Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Kuchnia Wegetariańska. Cztery Pory Roku - kulisy produkcji, rozmowa z pomysłodawcą i producentem Wiktorem Morgulec oraz reżyserem Xawerym Żuławskim.

  • poniedziałek, 9 marca 2009
  • autor: Justyna Moćko
Już 10  grudnia odbędzie się premiera pierwszego multimedialnego podręcznika gotowania wege -  „Kuchnia Wegetariańska Cztery Pory Roku". Skąd pomysł na taki produkt opowiada Wiktor Morgulec, jak pracowało się przy produkcji „Kuchni” mówi Xawery Żuławski

  
Jak narodził się pomysł o produkcji multimedialnego podręcznika „Kuchnia. Cztery Pory Roku”?

Wiktor Morgulec
Od kilku  lat organizuję wyjazdowe kursy jogi. Bardzo ważnym elementem wyjazdów jest dobre, zdrowe jedzenie.
Od początku był to problem, bo w ośrodkach, które kiedyś wynajmowaliśmy na hasło kuchnia wegetariańska kucharze robili wielkie oczy i pytali, czy ryby to też jest kuchnia wegetariańska, albo, czy zupę mogą ugotować na kościach.
Doszliśmy do wniosku, że na wyjazdy będziemy zapraszali „swoich” kucharzy do gotowania wegetariańskich potraw.
Jedzenie zaczęło być  wyśmienite. Uczestnicy, którzy na co dzień jedzą mięso, byli zachwyceni tym urozmaiceniem. Kucharze nie mogli opędzić się od dociekliwych osób skrzętnie zapisujących jak się robi tak świetne potrawy. kuchnia wegetariańska1
Z czasem zaczęliśmy organizować kursy kuchni wegetariańskiej.
Pomyślałem, że to warto pójść dalej i zaprezentować na DVD jak gotują kucharze, z którymi współpracujemy.

Ale dlaczego DVD, a nie na przykład tradycyjna książka kucharska ?

Po doświadczeniach z podręcznikiem do nauki jogi na dvd,  uważam, że multimedialne DVD jest dużym lepszym sposobem prezentacji niż zwykła książka kucharska, gdzie podany jest przepis, kilka zdjęć ale nie widać procesu gotowania. Tu proces jest bardzo widoczny i sugestywny.  Stawiamy laptopa koło miksera i do dzieła :)
Podobnie jak z praktyką jogi. W książce dużo trudniej jest pokazać złożoność pozycji jogi z różnych stron, a na DVD można to pokazać.

Od pomysłu do realizacji długa droga, jak to się stało, że zdjęcia odbyły się w tak niezwykłym miejscu ?


Nie miałem konkretnego pomysłu na przestrzeń, w której można by nakręcić materiał. Od Xawerego ( reżyser, realizator projektu) dostałem tylko wskazówkę, żeby ze względów technicznych była to "kuchnia wyspa". Zacząłem szukać wysp u znajomych, ale jakoś bez większych rezultatów. W końcu zgłosiłem się po pomoc do Justyny Smolec, która jest projektantem wnętrz i ćwiczyła jogę u nas w szkole. Kiedyś dla Magazynu Dobre Wnętrze przygotowywała projekt "pokoju do praktyki jogi" - razem to realizowaliśmy.Po kilku dniach Justyna powiedziała mi o Loftach de Girarda - że może tam uda się nakręcić materiał.
kuchnia2Słyszałem już wcześniej o niezwykłym projekcie adaptacji starej, pieknej fabryki w Żyrardowie na nowoczesne mieszkania. Pojechaliśmy obejrzeć z filmowcami miejsce - okazało się, że jest super, no i tak to zagrało.

Lofty de Girarda zostały sponsorem projektu ?

Okazało się, że pomysł takiej produkcji bardzo im się spodobał. Otrzymaliśmy wszelką niezbędną pomoc. Udostępniono nam świetnie wyposażone kuchnie. Klimat i przestrzeń tej starej fabryki dawał dodatkowa moc do pracy.

Wracając do samej produkcji - przepisy ułożone są według pór roku. Skąd pomysł, aby tak je pogrupować?


Często mnie pytano: A co ty jesz zimą, a co ty jesz na wiosnę? Zauważyłem, że nasze pożywienie jest bardzo mocno związane z porami roku. Ja jem to, co akurat w danym czasie jest dostępne. Co innego, kiedy jest ciepło (więcej sałatek), co innego zimą.
Wielokrotnie spotkałem się z kuriozalnymi opiniami, że w Polsce nie można być wegetarianinem, bo jest za zimno, bo człowiek się wychładza, choruje i nie ma siły. Zupełnie się z tą opinią nie identyfikuję.kuchnia3
Pomyślałem, że skoro takie mity pokutują, to warto zaprezentować potrawy ułożone według pór roku, pokazując co można jeść w mroźne, zimowe wieczory.

A którą poru roku Ty lubisz najbardziej, jeśli chodzi o jedzenie?

Ja lubię tłusto zjeść;-) A tak naprawdę lubię wszystko, co kucharze prezentują na tych płytach. Tu są świetne przepisy, również na potrawy, które można przygotować bardzo szybko, w 15 minut, pół godziny.

4 style, 4 pory roku ?

Tak, na płycie zaprezentowane są różne style gotowania: Ewa Kmiecik – kuchnia indyjska, Piotr Henschke – kuchnia azjatycka, Piotr Ważyński – kuchnia fusion, Ewa Dobek i Tomek Guliński – Kuchnia kuchnia4przygotowywana wg.5 przemian.
Kluczem ułożenia potraw są 4 pory roku. Każdy z kucharzy ma swój udział w różnych porach  roku.

A Ty, którą kuchnię najbardziej preferujesz?


Trudne pytanie Powiem szczerze: jadłem potrawy wszystkich zaproszonych kucharzy i uważam, że ich kuchnia jest znakomita. Podczas wyjazdów miałem okazję testować wielokrotnie ich umiejętności. Stąd moje wewnętrzne przekonanie, że trzeba je popularyzować. W Polsce jest niewielu kucharzy wegetariańskich. Ci, których zaprosiliśmy do produkcji są zdecydowaną czołówką i warto, żeby byli powszechnie znani.

Skąd pomysł, żeby do produkcji zatrudnić reżysera Xawerego Żulawskiego?

Z Żurkiem współpracowaliśmy przy produkcji II części „Jogi dla początkujących. Start”, która również ukaże się wkrótce.
Wiem, że jest bardzo dobry w tym, co robi. Ma zgraną ekipę (montażystów, oświetleniowców, dźwiękowców). Nagranie przebiegało bardzo sprawnie, choć było mnóstwo nieprzewidzianych sytuacji związanych z logistyką, przygotowaniem.
Na koniec zostało nam mnóstwo znakomitego jedzenia, którego, mimo najszczerszych chęci nie byliśmy w stanie przejeść;-)kuchnia5

Jak długo jesteś wegetarianinem?


Dłużej jestem, niż nie jestem. Przestałem jeść mięso kiedy miałem 16 lat. Mam żonę wegetariankę i czwórkę dzieci w wieku od 2,5 do 10 lat.
W domu mięso jedzą tylko koty :)

Kiedy ukaże się płyta?

Premiera płyty  jest 10 grudnia. Od 10  grudnia płytę będzie można kupować w sklepie www.sklep.joga-joga.pl

Czy trzeba będzie kupować od razu pakiet 4 płyt?

Nie, płyty można kupować pojedynczo, każda pora roku oddzielnie i można również kupić elegancko zapakowany czteropak.
Jestem przekonany, ze jeśli ktoś już zna kucharzy bez wątpienia od razu kupi cały pakiet :)
kuchnia6
Dziękuję za rozmowę

Wiktor Morgulec- nauczyciel Centrum Joga Żoliborz w Warszawie, autor dvd Joga dla początkujących, współzałożyciel portalu joga-joga.pl.

Rozmowa z Xawerym Żuławskim, reżyserem.

Dlaczego zgodziłeś się reżyserować projekt multimedialny Kuchnia Wegetariańska Cztery Pory Roku?

Reżyserować – w tym przypadku to pewne przejęzyczenie. Zgodziłam się na realizację tego projektu, przy czym oprawę, zaproszenie kucharzy, miejsce organizował Wiktor, który jest moim kolegą. Ja tutaj dużo do powiedzenia jako reżyser nie miałem;-)
Do mnie należało wizualizowanie pomysłu Wiktora, a potem mój asystent zmontował płytę.

Jak wspominasz tę pracę?

Jak każda praca przy realizacji czegokolwiek, czy to jest taki projekt, czy film fabularny to ciężka orka. Trzeba się zmieścić w określonym czasie. Tu w dwa dni trzeba było sfilmować pracę wszystkich kucharzy.

Jak smakowało Ci jedzenie, które zrobili?


Jestem fanem wszystkich sałatek, które wykonywali kucharze. Każda z nich była rewelacyjna. Generalnie nie jestem fanem tofu, ale to, które zrobił Piotr Henschke było świetne, fantastycznie doprawione, po tajsku, zapiekane w cieście.kuchnia7

Jesteś wegetarianinem?

Wegetarianinem byłem przez wiele lat, ale teraz, od kiedy mamy dziecko, jemy mięso. Jemy ryby, kurczaka ze względu na dziecko. Ale przeraża mnie, jaka jest ilość mięsa na rynku.
Jest takie utarte powiedzenie, że na rynku polskim nie ma produktów, z których można zrobić dobre jedzenie wegetariańskie. A tu byli kucharze, którzy w różny sposób zrobili prawie 50 potraw z produktów sezonowych.
W domu ja gotuję. W kuchni sugeruje się tym, czego potrzebuje mój organizm. Na przykład zimą lubię robić wszelkie zapiekanki. Ale i tak do każdej zapiekanki robię sałatki. Te, które przyrządzali kucharze bardzo mnie zainspirowały.
To DVD to świetny prezent na święta (i nie tylko) dla kogoś, kto sam gotuje i poszukuję inspiracji do kucharzenia.

Jak jest według Ciebie przepis na dobre gotowanie?

Trzeba się rozglądać. Kiedy się je coś dobrego, trzeba zapamiętywać smaki i próbować powtórzyć. Wąchać, smakować. Trzeba próbować, ale też słuchać innych. Ludzie dużo rozmawiają o jedzeniu. Fajne są momenty, kiedy jesteśmy gdzieś, jesteśmy głodni i ludzie zaczynają rozmawiać o tym, co najbardziej lubią jeść Słucham różnych patentów i potem je powtarzam

A co jest Twoją specjalnością?

kuchnia8Czego się nie tknę jest moją specjalnością;-) Wyćwiczyłem się w zupie tajskiej. Również robię dobrą wegetariańską zapiekankę. Taka lazania zapiekana w sosie beszamel - różne warzywa: pieczarki, kalafior, szpinak,. Paprykę cebulę wcześniej podsmażam. A potem wszystko zapiekam
Mamy następny przepis;-) od reżysera. Dziękuję ;-)

Xawery Żuławski - polski reżyser, scenarzysta i aktor. Syn aktorki Małgorzaty Braunek i reżysera Andrzeja Żuławskiego. W 1995 ukończył Wydział Reżyserii PWSFTviT w Łodzi.
W 2006 roku był jednym z jurorów konkursu na amatorski film wideo "Częstochowa w kadrze". W 2007 roku otrzymał główną nagrodę 20 tysięcy zł za obraz Chaos na festiwalu debiutów filmowych "Młodzi i film" w Koszalinie. Otrzymał Nagrodę Specjalną w wysokości 900 tysięcy zł ufundowaną przez prezesa TVP Andrzeja Urbańskiego.
Filmografia
• 2006 Chaos - reżyseria i scenariusz
• 2000 La Fidelite - współpraca operatorska, aktor
• 2000 Bellissima w Pokolenie 2000 - drugi reżyser, aktor
• 1997 Un Air Si Pur ... - asystent kierownika produkcji
• 1993 Rozmowa z człowiekiem z szafy - asystent reżysera
• 1990 La note bleue - współpraca realizatorska
Obecnie pracuje nad ekranizacją „Wojny polsko-ruskiej pod flagą biało-czerwoną” Doroty Masłowskiej.
Biogram na podstawie Wikipedii.

  sklep z akcesoriami do jogi
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Życie zgodne z filozofią minimalizmu.

Żyjąc zgodnie z filozofią minimalistyczną uzyskasz więcej wolności, będziesz mieć więcej czasu, znajdziesz miejsce na to, co ważne w twoim życiu, będziesz mieć mniej zmartwień, a więcej przyjemności. Czy to wystarczy, aby cię przekonać, że warto? ...

Na stres ajurweda. Bartosz Bobkowski

Żyjemy dziś w niezwykle stresujących czasach. Wciąż zmagamy się o nasze społeczne i ekonomiczne przetrwanie. Ambicja, presja społeczna, aby być "kimś", aby podkreślać nasz status, aby zdobywać, aby zwyciężać wykańcza nas każdego dnia. Ciało, umysł, serce i duch zostały wystawione na działanie stresu...

Co da mi medytacja, czego asana dać nie może…?

Wszyscy czasami doświadczamy cierpienia. Może być ono dosłowne, kiedy doznajesz bólu fizycznego, albo wewnętrzne, kiedy nie radzisz sobie z emocjami, brakiem koncentracji, brakiem życiowej skuteczności, niespełnieniem czy brakiem harmonii w relacjach z innymi. Cierpimy też tęskniąc za czymś co już b...

Dlaczego pozycje, których unikasz, są tymi, których najbardziej potrzebujesz?

Mówi się, że joga jest podróżą w głąb siebie. Praktyki takie jak medytacja, pranajamy i asany są lustrami odbijającymi nasze relacje z samym sobą. I jak wszystko to, co warto w życiu robić, tak i joga może czasem podnosić nas na duchu, a innym razem rzucać nam trudne wyzwania. Oto kilka wskazówek, k...

Kalarippajat – ścieżka wojownika, źródło zdrowia i równowagi

Kalarippaajat nazywane bywa skarbem Wschodu, darem z przeszłości, z którego ludzie znowu uczą się korzystać. Dzieje tej pradawnej sztuki walki, a właściwie całego systemu dbania o ciało i ducha, ćwiczeń, masaży i odpowiedniego sposobu odżywiania się, nikną w mrokach dziejów....

Pyszne, wegetariańskie pasty do chleba

Wielbicieli domowych past i smarowideł nie trzeba przekonywać , że takie zrobione w domu smakują najlepiej. Zachęcamy do wypróbowania przepisów i życzymy smacznego! ...

5 pozycji jogi pomocnych przy Zespole Jelita Drażliwego

Kiedy zaczyna dziać się coś nie tak jak trzeba w twoich jelitach, oznacza to, że dzieje się coś nie tak jak trzeba również w twoim życiu. Jelita mogą bowiem wysyłać sygnały tak samo do mózgu jak i do brzucha....

Joga w Chorwacji! Zaplanuj wyjątkowe wakacje!

Wyobraźcie sobie krystalicznie czyste morze, dziewicze krajobrazy i praktykę jogi na plaży na ciepłym piasku :) Do tego niepowtarzalny bałkański klimat, doskonała kuchnia i szkolenie nurkowe. ...

Asana tygodnia: Supta Padangusthasana II – wariant z paskiem do jogi - zobacz nagranie

Pomoże optymalnie rozciągnąć tyły nóg, złagodzi rwę kulszową, a jej regularne wykonywanie otworzy biodra i miednicę. Użycie paska, umożliwi stopniowe i bezpieczne poszerzanie zakresu ruchu. Asana doskonała dla miłośników biegania – aktywizuje i wzmacnia mięśnie nóg, pozwalając utrzymać je w do...

Joga a nerwica

Szacuje się, że na nerwicę (zaburzenia lękowe) może cierpieć nawet osiem milionów Polaków! Oznacza to, że każdy może się z nią w swym życiu zetknąć. Przyczyna nerwic jest złożona i niełatwa do zdefiniowania, składa się na nią najczęściej kilka traumatycznych czynników. Jedno jest pewne. Nerwica bard...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Luty 2017
Następne
PWŚCPSN
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji