabolizmu.
Ze względu na konieczność kontroli masy ciała, kobieta ciężarna nie powinna spożywać cukrów prostych, czyli czekolady i jej przetworów, słodkich napojów, ciastek, cukierków itp. Cukier w nich zawarty niekorzystnie wpływa na równowagę kwasowo-zasadową organizmu, przesuwając ją w kierunku kwasicy. Nadmiar kwasów w organizmie musi być zneutralizowany, więc ciało używa do tego jonów dodatnich takich jak wapń czy magnez. Wiążą się one z kwasami organicznymi i jako sole są wydalane z moczem. Jest to prosty sposób, żeby drenować organizm z wapnia, a przecież jest on potrzebny do formowania struktur kostnych rozwijającego się dziecka.
Rośliny strączkowe np. fasola, groch, soczewica, soja czy ciecierzyca są bogatym źródłem białka roślinnego, żelaza, magnezu, cynku, potasu i węglowodanów. Spożywane razem z kaszami sprawiają, że wegetariański posiłek staje się kompletny pod względem zawartości aminokwasów – podstawowych składników budowy białek. Chodzi tu o aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Dodatek roślin strączkowych do kasz dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów i nie należy wówczas martwić się, że nasza dieta jest niezrównoważona pod względem białka. To dotyczy również kobiet w ciąży. Żeby jednak ciężarna wegetarianka czuła się komfortowo i bezpiecznie powinna dodać do diety orzechy i nasiona, które zawierają dużo skoncentrowanego białka. Migdały, orzechy laskowe, włoskie, słonecznik, sezam, pestki dyni można jeść bezpośrednio lub robić z nich np. pasty, masło, mleko orzechowe itp.
 
---
Grażyna Ziółkowska
Pediatra, specjalistka medycyny rodzinnej z 16-letnią praktyką. Wegetarianka od 19 lat. Mama zdrowego, wegetariańskiego dziecka. Mieszka w gospodarstwie ekologicznym. Wspiera wegetarian i ruchy obrońców zwierząt swoją wiedzą i aktywnością. Chętnie konsultuje dietetycznie dzieci wegetariańskie i wspiera ich rodziców.
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ

Rozpoczynamy zapisy na II Edycję ! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętności oraz końcowy certyfikat uprawnia...

Kurs nauczycielski jogi. Szkolenie przygotowawcze.

Czy myślała/eś kiedyś o tym, aby zostać w przyszłości nauczycielem jogi? Chciałbyś posiadać takie umiejętności jak Twój ulubiony nauczyciel i pracować w gronie inspirujących ludzi? Wydaje Ci się, że jest to ciekawe zajęcie i wspaniała ścieżka rozwoju, ale masz obawy, że Twoje umiejętności i wied...

Jaki Nett w Polsce - fotorelacja z Międzynarodowego Konwentu Jogi 2019

Za nami intensywny weekend jogowy ze wspaniałą nauczycielką z USA - Jaki Nett, wieloletnią uczennicą B.K.S. Iynegra, w stopniu nauczycielskim Senior I. Konwent zgromadził 250 entuzjastów jogi z całej Polski i z zagranicy. Dzięki wspaniałym, zaangażowanym uczestnikom Jaki Nett wyjechała zachwycona. S...

Bosą stopą przez zimę

Stopy zwracają naszą uwagę właściwie głównie latem, kiedy chcemy założyć sandałki lub klapki. Latem często też chodzimy boso po plażowym piasku, leśnej trawie czy ziemi. Dbamy o stopy w sensie estetycznym. Zimą wkładamy na nie grube skarpety i zapominamy o ich istnieniu. Tymczasem w medycynie Wschod...

Joga to nie wyścig ani zawody na najlepiej wyglądającą asanę.

Zwolenników jogi przybywa wprost proporcjonalnie do stereotypów powstających na jej temat. Mój ulubiony i zarazem najczęściej powtarzany, to poczucie, że zanim skorzysta się z zajęć jogi, trzeba już coś na ten temat wiedzieć, umieć, wcześniej się przygotować, rozciągnąć, iść najpierw na stretching i...

Joga na receptę

Rośnie popularność jogi w środowisku medycznym na świecie. Jej dobroczynny wpływ na pacjentów docenili m.in. brytyjscy medycy, którzy wzięli udział w poświęconej jodze konferencji zorganizowanej w Londynie w dniach 15-17 lutego. Lekarze, którzy poznali móc jogi, chcą ją przepisywać na receptę. ...

Joga na co dzień z premierem Indii

"Joga to podarek Indii dla całego świata. Niesie ze sobą zdrowie, dobrostan i pokój. Łączy w szczęściu odległe od siebie narody" – mówił Narendra Modi. "Mój dzień rozpoczyna się od jogi. Ma dobroczynne wpływ na mój umysł i ciało". Jeśli ktoś chce go naśladować, wystarczy poszukać w sieci klipó...

Uwolnij swoją miednicę, a reszta sama się ułoży. O praktyce skłonów do przodu.

Miednica stanowi połączenie kręgosłupa z kończynami dolnymi i jest "pośrednikiem" w przenoszeniu ciężaru tułowia na nogi. Ponadto zadaniem miednicy i przyczepionych do niej mięśni jest utrzymanie górnej części ciała w prawidłowej pozycji – dotyczy to pionowego ustawienia kręgosłupa w trakcie s...

Hotel Mazowsze Medi Spa w Ustroniu. Zdrowo, kameralnie i aktywnie

Mazowsze Medi SPA to kameralne, luksusowe miejsce położone w atrakcyjnym turystycznie Ustroniu nad rzeką Wisłą u stóp gór Równica i Czantoria przeplecionych szeregiem szlaków spacerowych, idealne dla osób pragnących spokoju, chcących wypocząć w pełnym tego słowa znaczeniu jak i tych, którzy szukają ...

WIOSENNE EKOCUDA JUŻ WKRÓTCE W TRZECH MIASTACH!

Eko to nie moda, to styl życia, który wybiera coraz więcej Polaków. O tym, w jak szybkim tempie rozwijają się Ekocuda, świadczy rosnąca z roku na rok frekwencja, przybywa uczestników, a także wystawców. Coraz częściej decydujemy się na produkty wolne od chemii i dodatkowych substancji, zwracając uwa...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Marca 2019
Następne
PWŚCPSN
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
LikeSoft