ścieżka do tekstu:

Pieczone białe szparagi

  • środa, 15 maja 2019
  • autor: Beata Zatońska
Pyszne, delikatne i zdrowe. Ich smakiem cieszyli się starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Wiedzieli, co dobre. Sezon na szparagi trwa krótko, warto więc cieszyć się nimi i jeść ich jak najwięcej. Oto przepis na proste w przygotowaniu danie z białych szparagów. 
Jakie kupować? Zielone czy białe? Opinie są podzielone. Jedne są bardziej aromatyczne, drugie – soczyste. Mniej pracy jest z przygotowaniem zielonych, białe trzeba dokładnie obrać, żeby pozbyć się włókien. Ale wysiłek się opłaca, a z twardych odciętych końców i skórek, które pozostaną po obróbce białych szparagów, można ugotować bulion, pyszną podstawę do zupy szparagowej.
 
Szparagi to nie tylko sezonowa fanaberia smakowa. Zawierają dużo witamin (C, K, B) i białko. Są cennym źródłem potasu, magnezu, żelaza, selenu i fosforu. Są też niskokaloryczne – oczywiście jeśli nie utopimy ich w powodzi masła. Przez wielu są też uważane za afrodyzjak. Kupujemy szparagi jędrne, świeże, bez plam. Lepiej nie przechowywać ich w lodówce.
Polecam białe, pieczone szparagi.
 
Potrzebujemy:
  • 1 pęczek białych szparagów
  • Kilkanaście czarnych oliwek
  • Kilkanaście małych, słodkich pomidorków
  • Trzy, cztery łyżki dobrej oliwy.
  • Pieprz
Szparagi
Szparagom odłamujemy twarde końcówki, potem obieramy je dokładnie; zaczynamy tuż pod delikatną, szparagową główką.
W żaroodpornym naczyniu układamy obrane szparagi, posypujemy oliwkami i pokrojonymi na połówki oliwkami. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i polewamy oliwą.
Szparagi
Pieczemy ok. pół godziny w temperaturze ok. 180-200 stopni. Szparagi powinny być lekko jędrne. Można posolić po upieczeniu, ale uważajmy z tą przyprawą, bowiem oliwki są same w sobie słone.
Pieczone szparagi podajemy z dobrym pieczywem. A na deser miseczka pachnących truskawek. I wykwintna kolacja gotowa :-) 
Szparagi
 
Opublikuj na:

data wydruku: poniedziałek, 23 września 2019 roku 15:01:33
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=138&art_ID=2258