Eating outside - tekst Ewa Kronenberg, 12.04.07
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Eating outside - Ewa Kronenberg, 12.04.07

  • środa, 15 października 2008
  • autor: Ewa Kronenberg
  • opracował: Anna Choreń
Osoby jadące do Indii z walizkami wypchanymi batonami i innym suchym prowiantem, świadomie unikające miejscowej gastronomii być może zachowują się roztropnie. Jest jednak grupa ryzykantów, gotowa stawić czoła zupełnie nowym i nieznanym smakom i aromatom. Dziś o sztuce niejedzenia w domu czyli jak "wyżywić się na mieście".(ac)
Dzisiejsza relacja jest kontynuacją korespondencji pomiędzy Ewą Kronenberg  j jej znajomą, która pisze z Mahabalipuram .

Pani Ewo,
(Mahabalipuram, cd.)

Następnego dnia (26.01) obudziliśmy się w Mahabalipuram ok. 10-tej, a raczej obudził nas Sathia, nasz anioł stróż, który przyszedł, aby nam wskazać gdzie i co możemy zjeść. Poszliśmy z nim do knajpki w centrum miasteczka, jak się później okazało jednej z lepszych. Na knajpki przy ulicach w ogóle nie zwracałam uwagi, bo nie wpadłabym na pomyśl, że one są w tym celu aby w nich jeść. Pewnie bym umarła z głodu szukając restauracji. Kelner położył przed nami liście bananowca i po szklance wody. Sathia pokazał nam, że te liście trzeba skropić wodą i pomazać po nich ręką, a następnie strząsnąć na podłogę, żeby były czyste. Nałożono nam po kupce ryżu i po odrobinie różności (bardzo pikantnych) z metalowego "czworaczka". Nie dostaliśmy sztućców. Sathia zajadał z apetytem ręką , sprawnie formował kulki z ryżu z sosem samba. Poprosiliśmy o łyżkę, jakoś nie umieliśmy się przełamać. Adam – jako mężczyzna –  dostał łyżkę. Ja i tak byłam do przodu, bo jakimś cudem zabrałam sztućce plastikowe z samolotu. Miałam łyżkę, nóż i widelec! Tego dnia było w Indiach Święto narodowe, okrągłe 60 lat Niepodległości. Wielu Hindusów przyjechało na wycieczkę nad Zatokę Bengalska. Poszliśmy na plażę , a tam kolorowe tłumy. Kobiety kąpią się w pięknych sari, mężczyźni w ubraniach, pełno straganów z jedzeniem, pamiątkami wyrobami z kamienia i muszli. Mahabalipuram to centrum sztuki kamieniarskiej, wzdłuż wielu ulic siedzą kamieniarze i żmudnie tworzą piękne, ale zbyt ciężkie do zabrania do samolotu rzeźby. Zakupiłam wiec wyroby z muszli. Wczoraj je wkomponowałam we wnętrze i stwierdziłam, że chyba je wyrzucę. Prawdziwy kicz. Tam wyglądały inaczej. Jeszcze trochę poczekam, ale jeśli ciągle będę doznawała wstrząsu na ich widok, wylądują w koszu. Wracam do podroży. Otóż spacerujemy miedzy straganami, moczymy nogi w morzu, bo jeśli wszyscy są ubrani, a białych jak na lekarstwo, to jakże się rozebrać do kostiumu lub pływać... Na plaży pełno zwierząt, krów, kóz i koni. Konie jedynie pod opieką człowieka, bo dla turystów do jazdy, reszta samopas... Kupiłam coś dziwnego do jedzenia. Wyglądało to jak obierki z ziemniaków usmażone w głębokim tłuszczu. W ogromnych ilościach malowniczo dosłownie spływało z drewnianego wózka na kółkach. Dostałam trochę w gazecie drukowanej robakowym pismem. Póki cieple było dobre, ale po chwili suche i twarde. Nie smakowało mi. Ponieważ nie było nigdzie kosza na śmieci, myślę sobie –  dam to krowie, może ona zje. No i podsuwam te obierki krowie pod pysk i mówię do męża, zrób mi zdjęcie, a ta krowa powąchała i jak nie skoczy na mojego męża, łeb w dół gotowy do bodzenia. Może to był byk, nie wiem. Mój mąż uskok w stragany, a krowa zwrot i znowu szarża, mój mąż hop za taki cienki słupek... Dostałam ataku śmiechu, bo ta krowa nie była duża, taki krowi kurdupel, ale zwinna. Pospieszyli z odsieczą Hindusi, którzy najpierw się przyglądali. Zaczęli pokrzykiwać, machać rękami i ostatecznie krowę uciszyli. Przy następnych spotkaniach z krowami mięliśmy już dla nich respekt i nie próbowaliśmy karmić.  Jak coś nie smakuje, lepiej cisnąć na ziemie. Krowa sama zadecyduje, czy ma na to ochotę.

Pani Marzeno,
(Varanasi)

Jedzenie z gazety też przerabiałam, był to ryż na ciepło z cebulą, czosnkiem, pikantnymi przyprawami, który zafundował mi  ...riksza-boy...Jedzenie ryżu z cebulą w towarzystwie rikszarzy w ich szałasie nad Gangesem .... jeszcze pół roku temu nie
U riksiarzy w szałasie...
U riksiarzy w szałasie...
uwierzyłabym, że to w ogóle możliwe. Mam też doświadczenie z bardzo wykwintnej restauracji, gdzie Mohsen, nasz przyjaciel z Syrii, zaprosił profesorów i znajomych na uroczystą kolację. Było to po jego doktoracie, który obronił z celującym wynikiem. Na kolację przybył mężczyzna słusznego wzrostu, w tradycyjnym „kurta and pijama”, czyli spodniach i długiej koszuli,  futrzanej czapce i wełnianym serdaku (była zima, styczeń, jakieś +15 stopni Celsjusza). Żuł pan to słynne w Varanasi czerwone świństwo, które żuje tu większość mężczyzn (i którym potem pluje się gdzie popadnie). Nie zwróciłam wiec na niego zbyt dużej uwagi, a szkoda. Potem się okazało, że był to zięć ostatniego króla Varanasi. Zamówiłam polecane przez sąsiada przy stole płonące danie za astronomiczną sumę 165 rupii, które okazało się być ziemniakami polanymi sosem
nad „Sizzlerem”
nad „Sizzlerem”
pomidorowym. Inni goście też zamówili słynny „Sizzler” Zaczęłam z Mohsenem prowadzić głośne rozważania na temat ile może kosztować ćwierć kilo ziemniaków polanych sosem pomidorowym oraz, że restauracja to jednak dobry interes. Moja córka była zbulwersowana,  kazała mi przestać, więc resztę wieczoru spędziłam patrząc na ten mój talerz niedojedzonych ziemniaków, wymyślając rozmaite odmiany sosów. Po posiłku podano nam zielone ziarna anyżu z kryształkami cukru. To akurat było dobre.Bywałam też w kawiarniach, chociaż w Varanasi nie pija się kawy. W każdym razie nie tak i nie w takich ilościach, jak w Europie. Sypanej ani ziarnistej nie można kupić za żadną cenę, bo po prostu jej  nie ma. Ewentualnie „nescafe”, produkowana na Węgrzech.... Pierwszy pomysł dotyczący dobrego interesu w Varanasi, jaki przyszedł  mi do głowy, to była kawiarenka z dobrą kawą. Powiedziano mi, że nie może się udać, bo nie będzie chętnych. Tymczasem na Lance otwarto jakoś w połowie stycznia prawdziwą kawiarnię z ekspresem. Wystrój – jak na zdjęciu, kawa niezła, ciasteczka też. Obsługują wyłącznie chłopcy (nawet w Delhi nie widziałam  kobiet-kelnerek). Uczą się zawodu. Na razie podając kawę zdarza się im zanurzyć palec w aromatycznym napoju, ciasteczka wrzucają na talerz po prostu ręką. Nie wiem, czy poza mną ktoś
Kawiarenka
Kawiarenka
takie drobiazgi zauważa, a jeśli nawet, czy komukolwiek to przeszkadza. Kawiarenka jest coraz bardziej popularna, popołudniami jest pełno ludzi, głownie studentów z B.H.U. Co do liści bananowca, nie rozumiem, dlaczego ignoruje się ich wykorzystanie. Proszę tylko pomyśleć, o ile mniej plastikowych śmieci można byłoby produkować, gdyby zachodni świat zaczął ich używać zamiast jednorazowych talerzy.... W końcu kiedyś ktoś zrobi na tym miliony.

Ewa Kronenberg
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Sztuka i joga idą ze sobą w parze. Niezwykłe sesje w muzeach.

Muzealna sala pełna adeptów jogi, którzy praktykują asany i pranajamę otoczeni działami sztuki? To nie fantazja. Coraz więcej renomowanych muzeów na świecie organizuje tego typu wydarzenia. Po sesji wypełnionej asanami można wziąć udział w medytacji, a potem zwiedzić w małej, kameralnej grupie ekspo...

Top 6 asan, które pomogą Ci utrzymać formę po lecie.

Czas letni to okres, w którym słońce sprawia, że mamy więcej energii i motywacji do działania. Bardziej dbamy o swoją odsłoniętą skórę i ciało. Mamy więcej czasu i okazji do tego, aby aktywnie spędzać czas. Co zrobić, aby nie stracić formy po lecie i cieszyć się wysokim poziomem energii przez cały r...

Nasz patronat ! Łódź stolicą ekologii – Targi NATURA FOOD & beECO

W terminie 12-14 października w hali Expo-Łódź odbędzie się pełne inspiracji wydarzenie poświęcone ekologicznej żywności oraz trendom zdrowego stylu życia. Udział zapowiedziało ponad 350 wystawców z Polski, Czech, Niemiec, Szwecji, Wielkiej Brytanii i Włoch....

Wystartował Kurs Nauczycielski Jogi Integralnej

Dnia 8 września odbył się w szkole Joga Żoliborz w Warszawie ponad trzy godzinny egzamin wstępny oceniający kompetencje osób chcących uczestniczyć w Kursie Nauczycielskim Jogi Integralnej. Miał on na celu sprawdzenie umiejętności i przydzielenie do właściwej grupy w zależności od poziomu zaa...

Slow beauty - mniej znaczy więcej.

Slow to skrót, streszczający całą filozofię slow life: S od sustainable, czyli zrównoważony, L od local, czyli lokalny, O – organic, czyli organiczny, nieprodukowany masowo, W – whole, czyli nieprzetworzony. I właściwie można by na tym poprzestać, jeśli chodzi o przekazanie całej idei. J...

Uzdrawiająca moc tańca i jogi stopionych w jedno

Joga i taniec stopione w jedno. Płynny ruch, harmonia oddechu, asan, mudr i mantr, które rozwijają się w rytm muzyki. To shakti joga, czyli joga tańca, system stworzony przez pochodzącą z Wielkiej Brytanii Sarę Avtar Olivier. ...

Samodyscyplina w jodze.

Czy potrafisz robić to co powinieneś, wtedy, kiedy powinieneś? Czy jesteś w stanie teraz dokonać poświęceń, które doprowadzą Cię do celu? Poświęcenie jest jedną ze składowych samodyscypliny. Poświęcenie - czyli twoja zdolność do dyscyplinowania samego siebie. Jesteś wtedy w stanie na krótką metę odr...

Slow life w rodzinie

Czy mając dzieci można w ogóle żyć slow? Jaki kierunek obrać, aby wychować szczęśliwe dziecko i mieć slow life"ową rodzinę?...

Ambasadorka Joga Festiwalu (23-26.08) w Wierchomli - Agnieszka Majewska

Tajna agentka, dilerka kiszonego brokatu, performerka spożywcza. Prowadzi i rozwija autorski projekt "Agnieszka Majewska gotuje nie truje", w ramach którego od 2014 roku prowadzi warsztaty, pokazy kuchni naturalnej. Promuje odżywcze, przeciwzapalne jedzenie, w tym kiszonki na co dzień. Organiczne ro...

Historia Jacquesa Mayola znów na ekranach kin! „Człowiek delfin”już od 17 sierpnia

Mija 30 lat od premiery kultowego filmu Luca Bessona "Wielki Błękit" inspirowanego życiem jednego z największych nurków w historii. Teraz Jacques’a Mayola można poznać jeszcze lepiej. 17 sierpnia do kin wchodzi dokument Lefterisa Charitosa "Człowiek delfin". ...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Października 2018
Następne
PWŚCPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
likesoft