ścieżka do tekstu:

Wewnętrzne i zewnętrzne piękno wg ajurwedy.

  • czwartek, 2 września 2010
  • autor: Monika Marchel
W ajurwedzie piękno jest postrzegane jako witalność, zadbane ciało i równowaga wewnętrzna. To nie ostra dieta i treningi na siłowni, ani codzienna walka ze zmarszczkami i pryszczami. By osiągnąć piękno należy zrozumieć prawdziwe potrzeby organizmu i to, co opacznie nazywamy zdrowym egoizmem - znależć czas dla siebie, robić to co sprawia nam radość - im więcej posiadamy, tym więcej możemy dać. Próba oszukania naszej prawdziwej natury, czyli prakriti "zemścić" zaś może się chorobą-warto więc żyć zgodnie z nią.
Kobiety Vata są raczej eteryczne, delikatne, dziewczęce. Ta kombinacja kobiecości z radością życia, otwartym i inspirującym umysłem powoduje, że pragnie się je zatrzymać i chronić.
 
Kobieta Pitta to kobiecość pewna siebie, przebojowa. Dynamiczna, żywiołowa i stojąca w centrum zainteresowania-także jako prawdziwe piękności. Wyraziste oczy i silny urok osobisty.
Kobieta Kapha to kobiecość w całej swej krasie. Duże łagodne oczy, kobiece kształty i błyszczące włosy oraz piękna skóra. Matczyna, stabilna osobowość. Snehana czyli zabiegi olejowe i masaże to obok ruchu i odżywiania najważniejsza terapia. Oczyszczają i odżywiają skórę i ciało, działają leczniczo, relaksacyjnie i regenerująco.
Skóra Vata - ciepłe, pożywne niezbyt pikantne potrawy, codziennie 4 łyżki oliwy lub masła ghee, popijanie herbat i ciepłej wody. Szklanka ciepłego mleka z szafranem i kardamonem oraz migdały, orzechy i przyprawy: koperek, gałka muszkatołowa, imbir, szafran i bazylia.
Skóra Pitta - rezygnacja z kwaśnych i ostrych potraw-także owoce cytrusowe, pomidory, kwaśne produkty mleczne, mięso, kawa i ocet. Polecane gorzkie warzywa-cykoria, endywia, jabłka, ryż, ziemniaki , melony, gruszki, banany i przyprawy:cynamon, kardamon, kurkuma, pietruszka. Potrawy nierozgotowane, duża ilość świeżych warzyw. Mięso zakwasza organizm- odzwierciedla się to również w skórze.
Skóra Kapha - najmniej problematyczna, stabilna-jak cały organizm. Jednak przy mokro-zimnym klimacie, braku ruchu i niewłaściwym odżywianu również wychodzi z równowagi. Dużo świeżych warzyw i owoców, przyprawy, jak: pieprz, czosnek, kminek, imbir, chili, kurkuma. Właściwie wszystkie warzywa oprócz ogórków działają lekko odwadniająco-szczególnie szparagi i szpinak. Redukujemy sól (zastoje limfatyczne i obrzęki) oraz produkty mleczne, które w przypadku Kapha działają zaśluzająco
Rasayana, czyli część nauki ajurwedyjskiej o zdrowiu i odmładzaniu, zaleca "wspomaganie" organizmu dodatkowo produktami i kuracjami wzmagającymi młodość i witalność. Do najważniejszych produktów należą: jabłka, marchew, migdały, orzechy cashew, czosnek i szafran.
Jednym z najlepszych napojów jest mleko szafranowe-dostarczające wit. A, D wapnia-wzmacnia cały organizm i uspokaja system nerwowy:  8 suszonych brzoskwiń i odrobinę szafranu moczymy prze noc w ¼ l. Mleka. Rano podgrzać i wypić(można zmiksować)
Innym wartościowym środkiem jest „kobiecy napój imbirowy” - działa na kobiece narządy, stres, jelito, podwyższa lekko ciśnienie: kawałek imbiru, ½ l. wody , 1/4l. mleka i odrobina cynamonu. Imbir 20 min. gotować z wodą, dodać mleko i cynamon, jeszcze raz zagotować.
Ajurweda BydgoszczAutorka prowadzi Gabinet Ajurwedy w Bydgoszczy www.ajurweda.bydgoszcz.pl
Opublikuj na:

data wydruku: sobota, 17 sierpnia 2019 roku 14:34:19
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=145&art_ID=1178