Przemiana Drzewa. Zdrowe odżywianie wiosną. Anna Krasucka
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Przemiana Drzewa. Zdrowe odżywianie wiosną. Anna Krasucka

  • poniedziałek, 26 marca 2018
  • autor: Anna Krasucka
  • źródło: Archiwum
Człowiek rodzi się w przemianie Drzewa. To początek, narodziny i dzieciństwo - szybki wzrost. Symbolizuje klasyczne Yang wiosny - nasiona szybko kiełkują, rośliny puszczają młode pędy, a promienie słoneczne ponownie przybierają na sile. W medycynie chińskiej przemianie Drzewa przyporządkowuje się wątrobę i pęcherzyk żółciowy, a także kolor zielony i smak kwaśny. Właśnie na wiosnę wątroba zasilana jest najwyższą ilością energii i jest najbardziej podatna na uzdrawianie.
odżywianie wiosną
 
Wątroba odpowiedzialna jest za oczy, wzrok, napięcie mięśniowe wpływające na naprężenie lub zwiotczenie mięsni, ścięgien oraz paznokci u rak i nóg. Jest ona również odpowiedzialna za niezakłócony przepływ qi (energii życia) i jego równomierny podział w organizmie. Wątroba sprawuje tez nadzór nad ilością i jakością krwi. W cyklu dobowym najniższy poziom aktywności energetycznej wątroby jest między godz. 13-15. Warto wtedy położyć się na 15 – 30 min.
 
Wiosną powinniśmy spożywać więcej produktów z przemiany Drzewa. O tej porze roku gotujemy często zupy, ale już znacznie krócej niż zimą i nie używamy zbyt wielu gorących przypraw. Wiosną częściej niż w innych porach roku jemy pszenicę. Jest to wspaniały lek regenerujący wątrobę np. po żółtaczce. Spożywamy ją w postaci gotowanego całego ziarna, płatków lub kiełków. Pszenica korzystnie działa na serce, ochrania płuca, wzmacnia śledzionę, pomaga przy bezsenności, a także w wypadku występowania nocnych potów oraz nierównowagi emocjonalnej. W przypadku uczulenia na pszenicę można zastąpić ją orkiszem – jej starą odmianą. Wszystkie zboża, a w szczególności pszenica i orkisz, oraz zielone rośliny pomagają w odtruwaniu organizmu.
 
Najkorzystniejsze techniki gotowania wiosennego to:
  • gotowanie w szybkowarze – dotyczy to zwłaszcza twardych zbóż, jak pszenica, orkisz i pęczak oraz nasion roślin strączkowych
  • fermentacja – krótkie kiszonki z warzyw, zaledwie kilkudniowe, żur z mąki żytniej, zakwas z buraków i inne. Kiszonki wzmacniają wątrobę
  •  krótkie duszenie lub gotowanie – dotyczy przede wszystkim warzyw. Podlewamy je lekko wodą i dusimy, a na końcu dodajemy olej tłoczony na zimno.
 
Zioła i warzywa mające smak gorzki (np. mniszek, sałata) uspakajają Yang wątroby i pobudzają przepływ żółci. Aby wątrobę oczyszczać i zregenerować wiosną należy zrezygnować z obfitych kolacji na rzecz lekkich, jarskich dań.
 
odżywianie wiosną 
 
Korzystnie działa picie herbatki z natki pietruszki (na pół litra wrzącej wody wrzucić garść świeżej lub suszonej natki pietruszki, gotować przez 10-20 minut, odcedzić i pić).
Wiosną jedzmy dużo świeżych, młodych warzyw, oczywiście te naturalne bez dodatków chemii, jak to się często zdarza w przypadku nowalijek.
 To odpowiednia pora na dodawanie do wszelkich potraw kiełków, które mają ogromny potencjał energii życiowej qi. Kiełkować można zboża (pszenicę, grykę, proso, owies), rośliny strączkowe (fasolę mung, soczewicę i inne), nasiona warzyw (brokuły, gorczycę, rzodkiewkę, lucernę, rzeżuchę i inne). Kiełki zawierają bardzo wartościowe białko, ponieważ zwiększa się w nich udział lizyny, cennego aminokwasu egzogennego, którego nieskiełkowane całe ziarna mają bardzo mało. Są również bardzo ważnym źródłem substancji mineralnych takich jak: żelazo, fosfor, wapń, magnez, chrom, lit, selen, i cynk. Zawierają dużo witamin z grupy B, witaminy F i E. Podkiełkowane zboża są słodsze i lżej strawne. Ugotowane, podkiełkowane zboża są odpowiednie również dla małych dzieci.
 Jeśli wybieramy się za miasto na spacer lub wycieczkę, możemy zbierać świeże zioła takie jak pokrzywa, mniszek lekarski, babka szerokolistna, szczaw, krwawnik, lebioda, jasnota biała (liście), które dodajemy do sałatek, zup, kanapek lub innych potraw.
 
 odżywianie wiosną
 
Temperatura zmienia się wiosną bardzo i przeczy jakimkolwiek wiosennym receptom i rutynowym zachowaniom. Na wahania temperatury musimy reagować na bieżąco, ale błędem by było przenieść przyzwyczajenia zimowe i stosować ja na wiosnę. Przyprawy z przemiany Metalu należy stosować tylko w sporadycznych przypadkach jako lekka kontrola na nadmiar kiełków. Na początku wiosny powinno być jeszcze sporo potraw gotowanych, a ciepło naszego ciała powinny utrzymywać produkty o termice ciepłej. W miarę podnoszenia się temperatury, w naszej codziennej diecie powinno pojawić się coraz więcej produktów o właściwościach ochładzających. Nasz apetyt na szczypiorek jest również uzasadniony, gdyż ma właściwości ocieplające i kontroluje Yin wątroby, a rzodkiewka właściwości chłodne i kontroluje Yang woreczka żółciowego.
 

 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ

Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętności oraz końcowy certyfikat uprawniają do wykonywania zawodu nauczyciel...

Joga Na Trawie - darmowe zajęcia jogi na Żoliborzu przez całe lato!

Szkoła Joga Żoliborz, portal Joga-Joga.pl oraz Prochownia zapraszają przez całe lato na darmowe zajęcia Joga Na Trawie. Już kolejny rok nauczyciele ze szkoły Joga Żoliborz z Marceliną Sankowską na czele, poprowadzą dla Was zajęcia w przepięknym otoczeniu Parku Żeromskiego na Warszawskim Żoliborzu. ...

Moc kirtanu. Mantry, które łączą i uzdrawiają

"Mantra to lekarstwo dla umysłu" – zapewnia raper MC Yogi. On, Krishna Das, Snatam Kaur i Deva Premal śpiewają mantry w salach szczelnie wypełnionych publicznością. Ludzie nie tylko słuchają, poddają się muzyce i śpiewają razem z nimi. Liczące sobie tysiące lat słowa mantr mają uzdrawiającą mo...

Jak ważne jest poczucie równowagi i jak je utrzymać?

Na co dzień niewiele zastanawiamy się nad prostymi rzeczami - nad tym w jaki sposób oddychamy albo w jakim stanie jest nasze poczucie równowagi. Poziom naszej samoobserwacji jest nieduży choć niesie tyle przydatnych informacji. Ciało samo wysyła sygnały czego mu potrzeba, należy tylko uważnie słucha...

Idealne połączenie - wakacje i joga!

Jeśli praktykujesz jogę już od jakiegoś czasu doskonale wiesz, że nie ma nic lepszego dla ciała od porządnej dawki zbilansowanej sesji asan. Wyobraź sobie teraz swojego ulubionego nauczyciela jogi, siebie i kilkanaście osób tak samo zafiksowanych na jogę jak ty w jakimś cudownym miejscu oddalonym od...

Blenduj dla zdrowia i urody!

To, co jemy i pijemy ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i poziom energii. Czekoladowe koktajle przywołują uczucie słodkiej przyjemności, a zielone budzą skojarzenie ze zdrowiem w niekoniecznie smacznej odsłonie. Prawda jest taka, że oba mogą być pysznym i niezwykle bogatym źródłem przeciwutlenia...

Joga z Prezesem cz IV. Jak w 4 min rozluźnić szyję i barki ? Video

Napięcie kumulujące się w rejonie barków, potrafi często w dotkliwy sposób uprzykrzać życie powodując dyskomfort i obniżając samopoczucie. Na sztywność w tym obszarze ciała narażone są zarówno osoby wykonujące pracę siedzącą przy komputerze jak i fizyczną – obciążającą bezpośrednio tę grupę m...

Sposób na hormony, czyli joga młodości

Joga hormonalna to technika, która pozwala regulować poziom hormonów. Dla kobiet, które cierpią z powodu PMS, dla tych, które nie mogą zajść w ciążę, dla zmagających się z menopauzą – tak o jodze hormonalnej opowiada jej twórczyni Dinah Rodrigues. Daje nadzieję i przykład. Ma teraz 91 lat i &...

Co robić, by nie marnować jedzenia? - rozmowa z Bankami Żywności, Patronem Joga Festiwalu w Wierchomli

Globalnym problemem zachodniego świata okazuje się nadmiar żywności i jej masowe wyrzucanie. W lutym ubiegłego roku UNICEF alarmował: 7,5 mln dzieci z 48 krajów świata stoi w obliczu ciężkiego ostrego niedożywienia. Według FAO, w tym samym czasie na świecie marnuje się ok. 1,3 mld ton żywności roczn...

Nadgarstki jogina

Podczas praktyki jogi często układamy dłonie, a co za tym idzie nadgarstki w dosyć nienaturalny sposób. W taki, do którego nadgarstki nie są przyzwyczajone. Dlatego bardzo często osoby rozpoczynające swoją przygodę z jogą miewają problemy z bólem w obrębie nadgarstków podczas wykonywania podstawowyc...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Czerwca 2018
Następne
PWŚCPSN
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
likesoft