Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Z cyklu Kuchnie ¦wiata: Kuchnia Tajska II. Dominika Adamczyk

  • czwartek, 5 maja 2011
  • autor: Dominika Adamczyk
Jeszcze zupełnie nie dawno kuchnia tak odległego kraju, jak Tajlandia, była czym¶ całkowicie niedostępnym. W czasach, kiedy ¶wiat się skurczył, a zdobycie paszportu nie wymaga już cudu, tajskie przysmaki stały się dostępne także dla nas. Wpływ na ni± miały przede wszystkim tradycje kuchni chińskiej i hinduskiej. Jednak oryginalno¶ć tajskich dań polega na tym, że Tajowie nie tylko zapożyczyli receptury, ale też opracowywali własne, niespotykane nigdzie indziej na ¶wiecie.
Thai food
 
Ci, którzy mieli okazję ich spróbować, twierdz±, że kuchnia tamtego regionu należy do NAJSMACZNIEJSZYCH NA ¦WIECIE!!! a zasług± tego jest teoria Pięciu Przemian, któr± posługuje się dietetyka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, maj±c na celu przede wszystkim profilaktykę zdrowia.
 Nauka odżywiania oparta na teorii Pięciu Przemian na pierwszym miejscu stawia energetyczne działanie produktów spożywczych i pokazuje, w jaki sposób możemy stymulować nasz± aktywno¶ć fizyczn± i umysłow±.
Prawidłowo wprowadzaj±c do naszego organizmu posiłki oparte na bazie teorii Pięciu Przemian, harmonizujemy organizm przyczyniaj±c się do poprawy naszego stanu zdrowia. Dania przygotowane zgodnie z t± teori± s± smaczniejsze, bardziej energetyczne i łatwiejsze do strawienia.
W tajskiej sztuce kulinarnej bardzo istotne jest, w jaki sposób ł±czy się poszczególne składniki. Ma to ¶cisły zwi±zek wła¶nie z teori± Pięciu Przemian, czyli ł±czenia pięciu smaków – kwa¶nego, ostrego, słodkiego, gorzkiego i słonego. Poszczególne smaki uzyskuje się za pomoc± odpowiednich składników np.: słodki - trzcina cukrowa lub dojrzały ananas; kwa¶ny - cytryna, niedojrzały owoc mango lub niedojrzały ananas, ocet; słony - sól, nam plaa (sos rybny); gorzki - ma-ra (gorzki ogórek); ostry - chilli i papryka.
 
Thai food
 
Tajowie intuicyjnie bez znajomo¶ci dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej na ¶niadanie jedz± pyszne zupy ryżowe, a baz± dziennego menu s± 3 ciepłe posiłki.
Dodatkowo tak jak w piramidzie żywieniowej Tradycyjnej Medycyny Chińskiej ryżu, czyli węglowodanów spożywa się więcej niż innych składników. Wszystkie posiłki bazuj± tam wła¶nie na ryżu, czyli na tak zbawiennych dla naszego układu trawiennego zbożach (dla wtajemniczonych: Ziemia wzmacnia ¦rodkowy Ogrzewacz!).
Bardzo ważne znaczenie w tajskiej tradycji kulinarnej ma odpowiednie ł±czenia dań. Ryż pełni rolę chleba i ziemniaków w kuchni europejskiej. Wszystkie dania powinny być serwowane na gor±co; ryż powinien jeszcze parować. Na deser serwowane s± owoce. Tajowie jedz± mało, ale często. Bardzo duż± wagę przywi±zuje się do estetycznej strony serwowanego jedzenia. Często dania dekorowane s± szczypiorkiem lub plasterkami ogórka czy pomidora. Dekoracyjne wycinanie owoców i warzyw jest w Tajlandii niemalże sztuk±.
Kuchnia tajska różni się w zależno¶ci od regionu. Inaczej niż na północy, gdzie popularny jest kleisty ryż, Tajowie z regionów centralnych preferuj± ryż zwykły, najczę¶ciej gotowany na parze. Kuchnia północy kraju jest charakterystyczna podobnie jak kultura. Północne dania curry s± ogólnie łagodniejsze niż te z rejonów północno-wschodnich czy centralnych. Wpływ s±siaduj±cej Birmy jest widoczny w takich daniach jak wieprzowina w sosie curry z dodatkiem imbiru, tamaryndu i kurkumy, czy też Khao Soy - rosół curry z makaronem, mięsem i dodatkiem szczypioru, kapusty i plasterków cytryny. Kuchnia północno-wschodnia odzwierciedla wpływy Laosu jest bardzo pikantna z bogactwem ostrych sałatek i dań mięsnych również przyprawionych chilli. Na południu wielk± rolę w wielu daniach odgrywa kokos. Jego mleko łagodzi ostre potrawy, olej z niego używany jest do smażenia a mi±ższ służy jako przyprawa. Wiele dań przygotowywanych jest też z nieprzebranego tutaj bogactwa owoców morza (ryby, kraby, kalmary, krewetki, homary, kałamarnice).
 
 Thai food
 
Tajowie nie używaj± pałeczek, tylko łyżkę i widelec. Nóż jest wła¶ciwie zbędny, ponieważ dania s± rozdrobnione na małe kawałki. Żeby nie popełnić faux pas, potrawę nabiera się widelcem na łyżkę – jedzenie bezpo¶rednio z widelca w Tajlandii uważa się za prostackie.
Różnorodno¶ć potraw może rzeczywi¶cie przyprawić o zawrót głowy. Widać tu wpływy kuchni chińskiej, hinduskiej, muzułmańskiej, a nawet… europejskiej. Poza tym Tajowie doskonale czuj± się w kuchni i wymy¶laj± własne, oryginalne przepisy.
Charakterystyczne jest również to, że w przepisach kuchni tajskiej nie przywi±zuje się wagi do dokładnych ilo¶ci dodawanych składników. Kucharze maj± tu duż± dowolno¶ć. Ta swoboda wymaga jednak ogromnego do¶wiadczenia.
 
W kuchni Tajskiej poza chili, kolendr± i bazyli± używa się przypraw u nas praktycznie nie znanych, takich, jak m.in..:
- trawa cytrynowa nadaje potrawie delikatny cytrusowy smak i zapach,
- kafir jest to kuzyn cytryny o charakterystycznej zielonej, pomarszczonej skórce,
- galangal, czyli tajski odpowiednik imbiru. W smaku mniej intensywniejszy zapach pieprzowy.
 

 
Dominika Adamczyk – mama 5letniego Antosia i 1,5rocznej- Toli, uwielbia gotować, prowadzi Akademię Zdrowego Odżywiania TAO ZDROWIA, organizuje warsztaty zdrowego gotowania dla dorosłych i dzieci wg Pięciu Przemian oraz warsztaty i porady indywidualne w domu klienta. Opracowuje menu dla dzieci w przedszkolu FRU FRU w Warszawie. Prowadzi firmę cateringow± ZDROWE DZIECIAKI ze zdrowym jedzeniem dla szkół i przedszkoli.
www.taozdrowia.pl, tel. 0-602 35 36 13
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Jak wybrać jogiczny prezent ? Na co zwrócić uwagę ?

Jaki prezent wybrać? Jak ocenić nie znaj±c się na sprzęcie do jogi, co będzie optymalne?...

Kiedy moje nogi będ± w końcu elastyczne?

Mocne oraz elastyczne nogi to też zdrowe nogi - lekkie, sprawne i pewnie st±paj±ce po ziemi. To większa rado¶ć biegania i uprawiania wszelkich innych dyscyplin sportowych - twoich ulubionych. To wreszcie smukłe i zgrabne nogi, zrelaksowane i odprężone. Nie zwlękaj - sięgaj po więcej - również w jodz...

Jej wysoko¶ć cytryna

Królowa pochodzi z południowo-wschodnich Chin. Jej kariera rozkwitła w XVIII wieku, kiedy odkryto, że jest doskonałym remedium na wiele chorób. Dzi¶ cytryna znana jest nie tylko ze swych wła¶ciwo¶ci leczniczych, ale także jako doskonała pomoc w ekologicznym sprz±taniu domu....

10 sposobów na uproszczenie życia

Dzisiejsze tempo życia, szczególnie w dużych miastach jest przyczyn± przewlekłego stresu, przemęczenia i problemów ze zdrowiem. Prostota i minimalizm mog± nam pomóc odnaleĽć równowagę i swój własny slow life. Oto 10 sposobów na uproszczenie życia. ...

Obserwujemy obecnie prawdziwy boom na rozwój osobisty. Z czego on wynika?

Na to i wiele innych pytań odpowiadaj± Karolina i Maciej Szaciłło, eksperci od zdrowego stylu życia, entuzja¶ci ajurwedy i technik medytacyjnych....

Prezydent z kasty niedotykalnych na czele Indii. Aktywnie ćwiczy jogę.

Niedawno opisywali¶my na naszych łamach sylwetkę premiera Indii Narendry Modiego, teraz publikujemy kolejny artykuł z tej serii - dla wszystkich czytelników bliżej zainteresowanych Indiami. ...

Joga w walce z traum±, czyli jak pomóc weteranom

Zespół stresu pourazowego (PTSD) dotyka nawet 10 proc. żołnierzy, którzy brali udział w działaniach bojowych. Szeroko zakrojone badania nad tym, jak pomóc weteranom, którzy cierpi± z tego powodu prowadz± m.in. Amerykanie. Maj± w tej materii pokaĽne do¶wiadczenia, bo na przestrzeni ostatnich lat wiel...

Jak długo muszę się rozci±gać, żeby być w pełni elastycznym?

Rozczaruję Was już na samym pocz±tku tego artykułu, ponieważ muszę uczciwi przyznać, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. ...

Dania gotowe. Czy mog± być zdrowe? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem, prezesem firmy Primavika

Na sklepowych półkach coraz więcej miejsca zajmuj± różnego rodzaju dania gotowe. Wpisuj± się one w potrzeby współczesnego konsumenta, który żyje szybko. Czy taka wysoko przetworzona żywno¶ć może być zdrowa? Na co zwracać uwagę przy wyborze produktów typu convienience? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem,...

Joga i medytacja recept± na lepsz± pamięć i orientację

W Polsce na alzheimera choruje ok. 350 tys. ludzi. Trac± pamięć, sprawno¶ć. Uczeni nie potrafi± jeszcze powiedzieć, co jest przyczyn± stopniowej i nieodwracalnej degradacji komórek nerwowych mózgu. Trwaj± intensywne poszukiwania sposobów na opóĽnienie postępów choroby i poprawę komfortu życia pacjen...

  
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
likesoft