Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Jak rzucić mięso i zostać wegetarianinem? Dr med. Grażyna Ziółkowska

  • piątek, 10 czerwca 2011
  • autor: Grażyna Ziółkowska
Zmiana sposobu odżywiania zależy od wielu czynników. Motywacja do jej przeprowadzenia jest najistotniejsza. Wielu ludzi nie odczuwa potrzeby zmiany diety na wegetariańską, ponieważ czują się dobrze, nie mają kłopotów ze zdrowiem, ważna jest dla nich tradycja w kuchni i nie wyobrażają sobie żywienia innego niż te, którego się nauczyli wcześniej. Nie rozważają również kwestii etycznych, dotyczących sprawiedliwego i humanitarnego traktowania zwierząt.
wegetarianizm
 
Istnieje jednak duża grupa ludzi, która wolałaby nie jeść mięsa, a nie wie jak to zrobić bez szkody dla swojego zdrowia. Mają oni różną motywację. Możemy spotkać ludzi starszych, którzy zjedli już w swoim życiu tony mięsa i po lekturach prozdrowotnych artykułów zdecydowali się na odrzucenie mięsa ze względu na zdrowie. Spotykamy również dzieci i młodzież, które poruszone cierpieniem zwierząt nie chcą już więcej włożyć kawałka zwierzęcej tkanki do ust. Taki scenariusz zdarza się szczególnie często po obejrzeniu filmów pokazujących zabijanie zwierząt w rzeźniach. Są również ludzie dojrzali, którzy podejmują decyzję o rozstaniu z mięsem po wielu przemyśleniach, kierując się szeroko rozumianym współczuciem dla zwierząt i względami ekologicznymi. Niekiedy młodzi ludzie chcą się przypodobać grupie rówieśniczej, jeśli w jej skład wchodzą jednostki silnie promujące wegetarianizm. Niezależnie od motywacji decyzja o zmianie diety wiąże się z lękiem przed zaszkodzeniem swojemu zdrowiu. Wielu ludzi zwleka z tą decyzją, ponieważ nie wiedzą co jeść zamiast mięsa, jak przygotowywać posiłki i czy to wystarczy, aby utrzymać organizm w zdrowiu. Również rodziny takich zapaleńców w większości przypadków są nietolerancyjne i straszą wszelkimi możliwymi chorobami, które pojawią się automatycznie, gdy ktoś zrezygnuje z jedzenia mięsa. W atmosferze zastraszenia proces zmiany diety nie zawsze przebiega płynnie, a nawet może wiązać się z dużym stresem z powodu braku wsparcia, a nawet dywersji ze strony osób najbliższych. Oczywiście niekiedy otoczenie może mieć rację niepokojąc się o stan zdrowia młodego stażem wegetarianina, zwłaszcza gdy żywi się on białym pieczywem z serem i dżemem.
 
wegetarianizm
 
Aby uniknąć niepokojów i nie zaszkodzić sobie, przechodząc na wegetarianizm, należy wiedzieć jak to zrobić. Można zmienić dietę powoli, stopniowo ucząc się nowych przepisów i wprowadzając je do kuchni. Jest to sposób w miarę bezpieczny zarówno dla naszego zdrowia jak i odpowiedni dla utrzymywania w spokoju naszych bliskich. Musimy uświadomić sobie, jakie główne zmiany powinniśmy wprowadzić do menu:
1.Produkty z mąki z pełnego przemiału, czyli razowej, zamiast z białej np. makarony razowe, chleb razowy (może być pszenny, żytni, orkiszowy zależnie od rodzaju użytej mąki), płatki, czyli zgniecione zboża, a nie sztuczne płatki kukurydziane i powszechnie dostępne słodkie kulki, czy inne produkty ze zlepionej i osłodzonej białej mąki.
2.Kasze: gryczaną, jęczmienną, jaglaną, quinoa, kukurydzianą, bulghur, ryż brązowy i inne, a nie tylko same ziemniaki, które królują na naszych stołach.
3.Rośliny strączkowe, których z pewnością jemy za mało: fasole różnego rodzaju, groch, soczewice różnego rodzaju, ciecierzyca, soja i jej przetwory np. mleko sojowe, tofu, miso.
To są podstawowe składniki nowej diety wegetariańskiej. Powinny być spożywane codziennie w różnych konfiguracjach. Całą resztę tworzą warzywa, orzechy, pestki, przyprawy, dobrej jakości oleje. Dobrze jest skorzystać z wegetariańskich książek kucharskich, zanim nauczymy się przepisów na pamięć. Można też stołować się przez jakiś czas w barach serwujących wegetariańską żywność i przejąć ich jadłospis, który potem można samemu modyfikować. Dużą wiedzę można zdobyć, zaprzyjaźniając się z okolicznymi sklepami ze zdrową żywnością, których uczynni sprzedawcy na pewno będą służyli radą i pomocą. W zależności od gotowości można ograniczać mięso wypierając je najpierw z wywarów mięsnych, potem z talerza obiadowego, a na końcu z kanapek lub odwrotnie.
Najłatwiej zaczynać zmianę od śniadania, najprostsze mogą stanowić płatki wielozbożowe z dodatkami owoców, orzechów, pestek słonecznika, dyni itp. Drugie śniadanie może składać się z kanapek z chleba razowego z pastami warzywnymi, bądź z roślin strączkowych. Obiad łatwo zrobić gotując kaszę z soczewicą i ucierając surówkę z sezonowych warzyw. Można również ugotować zupę wielowarzywną z soczewicą, lub grochówkę na wywarze warzywnym. Mogę zaręczyć, że wegetariańska grochówka nie odbiega jakością od tej na mięsie, nawet ją przewyższa delikatnością aromatu i smaku. Oczywiście ważne są tu przyprawy, można skorzystać z doświadczenia starszego pokolenia w tej dziedzinie.
Taki jadłospis z powodzeniem mogą stosować weganie, natomiast wegetarianie mogą dołożyć sobie, zamiast past warzywnych, sery różnego rodzaju lub jajka, jako źródła białka. Dryfowanie w jadłospisie w kierunku spożywania dużej ilości nabiałów nie prowadzi do zdrowia, ponieważ nabiały zawierają zbyt dużo nasyconych tłuszczów zwierzęcych oraz białka, prawie nie zawierają żelaza, witamin, ani błonnika.
Można zmienić sposób żywienia od razu z dnia na dzień i tak dzieje się najczęściej u ludzi młodych. Jest to równie bezpieczne, co stopniowa zmiana diety pod warunkiem, że pamięta się o podstawowych zarysach wegetariańskiego jadłospisu. Z tym jest najtrudniej, ponieważ ludzie oburzeni odkryciem podłości wyrządzanej zwierzętom, po prostu wyrzucają mięso z diety, nie bardzo wiedząc, co w zamian. Czasami problem, co jeść, spada na rodziców nastolatków. Dla prawidłowego żywienia nastolatków zasady są takie same: kasze, strączkowe, przetwory z razowej mąki, warzywa, pestki, nieco nabiału i jajek. Taka dieta wystarczy dla prawidłowego żywienia młodych ludzi i nie wywołuje niedokrwistości, ani żadnych innych zaburzeń wynikających z niedoborów. Wegetarianizm może być bardzo prosty i przygotowywanie potraw błyskawiczne, a może być również wyszukany i tworzenie potraw może zajmować sporo czasu. To zależy od wprawy kucharza i jego talentu kulinarnego. Warto próbować różnorodnej kuchni wegetariańskiej, ponieważ to otwiera horyzonty i uczy, jakie możliwości daje nam świat produktów roślinnych. W efekcie okazuje się, że potrawy roślinne wypełniają nam wszystkie dni całego roku i na spożywanie mięsa nie starcza już czasu…
 
 
Grażyna Ziółkowska
Pediatra, specjalistka medycyny rodzinnej z 16-letnią praktyką. Wegetarianka od 19 lat. Mama zdrowego, wegetariańskiego dziecka. Mieszka w gospodarstwie ekologicznym. Wspiera wegetarian i ruchy obrońców zwierząt swoją wiedzą i aktywnością. Chętnie konsultuje dietetycznie dzieci wegetariańskie i wspiera ich rodziców.
 
 

 

Zapraszamy na konwencje z udziałem znanych i cenionych na całym świecie nauczycieli jogi:

 
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
OM, dźwięk początku i energii

Sala ćwiczeń jogi. Praktykujący w skupieniu, z zamkniętymi oczami, siedzą na matach. W ciszy rozchodzi się dźwięk OM. Tak wygląda początek zajęć w większości szkół. OM – najbardziej znana i najświętsza sylaba hinduizmu – jednoczy, oczyszcza, uspokaja, otwiera kanały energetyczne. Jest un...

Przełomowa metoda oddechowa i jej twórca K.P. Butejko

Biografią Prof. Konstantyna Pawłowicza Butejko/ Buteyko rozpoczynamy cykl artykułów na temat przełomowej metody oddechowej -metody Butejki. Był on cenionym, rosyjskim lekarzem. Opisał nową jednostkę chorobową, którą nazwał chorobą głębokiego oddychania. Odkrył , iż główną przyczyną wielu schorzeń j...

Kiedy moje barki będą w pełni elastyczne a klatka piersiowa otwarta?

Otwarta klatka piersiowa to podstawa! Do tego dążymy zawsze na samym początku rozpoczynając wprowadzanie w świat jogi początkującego jogina. Dlaczego? Dlatego, że otwarta klatka piersiowa to prostsza postawa całego ciała, nie opadające do przodu barki, możliwość nabrania solidnego oddechu oraz zdecy...

Dzięki ojcu joga trafiła do szkół. Anna Romanowska wspomina ojca, prof. Wiesława Romanowskiego

Praktyka jogi zaczęła rozwijać się w Polsce w latach siedemdziesiątych. Wśród jej pionierów był fizjolog prof. Wiesław Romanowski. Pod jego redakcją ukazała się w 1973 r. książka pt. "Teoria i metodyka ćwiczeń relaksowo-koncentrujących", która stała się dla wielu polskich nauczycieli jogi swego rod...

Joga wielkich dziewczyn, czyli koniec z wymówkami

Pójdę na jogę gdy schudnę, to wymówka, która "gra" gdzieś z tyłu głowy wielu osobom. Internetowe influencerki, zwłaszcza te amerykańskie, udowadniają, że nie ma na co czekać, bo jogę można z powodzeniem praktykować niezależnie od tego, jaki rozmiar ubrań nosimy. Są wśród nich m.in. Amerykanki Valeri...

Lagom, czyli szczęście po szwedzku

Świat, w którym dziś żyjemy nastawiony jest na "wyżej, dalej, więcej". Wpadając w nieustanny wir podkręcania tempa nie zauważamy, kiedy przestają nas cieszyć drobiazgi codzienności. Często jesteśmy przemęczeni, bez energii i motywacji do działania. Jednym z dobrych sposobów wyjścia z tej sytuacji je...

Joga receptą na zdrowe stopy

Wciąż niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że stopy mogą być odpowiedzialne za bóle kolan, bioder, pleców, karku i szyi oraz powstawanie skoliozy i innych deformacji kręgosłupa....

Yin joga powięziowa – trwanie, które i uspokaja

Yin joga to pełen spokój, bezruch, długie trwanie w pozycjach. Powoli, łagodnie i bez wysiłku usuwa z ciała napięcia, sztywność i bóle powstałe w wyniku traum i stresu. Praktyka ta jest niczym masaż wykonywany na samym sobie. Uwalnia z ciała to, co pod wpływem nadmiernego wysiłku lub silnych emocji ...

Jogowe przygotowanie do wyjścia na stok. Ferie z jogą 2018!

U progu sezonu narciarskiego przypominamy jakie korzyści przynosi praktyka jogi dla narciarzy. ...

Kiedy mój umysł będzie w pełni elastyczny…?

Można by długo rozpisywać się o elastyczności ciała – metod na jej osiągnięcie jest wiele i o ile będziemy systematyczni i konsekwentni osiągniemy ten cel bez większego wysiłku – wszystko zależy od chęci i nastawienia. Nieco inaczej sprawa wygląda z najważniejszym narządem sprawującym ko...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Lutego 2018
Następne
PWŚCPSN
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
likesoft