Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Przemiana Drzewa. Zdrowe odżywianie wiosną. Anna Krasucka

  • środa, 27 kwietnia 2011
  • autor: Anna Krasucka
Człowiek rodzi się w przemianie Drzewa. To początek, narodziny i dzieciństwo - szybki wzrost. Symbolizuje klasyczne Yang wiosny - nasiona szybko kiełkują, rośliny puszczają młode pędy, a promienie słoneczne ponownie przybierają na sile. W medycynie chińskiej przemianie Drzewa przyporządkowuje się wątrobę i pęcherzyk żółciowy, a także kolor zielony i smak kwaśny. Właśnie na wiosnę wątroba zasilana jest najwyższą ilością energii i jest najbardziej podatna na uzdrawianie.
odżywianie wiosną
 
Wątroba odpowiedzialna jest za oczy, wzrok, napięcie mięśniowe wpływające na naprężenie lub zwiotczenie mięsni, ścięgien oraz paznokci u rak i nóg. Jest ona również odpowiedzialna za niezakłócony przepływ qi (energii życia) i jego równomierny podział w organizmie. Wątroba sprawuje tez nadzór nad ilością i jakością krwi. W cyklu dobowym najniższy poziom aktywności energetycznej wątroby jest między godz. 13-15. Warto wtedy położyć się na 15 – 30 min.
 
Wiosną powinniśmy spożywać więcej produktów z przemiany Drzewa. O tej porze roku gotujemy często zupy, ale już znacznie krócej niż zimą i nie używamy zbyt wielu gorących przypraw. Wiosną częściej niż w innych porach roku jemy pszenicę. Jest to wspaniały lek regenerujący wątrobę np. po żółtaczce. Spożywamy ją w postaci gotowanego całego ziarna, płatków lub kiełków. Pszenica korzystnie działa na serce, ochrania płuca, wzmacnia śledzionę, pomaga przy bezsenności, a także w wypadku występowania nocnych potów oraz nierównowagi emocjonalnej. W przypadku uczulenia na pszenicę można zastąpić ją orkiszem – jej starą odmianą. Wszystkie zboża, a w szczególności pszenica i orkisz, oraz zielone rośliny pomagają w odtruwaniu organizmu.
 
Najkorzystniejsze techniki gotowania wiosennego to:
  • gotowanie w szybkowarze – dotyczy to zwłaszcza twardych zbóż, jak pszenica, orkisz i pęczak oraz nasion roślin strączkowych
  • fermentacja – krótkie kiszonki z warzyw, zaledwie kilkudniowe, żur z mąki żytniej, zakwas z buraków i inne. Kiszonki wzmacniają wątrobę
  •  krótkie duszenie lub gotowanie – dotyczy przede wszystkim warzyw. Podlewamy je lekko wodą i dusimy, a na końcu dodajemy olej tłoczony na zimno.
 
Zioła i warzywa mające smak gorzki (np. mniszek, sałata) uspakajają Yang wątroby i pobudzają przepływ żółci. Aby wątrobę oczyszczać i zregenerować wiosną należy zrezygnować z obfitych kolacji na rzecz lekkich, jarskich dań.
 
odżywianie wiosną 
 
Korzystnie działa picie herbatki z natki pietruszki (na pół litra wrzącej wody wrzucić garść świeżej lub suszonej natki pietruszki, gotować przez 10-20 minut, odcedzić i pić).
Wiosną jedzmy dużo świeżych, młodych warzyw, oczywiście te naturalne bez dodatków chemii, jak to się często zdarza w przypadku nowalijek.
 To odpowiednia pora na dodawanie do wszelkich potraw kiełków, które mają ogromny potencjał energii życiowej qi. Kiełkować można zboża (pszenicę, grykę, proso, owies), rośliny strączkowe (fasolę mung, soczewicę i inne), nasiona warzyw (brokuły, gorczycę, rzodkiewkę, lucernę, rzeżuchę i inne). Kiełki zawierają bardzo wartościowe białko, ponieważ zwiększa się w nich udział lizyny, cennego aminokwasu egzogennego, którego nieskiełkowane całe ziarna mają bardzo mało. Są również bardzo ważnym źródłem substancji mineralnych takich jak: żelazo, fosfor, wapń, magnez, chrom, lit, selen, i cynk. Zawierają dużo witamin z grupy B, witaminy F i E. Podkiełkowane zboża są słodsze i lżej strawne. Ugotowane, podkiełkowane zboża są odpowiednie również dla małych dzieci.
 Jeśli wybieramy się za miasto na spacer lub wycieczkę, możemy zbierać świeże zioła takie jak pokrzywa, mniszek lekarski, babka szerokolistna, szczaw, krwawnik, lebioda, jasnota biała (liście), które dodajemy do sałatek, zup, kanapek lub innych potraw.
 
 odżywianie wiosną
 
Temperatura zmienia się wiosną bardzo i przeczy jakimkolwiek wiosennym receptom i rutynowym zachowaniom. Na wahania temperatury musimy reagować na bieżąco, ale błędem by było przenieść przyzwyczajenia zimowe i stosować ja na wiosnę. Przyprawy z przemiany Metalu należy stosować tylko w sporadycznych przypadkach jako lekka kontrola na nadmiar kiełków. Na początku wiosny powinno być jeszcze sporo potraw gotowanych, a ciepło naszego ciała powinny utrzymywać produkty o termice ciepłej. W miarę podnoszenia się temperatury, w naszej codziennej diecie powinno pojawić się coraz więcej produktów o właściwościach ochładzających. Nasz apetyt na szczypiorek jest również uzasadniony, gdyż ma właściwości ocieplające i kontroluje Yin wątroby, a rzodkiewka właściwości chłodne i kontroluje Yang woreczka żółciowego.
 

 
Pięć Smaków LogoAnna Krasucka
Założycielka Akademii Odżywiania dla Zdrowia PIĘĆ SMAKÓW, w ramach której organizuje i prowadzi praktyczne warsztaty zdrowego i (przede wszystkim!) smacznego gotowania (też dla klientów indywidualnych u klienta w domu). W swojej kuchni czerpie inspiracje z domu rodzinnego, otaczającej ją polskiej natury, zasad dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (kuchnia Pięciu Przemian) oraz swoich licznych podróży (m.in. do Laosu, Kambodży, Indonezji, Syrii, Jordanii, Tanzanii).
Ukończyła studia w Niemczech oraz we Francji. Jest tłumaczem przysięgłym języka niemieckiego.
Ukończyła 3-letni kurs "Dietetyka Lecznicza wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej" zdając pomyślnie egzamin końcowy u Iny Diolosa (niemiecko - francuski Instytut Avicenna). Kontynuuje swoją edukację w dziedzinie TCM uczęszczając na wykłady lekarzy medycyny chińskiej.
 
Pisze artykuły do różnych czasopism o tematyce zdrowotnej, a także bywa gościem Dzień Dobry TVN jako ekspert odżywiania dla zdrowia.
 
PIĘĆ SMAKÓW
Akademia Odżywiania dla Zdrowia
Tel. 507 200 477
 
 
 
 
 
 
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Joga kundalini – przebudzenie i opanowanie energii

Mnogość zajęć, które określane są jako różne rodzaje jogi, może już przyprawić o zawrót głowy. Wśród nich pojawia się kundalini. Samo słowo brzmi magicznie, a jogę kundalini otacza aura tajemnicy. Jest to jednak, wg jej zwolenników i adeptów, esencja jogi, emanacja życiowej energii, która przepływa ...

Jak wybrać matę do jogi?

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów i odmian mat do jogi. Różnią się fakturą, grubością, długością, kolorem, trwałością i tym, co najważniejsze, czyli parametrami antypo­ślizgowymi oraz ceną. Dlatego zawsze pojawia się pytanie - którą matę mam wybrać i czym się kierować przy wyborze?...

Przepisy ze zdrowej misy: Jarmużki z kuskusem

Jarmuż jest wyjątkową odmianą kapusty, uprawianą od starożytności do celów ozdobnych oraz jadalnych. Popularnością cieszy się przede wszystkim ze względu na bogatą zawartość przeciwutleniaczy, witaminy C i K, wapnia, żelaza oraz sulforafan – związków mających właściwości antynowotworowe. ...

Jak odzyskać czas?

Czas. Gdyby był na sprzedaż, pewnie byłby najlepiej sprzedawanym towarem na świecie, a w bankach ustawiałyby się kolejki po kredyt na zakup czasu. Niestety, a może "stety" nie można go kupić za żadne pieniądze. Ale dzięki filozofii slow life i minimalizmowi można nauczyć się, jak go odzyskać. ...

Joga i podnoszenie odporności na infekcje. To działa !

No i nadeszła. Jesień. A wraz z nią niestety sezon przeziębień i innych infekcji. Ale na szczęście nie jesteśmy bezradni wobec atakujących nas zewsząd zarazków. Możemy szybko podnieść swoją odporność dzięki praktyce jogi, co udowodniły już liczne badania naukowe....

6 pozycji jogi, które możesz wykonać jeszcze zanim wstaniesz z łóżka.

Znasz to uczucie, kiedy budzik dzwoni wcześnie rano, żwawo odkrywasz kołdrę i wstajesz z łóżka z uśmiechem na twarzy? Ja też nie ;) Ale to nic, poranki bywają trudne - to fakt, tylko nie wtedy, kiedy masz 6 przyjemnych powodów, żeby zamiast kolejny raz przedłużać drzemkę zacząć się powoli przebudzać...

Pietyzm w praktyce jogi

Dużo pisze się o jodze. Pisze się o jej dobroczynnym wpływie na organizm (ciało, sylwetkę, narządy wewnętrzne, kręgosłup) i psychikę. Warto jednak podkreślić jeszcze jeden rzadziej omawiany element, a mianowicie wpływ jogi na postawę życiową - na podejście do samego siebie, do innych ludzi oraz nast...

Nie taki kij straszny jak go malują … Jak oswoić chaturangę?

Nic nie wprowadza w lepszy nastrój jak kilka Powitań Słońca o poranku. Kiedy płynnie przechodzisz z jednej pozycji do drugiej, a ciało w pełni współgra z oddechem, czujesz jak powoli rozbudza się każdy mięsień a umysł staje się coraz bardziej trzeźwy. I wszystko byłoby pięknie, gdyby nie chaturanga ...

Premier, który propaguje jogę i narodowe wartości

Miłośnicy jogi na całym świecie, nawet jeśli w ogóle nie interesują się polityką, na pewno słyszeli nazwisko premiera Indii. Narendra Modi jest wielkim orędownikiem jogi, dzięki jego staraniom ustanowiono Międzynarodowy Dzień Jogi, a UNESCO wpisało ją na listę dziedzictwa niematerialnego świata....

Od przybytku boli głowa

Minimalizm został w ostatnich latach mocno spopularyzowany w Stanach Zjednoczonych i Europie, przesyconych wszechogarniającym konsumpcjonizmem. Jednak ojczyzną minimalizmu jest Japonia. Wynika on z japońskiej tradycji i stylu życia. Co zatem radzą japońscy mistrzowie minimalizmu?...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Października 2017
Następne
PWŚCPSN
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
likesoft