Z cyklu Kuchnie Świata: Kuchnia Tajska. Dominika Adamczyk
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Z cyklu Kuchnie Świata: Kuchnia Tajska II. Dominika Adamczyk

  • czwartek, 5 maja 2011
  • autor: Dominika Adamczyk
Jeszcze zupełnie nie dawno kuchnia tak odległego kraju, jak Tajlandia, była czymś całkowicie niedostępnym. W czasach, kiedy świat się skurczył, a zdobycie paszportu nie wymaga już cudu, tajskie przysmaki stały się dostępne także dla nas. Wpływ na nią miały przede wszystkim tradycje kuchni chińskiej i hinduskiej. Jednak oryginalność tajskich dań polega na tym, że Tajowie nie tylko zapożyczyli receptury, ale też opracowywali własne, niespotykane nigdzie indziej na świecie.
Thai food
 
Ci, którzy mieli okazję ich spróbować, twierdzą, że kuchnia tamtego regionu należy do NAJSMACZNIEJSZYCH NA ŚWIECIE!!! a zasługą tego jest teoria Pięciu Przemian, którą posługuje się dietetyka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, mając na celu przede wszystkim profilaktykę zdrowia.
 Nauka odżywiania oparta na teorii Pięciu Przemian na pierwszym miejscu stawia energetyczne działanie produktów spożywczych i pokazuje, w jaki sposób możemy stymulować naszą aktywność fizyczną i umysłową.
Prawidłowo wprowadzając do naszego organizmu posiłki oparte na bazie teorii Pięciu Przemian, harmonizujemy organizm przyczyniając się do poprawy naszego stanu zdrowia. Dania przygotowane zgodnie z tą teorią są smaczniejsze, bardziej energetyczne i łatwiejsze do strawienia.
W tajskiej sztuce kulinarnej bardzo istotne jest, w jaki sposób łączy się poszczególne składniki. Ma to ścisły związek właśnie z teorią Pięciu Przemian, czyli łączenia pięciu smaków – kwaśnego, ostrego, słodkiego, gorzkiego i słonego. Poszczególne smaki uzyskuje się za pomocą odpowiednich składników np.: słodki - trzcina cukrowa lub dojrzały ananas; kwaśny - cytryna, niedojrzały owoc mango lub niedojrzały ananas, ocet; słony - sól, nam plaa (sos rybny); gorzki - ma-ra (gorzki ogórek); ostry - chilli i papryka.
 
Thai food
 
Tajowie intuicyjnie bez znajomości dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej na śniadanie jedzą pyszne zupy ryżowe, a bazą dziennego menu są 3 ciepłe posiłki.
Dodatkowo tak jak w piramidzie żywieniowej Tradycyjnej Medycyny Chińskiej ryżu, czyli węglowodanów spożywa się więcej niż innych składników. Wszystkie posiłki bazują tam właśnie na ryżu, czyli na tak zbawiennych dla naszego układu trawiennego zbożach (dla wtajemniczonych: Ziemia wzmacnia Środkowy Ogrzewacz!).
Bardzo ważne znaczenie w tajskiej tradycji kulinarnej ma odpowiednie łączenia dań. Ryż pełni rolę chleba i ziemniaków w kuchni europejskiej. Wszystkie dania powinny być serwowane na gorąco; ryż powinien jeszcze parować. Na deser serwowane są owoce. Tajowie jedzą mało, ale często. Bardzo dużą wagę przywiązuje się do estetycznej strony serwowanego jedzenia. Często dania dekorowane są szczypiorkiem lub plasterkami ogórka czy pomidora. Dekoracyjne wycinanie owoców i warzyw jest w Tajlandii niemalże sztuką.
Kuchnia tajska różni się w zależności od regionu. Inaczej niż na północy, gdzie popularny jest kleisty ryż, Tajowie z regionów centralnych preferują ryż zwykły, najczęściej gotowany na parze. Kuchnia północy kraju jest charakterystyczna podobnie jak kultura. Północne dania curry są ogólnie łagodniejsze niż te z rejonów północno-wschodnich czy centralnych. Wpływ sąsiadującej Birmy jest widoczny w takich daniach jak wieprzowina w sosie curry z dodatkiem imbiru, tamaryndu i kurkumy, czy też Khao Soy - rosół curry z makaronem, mięsem i dodatkiem szczypioru, kapusty i plasterków cytryny. Kuchnia północno-wschodnia odzwierciedla wpływy Laosu jest bardzo pikantna z bogactwem ostrych sałatek i dań mięsnych również przyprawionych chilli. Na południu wielką rolę w wielu daniach odgrywa kokos. Jego mleko łagodzi ostre potrawy, olej z niego używany jest do smażenia a miąższ służy jako przyprawa. Wiele dań przygotowywanych jest też z nieprzebranego tutaj bogactwa owoców morza (ryby, kraby, kalmary, krewetki, homary, kałamarnice).
 
 Thai food
 
Tajowie nie używają pałeczek, tylko łyżkę i widelec. Nóż jest właściwie zbędny, ponieważ dania są rozdrobnione na małe kawałki. Żeby nie popełnić faux pas, potrawę nabiera się widelcem na łyżkę – jedzenie bezpośrednio z widelca w Tajlandii uważa się za prostackie.
Różnorodność potraw może rzeczywiście przyprawić o zawrót głowy. Widać tu wpływy kuchni chińskiej, hinduskiej, muzułmańskiej, a nawet… europejskiej. Poza tym Tajowie doskonale czują się w kuchni i wymyślają własne, oryginalne przepisy.
Charakterystyczne jest również to, że w przepisach kuchni tajskiej nie przywiązuje się wagi do dokładnych ilości dodawanych składników. Kucharze mają tu dużą dowolność. Ta swoboda wymaga jednak ogromnego doświadczenia.
 
W kuchni Tajskiej poza chili, kolendrą i bazylią używa się przypraw u nas praktycznie nie znanych, takich, jak m.in..:
- trawa cytrynowa nadaje potrawie delikatny cytrusowy smak i zapach,
- kafir jest to kuzyn cytryny o charakterystycznej zielonej, pomarszczonej skórce,
- galangal, czyli tajski odpowiednik imbiru. W smaku mniej intensywniejszy zapach pieprzowy.
 

 
Dominika Adamczyk – mama 5letniego Antosia i 1,5rocznej- Toli, uwielbia gotować, prowadzi Akademię Zdrowego Odżywiania TAO ZDROWIA, organizuje warsztaty zdrowego gotowania dla dorosłych i dzieci wg Pięciu Przemian oraz warsztaty i porady indywidualne w domu klienta. Opracowuje menu dla dzieci w przedszkolu FRU FRU w Warszawie. Prowadzi firmę cateringową ZDROWE DZIECIAKI ze zdrowym jedzeniem dla szkół i przedszkoli.
www.taozdrowia.pl, tel. 0-602 35 36 13
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Joga Festiwal 2019 - Bo coś ta Wierchomla we mnie zostawiła....

108 Powitań Słońca podczas VII Górskiego Maratonu Jogi pamięci Makarego Sieradzkiego - to jedynie podsumowanie tygodnia, który stał się naszym udziałem w połowie lata na Joga Festiwalu w Wierchomli. Pogoda była łaskawa nie tylko do praktyki pod słońcem Beskidu, ale i do górskich wędrówek, więc czas ...

Konferencja naukowa „Joga w kontekstach kulturowych” VI edycja 17-19 września Katowice

Konferencja naukowa "Joga w kontekstach kulturowych" VI jest w zamyśle projektem interdyscyplinarnym. Jej celem jest pokazanie różnych aspektów jogi przede wszystkim jako zjawiska modelowanego konkretnymi warunkami kulturowymi...

Rozgrzewka i zasady bezpieczeństwa podczas praktyki jogi

To, co najbardziej odróżnia jogę od innych form rekreacji ruchowych, jest to, że jest ona ściśle usystematyzowana, podzielona na stopnie zaawansowania, a pozycje przybierane podczas praktyki są szczegółowo opisane, wyznaczając wysokie standardy bezpieczeństwa oraz osiągania konkretnych efektów po sy...

KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ - Ostatnie miejsca!

Trwają zapisy na II Edycję ! Pozostały ostatnie miejsca! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętności oraz końco...

Mindfulness w brytyjskich szkołach. Sposób na emocje ucznia

370 szkół w Wielkiej Brytanii bierze udział w testowym programie wdrażania technik mindfulness do codziennych zajęć. To element szeroko zakrojonego projektu wspomagającego zapobieganie i leczenie psychicznych dolegliwości, na które coraz częściej cierpią młodzi ludzie. ...

Minimalizm w podróży

Aby urlop był prawdziwie minimalny potrzebne są dwie rzeczy: minimalny bagaż i minimalny umysł. Wtedy z całą pewnością odpoczniemy naprawdę.Czy zdarzyło Ci się pojechać na upragnione wakacje i wrócić tak naprawdę zmęczonym? Przeładowane bagaże, targanie ich po lotniskach, dworcach, upychanie w bagaż...

ADŹAPA JOGA - WIEDZA MĘDRCÓW STAROŻYTNYCH INDII. Cykl bezpłatnych wykładów o medytacji w 10 miastach Polski.

ADŹAPA JOGA - WIEDZA MĘDRCÓW STAROŻYTNYCH INDII Cykl bezpłatnych wykładów o medytacji w 10 miastach Polski. Wrzesień-Październik 2019 Adźapa Joga (z angielskiego: Ajapa Yoga), czyli joga nie-dźapa (joga nie-powtarzania), to najbardziej starożytna forma jogi, która była odkryta i nauczana tysiące la...

Bez regeneracji nie osiągniemy równowagi. Co robi z nami stres?

Joga w przeciwieństwie do np. treningu siłowego, aktywizuje przywspółczulną część układu nerwowego odpowiedzialną za rozluźnienie. Wspiera więc w balansowaniu układu nerwowego i jest korzystna dla osób zdrowych, a w wielu przypadkach również dla osób chorych – tłumaczy psycholog zdrowia Mateus...

Siła spokoju i uważności. Jak zapanować na umysłem ?

Umysł ludzki może wirować szybciej niż wiatr, poszukując rozrywki i ucieczki od kłopotów, jakie niosą za sobą dylematy dnia powszedniego. Szukając celu, bezpieczeństwa i radości żyjemy w pomieszaniu, zawzięcie szukając spełnienia, a rzeczywistość prawie nigdy nie odpowiada naszym oczekiwaniom. Te za...

Muzyka indyjska i nada joga

Ideałem, do którego winien dążyć indyjski artysta, jest wywołanie w słuchaczu i widzu doświadczenia estetycznego zwanego rasą. Przyrównuje się ją do ożywczego nektaru, którego skosztowawszy, człowiek zatraca poczucie ciała, a jego dusza rozszerza się i łączy we wspólnym doświadczeniu z innych uczest...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Września 2019
Następne
PWŚCPSN
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
LikeSoft