Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

jogajogajogamaratonjogi.pljoga

Odkwaszanie organizmu - nowe podejście do chorób przewlekłych. Dominika Adamczyk

  • piątek, 20 maja 2011
  • autor: Dominika Adamczyk
Kiedy złe samopoczucie staje się nieodłącznym towarzyszem naszego życia i nie skutkuje przyjmowanie tabletek, większość z nas zaczyna szukać przyczyny. Jednym z pierwszych działań, które podejmujemy, jest zrobienie analizy krwi i moczu. I co się okazuje? Wyniki badań są dobre, a nasze samopoczucie ciągle pozostawia dużo do życzenia.
odkwaszanie organizmu
Taki stan zdrowia oznacza, że zakłócona jest równowaga kwasowo-zasadowa, jeden z najważniejszych mechanizmów regulacyjnych naszego organizmu. Jest ona podstawą prawidłowego przebiegu procesów życiowych i niezbędnym warunkiem do zachowania zdrowia. Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej prowadzi do kryzysów, które nieleczone lub tylko zaleczane przeradzają się w schorzenia przewlekłe.
Większość schorzeń w tym chorób przewlekłych takich jak reumatyzm, zawał serca, nowotwory, migreny, cukrzyca, kamica nerkowa, kamienie w woreczku żółciowym, dna moczanowa powstają wskutek zakwaszenia organizmu. Z zakwaszeniem mamy do czynienia nie tylko w zaawansowanych stadiach choroby. Występuje ono już wtedy, gdy męczą nas częste bóle głowy, kręgosłupa, gdy odzywa się zgaga, niespodziewanie pojawia się biegunka lub inne dolegliwości jelitowe. Zakwaszenie dotyczy nie tylko ludzi starszych i chorych, ale również dzieci. Nasz organizm jest bardzo tolerancyjny ale do czasu. Kryzys następuje zwykle ok. 40-tego roku życia, kiedy lawinowo zaczynają pojawiać się rożne dolegliwości. W tym okresie życia odczuwane do tej pory sporadycznie dolegliwości mogą przejść w stadium przewlekle.
W czasach nam współczesnych dr Renate Collier twórczyni terapii odkwaszającej i jej propagatorka, w swej pracy naukowej i praktyce lekarskiej udowodniła niezbicie, że aby zachować zdrowie i pozbyć się dolegliwości należy odżywiać się w dużej mierze produktami zasadotwórczymi i ograniczać kwasotwórcze. Podkreśliła, że jeśli odczuwamy jakieś problemy ze zdrowiem, należy zmienić nawyki żywieniowe i przestrzegać poniższych zasad:
• Jadać z umiarem, bez pośpiechu
• Dokładnie przeżuwać pokarm i nasączać go śliną
• Nie najadać się do syta
• Spożywać 3 posiłki dziennie w odpowiednich godzinach, zgodnie z zegarem biologicznym
Dr Collier wyznawała zasadę " im prościej tym lepiej - im bardziej naturalnie tym zdrowiej"
 Właśnie taką jest terapia odkwaszająca - prosta, naturalna i zdrowa .
 Odkwaszenie organizmu daje ogromną szansę na poprawę samopoczucia i pozbycie się uciążliwych schorzeń i dolegliwości. Dodatkowym, pozytywnym efektem jest utrata wagi, tym samym lepszy wygląd oraz ogólna psychofizyczna odnowa organizmu.
Temat gospodarki kwasowo-zasadowej jest poruszany w każdym podręczniku medycyny. Jednak jest on przedstawiany w kontekście skrajnych zaburzeń czyli kwasicy i zasadowicy. W obu przypadkach jest to stan zagrażający życiu pacjenta.
 
Zakwaszenie utajone
Już przed kilkunastu laty stwierdzono, że u podstaw prawie każdej choroby leży utajone zakwaszenie organizmu i to zanim dojdzie do zmiany pH krwi. Zakwaszenie utajone zagraża zdrowiu i stanowi podstawę powstawania różnych schorzeń, także tych, na które najczęściej cierpi współczesne społeczeństwo.
Zewnętrzne oznaki zakwaszenia to np. zmiany skórne, żółtawe lub czerwonawe zabarwienie gałek ocznych. Na języku pojawiają się białawy lub żółtawy nalot oraz przechodząca w bruzdy porowatość. Włosy są suche, bez połysku, ze skłonnością do łupieżu, a paznokcie łamliwe lub pogrubione. Kolejną oznaką jest zapach z ust. Również struktura naszej skóry jest sprawdzianem, czy i w jakim stopniu jesteśmy zakwaszeni. Jeżeli człowiek jest zakwaszony, nawet stosunkowo lekkie ściągnięcie skóry na plecach i przedramionach może okazać się dosyć bolesne. Pod skórą tworzą się mikroskopijne kryształki – jest to nadmiar kwaśnych produktów przemiany materii – które drażnią zakończenia nerwowe znajdujące się pod skórą. Natomiast zmiany wewnątrz organizmu, związane z zakwaszeniem przebiegają na poziomie wszystkich organów wewnętrznych, np. stawów, układu pokarmowego czy serca.
 
Zakwaszenie - stan ostry lub przewlekły
Zakwaszenie ze stadium utajonego może przejść w stan ostry lub przewlekły. Stan ostry to np. migreny, ciągłe powracające przeziębienia. Natomiast zakwaszenie w stadium przewlekłym oznacza choroby chroniczne, cywilizacyjne, czyli takie, z którymi organizm nie jest w stanie się uporać w długim okresie czasu.
odkwaszanie organizmu
Terapia odkwaszająca
Tak więc zły stan zdrowia, obojętnie z jaką chorobą nie byłby związany, wymaga odkwaszania organizmu. Podstawowym elementem terapii odkwaszającej jest odpowiednie odżywianie i zmiana dotychczasowego trybu życia. Przede wszystkim trzeba zacząć od zmiany rożnego rodzaju przyzwyczajeń. Jest to konieczne i logiczne, ponieważ jeśli dotychczasowy sposób życia doprowadził nas do złego samopoczucia, powstania jakiegoś schorzenia, to trzeba odciąć wpływ tych negatywnych czynników. Jeśli oczekujemy szybkich efektów, tym bardziej zdecydowane powinny być wprowadzane przez nas zmiany. Zastanówmy się krytycznie, co jemy, jak czujemy się po zjedzeniu różnych potraw. Jeśli stwierdzimy negatywny wpływ jakiegoś jedzenia, zrezygnujmy z niego. Powinno to dotyczyć również potraw, które szczególnie lubimy. To że coś nam smakuje nie znaczy, że służy naszemu zdrowiu.
 
Produkty zakwaszające
Do produktów zakwaszających należą przede wszystkim kawa, czarna herbata, mięso, wędliny, słodycze, pieczywo, sery i przetwory mleczne. Jeśli dominują one w naszym codziennym jadłospisie, to prawdopodobnie organizm jest zakwaszony. Organizm zakwaszają również papierosy, alkohol, stres, zbyt intensywny nieodreagowany wysiłek umysłowy.
Tak więc by odkwasić organizm, trzeba przynajmniej na jakiś czas wykluczyć te produkty z codziennego jadłospisu lub przynajmniej zdecydowanie je ograniczyć. Zwiększyć należy zdecydowanie ilość warzyw. One neutralizują nadmiar kwaśnych produktów przemiany materii.
Jeśli mowa o jedzeniu, trzeba pamiętać o układzie trawiennym. Od jego sprawności i zdolności przyswajania zależy nasze zdrowie – jak jemy tak żyjemy. W ramach odkwaszania przeprowadza się łagodne oczyszczanie jelit i automasaż brzucha, które wspomagają regeneracje jelit, masaż odkwaszający oraz chirogimnastykę.
 
Masaż odkwaszający
 Dodatkowym bardzo skutecznym elementem towarzyszącym odkwaszaniu organizmu, jest masaż odkwaszający. Taki masaż uwalnia złogi nagromadzone w tkance łącznej. Poprawia ukrwienie i napięcie skóry. Seria masaży odkwaszających w połączeniu w dietą daje szansę na przywrócenie równowagi kwasowo- zasadowej organizmu, która jest niezbędnym warunkiem zdrowia.
 
Chirogimnastyka
 Ćwiczenia gimnastyczne są niezwykle ważne, usprawniają bowiem wszystkie stawy, ułatwiają odprowadzenie kwaśnych złogów. Wykonywane codziennie poprawiają sylwetkę, nadają ruchom sprężystość, wpływają korzystnie na krążenie krwi i limfy. Są bardzo proste i nie wymagają szczególnych zdolności, może je wykonać każdy w miarę sprawny człowiek.
 odkwaszanie organizmu
Odżywianie w czasie terapii
 Dieta składa się głównie z warzyw, gotowanych na parze lub w małej ilości wody. Niektóre takie jak ziemniaki, buraki przygotowujemy w łupinach. W kuracji możemy jeść każde warzywo marchew, pietruszkę, seler, brokuły, kalafior, kapustę, por, pasternak, cukinie i wiele innych. Przed warzywami jadamy sałatę, a zimą może być kapusta kiszona. Oczywiście wszystko przyprawiamy ziołami, zieleniną, solą morska. Dodajemy pomidory, paprykę, ogórek, rzodkiewkę, kiełki i oleje: lniany, słonecznikowy, rzepakowy, oliwę z oliwek (tłoczone na zimno ).
 
Zalecane są herbaty ziołowe: z jeżyn – działa uspakajająco na błonę śluzową i oczyszcza krew, kwiat lipy – podnosi odporność, koper włoski – rozluźnia układ trawienny i uspokaja, melisa- działa kojąco na układ nerwowy.
 
Spożywamy również nasiona słonecznika, pestki dyni, migdały, orzechy, suszone owoce. Jemy również owoce ( mogą być gotowane na parze np. jabłko, gruszka z cynamonem ) - zawsze podajemy je przed warzywami. Pijamy zioła, zakwas buraczany, soki owocowe, warzywne, wywary warzywne - pamiętając że czynimy to przed jedzeniem albo miedzy posiłkami. Poddając się terapii odkwaszającej przestrzegamy jedzenia posiłków w określonych godzinach. To sprzyja zdrowiu, właściwemu trawieniu i wyrobieniu pozytywnych nawyków. Śniadanie spożywamy między 7:00 a 9:00, obiad 13:00 a 15:00, a kolacje do godziny 18:00).
 
Polecam przepis na odkwaszający wywar z warzyw:
 odkwaszanie organizmu
Odkwaszający wywar z warzyw:
 
Składniki:
  •  marchew
  • ziemniaki
  • korzeń pietruszki
  • korzeń kopru włoskiego
  • kalafior
  • brokuły
  • seler
  • tymianek
  • pieprz ziołowy
  • natka pietruszki
  • kminek
  • sól morska
  • woda
  • masło lub olej roślinny tłoczony na zimno
 Przygotowanie:
Zagotować wodę. Do wrzątku wrzucić obrane i pokrojone warzywa oraz przyprawy w następującej kolejności: szczypta tymianku, marchew, korzeń pietruszki i kopru włoskiego, szczypta kminku , ziemniaki, kalafior, brokuły, seler, odrobina pieprzu ziołowego, sól morską, natka pietruszki i koperek. Gotować 20 min na małym ogniu. Zupę można zmiksować. Można też odcedzić wywar, a warzywa zjeść osobno z odrobiną masła lub oleju roślinnego tłoczonego na zimno.
 
Serdecznie zapraszam na konsultacje dietetyczne i warsztaty gotowania według kuchni Pięciu Przemian oraz na stronę www.taozdrowia.pl
 
Dominika Adamczyk
Dietoterapeuta, prowadzi Akademię Zdrowego Odżywiania TAO ZDROWIA, która organizuje warsztaty gotowania wg dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej opartej na teorii Pięciu Przemian, wykłady na temat zdrowego odżywiania i warsztaty wyjazdowe www.taozdrowia.pl,  taozdrowia@taozdrowia.pl.
Tel. 0-602 35 36 13
 

 

Zapraszamy na konwencje z udziałem znanych i cenionych na całym świecie nauczycieli jogi:

 
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Uważne jedzenie, jedzenie Zen, Jarosław Chybicki

Urlop to z pewnością znakomita okazja do delektowania się różnorodnymi potrawami. W czasie wakacji nie zabraknie okazji do niespiesznego, uważnego jedzenia. Poznawania nowych smaków, a także samodzielnego i pieczołowitego przygotowywania potraw. Zacznę zatem od inspiracji związanych z jedzeniem....

Asana Tygodnia: SETU BANDHASANA

Pozycja półmostu (setu bandhasana), podobnie jak wszystkie wygięcia do tyłu, to asana dla osób, którym zależy na poprawie kondycji kręgosłupa, ale nie tylko. Półmost złagodzi również bóle głowy i obniży ciśnienie krwi. A dzięki otwarciu czakr, pobudzi i wyzwoli krążącą po ciele energię, poprawiając ...

PRODUKT TYGODNIA: Mata relaksująca - Akupresura Vital

Sprawdź nasz produkt tygodnia! Unikalna mata relaksacyjna, która pobudza meridiany energii, usprawniając jej przepływ w organizmie. Doskonale sprawdzi się po ciężkim dniu, intensywnej pratykce jogi oraz zawsze wtedy, gdy potrzebujemy odpoczynku i regeneracji. Świetna propozycja na prezent dla kogoś ...

Górski Maraton Jogi oczami organizatorów - FILM

Przed nami kolejna, czwarta odsłona Górskiego Maratonu Jogi w Wierchomli. Zobacz film, w którym organizatorzy dzielą się spostrzeżeniami na temat tego wyjątkowego wydarzenia. Już 27-28 sierpnia przygotujemy się wspólnie i wykonamy 108 Powitań Słońca w intencji pokoju na świecie....

Solny czy cukrowy – jaki peeling do ciała wybrać?

Peeling to bardzo ważny krok w kompleksowej pielęgnacji skóry. Jego nadrzędnym zadaniem jest złuszczenie zewnętrznej, zrogowaciałej warstwy naskórka, co niesie za sobą szereg korzyści prowadzących do poprawy kondycji skóry. Szukając odpowiedniego dla nas peelingu często natykamy się na różne rodzaje...

Co jogini sądzą o... pracy w korporacji

Jedni na nią narzekają, inni wręcz przeciwnie. Zapytaliśmy joginów, co sądzą o pracy w korporacji. Do której z tych grup należą? Przekonajcie się sami w kolejnej części cyklu "Co jogini sądzą o...". ...

Letnia sałatka z kuskusem

Pyszna, szybka i zdrowa sałatka, która doskonale sprawdzi się w leniwe letnie popołudnia. Doskonała na piknik lub przyjęcie w plenerze. Bazą jest orientalny kuskus, który w połączeniu z polską pietruszką, śródziemnomorską bazylią i orzeźwiającym sokiem z cytryny tworzy smaczny miks kulturowo-kulinar...

Różne zawody - jedna joga. Rozmowa z Krzysztofem Rosą, Anna Jędruch

Zawodowo zajmuje się filmowaniem i fotografią, a oprócz tego uprawia jogę, medytuje, ma za sobą odbytą podróż do Indii. Jak sam się określił kiedyś na portalu PraPełnia: "operator filmowy, fotograf, reżyser, rzeźbiarz, autor tekstów, rysunków i obrazów, człowiek poszukujący, absolwent Wydziału Radia...

Superfood, czyli czasem niepozorni agenci do zadań specjalnych

Kapłani, magowie, szeptuchy i w końcu lekarze – wszyscy, by leczyć, korzystali (i korzystają nadal) z substancji zawartych w roślinach. Ziołowe ekstrakty, wyciągi i wywary korzystnie wpływały (i wpływają nadal) na nasze zdrowie....

Czy joga on-line to przyszłość? - wywiad z Agatą Ucińską, Marta Kosakowska

Joga online to często jedyny sposób na spróbowanie swoich sił na macie – mówi Agata Ucińska, nauczycielka jogi i autorka jednego z najpopularniejszych blogów o jodze Poczujsięlepiej.pl....

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Lipiec 2016
Następne
PWŚCPSN
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji