ścieżka do tekstu:

Gorące kakao - zdrowe, rozgrzewające i przepysznie smakujące!

  • poniedziałek, 1 grudnia 2014
  • autor: Paulina Szpargała
Naturalne kakao bez dodatku cukru to istna bomba witamin i minerałów, bogate źródło magnezu, żelaza, fosforu i wapnia. Kakaowiec odkryty przez Azteków i Majów, przez kolejne epoki cieszył się popularnością nie tylko ze względów prozdrowotnych – jego ziarna zwiększają wydzielanie endorfin, dodatnio wpływając na nasze samopoczucie. :-)
kakao
Kakao jest naturalnym przeciwutleniaczem - opóźnia procesy starzenia się organizmu i znacząco zmniejsza wytwarzanie wolnych rodników. Już w XVIII wieku doceniono jego wkład w ochronę i wsparcie układu krwionośnego (uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko miażdżycy, obniża ciśnienie krwi). Redukuje takę poczucie stresu i zwiększa wydzielanie endorfin, skutecznie podnosząc nasze samopoczucie.
Jak przygotować prawdziwe kakao?
Proporcje na jeden kubek gorącego napoju
Dwie łyżeczki kakao rozmieszaj dokładnie w 1/4 szklanki wody i przelej do garnka/ garnuszka. Dolej 3/4 szklanki mleka ryżowego, kokosowego lub sojowego i gotuj około 5 min. W międzyczasie dodaj cynamon i starty imbir (ewentualnie 2 szczypty sproszkowanego). Jeśli będzie dla Ciebie niewystarczająco słodkie, bezpośrednio przed spożyciem dodaj miodu lub cukru trzcinowego.
Pysznego i aromatycznego napoju! :-)
 
Opublikuj na:

data wydruku: poniedziałek, 23 września 2019 roku 15:30:30
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=138&art_ID=1779