Przemiana Drzewa. Zdrowe odżywianie wiosną. Anna Krasucka
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Przemiana Drzewa. Zdrowe odżywianie wiosną. Anna Krasucka

  • środa, 6 marca 2019
  • autor: Anna Krasucka
  • źródło: Archiwum
Człowiek rodzi się w przemianie Drzewa. To początek, narodziny i dzieciństwo - szybki wzrost. Symbolizuje klasyczne Yang wiosny - nasiona szybko kiełkują, rośliny puszczają młode pędy, a promienie słoneczne ponownie przybierają na sile. W medycynie chińskiej przemianie Drzewa przyporządkowuje się wątrobę i pęcherzyk żółciowy, a także kolor zielony i smak kwaśny. Właśnie na wiosnę wątroba zasilana jest najwyższą ilością energii i jest najbardziej podatna na uzdrawianie.
odżywianie wiosną
 
Wątroba odpowiedzialna jest za oczy, wzrok, napięcie mięśniowe wpływające na naprężenie lub zwiotczenie mięsni, ścięgien oraz paznokci u rak i nóg. Jest ona również odpowiedzialna za niezakłócony przepływ qi (energii życia) i jego równomierny podział w organizmie. Wątroba sprawuje tez nadzór nad ilością i jakością krwi. W cyklu dobowym najniższy poziom aktywności energetycznej wątroby jest między godz. 13-15. Warto wtedy położyć się na 15 – 30 min.
 
Wiosną powinniśmy spożywać więcej produktów z przemiany Drzewa. O tej porze roku gotujemy często zupy, ale już znacznie krócej niż zimą i nie używamy zbyt wielu gorących przypraw. Wiosną częściej niż w innych porach roku jemy pszenicę. Jest to wspaniały lek regenerujący wątrobę np. po żółtaczce. Spożywamy ją w postaci gotowanego całego ziarna, płatków lub kiełków. Pszenica korzystnie działa na serce, ochrania płuca, wzmacnia śledzionę, pomaga przy bezsenności, a także w wypadku występowania nocnych potów oraz nierównowagi emocjonalnej. W przypadku uczulenia na pszenicę można zastąpić ją orkiszem – jej starą odmianą. Wszystkie zboża, a w szczególności pszenica i orkisz, oraz zielone rośliny pomagają w odtruwaniu organizmu.
 
Najkorzystniejsze techniki gotowania wiosennego to:
  • gotowanie w szybkowarze – dotyczy to zwłaszcza twardych zbóż, jak pszenica, orkisz i pęczak oraz nasion roślin strączkowych
  • fermentacja – krótkie kiszonki z warzyw, zaledwie kilkudniowe, żur z mąki żytniej, zakwas z buraków i inne. Kiszonki wzmacniają wątrobę
  •  krótkie duszenie lub gotowanie – dotyczy przede wszystkim warzyw. Podlewamy je lekko wodą i dusimy, a na końcu dodajemy olej tłoczony na zimno.
 
Zioła i warzywa mające smak gorzki (np. mniszek, sałata) uspakajają Yang wątroby i pobudzają przepływ żółci. Aby wątrobę oczyszczać i zregenerować wiosną należy zrezygnować z obfitych kolacji na rzecz lekkich, jarskich dań.
 
odżywianie wiosną 
 
Korzystnie działa picie herbatki z natki pietruszki (na pół litra wrzącej wody wrzucić garść świeżej lub suszonej natki pietruszki, gotować przez 10-20 minut, odcedzić i pić).
Wiosną jedzmy dużo świeżych, młodych warzyw, oczywiście te naturalne bez dodatków chemii, jak to się często zdarza w przypadku nowalijek.
 To odpowiednia pora na dodawanie do wszelkich potraw kiełków, które mają ogromny potencjał energii życiowej qi. Kiełkować można zboża (pszenicę, grykę, proso, owies), rośliny strączkowe (fasolę mung, soczewicę i inne), nasiona warzyw (brokuły, gorczycę, rzodkiewkę, lucernę, rzeżuchę i inne). Kiełki zawierają bardzo wartościowe białko, ponieważ zwiększa się w nich udział lizyny, cennego aminokwasu egzogennego, którego nieskiełkowane całe ziarna mają bardzo mało. Są również bardzo ważnym źródłem substancji mineralnych takich jak: żelazo, fosfor, wapń, magnez, chrom, lit, selen, i cynk. Zawierają dużo witamin z grupy B, witaminy F i E. Podkiełkowane zboża są słodsze i lżej strawne. Ugotowane, podkiełkowane zboża są odpowiednie również dla małych dzieci.
 Jeśli wybieramy się za miasto na spacer lub wycieczkę, możemy zbierać świeże zioła takie jak pokrzywa, mniszek lekarski, babka szerokolistna, szczaw, krwawnik, lebioda, jasnota biała (liście), które dodajemy do sałatek, zup, kanapek lub innych potraw.
 
 odżywianie wiosną
 
Temperatura zmienia się wiosną bardzo i przeczy jakimkolwiek wiosennym receptom i rutynowym zachowaniom. Na wahania temperatury musimy reagować na bieżąco, ale błędem by było przenieść przyzwyczajenia zimowe i stosować ja na wiosnę. Przyprawy z przemiany Metalu należy stosować tylko w sporadycznych przypadkach jako lekka kontrola na nadmiar kiełków. Na początku wiosny powinno być jeszcze sporo potraw gotowanych, a ciepło naszego ciała powinny utrzymywać produkty o termice ciepłej. W miarę podnoszenia się temperatury, w naszej codziennej diecie powinno pojawić się coraz więcej produktów o właściwościach ochładzających. Nasz apetyt na szczypiorek jest również uzasadniony, gdyż ma właściwości ocieplające i kontroluje Yin wątroby, a rzodkiewka właściwości chłodne i kontroluje Yang woreczka żółciowego.
 

 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Kurs nauczycielski jogi. Szkolenie przygotowawcze. III Edycja Start kwiecień 2020!

Czy myślała/eś kiedyś o tym, aby zostać w przyszłości nauczycielem jogi? Chciałbyś posiadać takie umiejętności jak Twój ulubiony nauczyciel i pracować w gronie inspirujących ludzi? Wydaje Ci się, że jest to ciekawe zajęcie i wspaniała ścieżka rozwoju, ale masz obawy, że Twoje umiejętności i wied...

FoodRentgen na tropie zdrowej kaszy. „Od zawsze szukamy jedzenia po prostu nieskażonego”

Program FoodRentgen i Fundacja Konsumentów przebadali 10 rozpowszechnionych na rynku marek kasz gryczanych. Okazało się, że 40 proc. z nich przekracza dozwolone normy pozostałości glifosatu, herbicydu, który jest w składzie środka chwastobójczego Roundup. Herbicyd ten nie jest obojętny dla naszego...

Taniec – medytacja w ruchu. Jak wrócić „do siebie” i pokonać urazy

Półmrok, migające światełka świec, w kilku miejscach kolorowe, ciepłe punkty światła lamp. Słychać muzykę. Sala jest pełna ludzi, każdy porusza się inaczej. Ktoś tańczy, ktoś podskakuje lub kołyszę się poddając się rytmowi, ktoś po prostu leży na podłodze, ktoś inny tarza się jak młody psiak. To nie...

10 lekcji Jogi - Jamy i Nijamy w codziennym życiu. Książka Agnieszki Passendorfer

Wielu czytelników rozmiłowanych w literaturze jogicznej z pewnością czekało na taką książkę! Autorka odpowiada w niej na pytanie, które często rodzi się w umysłach entuzjastów jogi - W jakim stopniu Jamy i Njamy spisane przez Patandżalego w Jogasutrach wiele wieków temu, w "swoistej biblii joginów" ...

Jaki Nett USA - Międzynarodowy Konwent Jogi 2020. Ceny Specjalne do 15 lutego!

Zapraszamy na Międzynarodowy Konwent Jogi 2020. Gość specjalny - Jaki Nett USA, dyplomowana nauczycielka jogi w tradycji B.K.S. Iyengara z 40-letnim doświadczeniem, posiada stopień Senior I. Do udziału w Konwencie zapraszamy zarówno osoby początkujące, jak i zaawansowane - do wyboru przygotowaliśm...

KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ. START CZERWIEC 2020!

Rozpoczynamy rekrutację na III Edycję Kursu Nauczycielskiego Jogi Integralnej! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i u...

Medytacja – cudowny eliksir odmładzający mózg

Genialna pamięć, świetny, niosący odpoczynek sen i mistrzowska koncentracja – wiele osób może o tym tylko pomarzyć. Te skarby są jednak w zasięgu każdego z nas. Pomaga w tym medytacja. Z badań prowadzonych m.in. na Harvardzie wynika, że regularna medytacja spowalnia procesy starzenia się mózgu...

Rozpoznawanie potęgi umysłu poprzez samoobserwację

Życie dla większości ludzi to trwanie w iluzji własnych myśli. Rzadko kiedy udaje się wykroczyć poza wąski, stworzony przez umysł i uwarunkowany przez przeszłość, osobowy sens istnienia. W każdym człowieku istnieje natomiast wymiar istnienia, daleko głębszy niż myśl. To esencja tego, kim się jest. M...

Mudita Pure. Michał Kiciński opowiada

Nowa polska idea - telefon bez internetu gier i aplikacji. " Każdego dnia jesteśmy przeładowani informacjami i coraz trudniej jest nam znaleźć wewnętrzny spokój. Jako zespół Mudity wierzymy, że wspaniałe rzeczy dzieją się, gdy jesteśmy w pełni obecni. Ponieważ duże firmy technologiczne dążą do pozys...

Kiedy praktyka jogi wychodzi poza matę

Zazwyczaj praktykę jogi zaczynamy od asan. Okazuje się wtedy, że praktyka mniej lub bardziej skomplikowanych pozycji, sprawia, że ciało czuje się stabilnie, pewnie i dobrze. Pozbywamy się dolegliwości bólowych, ograniczeń spiętych mięśni, czy dysfunkcji stawów i możemy naszego ciała używać w bardzie...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Stycznia 2020
Następne
PWŚCPSN
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
LikeSoft