Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Z cyklu Kuchnie ¦wiata: Kuchnia Tajska II. Dominika Adamczyk

  • czwartek, 5 maja 2011
  • autor: Dominika Adamczyk
Jeszcze zupełnie nie dawno kuchnia tak odległego kraju, jak Tajlandia, była czym¶ całkowicie niedostępnym. W czasach, kiedy ¶wiat się skurczył, a zdobycie paszportu nie wymaga już cudu, tajskie przysmaki stały się dostępne także dla nas. Wpływ na ni± miały przede wszystkim tradycje kuchni chińskiej i hinduskiej. Jednak oryginalno¶ć tajskich dań polega na tym, że Tajowie nie tylko zapożyczyli receptury, ale też opracowywali własne, niespotykane nigdzie indziej na ¶wiecie.
Thai food
 
Ci, którzy mieli okazję ich spróbować, twierdz±, że kuchnia tamtego regionu należy do NAJSMACZNIEJSZYCH NA ¦WIECIE!!! a zasług± tego jest teoria Pięciu Przemian, któr± posługuje się dietetyka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, maj±c na celu przede wszystkim profilaktykę zdrowia.
 Nauka odżywiania oparta na teorii Pięciu Przemian na pierwszym miejscu stawia energetyczne działanie produktów spożywczych i pokazuje, w jaki sposób możemy stymulować nasz± aktywno¶ć fizyczn± i umysłow±.
Prawidłowo wprowadzaj±c do naszego organizmu posiłki oparte na bazie teorii Pięciu Przemian, harmonizujemy organizm przyczyniaj±c się do poprawy naszego stanu zdrowia. Dania przygotowane zgodnie z t± teori± s± smaczniejsze, bardziej energetyczne i łatwiejsze do strawienia.
W tajskiej sztuce kulinarnej bardzo istotne jest, w jaki sposób ł±czy się poszczególne składniki. Ma to ¶cisły zwi±zek wła¶nie z teori± Pięciu Przemian, czyli ł±czenia pięciu smaków – kwa¶nego, ostrego, słodkiego, gorzkiego i słonego. Poszczególne smaki uzyskuje się za pomoc± odpowiednich składników np.: słodki - trzcina cukrowa lub dojrzały ananas; kwa¶ny - cytryna, niedojrzały owoc mango lub niedojrzały ananas, ocet; słony - sól, nam plaa (sos rybny); gorzki - ma-ra (gorzki ogórek); ostry - chilli i papryka.
 
Thai food
 
Tajowie intuicyjnie bez znajomo¶ci dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej na ¶niadanie jedz± pyszne zupy ryżowe, a baz± dziennego menu s± 3 ciepłe posiłki.
Dodatkowo tak jak w piramidzie żywieniowej Tradycyjnej Medycyny Chińskiej ryżu, czyli węglowodanów spożywa się więcej niż innych składników. Wszystkie posiłki bazuj± tam wła¶nie na ryżu, czyli na tak zbawiennych dla naszego układu trawiennego zbożach (dla wtajemniczonych: Ziemia wzmacnia ¦rodkowy Ogrzewacz!).
Bardzo ważne znaczenie w tajskiej tradycji kulinarnej ma odpowiednie ł±czenia dań. Ryż pełni rolę chleba i ziemniaków w kuchni europejskiej. Wszystkie dania powinny być serwowane na gor±co; ryż powinien jeszcze parować. Na deser serwowane s± owoce. Tajowie jedz± mało, ale często. Bardzo duż± wagę przywi±zuje się do estetycznej strony serwowanego jedzenia. Często dania dekorowane s± szczypiorkiem lub plasterkami ogórka czy pomidora. Dekoracyjne wycinanie owoców i warzyw jest w Tajlandii niemalże sztuk±.
Kuchnia tajska różni się w zależno¶ci od regionu. Inaczej niż na północy, gdzie popularny jest kleisty ryż, Tajowie z regionów centralnych preferuj± ryż zwykły, najczę¶ciej gotowany na parze. Kuchnia północy kraju jest charakterystyczna podobnie jak kultura. Północne dania curry s± ogólnie łagodniejsze niż te z rejonów północno-wschodnich czy centralnych. Wpływ s±siaduj±cej Birmy jest widoczny w takich daniach jak wieprzowina w sosie curry z dodatkiem imbiru, tamaryndu i kurkumy, czy też Khao Soy - rosół curry z makaronem, mięsem i dodatkiem szczypioru, kapusty i plasterków cytryny. Kuchnia północno-wschodnia odzwierciedla wpływy Laosu jest bardzo pikantna z bogactwem ostrych sałatek i dań mięsnych również przyprawionych chilli. Na południu wielk± rolę w wielu daniach odgrywa kokos. Jego mleko łagodzi ostre potrawy, olej z niego używany jest do smażenia a mi±ższ służy jako przyprawa. Wiele dań przygotowywanych jest też z nieprzebranego tutaj bogactwa owoców morza (ryby, kraby, kalmary, krewetki, homary, kałamarnice).
 
 Thai food
 
Tajowie nie używaj± pałeczek, tylko łyżkę i widelec. Nóż jest wła¶ciwie zbędny, ponieważ dania s± rozdrobnione na małe kawałki. Żeby nie popełnić faux pas, potrawę nabiera się widelcem na łyżkę – jedzenie bezpo¶rednio z widelca w Tajlandii uważa się za prostackie.
Różnorodno¶ć potraw może rzeczywi¶cie przyprawić o zawrót głowy. Widać tu wpływy kuchni chińskiej, hinduskiej, muzułmańskiej, a nawet… europejskiej. Poza tym Tajowie doskonale czuj± się w kuchni i wymy¶laj± własne, oryginalne przepisy.
Charakterystyczne jest również to, że w przepisach kuchni tajskiej nie przywi±zuje się wagi do dokładnych ilo¶ci dodawanych składników. Kucharze maj± tu duż± dowolno¶ć. Ta swoboda wymaga jednak ogromnego do¶wiadczenia.
 
W kuchni Tajskiej poza chili, kolendr± i bazyli± używa się przypraw u nas praktycznie nie znanych, takich, jak m.in..:
- trawa cytrynowa nadaje potrawie delikatny cytrusowy smak i zapach,
- kafir jest to kuzyn cytryny o charakterystycznej zielonej, pomarszczonej skórce,
- galangal, czyli tajski odpowiednik imbiru. W smaku mniej intensywniejszy zapach pieprzowy.
 

 
Dominika Adamczyk – mama 5letniego Antosia i 1,5rocznej- Toli, uwielbia gotować, prowadzi Akademię Zdrowego Odżywiania TAO ZDROWIA, organizuje warsztaty zdrowego gotowania dla dorosłych i dzieci wg Pięciu Przemian oraz warsztaty i porady indywidualne w domu klienta. Opracowuje menu dla dzieci w przedszkolu FRU FRU w Warszawie. Prowadzi firmę cateringow± ZDROWE DZIECIAKI ze zdrowym jedzeniem dla szkół i przedszkoli.
www.taozdrowia.pl, tel. 0-602 35 36 13
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Joga kundalini – przebudzenie i opanowanie energii

Mnogo¶ć zajęć, które okre¶lane s± jako różne rodzaje jogi, może już przyprawić o zawrót głowy. W¶ród nich pojawia się kundalini. Samo słowo brzmi magicznie, a jogę kundalini otacza aura tajemnicy. Jest to jednak, wg jej zwolenników i adeptów, esencja jogi, emanacja życiowej energii, która przepływa ...

Jak wybrać matę do jogi?

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów i odmian mat do jogi. Różni± się faktur±, grubo¶ci±, długo¶ci±, kolorem, trwało¶ci± i tym, co najważniejsze, czyli parametrami antypo­¶lizgowymi oraz cen±. Dlatego zawsze pojawia się pytanie - któr± matę mam wybrać i czym się kierować przy wyborze?...

Przepisy ze zdrowej misy: Jarmużki z kuskusem

Jarmuż jest wyj±tkow± odmian± kapusty, uprawian± od starożytno¶ci do celów ozdobnych oraz jadalnych. Popularno¶ci± cieszy się przede wszystkim ze względu na bogat± zawarto¶ć przeciwutleniaczy, witaminy C i K, wapnia, żelaza oraz sulforafan – zwi±zków maj±cych wła¶ciwo¶ci antynowotworowe. ...

Jak odzyskać czas?

Czas. Gdyby był na sprzedaż, pewnie byłby najlepiej sprzedawanym towarem na ¶wiecie, a w bankach ustawiałyby się kolejki po kredyt na zakup czasu. Niestety, a może "stety" nie można go kupić za żadne pieni±dze. Ale dzięki filozofii slow life i minimalizmowi można nauczyć się, jak go odzyskać. ...

Joga i podnoszenie odporno¶ci na infekcje. To działa !

No i nadeszła. Jesień. A wraz z ni± niestety sezon przeziębień i innych infekcji. Ale na szczę¶cie nie jeste¶my bezradni wobec atakuj±cych nas zewsz±d zarazków. Możemy szybko podnie¶ć swoj± odporno¶ć dzięki praktyce jogi, co udowodniły już liczne badania naukowe....

6 pozycji jogi, które możesz wykonać jeszcze zanim wstaniesz z łóżka.

Znasz to uczucie, kiedy budzik dzwoni wcze¶nie rano, żwawo odkrywasz kołdrę i wstajesz z łóżka z u¶miechem na twarzy? Ja też nie ;) Ale to nic, poranki bywaj± trudne - to fakt, tylko nie wtedy, kiedy masz 6 przyjemnych powodów, żeby zamiast kolejny raz przedłużać drzemkę zacz±ć się powoli przebudzać...

Pietyzm w praktyce jogi

Dużo pisze się o jodze. Pisze się o jej dobroczynnym wpływie na organizm (ciało, sylwetkę, narz±dy wewnętrzne, kręgosłup) i psychikę. Warto jednak podkre¶lić jeszcze jeden rzadziej omawiany element, a mianowicie wpływ jogi na postawę życiow± - na podej¶cie do samego siebie, do innych ludzi oraz nast...

Nie taki kij straszny jak go maluj± … Jak oswoić chaturangę?

Nic nie wprowadza w lepszy nastrój jak kilka Powitań Słońca o poranku. Kiedy płynnie przechodzisz z jednej pozycji do drugiej, a ciało w pełni współgra z oddechem, czujesz jak powoli rozbudza się każdy mięsień a umysł staje się coraz bardziej trzeĽwy. I wszystko byłoby pięknie, gdyby nie chaturanga ...

Premier, który propaguje jogę i narodowe warto¶ci

Miło¶nicy jogi na całym ¶wiecie, nawet je¶li w ogóle nie interesuj± się polityk±, na pewno słyszeli nazwisko premiera Indii. Narendra Modi jest wielkim orędownikiem jogi, dzięki jego staraniom ustanowiono Międzynarodowy Dzień Jogi, a UNESCO wpisało j± na listę dziedzictwa niematerialnego ¶wiata....

Od przybytku boli głowa

Minimalizm został w ostatnich latach mocno spopularyzowany w Stanach Zjednoczonych i Europie, przesyconych wszechogarniaj±cym konsumpcjonizmem. Jednak ojczyzn± minimalizmu jest Japonia. Wynika on z japońskiej tradycji i stylu życia. Co zatem radz± japońscy mistrzowie minimalizmu?...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
PaĽdziernika 2017
Następne
PW¦CPSN
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
likesoft