Z cyklu Kuchnie ¦wiata: Kuchnia Tajska. Dominika Adamczyk
Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Z cyklu Kuchnie ¦wiata: Kuchnia Tajska II. Dominika Adamczyk

  • czwartek, 5 maja 2011
  • autor: Dominika Adamczyk
Jeszcze zupełnie nie dawno kuchnia tak odległego kraju, jak Tajlandia, była czym¶ całkowicie niedostępnym. W czasach, kiedy ¶wiat się skurczył, a zdobycie paszportu nie wymaga już cudu, tajskie przysmaki stały się dostępne także dla nas. Wpływ na ni± miały przede wszystkim tradycje kuchni chińskiej i hinduskiej. Jednak oryginalno¶ć tajskich dań polega na tym, że Tajowie nie tylko zapożyczyli receptury, ale też opracowywali własne, niespotykane nigdzie indziej na ¶wiecie.
Thai food
 
Ci, którzy mieli okazję ich spróbować, twierdz±, że kuchnia tamtego regionu należy do NAJSMACZNIEJSZYCH NA ¦WIECIE!!! a zasług± tego jest teoria Pięciu Przemian, któr± posługuje się dietetyka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, maj±c na celu przede wszystkim profilaktykę zdrowia.
 Nauka odżywiania oparta na teorii Pięciu Przemian na pierwszym miejscu stawia energetyczne działanie produktów spożywczych i pokazuje, w jaki sposób możemy stymulować nasz± aktywno¶ć fizyczn± i umysłow±.
Prawidłowo wprowadzaj±c do naszego organizmu posiłki oparte na bazie teorii Pięciu Przemian, harmonizujemy organizm przyczyniaj±c się do poprawy naszego stanu zdrowia. Dania przygotowane zgodnie z t± teori± s± smaczniejsze, bardziej energetyczne i łatwiejsze do strawienia.
W tajskiej sztuce kulinarnej bardzo istotne jest, w jaki sposób ł±czy się poszczególne składniki. Ma to ¶cisły zwi±zek wła¶nie z teori± Pięciu Przemian, czyli ł±czenia pięciu smaków – kwa¶nego, ostrego, słodkiego, gorzkiego i słonego. Poszczególne smaki uzyskuje się za pomoc± odpowiednich składników np.: słodki - trzcina cukrowa lub dojrzały ananas; kwa¶ny - cytryna, niedojrzały owoc mango lub niedojrzały ananas, ocet; słony - sól, nam plaa (sos rybny); gorzki - ma-ra (gorzki ogórek); ostry - chilli i papryka.
 
Thai food
 
Tajowie intuicyjnie bez znajomo¶ci dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej na ¶niadanie jedz± pyszne zupy ryżowe, a baz± dziennego menu s± 3 ciepłe posiłki.
Dodatkowo tak jak w piramidzie żywieniowej Tradycyjnej Medycyny Chińskiej ryżu, czyli węglowodanów spożywa się więcej niż innych składników. Wszystkie posiłki bazuj± tam wła¶nie na ryżu, czyli na tak zbawiennych dla naszego układu trawiennego zbożach (dla wtajemniczonych: Ziemia wzmacnia ¦rodkowy Ogrzewacz!).
Bardzo ważne znaczenie w tajskiej tradycji kulinarnej ma odpowiednie ł±czenia dań. Ryż pełni rolę chleba i ziemniaków w kuchni europejskiej. Wszystkie dania powinny być serwowane na gor±co; ryż powinien jeszcze parować. Na deser serwowane s± owoce. Tajowie jedz± mało, ale często. Bardzo duż± wagę przywi±zuje się do estetycznej strony serwowanego jedzenia. Często dania dekorowane s± szczypiorkiem lub plasterkami ogórka czy pomidora. Dekoracyjne wycinanie owoców i warzyw jest w Tajlandii niemalże sztuk±.
Kuchnia tajska różni się w zależno¶ci od regionu. Inaczej niż na północy, gdzie popularny jest kleisty ryż, Tajowie z regionów centralnych preferuj± ryż zwykły, najczę¶ciej gotowany na parze. Kuchnia północy kraju jest charakterystyczna podobnie jak kultura. Północne dania curry s± ogólnie łagodniejsze niż te z rejonów północno-wschodnich czy centralnych. Wpływ s±siaduj±cej Birmy jest widoczny w takich daniach jak wieprzowina w sosie curry z dodatkiem imbiru, tamaryndu i kurkumy, czy też Khao Soy - rosół curry z makaronem, mięsem i dodatkiem szczypioru, kapusty i plasterków cytryny. Kuchnia północno-wschodnia odzwierciedla wpływy Laosu jest bardzo pikantna z bogactwem ostrych sałatek i dań mięsnych również przyprawionych chilli. Na południu wielk± rolę w wielu daniach odgrywa kokos. Jego mleko łagodzi ostre potrawy, olej z niego używany jest do smażenia a mi±ższ służy jako przyprawa. Wiele dań przygotowywanych jest też z nieprzebranego tutaj bogactwa owoców morza (ryby, kraby, kalmary, krewetki, homary, kałamarnice).
 
 Thai food
 
Tajowie nie używaj± pałeczek, tylko łyżkę i widelec. Nóż jest wła¶ciwie zbędny, ponieważ dania s± rozdrobnione na małe kawałki. Żeby nie popełnić faux pas, potrawę nabiera się widelcem na łyżkę – jedzenie bezpo¶rednio z widelca w Tajlandii uważa się za prostackie.
Różnorodno¶ć potraw może rzeczywi¶cie przyprawić o zawrót głowy. Widać tu wpływy kuchni chińskiej, hinduskiej, muzułmańskiej, a nawet… europejskiej. Poza tym Tajowie doskonale czuj± się w kuchni i wymy¶laj± własne, oryginalne przepisy.
Charakterystyczne jest również to, że w przepisach kuchni tajskiej nie przywi±zuje się wagi do dokładnych ilo¶ci dodawanych składników. Kucharze maj± tu duż± dowolno¶ć. Ta swoboda wymaga jednak ogromnego do¶wiadczenia.
 
W kuchni Tajskiej poza chili, kolendr± i bazyli± używa się przypraw u nas praktycznie nie znanych, takich, jak m.in..:
- trawa cytrynowa nadaje potrawie delikatny cytrusowy smak i zapach,
- kafir jest to kuzyn cytryny o charakterystycznej zielonej, pomarszczonej skórce,
- galangal, czyli tajski odpowiednik imbiru. W smaku mniej intensywniejszy zapach pieprzowy.
 

 
Dominika Adamczyk – mama 5letniego Antosia i 1,5rocznej- Toli, uwielbia gotować, prowadzi Akademię Zdrowego Odżywiania TAO ZDROWIA, organizuje warsztaty zdrowego gotowania dla dorosłych i dzieci wg Pięciu Przemian oraz warsztaty i porady indywidualne w domu klienta. Opracowuje menu dla dzieci w przedszkolu FRU FRU w Warszawie. Prowadzi firmę cateringow± ZDROWE DZIECIAKI ze zdrowym jedzeniem dla szkół i przedszkoli.
www.taozdrowia.pl, tel. 0-602 35 36 13
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Autentyczno¶ć czyli jak żyć w zgodzie ze sob±

"Autentyczno¶ć drog± do bogatego życia" to hasło zasłyszane przeze mnie ostatnio na jednym z wyst±pień Anthonego Robbinsa. Od razu mnie zaintrygowało. Pomy¶lałam sobie, że na co dzień zakładamy przecież różne maski, niejednokrotnie godz±c się na okoliczno¶ci, które tak naprawdę nie s± spójne z nasz±...

Metoda oddechowa Butejki - Tlenek azotu (NO)

Kolejnym gazem, o którym należy wspomnieć zajmuj±c się oddechem i metod± Butejki jest tlenek azotu. Gaz ten stanowi skuteczn± obronę przed zwężeniem naczyń krwiono¶nych i naturalnie obniża ci¶nienie krwi, zapobiegaj±c chorobom sercowo – naczyniowym. Okre¶lany jako "cz±steczka życia" jest produ...

Małe codzienne przyjemno¶ci czyli życie w rytmie slow

Aby żyć szczę¶liwe w rytmie slow nie wystarczy zwolnić tempo, upro¶cić plan zajęć i zminimalizować ilo¶ć rzeczy wokół siebie. Trzeba jeszcze m±drze zaplanować, co robić z odzyskanym czasem. ...

Szczę¶cie i zdrowie w naszych rękach, czyli siła mudry

Słowo "mudra" – w sanskrycie pieczęć – brzmi tajemniczo, ale tak naprawdę mudry doskonale znamy. Składamy ręce w modlitewnym skupieniu albo w niemym zachwycie; zaciskamy pię¶ci, gdy potrzeba nam siły lub krzyżujemy palce na szczę¶cie. Te pierwotne, bliskie wszystkim ludziom gesty, s± zn...

Odpoczynek jest takim samym obowi±zkiem człowieka jak praca.

Zacznę słowami Elihana Feathera – "Gdyby ludzie kochali pracę, ci±gle jeszcze oraliby ziemię zakrzywionym kijem i nosili ciężary na plecach." Ale to wła¶nie d±żenie człowieka do równowagi pomiędzy tym co wymaga wysiłku a błogim spokojem sprawia, że cywilizacja posuwa się stale do przodu. ...

Wiosenna dieta według ajurwedy.

Wiosn± wszystko się zaczyna, odnawia. Wszystko ożywa. Wiosna to aktywno¶ć, to wzrost, ekspansja, energia, kreatywno¶ć i ekspresja. To czas kiedy należy szczególnie zadbać o swoje ciało. ...

Metoda Butejki, ci±g dalszy fascynuj±cej opowie¶ci na temat oddychania

Ludzie oddychaj± coraz więcej. Prawidłowa objęto¶ć oddechowa to 4-6 litrów na minutę. Z dekady na dekadę jest ona jednak coraz większa, a za tym idzie też podwyższenie norm. ...

Dlaczego jogini wygl±daj± młodziej?

Aktywno¶ć fizyczna dbaj±ca o wszystkie układy w ciele, daj±ca wskazówki jak zdrowo żyć, oddychać spokojnie i pokochać siebie – taka wła¶nie jest joga. Mało tego - joga niczego od nas nie chce – nic nie wymusza – daje ogrom możliwo¶ci, z którego wybieramy to czego na aktualnym etapi...

Regularna praktyka jogi ratuje życie

Trzy godziny jogi tygodniowo przez rok dobroczynnie wpływa na stan zdrowia osób otyłych, zagrożonych cukrzyc± i cierpi±cych na nadci¶nienie – to wyniki badań grupy naukowców z hongkońskiego uniwersytetu, które opublikowano w "Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports". Zespołowi bad...

„Idealny człowiek oddycha tak, jakby nie oddychał”.

Do życia niezbędne nam s± trzy rzeczy: woda, jedzenie i powietrza. Która z nich jest najważniejsza? Możemy wytrzymać bez pokarmu przez kilka tygodni, a bez wody przez kilka dni. Jednak bez powietrza przeżyjemy tylko kilka minut. Je¶li porównamy istotno¶ć każdego z tych elementów dla naszego przetrwa...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Kwietnia 2018
Następne
PW¦CPSN
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
likesoft